Sprūdžs izstājas no Reformu partijas; divas deputātes no frakcijas (papild.) • IR.lv

Sprūdžs izstājas no Reformu partijas; divas deputātes no frakcijas (papild.)

38
Edmunds Sprūdžs. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

No Saeimas frakcijas izstāsies deputātes Inga Vanaga un Inga Bite

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) nolēmis izstāties no Reformu partijas. Sprūdžs jau iesniedzis attiecīgu iesniegumu partijas valdei, ziņo LETA.

Ministrs gan neplāno pievienoties kādam citam politiskajam spēkam, sacīja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Savukārt Saeimas deputātes Inga Vanaga (RP) un Inga Bite (RP) nolēmušas izstāties no Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas. To abas deputātes ceturtdien paziņoja, aizejot no RP valdes un frakcijas kopējās sēdes.

Vanaga neizslēdza iespēju, ka RP valde varētu pieņemt lēmumu, ka abas deputātes tiek izslēgtas no frakcijas un partijas. Vanaga un Bite vēl nav iesniegušas oficiālus dokumentus, kas paredz izstāties no politiskā spēka parlamenta frakcijas.

Vanaga skaidroja, ka ar lielāko daļu kolēģu viņai ir iespējams sastrādāties, taču viņa iet projām to kolēģu dēļ, ar kuriem nav iespējams turpināt kopīgu darbu. Punktu pielika peripetijas ap vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu. Deputāte norādīja, ka RP valdes priekšsēdētāja vietnieces Sandras Sondores-Kukules loma ir pārspīlēta, neraugoties uz viņas zināšanām.

Gan Bite, gan Vanaga vēl pārdomās jautājumu par izstāšanās arī no partijas. Viņas pieļauj iespēju atbalstīt jaunveidojamo valdību, taču ir jāuzzina, kas būs tās vadītājs, un citi aspekti.

Tikmēr Sprūdžs iesniegumā raksta, ka Latvija patlaban piedzīvo traģisku periodu un vēsturiski tādos brīžos latvieši ir parādījuši izlēmību un spēju nostāties taisnības pusē arī nozīmīga pārspēka priekšā. Tieši šo brīdi Sprūdžs uzskata par piemērotu, lai norobežotos no Reformu partijas vadības īstenotās politikas. “Uzskatu, ka tas neatbilst tām idejām, ar kurām 2011.gadā kopīgi izveidojām partiju un ieguvām labu rezultātu Saeimas vēlēšanās. Nenesot tieši toreiz pieteikto reformu karogu un salūstot zem nelabvēļu spiediena, partija nodod tai dāvāto vēlētāju uzticību,” pauž ministrs.

Viņaprāt, patlaban ir labs brīdis, lai “novilktu treknu sarkano līniju aiz nemitīgu savstarpēju intrigu un savējo apmelošanas kampaņu piesātinātās vides”. Viņš tēlaini norāda, ka viņam nav prasmes un vēlēšanās ar šādām lietām nodarboties un neesot arī vēlēšanās to apgūt.

Vienlaikus gan viņš pateicas visiem, kas ir izturējuši un kam bija grūti. “Es zinu, ka viss neiznāca, kā iecerēts, bet visvairāk mēs iegūstam tieši no neveiksmēm, jo protam no tām mācīties,” teikts iesniegumā Reformu partijas vadībai.

Sprūdžs 5.septembrī paziņoja, ka ar šā gada 1.decembri pamet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu. Kā iemeslu viņš minēja vēlmi iesaistīties privātajā biznesā.

Pirmdien Sprūdžs nosūtīja saviem partijas biedriem vēstuli, kurā pauda neapmierinātību ar viņa amata “notirgošanu” par labu tam, lai partija tuvinātos Zaļo un zemnieku savienībai un “Reģionu aliansei”. Viņu neapmierina, ka viņa vēlamā demisija ir tikai daļa no politiskās spēles.

“Diemžēl tā ir Reformu partijas būtiska problēma – tās kodols pēc vajadzības nav kautrējies vērsties pret cilvēkiem, kas bijuši tai lojāli un klātesoši, jau sākot ar pašu partijas dibināšanu,” vēstulē pauda Sprūdžs. Viņš atklāja, ka lēmumu par savu demisiju pieņēmis Reformu partijas priekšsēdētāja Edmunda Demitera un atsevišķu tā saucamā partijas kodola cilvēku spiediena rezultātā.

Sprūdžs bija viens no Reformu partijas dibinātājiem 2011.gadā un šīs politiskās organizācijas Ministru prezidenta amata kandidāts 11.Saeimas vēlēšanās.

Ceturtdien RP frakcijas sēdē secināts, ka tagad partija ir rīcībspējīga un nākamnedēļ tiks sākts darbs pie nākamās valdības izveides, pēc valdes un frakcijas kopsēdes žurnālistiem sacīja RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters. RP valdes priekšsēdētājs norādīja, ka neviens no pārējiem 14 deputātiem neplāno pamest frakciju.

Viņš norādīja, ka ir būtiski, lai frakcija turpmāk spētu paust vienotu viedokli. Vaicāts, vai RP ir nākotne, Demiters atbildēja, ka RP plāno godprātīgi nostrādāt atlikušos mēnešus līdz 11.Saeimas pilnvaru beigām. No šī darba būs redzams, vai RP ir nākotne vai nav.

(papildināta ar Ingas Vanagas un Ingas Bites paziņojumu)

Komentāri (38)

Man nav īpaši žēl, ka Sprūdžs aiziet, nevis tāpēc, ka viņam bija sliktas idejas vai darbi, bet tāpēc, ka viņš slikti mācēja komunicēt, izskaidrot savu ideju. Bet viņam ir mana cieņa, jo es vienlaicīgi saskatu arī viņa stāstā lielas traģēdijas izpausmi – pēc būtības pēdējo 3 gadu laikā mēs redzējām cīņu starp ideālistisku, puišeļa izskata aktīvistu un visvairāk apzagušos politisko mahinatoru, populistu, kuram palīdz, ja ne nopirkti, tad tendenciozi mēdiji. Un šajā cīņā ideāli zaudēja, lielā nauda vinnēja un korupcija tika netiešā veidā leģitimizēta, vēlētājiem pasakot (skat. RP reitingus) – mums vienalga

+26
-8
Atbildēt

2

    Kad tad sprūdželis nopietni cīnījies pret ušaku????

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Sprūdžs bija/ir pašreklāmisks ciņu tēlotājs. Turklāt neprasmīgs un labi redzams savā nemākulībā pa lielu gabalu. “Premjera kandidāts”, kas degradēja partijas tēlu jau pirms vēlēšanām un padarīja smieklīgu vispirms RP tēti Zatleru.

    Sprūdžs = ar varēšanu neapgrūtināta un nekomplektēta gribēšana.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

raimondsb_mail_lv 28.11.2013. 17.43

Sprūdžs ir godavīrs un drosmīgs politiķis.
Mūsu valstī to, kas iet pret Lembergu, ātri noēd.
Vot Demiteru gan nenoēdīs, tas ļoti tuvu oligarhiem.
Vakar Sastrēgumstundā visi liekuļi un demagogi sēdēja vienā rindā.
Lembergam savs kaifs – šitā dancināt politiķus un valsti.
PS
Gribētos dzirdēt V. Liepiņa, V. Zatlera, Antānes un citu domas par Demitera teikto – “valdību jāveido ar Lemberga ZZS”…
Vai tad RP Sprūdžs ir vienīgais, kuram ir sirdsapziņa?

+25
-7
Atbildēt

0

dace_ampermane 28.11.2013. 21.25

deģenerālim ir divi uzdevumi no Antonijas ielas un viņš tos par maksu labi pilda

1) uzdodoties par nacionāli, attēlot latv. nacionāļus kā prātā jukušus fašistus

2) ar nepiedienīgu krievisku uzvedību un runu piemēslot portālu

morda/ločmelis sovoku pusē [arī no turpat, no Antonijas] tad viņš it kā pieklāīgs un gvelž kā kremļa radio, takaja paročka rabotajet :)

+15
-3
Atbildēt

1

    Vineta > dace_ampermane 28.11.2013. 23.54

    klejotājs
    Tā arī nepaskaidroji, smerdeli, par ko īsti esi, par komunistiem vai boļševikiem? Būtu nu kādu vārdiņu bildis par Dienas varoni. Nopļūtīji kaut ko neskaidru un viss.
    Saliedēta gan jums tā pidrillu kopiena, kā kas, uzreiz visi dodās karā pret arhaiskiem heteroseksuāļiem.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu