Oligarhu revanšs un Bērziņš • IR.lv

Oligarhu revanšs un Bērziņš

154
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Evija Trifanova, LETA
Aivars Ozoliņš

Prezidents Andris Bērziņš sola pacienāt Latvijas tautu ar pašmāju „labu vīnu”, kam vēl gan esot jānorūgst, kā viņš tēlaini raksturo valdības taisīšanu. 

Taču tas vīns raudzēts jau divarpus gadus kopš prezidenta Valda Zatlera „rīkojuma nr.2″. Bērziņš nu nosēdies galda galvgalī runāt tostus oligarhu revanša dzīrēs.

Politiskās situācijas pamatelementi ir tādi paši, kādi bija 2011.gada pavasarī pirms Zatlera lēmuma, spēlētāji arī gandrīz visi tie paši, atšķiras vienīgi nianses, ja arī dažas ir itin būtiskas. Svarīgākā – prezidenta amatā Zatleru nomainījis Bērziņš, kas valdības krīzi risina par labu toreizējiem zaudētājiem.

Arī tolaik Valda Dombrovska vadītās valdības koalīcijai – Vienotībai un Zaļo un Zemnieku savienībai – it kā bija vairākums Saeimā (55 balsis), taču viņš varēja rēķināties tikai ar savas partijas 33 balsīm. Reālais vairākums bija ZZS, Saskaņas centra un Par labu Latviju neformālajai koalīcijai. (VLTB/LNNK ar savām 8 vietām tai nebija vajadzīga, kaut arī palaikam piespēlēja.)

Daži spilgtākie šā vairākuma spēka demonstrējumi bija Andreja Judina neapstiprināšana Augstākās tiesas tiesneša amatā 2010.gada decembrī, Jura Jansona ievēlēšana par tiesībsargu 2011.gada martā, kam sekoja leģendārais balsojums par Aināra Šlesera neizdošanu KNAB kratīšanai maija beigās, pēc kura Zatlers ierosināja Saeimas atlaišanu. Un, protams, Bērziņa paša ievēlēšana par prezidentu 2.jūnijā, kaut gan publiski Saeimas vairākums bija atbalstījis Zatleru.

Pašlaik ir līdzīgi, vienīgi šīs Dombrovska valdības it kā vairākuma koalīcijā „zaļo zemnieku” vietā sabotieru darbu dara senie Ventspils dižvīriņa draugi no VLTB/LNNK. Kā pašlaik īpaši labi redzam, demisionējušās valdības koalīcijai faktiski ir (un bija) tikai 40 balsis, kuras tā var nodrošināt Pabrika atbalstam.

Neaizstājamā mazākuma Vienotība

Vērtējot pašreizējos valdības vadītāja amata kandidāta meklējumus, jāpatur prātā divi svarīgākie faktori.

Pirmkārt, lai ko prezidentam pārmestu par nerēķināšanos ar Saeimas vairākumu un lai kādas dīvainības viņš pats stāstītu, Bērziņš paradoksālā kārtā īpaši uzskatāmi parāda, ka parlamentārā republikā, kāda ir Latvija, Saeimai ir noteicošā loma Ministru prezidenta amata kandidāta izvēlē. Lai arī kuru Bērziņš beigu galā pēc paša paziņotā 7.janvāra izlems nosaukt, šim kandidātam būs jābūt Saeimas vairākuma – vismaz ZZS, SC un VLTB/LNNK, kurām kopā 60 balsis -, nevis tikai Vienotības, Reformu partijas un Olšteina „sešinieka” atbalstam. Noraidīt Pabriku viņš varēja tikai tāpēc, ka tam šāda atbalsta nav.

Otrkārt, bez Vienotības nekādu jaunu valdību pašlaik nevar izveidot. Tā ir būtiska atšķirība no iepriekšējās Saeimas. Tolaik varēja iedomāties slēpto ZZS, SC un PLL vairākumu kādā brīdī legalizējamies (kad Dombrovskis būtu pabeidzis nepateicīgo krīzes seku pārvarēšanas darbu, bet Vienotība tuvāk vēlēšanām būtu paralizēta un pilnībā diskreditēta kā nespējīga panākt sev programmatiski svarīgu lēmumu pieņemšanu). Tagad VLTB/LNNK gan var balsot (un regulāri balso) kopā ar SC par gandrīz jebko, un arī ideoloģiski abām partijām līdzīgi priekšstati par valsts iekārtojumu, demokrātiju un tiesiskumu, taču taisīt kopā ar „krieviem” valdību „īstenajiem latviešiem” būtu politiska pašnāvība.

Tas ir galvenais Vienotības spēks un trumpis. Tikai šķiet, ka visi citi to apzinās labāk nekā pati Vienotība, kas vieglprātīgi iznieko šo resursu – vispirms „joka pēc” izlikdama veselus trīs kandidātus, pēc tam faktiski norakstīdama jau tikai vienu izvirzīto, pirms to bija oficiāli izdarījis prezidents, bet nu, kā rāda vismaz daži partijā, laikam būdama gatava virzīt citus, kad jau Pabriks nederot.

(Pabriks pats žurnālam Ir nupat teic, ka vajadzētu „ieturēt pauzi”, un trešdien to pašu pateica arī partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Tiesa, nav saprotams, vai partija pošas atvilkt elpu, pirms atsākt piedāvāt savus kandidātus, līdz viens būs gana labs gan Brigmanim, gan Dzintaram, gan Urbanovičam, vai tomēr dot iespēju tagad citām partijām piedāvāt arī savējos, kas būtu politiski loģiski.)

Bez Vienotības atbalsta uztaisīta valdība būtu Saskaņas centra valdība. To nevar atļauties ne tikai Nacionālā apvienība. Arī ZZS nepilnu gadu pirms vēlēšanām tas būtu risks izveidot savā politiskajā mūžā pēdējo valdību. Pat RP politiķiem acīmredzami pārgājusi kāre braukt ar tankiem.

Oligarhu koalīcija šo Vienotības spēku apzinās tik labi, ka Vienotība varētu tikt pie jaunas valdības vadīšanas, vispār neko pati nedarīdama. Parādās cits par citu ērmotāki valdības saraksti, kuros visas ministru vietas sadalītas, trūkst tikai Vienotībai visos pašsaprotami atvēlētā premjerministra amata kandidāta. Bet arī šim amatam kandidātus izpalīdzīgi piedāvā gan Brigmanis ar Agešinu, gan teju jebkurš (nupat prezidents aicina arī žurnālistus piedāvāt viņam savējos). Un ir gluži vai aizkustinoši redzēt SC sajūsmu par šo procesu – vispirms par Bērziņa „valstsvīra cienīgo” palīdzēšanu Dombrovskim demisionēt, bet tagad par prezidenta vēstnešu piedāvātajiem premjerministra kandidātiem „Vienotības valdības” modeļos.

Taču Vienotības kā neaizstājamas partijas resurss ir ierobežots, pirmkārt, laikā. Dombrovska valdība ir demisionējusi un nevar bez Saeimas vairākuma atbalsta novilkt līdz vēlēšanām atlikušos desmit mēnešus. Kaut kāda jauna valdība agrāk vai vēlāk būs. Pašlaik svarīgākais ir process, kura mērķis ir Vienotību nokausēt un, kad būs ievilkta valdībā, piebeigt. Otrkārt, prezidents tad vairs nebūtu Vienotības glābējs.

Bērziņš no piramīdas

Diezin vai var pārmest Bērziņam, ka viņš ir tikai ierocis citu rokās. Jādomā, prezidents rīkojas atbilstoši savai izpratnei par lietu kārtību. Bet šī izpratne atbilst tai, kāda valda to ļaužu lokā, no kura viņš nācis un nekur tālu acīmredzot nav aizgājis.

Kopš sarunas ar Dombrovski 27.novembrī, pēc kuras premjerministrs paziņoja par atkāpšanos no amata, un līdz 11. decembrim Bērziņš lielākoties klusēja kā faraona mūmija piramīdā, no kuras nākošus signālus uztvēra un interpretēja pulciņš vēstnešu un praviešu no ZZS, VLTB/LNNK un SC. Visa vārīšanās bija lielākoties par šīm interpretācijām.

Tikai trešdien sagaidījām arī uz papīra izliktu prezidenta tekstu. Tas sākas ar divkosīgu apgalvojumu, ka viņš neaicināšot sastādīt valdību nevienu no otrajā sarunu kārtā partiju piedāvātajiem kandidātiem, kaut gan oficiāli bija piedāvāts tikai viens. Savukārt paziņojums, ka „prezidents neatbalsta tādu pieeju kandidāta izvēlē, kas tiek pakārtota vienīgi nosacījumam, lai partiju izvirzītajam kandidātam izdotos iegūt vairākuma atbalstu parlamentā”, nudien ir pretrunā ar Satversmes garu un arī burtu. Tāpat kā viņa apgalvojums, ka, piedāvādams amata kandidātu, viņš uzņemšoties „politisku atbildību”. Kā izskatās politiskas atbildības uzņemšanās, nupat parādīja Dombrovskis. Vai Bērziņš atkāpsies no amata, ja viņa kandidātam neizdosies izveidot valdību?

Citā kategorijā ir Bērziņa paziņotais, ka Pabrika darbs aizsardzības ministra amatā esot pierādījums viņa nepiemērotībai valdības vadītāja amatam, kas jau mutiskos komentāros pastiprināts ar klasisku „melno pīāru” vai „kompromatu” – kādu neizpaužamu un tātad nepārbaudāmu prezidentam it kā zināmu informāciju.

Prezidents Bērziņš cenšas radīt priekšstatu, ka ir patstāvīgs. Tagad tieši viņam pienākas galvenā atbildība par valdības krīzes situāciju, kuru pats aktīvi veidojis. „Padzīdams Dombrovski”, kā priecājas Nils Ušakovs, Bērziņš ir rīkojies pretēji paša bargajiem paziņojumiem, ka pēc Zolitūdes traģēdijas Latvijai esot vajadzīga rīcībspējīga valdība. Bet tagad omulīgā mierā atliek Ministru prezidenta kandidāta nosaukšanu vēl vismaz līdz 7.janvārim. Un redzam, ka viņam pat īsti nav priekšstata, kāda tad būtu, viņaprāt, „rīcībspējas ziņā kvalitatīvāka” valdība un kurš būtu kvalitatīvāks valdības vadītājs nekā Dombrovskis, un ko pats darīs tālāk. Esot „pietiekami daudz cilvēku, kas varētu uzņemties valdības vadīšanu”, tomēr „reālus kandidātus” viņš gaidot no Saeimas partijām.

„Tam ir jābūt cilvēkam, kas ar savu darbību līdzšinējā vietā un laikā ir pierādījis, ka var darīt šo darbu,” prezidents miglaini ieskicē savus kritērijus. Bērziņa paša darbība šajā laikā un vietā nepārliecina, ka viņš spēj darīt savējo.

 

Komentāri (154)

Zane Degro 15.12.2013. 01.10

Man patīk reizi par visām reizēm atklāti izteiktā atziņa, par kuru runā visa Latvija un runā ārpus tās robežām: “Bērziņa izpratne atbilst tai, kāda valda to ļaužu lokā, no kura viņš nācis un nekur tālu acīmredzot nav aizgājis”.
Tā viņš ir, ja bijušos komunistus laiž pie teikšanas :(

+54
-4
Atbildēt

5

    efeja60 > Zane Degro 15.12.2013. 18.22

    ..no maisiem.,

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Zane Degro 15.12.2013. 18.21

    Un stukači.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > Zane Degro 16.12.2013. 15.59

    Tagad pat Zatlers raud krokodila asaras, ka čekas maisos esot cilvēki ap 40 no parastām Latvijas pilsētiņām. Droši vien es arī esmu – par to, ka negribēju komjaunatnē stāties.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Zane Degro 16.12.2013. 12.54

    Berta …reizi par visām reizēm atklāti izteiktā atziņa, par kuru runā visa Latvija un runā ārpus tās robežām: “Bērziņa izpratne atbilst tai, kāda valda to ļaužu lokā, no kura….
    =============
    Piebildīšu, ka tuvojoties 2014.gada 1. janvārim aizvien pieaug išaka elektorāta rindas pēc “rīdzinieka statusa”.
    Šodien redzēju apm. divus dučus “ierindotu rīdzinieku” pie Rīgas Satiksmes bezmaksas slazda Šmerļa galapunktā.

    Sociālā Zivs pūst no astes, nevis galvas.

    Par berzingu? ..
    Maz pa galvu dabūjis…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Zane Degro 15.12.2013. 12.42

    Jā, vajadzēja tomēr ierakstīt Satversmē, ka bijušie komunisti unčekas darbinieki nevar ieņemt prezidenta amatu, tāpat kā bijušie partiju biedri, jo viņi nav neatkarīgi.

    +22
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 15.12.2013. 08.31

…Bez Vienotības atbalsta uztaisīta valdība būtu Saskaņas centra valdība. To nevar atļauties ne tikai Nacionālā apvienība. Arī ZZS nepilnu gadu pirms vēlēšanām tas būtu risks izveidot savā politiskajā mūžā pēdējo valdību. Pat RP politiķiem acīmredzami pārgājusi kāre braukt ar tankiem…+++ vislielākā tuvākā laika ” intriga” ir, vai nākošajās vēlēšanās ” jaunajiem” politiskajiem spēkiem, kuri steigšus gatavojas iekļūt Saeimā,kopsummā izdosies savākt tik daudz mandātus, lai šādi uzstutēt tomēr šo SC valdību. Lai cik tas skumji arī nebūtu, bet tieši šī te Latvijā pastāvošā konfrontācija starp ” krievu un latviešu partijām” ir bijis tas faktors, kurš palīdzēja Latvijai sasniegt tādus mērķus, kā ES un NATO, gan arī palīdzēja izrāpties no dižķibeles laukā un iestāties eiro zonā. Citādi, kas zina, ja visu laiku mēs nejustu kremlinu elpu pakausī, vai latviskajam elektorātam būtu pieticis gribas spēka turēties pretī ” kreisajam kārdinājumam” baudīt Šlesera paustos “saprātīgās politikas” labumus, bet krīzes laikā nedalīt ” labdarībai” neesošus līdzekļus.

Ja par “pagaidu valdības” veidošanu , būtu interesanti vērot, kas notiktu, ja Vienotība Pabriku premjera amatam izvirzītu trešo reizi :) Man kaut kā liekas, ka tieši tā arī būtu jārīkojas, lai pirms vēlēšanām pārbaudītu potenciālos sabiedrotos, kas katrai partijai aiz ādas :)Un Bērziņam arī pie reizes ierādītu viņa īsto vietu.

+38
-4
Atbildēt

8

    Ieva Aile > buchamona 15.12.2013. 17.19

    Tieši iestāšanās eirozonā bez referenduma var būt pēdējais piliens tautas pacietības kausā pēc visām konsolidācijām un gaidāmās elektroenerģijas cenu paaugstināšanas,lai SC tiktu pie varas pēc nākamajām vēlēšanām.

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > buchamona 15.12.2013. 10.40

    Latvijā visu laiku ir kreisa politika – vieniem atņem, citiem atdod.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > buchamona 15.12.2013. 17.51

    Bet,es nedomāju,ka SC kaut ko nolaidīs,viņi ir tādi paši pašlabuma meklētāji, kā pašreizējā latviskā politmafija.Bet SC atbalstītāji to vēl varbūt nesaprot.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 15.12.2013. 09.34

    …R.A. ….redzu, esi nokaitināts…. :)
    ….bet…ar savu komentāru esi pelnījis plusu…. :)

    +15
    -10
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 15.12.2013. 12.37

    R.A. Diemžēl vakardienas sēde V. dome (vismaz vārdos) lēmusi būt miermīlīga un neiziet uz konfrontāciju.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 15.12.2013. 13.07

    ES piekrītu RA , jo es arī gribētu redzēt, kas notiek ar koalīcija spartneriem, un izvirzīt atkal Pabriku. Ja Bērziņš neizvirza Pabriku, tad palikt pie sava un viss.

    +16
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > buchamona 15.12.2013. 17.36

    Ērik, domā, ka SC nolaidīs elektrība scenas , kaut viņu draugi ir mazo HES īpašnieki? Un līgumi par iepirkšanu, cik nojaušu saslēgti gadu desmitiem uz priekšu. Esmu dzirdējusi, ka tas pats Pūce esot vēl jauna slicences izdevis saviem korišiem. Šaubos, vai tā šaika gribēs kaut ko sponsorēt tautai.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    armn > buchamona 15.12.2013. 17.38

    Skaidrs, ka būtu jāaizstāv Pabriks. Piekrist Bērziņa uzvedībai, būtu viņa neattaisnota apbalvošana.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 15.12.2013. 09.16

Ir jau arī savi nosacīti plusi tam, kam mums ir šis te superprezidents Bērziņš.
Vismaz, tie, kas sapņo par tautas vēlētu prezidentu ar lielākām pilnvarām, tagad var pārliecināties, ar ko tas var beigties, un par ko var pārvērsties Latvija.
Jo, ņemot vērā, ka trešā daļa elektorāta stabili balso par SC, un vēl pieskaitot tai ZZS balsis, kas mentāli neko daudz no SC elektorāta neatšķiras, varētu iedomāties, kas viņš būtu, pēc mentalitātes noteikti kas līdzīgs Bērziņam, bet, ar lielākām pilnvarām.
Un te vajadzētu pieminēt arī tos “principālos”, kas, īstenībā, ir plānā galdiņa urbēji, kas, principālu apsvērumu dēļ, neiet balsot vispār, jo neatrod nevienu sevis cienīgu partiju, un, protams, tādejādi nobalso par SC, sagādājot tam lielāku %, nē, nu protams, par tik piezemētām lietām šie “idealisti” neaizdomājas.

+34
-4
Atbildēt

4

    Vineta > ligakalnina 15.12.2013. 12.31

    dzeris49
    par SC, un vēl pieskaitot tai ZZS balsis, kas mentāli neko daudz no SC elektorāta neatšķiras,

    ZZS, varbūt ne pats gudrākais un labākais latviešu balsotājs, nu bet, pielīdzināt to Latvijas un visas cilvēces ļaunākam ienaidniekam, tas ir par traku.

    +3
    -18
    Atbildēt

    0

    Vineta > ligakalnina 16.12.2013. 21.51

    Ķencis&Pāvuls
    Piekrīti dzērim, ka tavi kaimiņi, tuvinieki vai paziņas, kas vīlušies Vienotības divkosībā un alkatībā, balso par ZZS, arī visi ir zvēriski cilvēces nīdēji, WWII, staļinisma un GULAG apoliģēti, kā SC tumsonīgais, sātana apsēstais eļektorats?
    Nu nu. Bailīgi paliek šai valstī.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    armn > ligakalnina 15.12.2013. 17.39

    Piekrītu

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    armn > ligakalnina 16.12.2013. 10.08

    Precizējumi, piekrītu, domāts Džera ierakstam

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu