Arī RD sola atbalstu bojāgājušo tuviniekiem • IR.lv

Arī RD sola atbalstu bojāgājušo tuviniekiem

12
Foto: Evija Trifanova, LETA

Sociālie dienesti strādā ārkārtas režīmā

Ģimenēm, kurām Zolitūdes traģēdijā gājuši bojā tuvinieki, Rīgas dome izmaksās vienreizēju pabalstu 10 000 latu apmērā, savukārt tiem, kas nonākuši slimnīcā, tiks nodrošināts līdz 5000 latu pabalsts atkarībā no situācijas, informē LETA.

Tāpat Rīgas dome segs bēru izdevumus un sniegs palīdzību jautājumos, kas saistīti ar darba organizāciju kapos, šodien žurnālistiem pastāstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Bojāgājušo radiniekiem tiks piedāvāta iespēja tuviniekus apglabāt Pirmajos Meža kapos, lai viņus varētu apglabāt kopā. Arī tad, ja ģimene vēlēsies tuvinieku apglabāt citur, Rīgas dome sniegs atbalstu.

Nākamnedēļ Rīgas domē tiks sasaukta ārkārtas sēde, lai lemtu par nepieciešamo līdzekļu piešķiršanu pabalstiem un apbedīšanas izdevumiem.

Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte norādīja, ka sociālie dienesti strādā ārkārtas režīmā un palīdzība būs pieejama sestdien un svētdien. Konsultācijas no pirmdienas būs pieejamas pa bezmaksas tālruni 80005055.

Departaments meklēs risinājumus, kā palīdzēt bērnam, kas traģēdijas rezultātā palicis bez abiem vecākiem, kā arī sievietei, kurai, iespējams, būs jāamputē abas rokas. Sociālā dienesta speciālisti sniedz psiholoģisku palīdzību tuviniekiem gan negadījuma vietā, gan arī vietās, kur tuvinieki dodas atpazīt bojāgājušos.

Kondrāte piebilda, ka to cilvēku stāvoklis, kas ievietoti slimnīcā, ir mainīgs un prognozes ir dažādas. Viņa izteica pateicību līdzcilvēkiem, kas ziņo par situāciju mājās, piemēram, par raudošiem bērniem vai par cilvēkiem, kuri nelaimē zaudējuši tuviniekus un palikuši vientuļi.

Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs norādīja, ka pašvaldības policija nodrošina visu nepieciešamo atbalstu glābējiem, palīdzot nodrošināt tehniku, nozāģēt kokus, kas traucējuši glābšanai, uzstādot nožogojumus ap nelaimes vietu. Glābējiem nodrošināta iespēja atvilkt elpu uz soliņiem, sasildīties “Rīgas satiksmes” autobusā, sagādātas tualetes, ēdiens un citas nepieciešamās lietas. “Mēs turpināsim strādāt ar pilnu jaudu, kamēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) nepateiks, ka vairs nav cerību,” sacīja Aronovs.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs norādīja, ka būvvalde šodien un rīt apsekos SIA “Re&Re” būvobjektus , novērtēs situāciju un sagatavos detalizētu informāciju. Vircavs uzsvēra, ka būvvalde neveic būvuzraudzības, bet gan būvinspekcijas funkcijas. Būvuzraugi ir privāti speciālisti, kamēr būvvaldes būvinspektori veic plānveida pārbaudes. Rīgā patlaban ir 11 000 aktīvu būvobjektu jeb aptuveni 700 uz vienu būvinspektoru, tādējādi fiziski nebūtu iespējams nodrošināt nepārtrauktu klātbūtni.

Ušakovs pauda viedokli, ka būvuzraudzību vājinājuši 2009.gadā pieņemtie grozījumi Būvniecības likumā, privatizējot būvuzraudzības funkciju.

Zolitūdē ceturtdienas vakarā sabrukušā lielveikala “Maxima” drupās atrasti jau 48 bojāgājušie, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā. Deviņi no bojāgājušajiem vēl nav atpazīti.

Policija glābējiem pēc videonovērošanas kameru ierakstiem izveidojusi cietušo iespējamās atrašanās vietu karti. Lai palīdzētu efektīvāk atrast cietušos, izmantojot veikala videonovērošanas kameru ierakstus, Kriminālistikas pārvaldes darbinieki ir izveidojuši karti, pēc kuras policija noteikusi aptuvenās vietas tirdzniecības centrā, kur īsi pirms nogruvuma bija atradušies apmeklētāji. Karti šobrīd izmanto glābēji.

Kā nepilnas 22 stundas pēc Zolitūdes traģēdijas aģentūrai LETA atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inga Vetere, ar katru minūti samazinās cerības sabrukušā lielveikala “Maxima” drupās atrast izdzīvojušus cilvēkus.

Šodien kopš rīta drupās atrastas tikai cilvēku mirstīgās atliekas, norādīja Vetere, piebilstot, ka VUGD gan līdz pēdējam saglabā cerības, ka izdosies vēl kādu atrast dzīvu.

Policija joprojām aicina atsaukties iespējamo cietušo tuviniekus, kuriem nav izdevies sazināties ar saviem radiem. Policija aicina zvanīt uz tālruņa numuru 110 un nosaukt iespējamā cietušā datus un pazīmes – dzimumu, vārdu un uzvārdu, īpašas pazīmes, iespējamo apģērbu, kā arī atstāt savu kontaktinformāciju.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Kā ziņots, 2007.gada 23.februārī pansionātā “Reģi” notika plašs ugunsgrēks, ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā. Ugunsgrēkā gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Lai uzzinātu par saviem tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji joprojām var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442.

Komentāri (12)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu