FOTO: Hodorkovskis Putinam solījis neiesaistīties politikā (papild.) • IR.lv

FOTO: Hodorkovskis Putinam solījis neiesaistīties politikā (papild.)

50
Mihails Hodorkovskis sniedz interviju Ksenijai Sobčakai un TV "Dožģ". Ekrānšāviņš no TV "Dožģ"

Hodorkovskis vainu nav atzinis, jo tā būtu nodarījis pāri citiem

Piektdien no cietuma atbrīvotais bijušais naftas uzņēmuma “Jukos” vadītājs Mihails Hodorkovskis lūgumā pēc apžēlošanas Krievijas prezidentam Valdimiram Putinam solījis neiesaistīties politikā, viņš atklājis svētdien publiskotā intervijā opozīcijas žurnālam “The New Times”.

“Es rakstīju savos dokumentos to, ko esmu atkārtoti teicis publiski: Es neiesaistīšos politikā un necīnīšos par “Jukos” līdzekļu atgūšanu,” intervijā “The New Times” norādīja Hodorkovskis.

Svētdien preses konferencē Berlīnē viņš pateicies saviem atbalstītājiem un Vācijas kanclerei Angelai Merkelei par palīdzību un solījis darīt visu iespējamo, lai panāktu pārējo Krievijas politieslodzīto atbrīvošanu. Preses konference notika Berlīnes mūra muzejā, ziņo LETA/AFP.

Hodorkovskis sacīja, ka nevēlas iegūt politisku varu Krievijā, bet centīsies panākt visu politieslodzīto atbrīvošanu.

Hodorkovskis arī atklāja, ka viņam nav bijusi iespēja izvēlēties, uz kuru valsti doties, un par to, ka tiks nosūtīts uz Vāciju, viņš uzzinājis tikai savā atbrīvošanas dienā. “Daudzi fakti par manu atbrīvošanu man joprojām nav zināmi,” norādīja Hodorkovskis.

Viņš sacīja, ka neplāno atgriezties biznesā, bet norādīja, ka dzīvošanai viņam naudas pietiek.

Hodorkovskis pateicās Merkelei, ka viņa palīdzējusi panākt viņa atbrīvošanu, un atklāja, ka viņam uz gadu piešķirta Vācijas vīza, tomēr norādīja, ka vēl nav izlēmis, kur dosies nākotnē.

Atzīstot savu vainu, ko viņam prasīja tiesībsargājošās iestādes, bijušais naftas giganta „Jukos” īpašnieks Mihails Hodorkovskis apdraudētu visus cilvēkus, kuri strādāja „Jukos”, jo jebkuru no uzņēmuma darbiniekiem tad varētu apsūdzēt kā noziedzīga grupējuma dalībnieku. Tā pēc atbrīvošanas intervijā Krievijas telekanālam „Dožģ” teica Hodorkovskis.

Viņš intervijā Ksenijai Sobčakai arī atzinis, ka rakstījis divas apžēlošanas vēstules Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Viena bijusi lūgums par apžēlošanu, bet otra – personīga vēstule Putinam. Šajā vēstulē, kas pēc Hodorkovska teiktā, nepavisam neesot slepena, viņš rakstījis par argumentiem, kas saistīti ar ģimenes apstākļiem un to, ko viņš darīs pēc atbrīvošanas no cietuma.

Hodorkovskis arī atzinis, ka šī vēstule Putinam viņu nepavisam nevar sakompromitēt – „ja nu vienīgi ar tiem argumentiem, kurus ģimenes apstākļu dēļ negribu atklāt”. Hodorkovskis intervijā „Dožģ” arī teicis, ka „ir pateicīgs par to prezidentam, ka viņš [šos apstākļus] nav atklājis”.

Vēstulē Hodorkovskis esot deklarējis to, „ko ne reizi vien esmu paziņojis masu medijiem, tai skaitā, atbildot uz jūsu jautājumu – mani nesatrauc „Jukos” aktīvu turpmākais liktenis”.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstīja dekrētu par Hodorkovska apžēlošanu, pēc kā Hodorkovskis pameta Krieviju un ieradās Berlīnē.

Hodorkovskis pēc nokļūšanas Vācijā jau sniedzis pirmās intervijas telekanālam „Dožģ” un žurnālam „The New Times”, vēsta „Newsru.com”. Taču pilnībā tās tiks publicētas pēc Hodorkovska pirmās oficiālās preses konferences, kas notiks sestdien.

Intervijā „Dožģ” Hodorkovskis pateicās arī visiem cilvēkiem, kuri viņu atbalstījuši 10 ieslodzījuma gadus. Viņš teica, ka svarīgs esot to cilvēku viedoklis, kuri „vēlas paši noteikt savu likteni”. „Ir cilvēki, kuri pieraduši savu likteni uzticēt kādam citam un tālāk akli seko tam, kuram viņi ir ticējuši. Viņu domas mani ne īpaši uztrauc,” teica Hodorkovskis.

Par atbrīvošanas apstākļiem Hodorkovskim pašam neesot daudz informācijas, lai gan viņš piekrita Sobčakai, kura viņa amnestiju salīdzināja ar „spiegu sāgu”. Par amnestiju viņš uzzinājis no TV ziņām.

Hodorkovskis labi zinājis bijušā Vācijas ārlietu ministra Hansa Dītriha Genšera lomu viņa atbrīvošanā no ieslodzījuma, jo „tieši no viņa es saņēmu ierosinājumu uzrakstīt to, ko es uzrakstīju”.

Kā daudzi politikas vērotāji, arī Hodorkovskis savu atbrīvošanu no cietuma saista ar Krievijas vēlmi pasaules acīs izskatīties labāk pirms Soču olimpiskajām spēlēm: „Šis lēmums, kas tika pieņemts šodien – par to, ka jāizbeidz ar šo lietu -, varētu netikt pieņemts pēc astoņiem mēnešiem. Nevaru neņemt vērā situāciju ar olimpiādi, situāciju ar „lielo astoņnieku”, kura vadībā šovasar bija Krievija, un tā tālāk. Ja Putinam ir izdevīgi pieņemt šo lēmumu tagad (un man tas arī ir izdevīgi), tad situācija won-won vienmēr būs laba”.

Hodorkovskis intervijā arī atbildēja, ka Krievijā viņš varētu atgriezties tikai ar vienu nosacījumu – ja viņš būs pārliecināts, ka jebkurā gadījumā var atkal no turienes izbraukt. „Pašreizējā ģimenes situācijā man tas ir galvenais,” „New Times” teica Hodorkovskis.

(papildināta ar ziņām no preses konferences)

Komentāri (50)

Vineta 22.12.2013. 23.11

Manas domas par notikušo

Izlaida tāpēc, ka mazajam smirdīgam alkatīgam paranoidālam un atriebīgam sadistam un pederastam, dikti vajadzēja principiālā un īstas vīrišķības parauga, Hodorkovska, lūgumu par apžēlošanu. Bez tā visas desmitiem miljardu vērtās saraustās bagātības, simts miljonu lielā bezierunu vergu varza un pat Suvorova un Nahimova karaskolu puisīši nesildīja tā plānprātiņa sirdi. To Puķins gaidīja veselus desmit garus gadus, tādu “sroku” izcieta Vovan Piķerskij, tā bija kā ilgi gaidīta un nedabūta rotaļļieta. Tas ir miljons reižu vērtīgāk, nekā kāds “Okeānijas salas gubernators” atbrauc un atsūkā. Lai Puķinam izdotos izlūgties no Hodorkovska lūgumu par apžēlošanu, tika pat fabricēta pret Hodorkovski trešā krimināllieta.

Par “tautas” atbalstu Hodorkovskim Puķinam nudien nebija jābaidās, jo nekādas tautas jau nav, ir tikai nodzērusies degradēta biomassa.

+4
-2
Atbildēt

7

    janazakovica > Vineta 23.12.2013. 12.20

    jaa portnikovs kaa zids taa pederasts..

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Vineta > Vineta 23.12.2013. 09.22

    Ločmelis

    Sakiet, Petona k-gs, vai Ukrainas žurnālists Portņikovs,

    Kā es visu varu zināt? To, ka sodomīti: Puķins, Gunģjajevs un Slavka Voloģins nav, tas ir pavisam droši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > Vineta 23.12.2013. 13.45

    KRUSTTEVS

    Ko muļķi laid? Krievijas pamatiedzīvotāji, hazāri un pārējie uzzināja par pederastiju, tikai, kad to no vergturu sātanisma Bizantijas sāka ievazāt popi. Žīdiem var pārmest tūkstots lietu, tikai ne krievu aizraušanos ar pederastiju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > Vineta 23.12.2013. 05.41

    Sakiet, Petona k-gs, vai Ukrainas žurnālists Portņikovs, kura homoseksuālās orģijas pēdējā nedēļā šokējušas visu Ukrainu, arī ir Latvijas draugs? Wikipēdija taču saka šādi:

    Виталий Портников родился 14 мая 1967 года в Киеве. Начал печататься в 1983 году в ЛАТВИЙСКОЙ (izcēlums mans – piez.) газете, учась в восьмом классе.

    По собственному объяснению, не имея возможности из-за ограничений для евреев поступить в вуз в Киеве, в 1985 году переехал из Киева в Днепропетровск и поступил на филологический факультет Днепропетровского университета, где проучился три курса. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%AD%D0%B4%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > Vineta 23.12.2013. 15.17

    pieradijumus galdaa…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > Vineta 23.12.2013. 04.32

    Jā jā, un vēl nacionālists Hodorkovskis ir gatavs karot par to, lai Ziemeļaukāzs mūžam būtu Krievijas sastāvā ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=m_dx9KBKq1s

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > Vineta 23.12.2013. 05.36

    Ločmelis

    Puķina ienaidnieks, nebūt vēl nenozīmē, Latvijas draugs. Latvijas draugs bija Basajevs un ir S. Meļņikoff.http://ipvnews.org/

    +1
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 23.12.2013. 06.14

Nav šaubu, ka viņam nemaz vairs negribas līst politikā (ekonomikā) un cīnītes ar Putina režīmu. Tas jau ne reizi ir pierādījis, ka nav pasaulē vietas, kur nesniegtos viņu atriebīgā roka. Ļitviņenko un Berezovska likteni negrib neviens.

Režīms histēriski reaģē uz ikvienu mēģinajumu aiztikt pašu svētāko kas valstī ir – energoresursus. Tāpēc arī tāda slimīga reakcija uz ‘Greenpeace” akciju un “Jukos”atņemšana Hodorkovskim. Un tāpēc vēl par iebiedēšanu citiem – arī cietums, lai kāds vairs neiedomājas aiztikt valsts svētākos dārgumus.

+1
0
Atbildēt

0

dro 22.12.2013. 11.57

Viņš teica, ka svarīgs esot to cilvēku viedoklis, kuri „vēlas paši noteikt savu likteni”. „Ir cilvēki, kuri pieraduši savu likteni uzticēt kādam citam un tālāk akli seko tam, kuram viņi ir ticējuši.
____________________
Kam uzticēsim savu likteni?:):):)

+1
-1
Atbildēt

2

    Inese > dro 22.12.2013. 18.03

    Interesanti raxta Čerņenko k-gs:

    Ходорковский – очередной и закономерный маланский “пшик”……… Не досидеть меньше года и пойти на сделку со своим противником – это не только не по “понятиям” – это капитуляция и крах имиджа, над которым столько “работал” и он, и западные спецслужбы, которые его (в т.ч. и немецкая БНД как оказалось) – опекали.

    Болезнь матери как причина чтобы “спрыгнуть” – дай её Бог здоровья – сомнительна – думается, она ещё многих переживёт.

    Искренне жаль российскую “оппозицию” и её кураторов – такого смачного плевка – предновогоднего “подарка” – они давно не получали

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > dro 22.12.2013. 22.42

    западные спецслужбы

    ——————-

    Algotņa atslēgvārdi detected)) Vēl tikai atlicis demaskēties ar госдеп:DD

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu