Sākas ikgadējie "Prozas lasījumi" • IR.lv

Sākas ikgadējie “Prozas lasījumi”

2
NULL

Šovakar “Innovation cafe” notiks pirmie latviešu autoru priekšnesumi

Līdz 8.decembrim norisināsies ikgadējais literatūras festivāls “Prozas lasījumi”, pulcējot Latvijā zināmus dažādu paaudžu rakstniekus, jaunos autorus un ārzemju viesus un iepazīstinot ar nesen tapušiem un vēl nepublicētiem prozas darbiem un tulkojumiem. Festivālā tiks rīkoti publiski lasījumi, darbu autoriem iejūtoties izpildītāju lomā un gūstot pirmos nepastarpinātos iespaidus no klausītāju puses. Katru priekšnesumu vērtēs gan nozares profesionāļu, gan alternatīvā žūrija, veiksmīgāko jaundarbu autoriem festivāla noslēgumā piešķirot balvas. 

4.decembrī plkst.19 “Innovation Cafe” Rīgā, Aristīda Briāna ielā 9a festivāla atklāšanas vakarā ar lasījumiem uzstāsies Māris Bērziņš, Agnese Gusarova, Valdis Rūmnieks, Juris Zvirgzdiņš un “Kurzemes prozas lasījumu” laureāts. Pasākumu vadīs Latvijas Televīzijas satura redaktore informatīvi dokumentālajiem, ziņu un sporta raidījumiem, žurnāliste Rita Ruduša, bet par muzikālo noformējumu rūpēsies koklētāja Laima Jansone. 

Rīt, 5.decembrī, Kaņepes Kultūras centrā norisināsies divi pasākumi. Plkst.18 Stāstu vakarā uzstāsies Ieva Aizpure, Undīne Arāja, Inga Gaile, Liene Kāposta, Sabīne Košeļeva un Svens Kuzmins. Vakara vadības groži tiks nodoti “Radio Naba” literārā raidījuma “Bron-Hīts” veidotājam dzejniekam Ivaram Šteinbergam. Par muzikālo fonu gādās pianists Oskars Račevskis. Savukārt plkst.21 turpat notiks starptautiskās īsprozas tulkošanas darbnīcas noslēgums. Projektā, kas ilgst no 29.novembra līdz 6.decembrim, piedalās seši jaunie autori: Jaroslavs Rumpli no Slovākijas, Alba Dedeu no Katalānijas, Vilis Kasims no Latvijas, Jāps Krols no Nīderlandes un Jana Šrāmkova no Čehijas. Katrs, izmantojot angļu valodu kā starpniekvalodu, tulkos pārējo dalībnieku stāstus savā dzimtajā valodā. Par muzikālo noformējumu gādās pianists Oskars Račevskis un saksofonists Kārlis Vanags. Darbnīca veidota kopā ar starptautisko literatūras sadarbības tīklu “Literatūra pāri robežām”. 

Piektdien, 6.decembrī, plkst.10.30 literatūrzinātnieks Pauls Daija aicinās uz sarunu vairākus festivāla viesautorus par tēmu “What does it mean to write in European?” jeb “Ko nozīmē rakstīt Eiropas valodā?”. Sarunā piedalīsies grāmatas “Eiropas literatūras vēsture. Hrestomātija” izdevuma franču valodā redkolēģijas pārstāvis prof. Gijs Fontēns, rakstnieks un žurnālists Sarfrazs Manzūrs no Lielbritānijas, tulkotājs un rakstnieks Hrists Asteriū no Grieķijas. Pasākums norisināsies Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātē, un tas notiks angliski. 

Lielākais viesu pasākums – “Vai literatūra raksturo mūsdienu Eiropas identitāti? Diskusija un viesu vakars” – notiks piektdienas, 6.decembra, pievakarē kinoteātrī “Splendid Palace”. Plkst.16 sāksies diskusija, kas aicinās ikvienu interesentu uz neformālu sarunu, lai mēģinātu skaidrot Eiropas identitāti caur Eiropas literatūras mantojumu, formulēt redzējumu par Eiropas nākotni. Iedvesma tēmai gūta šā gada pavasarī “Jāņa Rozes apgādā” izdotajā grāmatā “Eiropas literatūras vēsture. Hrestomātija”. Diskusijā piedalīsies viens no grāmatas redaktoriem prof. Fontēns, filozofs un rakstnieks Kristians Brants no Somijas, starptautiskā literatūras sadarbības tīkla “Literatūra pāri robežām” direktore Aleksandra Buhlere no Lielbritānijas un dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš no Latvijas. Diskusija notiks angļu un franču valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. 

Vakara izskaņā plkst.19 sāksies viesautoru lasījumi. Pasākuma moderatore ir Adriāna Roze, par muzikālām intermēdijām rūpēsies diskžokejs Kārlis Krustojums. 

Sestdiena, 7.decembris, sāksies ar pasākumu “Rakstnieku eglīte”, kas paredzēts gados jaunākajiem prozas mīļotājiem un kas no plkst.12 notiks “Birojnīcā”. Aizraujošā stāstu pasaulē mazākus un lielākus lasītājus ievedīs Lilija Berzinska, Evija Gulbe, Māris Rungulis, Ieva Samauska un Juris Zvirgzdiņš. Pasākuma vadītājs, līdzdarbojoties “Zīmējumu teātrim”, būs Varis Klausītājs. 

Savukārt plkst.15 klubā “Piens” uz pasākumu “Sarežģījums: Literārās Akadēmijas prozas meistardarbnīcu lasījumi” aicinās Literārās Akadēmijas prozas meistardarbnīcas audzēkņi Laura Feldberga, Agnija Kazuša, Uldis Krastiņš, Ilga Liepiņa, Zanda Tereško un Ilze Zeltiņa. Pasākumu vadīs Ieva Melgalve un Guntis Berelis, bet par mūziku gādās Mikus Frišfelds. 

Dienas izskaņā, plkst.19 Valsts akadēmiskā kora “Latvija” telpās notiks Prozas vakariņas, ko gatavos Berelis, Franciska Ermlere, Arno Jundze, Evija Martukāne un Agnese Rutkēviča. Vakariņu šefpavāra lomā iejutīsies LU Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas pasniedzēja Aija Rozenšteine, bet starpspēles būs perkusionista Eināra Latiševa pārziņā. 

Svētdienas, 8.decembra rīts tradicionāli modinās ar Prozas brokastīm restorānā “Andalūzijas Suns”, festivāla noslēguma dienu plkst.12 sākot ar Gundara Ignata, Melgalves, Ineses Paklones, Jāņa Valka, Austras Zīles un Ingas Žoludes lasījumiem. Pasākuma vadība žurnālista un režisora Dmitrija Petrenko ziņā, papildinot ar komponista Jura Kulakova muzikālām interlūdijām. Festivālu “Prozas lasījumi 2013” noslēgs Dace Rukšāne, Madara Rutkēviča, Māra Zālīte, Andris Zeibots un Kurzemes prozas lasījumu laureāts, viņu prozas darbi plkst.18 izskanēs mūzikas namā “Daile”, kur norisināsies arī festivāla dalībnieku sumināšana un labāko lasījumu apbalvošana. Vakara vadības groži būs etīžu teātra “Nerten” dalībnieku Toma Treiberga un Svena Kuzmina rokās. Žūrijas apspriedes laikā ar koncertprogrammu uzstāsies Zigfrīds Muktupāvels un komponists Jānis Lūsēns. 

Festivāla dalībnieku darbus klausīsies un vērtēs profesionāla žūrija: rakstnieki Nora Ikstena, Pauls Bankovskis, literatūrzinātniece, LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Ieva Kalniņa, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks un humanitāro zinātņu žurnāla “Letonica” galvenais redaktors literatūrzinātnieks Daija, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks un literārā žurnāla “Latvju Teksti” galvenais redaktors literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš. “Prozas lasījumu” alternatīvā žūrija – LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas studenti Linda Steda, Ilva Mikīte, Arturs Skutelis, Laura Leingarte, Kristiāna Kārkliņa, Anna Andersone, Dina Priede. 

Ar festivāla “Prozas lasījumi 2013” programmu un dalībniekiem var iepazīties mājaslapā www.prozaslasijumi.lv

Komentāri (2)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu