Viss tikai sākas • IR.lv

Viss tikai sākas

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks uzsver, ka bibliotēkas jaunā ēka ir tikai kvalitatīva čaula, kura vēl jāpiepilda ar saturu

Man par prieku izvēlēšoties zupu Jūras vilks, jokodams saka Andris Vilks, pētīdams ēdienkarti krogā Andalūzijas suns, kas ir līdzās Nacionālās bibliotēkas vecajai ēkai, tāpēc tās direktoram parasta vieta pusdienošanai ar ciemiņiem. Iepriekšējā dienā projekta būvuzraugs Hill International pieņēma bibliotēkas jauno ēku, un līdz ar to 2008.gadā sāktos būvdarbus var uzskatīt par pabeigtiem. 18.janvārī īpašā ceremonijā tiks svinēta pirmās grāmatas ienākšana bibliotēkā. Tā nonāks bibliotēkā pa Grāmatu draugu ķēdi, ko grāmatu pārvietošanai no vecās uz jauno ēku tajā dienā izveidos tūkstošiem brīvprātīgo. Salt nenākšoties, sola Vilks, darbiņš būšot līdzīgs nūjošanai, turklāt vairākās maiņās – gribētāju piedalīties unikālajā akcijā esot daudz. Bibliotēkas arhitekts Gunārs Birkerts arī būšot Rīgā, pie reizes šeit nosvinēšot arī savu dzimšanas dienu, kas ir 17.janvārī. Bet ēkas oficiāla atklāšana plānota 28.augustā, LNB 95. dzimšanas dienā.

Vilkam tas ir ceturtdaļgadsimta sapņa un ikdienas darba piepildījums – kopš 1989.gadā kļuva par LNB direktoru. Taču šodien esot gājis uz darbu kā parasti. «Varbūt vēl nav pielēcis», «varbūt kādā brīdī noklikšķēs», taču pašlaik «man neliekas, ka kaut kas fundamentāli mainījies». «Skatos uz to māju, un man liekas – nē, tā nav realitāte…» Viņš uzsver, ka «īstenībā viss tikai sākas».

Līdztekus LNB ēkas jeb Gaismaspils projektam turpinās arī  Gaismas tīkls – gandrīz 900 Latvijas bibliotēku saslēgšana vienotā interneta tīklā – un digitālās bibliotēkas Letonica veidošana. Mūsdienīga bibliotēka nekad nevar būt pabeigta, bet jaunā ēka vēl arvien ir jāpiepilda gan ar grāmatām, gan ar cilvēkiem, kuriem tai jākļūst vajadzīgai. Pēdējos gados strīdi par to, vai bibliotēkai vajag jaunu ēku, vairs nebija aktuāli. Līdz ar to svarīgākais jautājums, par ko rīkota «virkne prāta vētru», bijis – «ko mēs tur darīsim, un kāpēc cilvēkiem jānāk tur iekšā», uzsver LNB direktors.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu