Zolitūdes traģēdija lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas • IR.lv

Zolitūdes traģēdija lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas

21
Foto: Evija Trifanova, LETA

Valsts policija par traģēdiju Zolitūdē izvirzījusi trīs versijas

Ceturtdienas vakarā sabrukušajā lielveikalā “Maxima” Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, atrastas 48 bojāgājušo mirstīgās atliekas. Bojāgājušo vidū ir trīs glābēji. Šī traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas – iepriekš traģiskākais negadījums notika 2007.gada 23.februārī, kad ugunsgrēkā pansionātā “Reģi”, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā, gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Laikā, kad Zolitūdes lielveikalā noticis negadījums – darba dienas beigās, veikalā parasti ir ļoti daudz apmeklētāju. Kā aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki, aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekojis otrs, kas apbēris arī ugunsdzēsējus, kas bija sākuši glābšanas darbus.

Valsts policija par traģēdiju Zolitūdē izvirzījusi trīs versijas, šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Pirmā versija ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija saistīta ar šī būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, proti, jumta seguma papildināšanu ar dažādiem materiāliem veidojot ziemas dārzu un bērnu rotaļu laukumu. “Vai tas nebija par iemeslu pārāk lielam smagumam, kas bija uz šī jumta,” par trešo versiju uzsvēra VP priekšnieks.

Notikuma vietā strādā simtiem mediķu, glābēju, karavīru un citu dienestu darbinieku.

Starp cietušajiem ir vismaz astoņi ugunsdzēsēji.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša aģentūrai LETA pastāstīja, ka negadījumā cietuši 34 cilvēki, no tiem 28 nogādāti slimnīcās, sešiem sniegta palīdzība notikuma vietā. Cietušo vidū astoņi ir ugunsdzēsēji. Vēl palīdzība sniegta vairākiem cilvēkam, kuri notikuma vietā gaida ziņas par saviem tuviniekiem, kuri, iespējams atrodas drupās.

Palīdzības sniegšanā bija iesaistītas līdz 24 medicīniskās palīdzības brigādes. Joprojām notikuma vietā dežūrē vairākas mediķu brigādes, viena no tām sniedz palīdzību glābšanas darbos iesaistītājiem glābējiem un policistiem, kā arī iespējamo cietušo un upuru tuvieniekiem, kuri gaida notikuma vietā.

Nelaimē cietušie cilvēki ir guvuši dažādas traumas – gan ļoti smagas, gan arī vieglākas. Cietušajiem konstatēti kaulu lūzumi, politraumas, galvas traumas u.c. Cietušie nogādāti Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgas 2.slimnīcā, kā arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Starp cietušajiem ir arī viens bērns, kurš nogādāts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Lai uzzinātu par tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442.

Traģēdijas vietā cietušajiem un viņu tuviniekiem tika sniegts arī psiholoģisks atbalsts, aģentūrai LETA pastāstīja krīžu un konsultācijas centra “Skalbes” vadītāja Inese Ruka. Tiek sniegta klātienes konsultācija, bet tāpat ir iespēja zvanīt uz diennakts krīzes tālruni 67 222 922 vai 27 722 292. Piektdien cietušie un tuvinieki var saņemt arī klātienes konsultāciju, bet tai iepriekš jāpierakstās, zvanot uz krīzes centru vai Rīgas Sociālo dienestu.

Uzņēmuma “Maxima Latvija” pārstāvji pagaidām nesniedz plašākus komentārus par notikušo, uzņēmums atbalsta glābējus ar visu tā rīcībā esošo informāciju. Ēkas būvnieku – firmas “Re&Re” – pārstāvji kopā ar veikala projekta tehniskajiem uzraugiem, projektētājiem un konstruktoriem arī atradās notikuma vietā, taču jumta iebrukšanas cēloņus nekomentēja, aģentūru LETA informēja “Re&Re” biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Mārīte Straume. “Par šīs traģēdijas patieso iemeslu ir pāragri spriest, tas tiks noteikts izmeklēšanas laikā. Šobrīd dzirdētas dažādas versijas, pat par sprādzieniem. Tā kā būvdarbi tika veikti stingri pēc projekta, citus sabrukšanas cēloņus mēs šobrīd nevaram komentēt,” sacīja Straume.

Iebrukušo veikalu “Maxima” projektēja arhitektu birojs “Kubs”. Ēkas būvkonstruktors ir SIA “HND Grupa”.

Informācija arhitektūras portālā “A4D” liecina, ka projektētās ēkas Priedaines ielā 20 pirmajā stāvā un piebūvē izvietots tirdzniecības centrs, bet, sākot no otrā stāva, bija paredzēti dzīvokļi. Veikala jumtu bija iecerēts apzaļumot, tas būtu ekspluatējams un izmantojams dzīvojamās mājas iedzīvotāju atpūtas vajadzībām un bērnu spēļu laukumam. Apzaļumošanas darbi bija sākušie šogad, lai gan veikals darbību uzsāka jau 2011.gadā.

Straume aģentūrai LETA apstiprināja, ka uz jumta pirms vairākām dienām sākti apzaļumošanas darbi. “Tas ir nevis dārzs uz jumta, bet īpašs zaļais jumts, kura apzaļumošanai tiek izmantots speciāls atvieglotais substrāts. Sākām uz jumta vest melnzemes substrātu. Viss notika saskaņā ar projektu un tehniskā uzrauga uzraudzībā – gan veiktie darbi, gan arī uz jumta uzklātā substrāta daudzums,” piebilda Straume.

Tomēr veikala būvkonstruktora “HND Grupa” īpašnieks Ivars Sergets aģentūrai LETA sacīja, ka, iespējams, traģēdijas iemesls varētu būt apzaļumošanai nepieciešamo materiālu radītā pārslodze atsevišķās vietās. “Tā ir tikai versija, taču ļoti iespējams, ka jumta iebrukšanas iemesls varēja būt atsevišķās vietās uz jumta pārāk daudz sakrautie apzaļumošanas darbiem nepieciešamie būvmateriāli, kas šajās vietās radīja pārslodzi,” uzsvēra Sergets.

Viņš noliedza iespējamību, ka projektā paredzētā jumta apzaļumošana varētu būt jumta sabrukšanas iemesls. “Veikals jau ir ekspluatēts divus gadus un divas ziemas uz šī jumta bija bieza sniega kārta, kas kopā ar uz jumta esošo oļu kārtu radīja vismaz pusotru līdz divas reizes lielāku noslodzi nekā to radītu projektā paredzētais apzaļumotais jumts. Šādu vienmērīgu noslodzi jumts izturēja, bet iespējams, ka atsevišķās vietās patlaban, kad tika sākti apzaļumošanas darbi, tika sakrauts pārāk daudz materiālu,” norādīja Sergets.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdevis Rīgas pilsētas būvvaldei sākt ārpuskārtas pārbaudi visos objektos, kurus pašlaik būvē “Re&Re”. Uzreiz pēc tam, kad tiks pabeigti glābšanas darbi, būvvaldes speciālisti sāks pārbaudi par cēloņiem, kas izraisīja negadījumu.

Piektdien no rīta sasaukta krīzes vadības padomes sēde, žurnālistus informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš kopā ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (RP) bija ieradies nelaimes vietā novērtēt situāciju. Sēde sasaukta, lai saprastu, kādas ir nepieciešamās darbības no valdības un iesaistīto dienestu puses. Iepazīstoties ar situāciju premjers secinājis, ka resursi – gan cilvēki, gan tehnika – ir pietiekošā daudzumā, lai veiktu nepieciešamos glābšanas darbus.

Tāpat viņš norādīja, ka patlaban nevajag meklēt vainīgos, kamēr nav skaidrs nelaimes iemesls. Jautāts, vai ir nepieciešams izvērtēt šādu līdzīgu ēku drošumu, premjers atzina, ka tādu iespēju neizslēdz, ja atklāsies, ka pie vainas ir būvniecības normatīvu neievērošana. Arī iekšlietu ministrs norādīja, ka patlaban, vēl nav vienas konkrētas versijas par to, kas izraisīja ēkas sagrūšanu.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par Zolitūdē notikušo negadījumu, aģentūrai LETA sacīja policijas sabiedrisko attiecību pārstāvis Toms Sadovskis. Tiek noskaidroti visi aculiecinieki, no kuriem tiek pieņemtas liecības. VP izmeklēšanas vajadzībām sākusi to vietu apskati, kuras apsekot atļāvuši glābēji.

Komentāri (21)

marchaeva 22.11.2013. 19.35

Vai tad nav versija par pilnīgo pofigismu, kad stundu vairākkārtīgi auroja trauksme, bet andeli lika turpināt?

+2
0
Atbildēt

1

    Leons Rapiņš > marchaeva 22.11.2013. 21.32

    Ir aizdomas, ka uzbudinātie nespeciālisti būvē aplamu cēloņsakarību ( ko aši tiražē tikpat tehniski nezinoši mediji) . Trauksme auroja no sensoriem, kas uzrāda uguns briesmas (dūmus, temperatūru). IMHO, pēc pārbaudes trauksmi arī bija jāatsauc, jo uguns briesmas taču netika konstatētas (bet kā citādi?). Iedoma, ka sirēnas brīdina par jebkurām iespējamām briesmām, ir aplama. Tā bija vienkārša apstākļu sagadīšanās. Traģiska, bet tikai sagadīšanās.

    Un vispār, patreiz labāk būtu paklusēt. Būs izmeklēšana, būs vairāk skaidrības. Būs arī vainīgais, varbūt arī pārmijnieks. Bet gānīties, izejot no savas ierobežotas kompetences un emocijām, nav ne labi, ne glīti.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Derkusovs 22.11.2013. 23.15

Lai nu kā, bet sirēnas auroja jau plkst 16.,un uz jumta gāja nopietni būvniecības darbi…Bez nopietnas situācijas analīzes sirēnas tika izslēgtas un Masima turpināja tirgošanu.
Norvikbanka un, kā sapratu ,arī Drogas pēc pirmās trauksmes bija darbu pārtraukušas un darbiniekus aizsūtījuši mājās.Šie cilvēki ir dzīvi!
Ja tāpat būtu rīkojusies arī Maksima, tad iebrukums būtu, bet nebūtu cilvēku upuru.Un tad tas būtuārkārtas notikums,bet tā nebūtu traģēdija.
Manuprāt, Maksimai būs liela daļa atbildības par notikušo jāuzņemās

+1
0
Atbildēt

0

marchaeva 23.11.2013. 18.56

Traģiski ir ka ir tādi cilvēki, kas pieļauj ignorēt avārijas signalizāciju, pat pēc tik traģiska rezultāta!
Signalizācija, domājams, nostrādāja uz putekļiem vai ūdeni (radušās spraugas?), un, iespējams, vēl tagad nostrādes dati ir uz servera vai rezerves kopijās.
Pats esmu vadījis industriālu būvobjektvu projektus, un zinu skaidri, ka pareizi izvietoti sensori nemēlo, atšķirībā no nopirktiem pr cilvēkiem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu