Sākas ikgadējie "Prozas lasījumi" • IR.lv

Sākas ikgadējie “Prozas lasījumi”

35
NULL

“Prozas lasījumu 2013” ieskaņas pasākumi notiks jau otrdien, 3.decembrī

No 4.decembra līdz 8.decembrim norisināsies ikgadējais literatūras festivāls “Prozas lasījumi”, pulcējot Latvijā zināmus dažādu paaudžu rakstniekus, jaunos autorus un ārzemju viesus un iepazīstinot ar nesen tapušiem un vēl nepublicētiem prozas darbiem un tulkojumiem, raksta aģentūra LETA. Festivālā tiks rīkoti publiski lasījumi, darbu autoriem iejūtoties izpildītāju lomā un gūstot pirmos nepastarpinātos iespaidus no klausītāju puses. Katru priekšnesumu vērtēs gan nozares profesionāļu, gan alternatīvā žūrija, veiksmīgāko jaundarbu autoriem festivāla noslēgumā piešķirot balvas. Ar festivāla “Prozas lasījumi 2013” programmu un dalībniekiem varēs iepazīties mājaslapā www.prozaslasijumi.lv, kā arī festivāla vietnēs sociālajos tīklos “facebook.com” un “twitter.com”.

“Prozas lasījumu 2013” ieskaņas pasākumi sāksies jau otrdien, 3.decembrī. Andreja Upīša memoriālajā dzīvoklī, Brīvības ielā 38, plkst.18 notiks Andreju vakars, kas ļaus daļai literatūras interesentu atgriezties kādreizējā literatūras lasījumu vidē. Tieši šeit dzimuši agrīnie “Prozas lasījumi”, kuros, gadiem ejot, piedalījās kupls autoru loks: Zigmunds Skujiņš, Alberts Bels, Miervaldis Birze un daudzi citi. Šoreiz ar saviem īsprozas darbiem uzstāsies pieci jaunie autori: Jānis Timošenko, Rolands Virks, Edīte Paule, Agnese Gusarova un Jānis Valks. Ieskaņas vakara laikā tiks pieminēts arī nesen mūžībā aizgājušais rakstnieks Andrejs Dripe, kurš pirms 33 gadiem Upīša memoriālajā dzīvoklī arīdzan lasījis savus darbus. Savukārt izdevniecība “Dienas Grāmata” sadarbībā ar Kanādas vēstniecību festivāla ieskaņā aicinās uz tikšanos ar Itālijā dzimušo, bet Kanādā dzīvojošo rakstnieku Maiklu Mirollu viņa romāna “Berlīne” latviskā izdevuma atvēršanas svētkos, kas 3.decembrī plkst.18 notiks “Dienas” ēkā Mūkusalas ielā 15. 

 ogad līdzās “Prozas lasījumu” konkursam notiks vairāki festivāla viesu pasākumi. Ceturtdien, 5.decembrī, plkst.21 Kaņepes Kultūras centrā notiks starptautiskās īsprozas tulkošanas darbnīcas noslēgums. Projektā, kas ilgst no 29.novembra līdz 6.decembrim, piedalīsies seši jaunie autori: Jaroslavs Rumpli no Slovākijas, Alba Dedeu no Katalānijas, Vilis Kasims no Latvijas, Jāps Krols no Nīderlandes un Jana Šrāmkova no Čehijas. Katrs, izmantojot angļu valodu kā starpniekvalodu, tulkos pārējo dalībnieku stāstus savā dzimtajā valodā. 

Piektdien, 6.decembrī, plkst.10.30 literatūrzinātnieks Pauls Daija aicinās uz sarunu vairākus festivāla viesautorus par tēmu “What does it mean to write in European?” jeb “Ko nozīmē rakstīt Eiropas valodā?”. Sarunā piedalīsies grāmatas “Eiropas literatūras vēsture. Hrestomātija” izdevuma franču valodā redkolēģijas pārstāvis prof. Gijs Fontēns, rakstnieks un žurnālists Sarfrazs Manzūrs no Lielbritānijas, tulkotājs un rakstnieks Hrists Asteriū no Grieķijas. Pasākums norisināsies Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātē un tas notiks angliski. 

Lielākais viesu pasākums – “Vai literatūra raksturo mūsdienu Eiropas identitāti? Diskusija un viesu vakars” – notiks piektdienas, 6.decembra, pievakarē kinoteātrī “Splendid Palace”. Plkst.16 sāksies diskusija, kas aicinās ikvienu interesentu uz neformālu sarunu, lai mēģinātu skaidrot Eiropas identitāti caur Eiropas literatūras mantojumu, uzzināt viedokļus par literatūras eiropeiskuma nozīmi, veicinot izglītības pasākumus, mēģināt apstiprināt jēdziena “Eiropas literatūra” eksistenci, kā arī no jauna formulējot redzējumu par Eiropas nākotni. Iedvesma tēmai gūta šā gada pavasarī “Jāņa Rozes apgādā” izdotajā grāmatā “Eiropas literatūras vēsture. Hrestomātija”. Diskusijā piedalīsies viens no grāmatas redaktoriem prof. Fontēns, filozofs un rakstnieks Kristians Brants no Somijas, starptautiskā literatūras sadarbības tīkla “Literatūra pāri robežām” direktore Aleksandra Buhlere no Lielbritānijas un dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš no Latvijas. Diskusija notiks angļu un franču valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Savukārt vakara izskaņā plkst.19 sāksies viesautoru lasījumi. Pasākuma moderatore ir Adriāna Roze, par muzikālām intermēdijām rūpēsies diskžokejs Kārlis Krustojums. 

Paralēli pasākumiem galvaspilsētā, jau ceturto gadu “Prozas lasījumi” notiks arī Ventspilī, dodot iespēju reģionālā konkursa laureātiem lasīt savus darbus arī Rīgā. Lasījumi norisināsies 30.novembrī Ventspilī, un to uzvarētājs piedalīsies “Prozas lasījumu” pasākumos Rīgā.

Kopš idejas pirmsākumiem 1995.gadā, festivāls “Prozas lasījumi” laika gaitā kļuvis par radošu tikšanās vietu autoriem un lasītājiem, kā arī nozīmīgu atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, ļaujot apzināties nozares nepārtrauktu attīstību un aktualitāti Latvijas kultūrtelpā.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu