Opozīcija prasa Rīgas būvvaldes vadītāja Vircava atlaišanu (papild.) • IR.lv

Opozīcija prasa Rīgas būvvaldes vadītāja Vircava atlaišanu (papild.)

59
Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Ušakovs atstādina sešus Rīgas būvvaldes darbiniekus, kuri parakstījuši Zolitūdes “Maxima” dokumentus

Pēc Zolitūdē notikušās traģēdijas, kurā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājam Ingusam Vircavam ir jāatkāpjas no sava amata, uzskata partijas “Vienotība” Rīgas domes deputātu frakcijas priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Vircavs otrdien domes sēdē divas stundas skaidroja, stāstīja un atbildēja uz jautājumiem par sabrukušā veikala “Maxima” būvniecības gaitu un tā uzraudzību, tomēr viņam neizdevās pārliecināt opozīcijas deputātus, ka būvvalde ir darījusi visu iespējamo, lai novērstu traģēdiju.

Deputāti arī pauda pārsteigumu, ka būvvaldi vada cilvēks ar ģeogrāfa izglītību, ziņo LETA.

“Mēs šodien nemeklējam vainīgos, jo to noskaidros kriminālizmeklēšana. Svarīgi, lai traģēdijā iesaistīto ķēdē katrs redzētu savu atbildību. Mūsu kā deputātu pienākums ir runāt par būvvaldes vadītāja atbildību. Būvniecības likums, Ministru kabineta vispārējie būvniecības noteikumi un būvvaldes nolikums, neraugoties uz Vircava mēģinājumiem sašaurināt atbildību, nosaka, ka pašvaldības būvvalde pārrauga un kontrolē būvniecību Rīgas pilsētā,” norādīja deputāte.

Pēc Ēlertes domām, būvvaldes lielākā kļūda bija pieļaut, ka “Maxima” veikalu un tai cieši līdzās esošo ēku var būvēt divās kārtās, kas nozīmē, ka līdz 21.novembrim būvdarbi notika gan uz jumta, gan pazemē ēkā, kuru dienā apmeklē tūkstošiem cilvēku. “Būvvalde pieļāva, ka veikala jumts tiek pārvērsts par būvlaukumu pretēji elementāriem drošības noteikumiem un veselajam saprātam,” uzsvēra Ēlerte.

“Vircavam uz visiem jautājumiem ir tikai viena atbilde – tas nekur nav rakstīts. Būvvaldei nav vajadzīgs tāds vadītājs, kurš nesaprot, cik nozīmīgs ir objekts, kurā atrodas daudz cilvēku un notiek būvdarbi. Ja būvvaldes vadītājs nesaprot, ka būvinspektoram jābūt nepārtrauktā sasaistē ar būvniekiem, viņam nevajag būt vadītājam,” uzskata deputāts Olafs Pulks (V).

Pēc Pulka domām, Rīgas domē ikviens ir līdzatbildīgs par notikušo, piemēram, viņš kā pilsētas attīstības komitejas loceklis ir uzticējies domes priekšsēdētāja kontrolētajai institūcijai, kuras nolikumā teikts, ka tā kontrolē būvniecību.

“Izrādās, notiek tikai žurnālu pētīšana. Tas ir jābeidz. Šis būvvaldes vadītājs nevar palikt amatā. Būvvaldei ir tiesības pārbaudīt un apturēt būvniecību. Nevajag meklēt attaisnojumus, ka nevar. 54 cilvēki gājuši bojā. Būvvaldē ir vajadzīgs kāds, kas prot organizēt darbu, nevis tāds, kas atrod atrunas,” uzskata domnieks.

Ja domes priekšsēdētājs Vircavu neatlaidīs, viņš uzņemas pilnu atbildību, ka šis cilvēks turpinās strādāt būvvaldē, uzsvēra Pulks, aicinot Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) un vicemēru Andri Ameriku (GKR) atbalstīt Vircava atbrīvošanu no amata.

Ušakovs atstādina sešus Rīgas būvvaldes darbiniekus, bet ne Vircavu

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdevis uz izmeklēšanas laiku atstādināt sešus būvvaldes darbiniekus, kas parakstīja Zolitūdes lielveikala “Maxima” dokumentus. Būvvaldes vadītāja šo amatpersonu vidū nav, jo Inguss Vircavs amatā iecelts tikai šogad, ziņo LETA.

Pēc pārbaudes Rīgas pilsētas būvvaldē tiks lemts par tās vadītāja Vircava atbilstību ieņemamajam amatam, teica Rīgas domes priekšsēdētājs.

No amata atstādināts bijušais Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Andis Cinis, kurš pašlaik ir būvvaldes vadītāja vietnieks, kā arī Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieks Jānis Balodis un būvinspekcijas galvenā būvinspektore Aija Meļņikova, Arhitektūras pārvaldes Arhitektu nodaļas vadītāja Inga Šuldrika un viņas vietniece Lolita Sarma, kā arī Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija, informē Rīgas dome.

Vircavs pirmdien preses konferencē informējis, ka Cinis ir parakstījis būvatļauju, Treija, Šuldriga un Sarma piedalījušās pie būvprojekta akceptēšanas un saskaņošanas, Balodis ir pieņēmis ekspluatācijā pirmās kārtas objektu, savukārt Meļņikova ir apstiprinājusi pieņemšanu un nodošanu ekspluatācijā.

Savukārt “Vienotības” politiķis un Rīgas domes opozīcijas pārstāvis Olafs Pulks tviterī norāda, ka Vircavs Rīgas būvvaldi vada kopš 2010.gada, bet kopš 2007.gada ir bijis tās vadītāja vietnieks. Tam pirmdien LTV raidījumā “Panorāma” bija spiests piekrist arī Rīgas mērs Ušakovs.

Rīgas domes priekšsēdētājs atzina, ka viņam pagaidām nav pamata domāt, ka atstādinātie darbinieki ir pārkāpuši likumu vai kādus citus normatīvos aktus. Ušakovs vēlas tikai pārliecināties, vai atstādinātie darbinieki ir izdarījuši visu, lai nepieļautu notikušo traģēdiju. Tādēļ pārbaudi veiks nevis pati būvvalde, bet Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde. Šajā pārbaudē ir jānoskaidro, vai darbinieki ir izdarījuši ne tikai to, kas ir viņu pienākumos, bet arī to, ko ļauj viņu tiesības, uzsvēra Ušakovs.

Par šādu lēmumu Rīgas mērs paziņojis tviterī, taču sīkāka informācija tiks sniegta preses brīfingā šodien, teica Ušakova preses sekretāre Olga Proskurova.

Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, drupās dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Bīstamo darba apstākļu dēļ bojāgājušo mirstīgo atlieku meklēšana turpinājās četras dienas.

Policija izvirzījusi trīs versijas par šīs traģēdijas iemesliem. Pirmā versija ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistīta ar šī būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem, veidojot ziemas dārzu un bērnu rotaļu laukumu.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Kā ziņots, 2007.gada 23.februārī pansionātā “Reģi” notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (59)

janis17 25.11.2013. 13.25

Ļoti “bistroje i rešiķeļnoja ģeistvije”!
Tīrs populisms!

+34
-1
Atbildēt

11

    Ieva Priedenfelde > janis17 26.11.2013. 01.14

    Par katru pārbaudi būvinspektors dod atzinumu un, ja nepieciešams, arī norādījumus par to, kā novēršami pārkāpumi.
    =========
    Un kā tad viņš to izdarīs ar ģeogrāfa izglītību? Starp citu, Krievijā patreiz ir ļoti populāra filma Geograf globus propil. Iesaku.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 25.11.2013. 22.46

    ilmac. Tas nu gan ir nummurs!:):):)
    IR, kur jūsu taure?:)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > janis17 26.11.2013. 00.03

    Labi, SC izliekas nedzirdam. Tas nepārsteidz. Bet žurnālisti? Pēc šodienas Ušakova intervijas tak var pieteikties uz interviju, norādīt uz “nesakritībām” – gan ar likumu, gan ar neseno pagātni un faktisko viņa partijas atbalstu jaunajam Būvniecības likumam. Vai žurnālisti atteiks? Tautu nevar turēt neziņā par patieso lietu stāvokli. Ingūna ir šīs jomas profesionāle, lai piesakās. Arī jūs Būvniecības likumu pārzināt, kā reti kurš.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > janis17 25.11.2013. 23.31

    Vai tā ir žurnālistu neprasme parādīt to skatītājiem, vai tai parādībai ir citi iemesli?
    ________________________
    Varbūt neprasme, iespējams nevēlēšanās, bet kā tad ar politiķiem – Ušakova oponentiem? Krievijas maigā vara?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    runivs > janis17 25.11.2013. 23.17

    Šovakar Ušakova kungs TV Panorāmā par pašvaldības būvvaldes tiesībām briesmīgi meloja. Tikai ausis nekustējās. Teica, ka būvvaldes esot tikai kā Uz’ņēmumu treģistsr, kas pārbaudot dokumentu atbilstību.
    Taču Rīgas domes būvvaldei Būvniecības likuma 7.un 30.p.uzliek pienāķumu un dod tiesības reāli kontrolēt būvobjektus nevis tikai šķirstīt un novērtēt papīru kalnus. Te nedaudz no likuma, kuru žurnālisti pat neuzskata par vajadzību apskatīties.
    30.pants
    Būvinspektoram ir tiesības apskatīt un pārbaudīt būves, ieiet tajās, apsekot tās, pieprasīt paskaidrojumus un Vispārīgajos būvnoteikumos paredzētos dokumentus, kā arī lūgt uz būvuzņēmēja vai būvētāja rēķina atbrīvot telpas, padarot tās pieejamas, un atsegt būvju daļas, lai varētu pārbaudīt uzbūvēto konstrukciju, ja konstatētas nedrošuma pazīmes.

    (2) Par katru pārbaudi būvinspektors dod atzinumu un, ja nepieciešams, arī norādījumus par to, kā novēršami pārkāpumi.

    (3) Būvinspektoram ir tiesības apturēt būvniecību līdz laikam, kad atzinumā dotie norādījumi tiek izpildīti.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > janis17 25.11.2013. 23.20

    Kā šodienas Panorāmā intervijā ar Nilu Ušakovu atzīmēja televīzijas žurnāliste: “Jūs tak vairākkārt esat nākuši ar drosmīgiem jauninājumiem… Rīgā, kas varbūt dažiem valsts līmenī nav saprotami”
    Ja tās citas reizes neviens Ušakovam nav pateicis: Nē. Nedrīkst”, tad ar katru nakamo reizi viņš paliek aizvien nekaunīgāks.
    Viņam, lūk “vajadzēja stiprāk protestēt, kliegt par jauno būvniecības likumu”. Es neatceros, ka viņš vispār būtu ko tanī sakarā teicis. Un Jūs, ilmac, kas aktīvi cīnījāties pret to likumu, kautko tādu atminaties?
    P.S. Visiem sen ir skaidrs, ka Ušakovs apgriezīs faktu no kājām uz galvas un pasniegs to tā, kā pašam izdevīgi. Vai tā ir žurnālistu neprasme parādīt to skatītājiem, vai tai parādībai ir citi iemesli?
    Viņš vairākas reizes uzsvēra, ka 2009.gadā notika būvinspekcijas privatizācija. Žurnāliste mēģināja ko iebilst, bet tik nepārliecinoši un skatītāji, kas ir mazāk informēti, būs palikusi domās, ka ļaunā valsts Dombrovska personā atdeva būvinspekciju prihvatizātoriem.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

    runivs > janis17 25.11.2013. 23.43

    Nē, Betija, neko tādu es neatceros, šķiet, ka SC ir ļoti apmierināts ar pašreizējo situāciju. Proti,ka būvvalde izdod būvatļaujas un pati sevi (!) saskaņā ar likumu kontrolē. Vēl trakāk ir tad, kad pasūtītājs ir pati būvvalde! Tad viss notiek kā miglu.Par to vairākkārt esmu runājusi, taču SC izlicies nedzirdam.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > janis17 25.11.2013. 14.18

    starp citu, kurš kopā ar Maxima vadību svinīgi grieza “sarkano lentīti”?
    2011. gada novembris. Tobrīd mūsu pilsētā jau divus gadus pie varas bija neookupantu ievēlēta vadība.

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > janis17 25.11.2013. 23.33

    Jā, kautkā šinīs dienās Rīgas Domes opozīcija nemaz nebija dzirdama:(
    P.S. Atcerējos par Ušakova priekšlikumu Delnai, Providus un ReBalticai piešķirt līdzekļus ekspertu noalgošanai Zolitūdas nelaimes izmeklēšanai. Ienāca pratā, ja šis tik “labiņš”, varbūt pie viena arī ļaus iepazīties jomas speciālistiem ar Rīgas Satiksmes darbības pilnīgiem pārskatiem?

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

    runivs > janis17 25.11.2013. 22.09

    Vircavs dzimis 1973.gada novembrī, ieguvis bakalaura grādu Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātē (ĢZZF), šajā pašā fakultātē ieguvis dabas zinātņu maģistra grādu Cilvēka ģeogrāfijas katedrā un pabeidzis arī doktorantūras studiju programmu pētījuma virzienā “Rīgas iedzīvotāju mobilitāte”.
    +++++++++++++++++++
    Taču būvniecības likuma 7.panta trešā daļa noteic, ka “Būvniecību vietējās pašvaldības administratīvajā teritorijā pārzina būvvaldes amatpersonas, kurām ir AUGSTĀKĀ IZGLĪTĪBA BŪVNIECĪBĀ”.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > janis17 25.11.2013. 14.59

    Reāls “Putin style”.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

Ojārs 25.11.2013. 13.30

Ušakovs atstādina sešus būvvaldes darbiniekus
—————————
UŠAKOVS teica, UŠAKOVS atstādina..
Kurš viņam devis tādas tiesības – atstādināt neatkarīgas pašvaldības uzņēmuma (iestādes) darbiniekus. Man šķiet, ka to var tikai šīs iestādes vadītājs.
p.s. Starp citu, LNT bija ziņa: “Ušaks sola nojaukt Maxima gruvešus”… Kad viņš varēs ķerties pie darba? Un uzreiz pēc tam lai pamēģina tomēr noskriet pusmaratonu.

+25
-2
Atbildēt

0

Kristīne 25.11.2013. 14.18

Ušakovs pateica skaidri:”Neproti zagt, turpmāk pie zagšanas netiksi.”

+21
-1
Atbildēt

1

    austrisv > Kristīne 25.11.2013. 14.30

    Ja zagli esi iekritis, tad sēdi, jo esi iekritis, bet spirinies un saki, ka vainu neatzīsti.Un cerība mirst pēdējā, jo iemaksāsi drošibas naudu, kas gan jau vēl nav iztērēta, un iziesi sveikā, kā Mikelsons vai tas hakers no Imantas. Vai arī noalgo juristu Saulvedi, kas to lietu ātri nokārtos, jo gan jau kaut kur kaut kas nebūs uzrakstīts gramatiski pareizi.
    Tā kā zaglīt, neuztraucies- viss būs štokos.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu