Laikraksts: Sagruvušā "Maxima" veikala jumtā bija mīkstas skrūves • IR.lv

Laikraksts: Sagruvušā “Maxima” veikala jumtā bija mīkstas skrūves

16
Skrūve no sabrukušā lielveikala Zolitūdē. Foto: Ieva Čīka, LETA

Šādas stiprības skrūves tiek izmantotas arī citu ēku būvkonstrukcijās

Sagruvušā “Maxima” veikala jumta konstrukcijās izmantotas mīkstas skrūves, laikrakstam “Latvijas Avīze” atzinuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvmateriālu laboratorijas eksperti, kas līdzdarbojas Zolitūdē uzbūvētā lielveikala sabrukšanas cēloņu noskaidrošanā.

Kamēr notiek izmeklēšana, RTU laboratoriju speciālistiem neesot tiesību kaut ko apgalvot vai izpaust kādas ar šo notikumu saistītas detaļas, jo tas varētu traucēt izmeklētāju darbu. Tomēr RTU Nesagraujošo testēšanas metožu laboratorijas vadītājs, inženierzinātņu doktors Aivars Šveics atzīmējis, ka ir skaidri redzams, ka vienam Zolitūdē iebrukušā jumta kopņu savienojumā ieskrūvētās skrūves uzgrieznim ir norauta vītne, bet pavisam laboratorijā ir septiņas šādas skrūves un vītnes.

“Vai tas bijis vienīgais vai viens no iemesliem, kas izraisīja jumta sabrukšanu, par to vēl pāragri spriest,” sacījis eksperts. Vai izraudzītās skrūves bijušas pārāk neizturīgas vai pie vainas ir skrūvju sliktā kvalitāte, to pārbaudīs ekspertīzēs, ziņo LETA.

“Lai spriestu par skrūvju un uzgriežņu izturību, jānoskaidro to nestspēja, ķīmisko elementu sastāvs, proti, no kāda izejmateriāla tās izgatavotas, metāla struktūra, īpaši šo skrūvju uzgriežņiem,” turpinājis Šveics. “Šādas pārbaudes varam veikt paši. Taču mūsu iegūtos rezultātus var neņemt vērā, tāpēc ka pagaidām mūsu laboratorija nav starptautiski akreditēta. Tā kā skrūves ir izgatavotas ārzemēs, to ražotājs, tiklīdz lieta nonāktu tiesā, varētu apstrīdēt mūsu veiktās pārbaudes atzinumu.” Tāpēc atzinums, iespējams, būs jālūdz kādā akreditētā ārzemju laboratorijā.

Būvspeciālisti atzinuši, ka šādas stiprības skrūves tiek izmantotas arī citu ēku būvkonstrukcijās. Viņuprāt, nelaimi nav izraisījis tas, ka pēc stiprības apzīmējuma būtu izraudzītas pārāk vājas skrūves, nelaimes cēlonis, iespējams, bijusi dzīšanās pēc lētākām, kas varētu būt izgatavotas no sliktākām izejvielām. Pēc viņu teiktā, pārāk mīksti, visticamāk, bijuši tieši uzgriežņi.

21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Starp bojāgājušajiem bija arī trīs ugunsdzēsēji, kuri piedalījās glābšanas darbos. Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

 

Komentāri (16)

Þanis Bezmers 13.12.2013. 14.59

Visdrīzāk taisnība ir somam, proti, izmantotie uzgriežņi ir bijuši domāti skrūvju stiprinājumam, kur skrūve strādā pretī cirpšanas slodzei, nevis skrūves stiepšanas slodzei kā maksimas gadījumā. Pirmajā variantā uzgrieznim jāiztur niecīga slodze, tikai lai pati skrūve turētos vietā.

+3
0
Atbildēt

0

Edzs 13.12.2013. 14.55

jā, tiesāsim skrūves.
sarunas par skrūvju atbilstību atkal un atkal tiks rosinātas lai novirzītu uzmanību no plašākas sarunas pēc būtības par šāda tipa būvju konstrukcijas nepilnībām un neatbilstībām no kā tagad ļoti izvairās celtniecības biznesā esošie, – šādi jumti sabiedriskām celtnēm Baltijas klimatiskā zonā vispār nedrīkstēja būt.
ja jumta svars turas tikai uz skrūvēm un to uzgriežņiem tad neatkarīgi no tā vai skrūves ražotas Polijā, Ķīnā vai Vācijā tās kautkad slodzi neturēs, ja mīkstas tad nomuļļāsies un nobruks, ja cietas tad sadrups kā stikls un lūzīs.

+2
0
Atbildēt

1

    janis17 > Edzs 13.12.2013. 20.33

    Būt varēja. Tikai vajadzēja turēties. Gan jau inženieri pateiks, gala slēdzienu, tomēr laikam jau ir skaidrs, ka aprēķini nebija pareizi. Taču tas viss ir notikumu komplekss. Aprēķini, materiāli, kontrole, būvnieki, skrūves utt. Visi ir pielikuši savas 3 saujas…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 13.12.2013. 10.03

visiem materiaaliem , kuri tiek iebuuveeti eekaa buuvdarbu žurnaalaa jaabuur reģistreetaam atbilstiibas deklaraacijaam , kuras dod materiaalu piegaadaataajs vai buuvmateriaalu veikals , kur materiaals pirkts , kaa šai gadiijumaa bultskruuves ar uzgriežņiem , deklaraacijaa visiem parametriem jaabuut uzraadiitiem , bet kaa tas pie mums notiek ne tikai buuvnieciibaa vai maizes ceptuvee , taspats notiek arii buuvmateriaalu bodees , savukaart taas iepeerk no vairumtirgotaaja , ja paardeveejs pieprasa taadas un taadas markas skruuves pa leetaako cenu , nu tad var buut ar visiem atbilstiibas radiitaajiem , bet bultskruuves varbuut izgatavotas Ķiinaa vai tgad jau Polija neatpaliek no ķiinas , a kaada struktuura taam bultskruuveem andelmani neinteresee , galvenais ka papiiri kaartiibaa , nauda naak , bet kaa tas var beigties? nu tepatvien jau ir….

+4
-2
Atbildēt

4

    janis17 > Janka, Janic 13.12.2013. 11.21

    uz deklarācijas tak nav nekāds skaits rakstīts.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Janka, Janic 13.12.2013. 11.25

    sorry, ne uz pašas deklarācijas, bet deklarācijas pavaddokumentos

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Janka, Janic 13.12.2013. 11.59

    iespēju muhļīt ir simtiem. arī piegādātāji, ražotāji ne visi ir godprātīgi. Nekad jau veikalā nebūs laboratorija.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Janka, Janic 13.12.2013. 11.14

    ir arī citi veidi, piemēram, no bodes nopērk 10 gab vajadzīgo skrūvju, saņem attiecīgo atbilstības deklarāciju, aiziet uz “tirgu”, nopērk pārējās 90 gb., un deklarāciju “nedaudz pielabo”, uzliekot vienu lieku nullīti. Kamēr tpu, tpu nekas nav noticis, papīri ir kārtībā, un gailis pakaļ nedzied.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu