Zolitūdē piemin sagruvušās "Maximas" upurus (papild.) • IR.lv

Zolitūdē piemin sagruvušās “Maximas” upurus (papild.)

22
Foto: Evija Trifanova, LETA

Iedzīvotāji iedeguši simtiem sveču un nolikuši ziedus

Piektdien vakarā Zolitūdē, Priedaines ielā, pie veikala “Maxima”, kuram ceturtdienas vakarā pagaidām nezināmu iemeslu dēļ iegruva griesti, tiek pieminēti bojāgājušie veikala apmeklētāji, vēstī LETA.

Saistībā ar traģiskajiem notikumiem Ministru kabineta ārkārtas sēdē nolemts Latvijā izsludināt trīs sēru dienas 23., 24. un 25.novembrī. Pirmdien, 25.novembrī, plkst. 10 izsludināts klusuma brīdis.

Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats un Latvijas pareizticīgo metropolīts Aleksandrs aicina Zolitūdes traģēdijā cietušos, viņu tuviniekus un ikvienu citu uz dievkalpojumiem.

Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats plkst.10.30 aicina cilvēkus uz svēto misi Rīgas Sāpju dievmātes baznīcā Rīgā, Pils ielā 5. Pēc tam Pujats dosies uz ekumenisks dievkalpojumu, kas plkst.12 notiks Rīgas Domā, aģentūru LETA informēja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrā.

Arī Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē, Brīvības ielā 23, rīt plkst.10.30 notiks dievkalpojums Zolitūdē notikušās traģēdijas upuru piemiņai. Dievkalpojumu vadīs Latvijas pareizticīgo metropolīts Aleksandrs, informēja Latvijas Pareizticīgās baznīcas preses sekretāre Oksana Dementjeva.

Ap pussagrautā veikala teritoriju policija izvietojusi barjeras, pie kurām iedzīvotāji iedeguši simtiem sveču un nolikuši ziedus. Upuru piemiņai ir atnesti gan krāšņi rožu pušķi, gan sarkanas neļķes, gan baltas krizantēmas.

Zolitūdes iedzīvotāji, atgriežoties no darba vai vedot mājās bērnus no skolas, uz diezgan ilgu brīdi piestāj pie mikrorajonā iecienītās iepirkšanās vietas. Cilvēki gremdējas klusās pārdomās. Skan tikai buldozera motora dārdi, sastumjot lielās kaudzēs glābēju izraktos veikala tirdzniecības zāles būvgružus.

Starp vairākiem simtiem cilvēku, kas stāv pie nelaimes vietas nožogojuma, ir arī tādi, kas joprojām meklē savus radiniekus un paziņas, kuri ceturtdien pēc plkst.17 devās iepirkties uz “Maximu” un neatgriezās.

No iedzīvotāju sarunām kļūst skaidrs, ka visi vēlētos redzēt cietušo un bojāgājušo sarakstus, taču policija tos atsakās rādīt pat radiniekiem, aizbildinoties ar “Fizisko personu datu aizsardzības likumu”.

Saistībā ar to, ka glābējiem ar rokām ir jāpārmeklē būvgruži vēl apmēram trešadaļā veikala platības, tiek prognozēts, ka glābšanas darbi tiks turpināti arī visu turpmāko nakti.

Garāmgājējiem par glābšanas darbiem vēsta tikai mehānismu duna, jo skatu uz sagrauto “Maximu” norobežo ne tikai policijas izvietotās barjeras, bet arī ar buldozeru sastumtie būvgruži, kas veido jau visai augstu valni.

Jaunieši cilvēkiem, kas stāv pie iežogotās traģēdijas vietas, piedāvā pīrādziņus un tēju. Par glābēju ēdināšanu un atpūtu rūpējas Nacionālie bruņotie spēki, kas iežogotajā laukumā uzcēluši vairākas teltis un atveduši lauka virtuvi.

(papildināta ar informāciju par dievkalpojumiem)

Komentāri (22)

g_liene 22.11.2013. 20.38

Vispār jau uz mirušajiem datu aizsardzības noteikumi vairs neattiecas. Tieši šādu apstākļu dēļ kā šoreiz, domājams.

+5
0
Atbildēt

0

Daiga 22.11.2013. 22.39

Mūsu valstī ir izteikti cilvēku tiesību aktīvisti, kas bezdarba mākti, pie pirmās izdevības centīsies nopelnīt. Kurš tad grib ar viņiem ielaisties. Tas, ka mirušo saraksts tuviniekiem palīdzētu orientēties notikušajā, izskatās, nav pārāk aktuāli.

+2
0
Atbildēt

0

archoftriumph 23.11.2013. 17.20

manupraat personas kods nav sleepjams, driizaak otraadi, lai nejauktu Janus Ozolus, un lai nebutu paarpratumu, tas butu obligati japublicee aiz uzvaarda!!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu