Nacionālā apvienība vēlas valdības “restartu” • IR.lv

Nacionālā apvienība vēlas valdības “restartu”

109
NA deputāti Gaidis Bērziņš (no kreisās) un Imants Parādnieks. Foto: Ieva Čīka, LETA
Ruta Garkalne

Ceturtdien balsojumos Nacionālās apvienības deputāti Saeimā bloķējas ar opozīciju

Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK” (NA) pārstāvji vēlas valdības “restartu”, kam būtu nepieciešams nomainīt “pāris ministru”. Tomēr apvienība nerosinās Saeimas balsojumu par uzticību ne tieslietu ministram Jānim Bordānam, ne Valda Dombrovska (Vienotība) valdībai kopumā. 

Tikmēr vairāki ceturtdienas balsojumi Saeimā parādīja, ka NA par spīti retorikai, ka nav nepieciešama jauna valdība un jauns koalīcijas līgums neko nemainītu, vairākos likumprojektos atbalsta opozīciju, nevis valdošo koalīciju.

Neskaidrība par NA pozīciju sākās pagājušajā nedēļā, kad premjers Dombrovskis paziņoja, ka neprasīs tieslietu ministra Bordāna demisiju, ļaujot viņam turpināt virzīt pieteiktās tieslietu reformas. Šis premjera solis sekoja pēc tam, kad NA bija paziņojusi, ka Bordānu atsauc no ministra amata, jo viņš gatavojoties pievienoties konkurējošai, bet pagaidām nenodibinātai partijai. NA pati Bordānu bija izvirzījusi tieslietu ministra amatam.

Tā kā premjers ļāva Bordānam turpināt strādāt, NA paziņoja, ka koalīcijas līgums ir zaudējis spēku un NA neuzņemas atbildību par tieslietu ministru.

Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš ceturtdien kā antikonstitucionālu novērtēja VL-TB/LNNK iecerēto tieslietu ministra Jāņa Bordāna nomaiņas shēmu. Ja partija vēlas ministru nomainīt, tad to vajadzētu darīt ar Saeimas lēmumu, piedāvājot konkrētu atlaišanas pamatojumu, teica prezidents LNT rīta raidījumā.

Ceturtdien, 21.novembrī, NA, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti atbalstīja politiskās apvienības „Saskaņas centrs” (SC) rosināto Jaunatnes likuma grozījumu nodošanu Saeimas komisijām, savukārt pārējie koalīcijas pārstāvji balsoja pret šā likumprojekta vērtēšanu Saeimā. Līdzīga situācija bija arī ar SC sagatavotajiem grozījumiem Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā.

Ar NA palīdzību tika konceptuāli atbalstīts arī Zaļo un zemnieku savienības iesniegtais likumprojekts, kas paredz, ka par Eiropas Savienības komisāra amata pretendenta apstiprināšanu būtu jālemj Saeimai. Pārējie koalīcijas partneri balsoja pret šo ieceri, vēsta LETA. NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādījis, ka partija par šiem jautājumiem ir pārliecināta pēc būtības. Turklāt patlaban koalīcijas līgums faktiski nestrādā un katrs jautājums tiekot vērtēts atsevišķi.

Tikmēr Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA) pārmet prezidentam „murgojumus”, ka koalīcijas līgums tiekot vērtēts augstāk nekā Satversme. Esot tieši otrādāk. „Jābūt principiem, pēc kuriem strādājam, tie visi nevar būt atrunāti Satversmē, [koalīcijas līgumā] konkrēti tiek atrunāti uzstādījumi un soļi. Arī strīdu risināšanas kārtība, problēmu risināšanas kārtība – tas ir tikai loģiski,” spriež Parādnieks.

Uzrunātie NA deputāti Ir.lv ceturtdien norādīja, ka nav nepieciešama jauna valdība un jauns koalīcijas līgums neko nemainītu. Parādnieks uzsver, ka nepieciešams valdības „restarts” un tas varot notikt arī Dombrovska pakļautībā. Deputāts Kārlis Krēsliņš (NA) norāda, ka tagad nav īstais laiks mainīt valdību, jo jau nākamajā rudenī ir Saeimas vēlēšanas, tas tikai vairotu populismu.

Jauna koalīcijas līguma pārrakstīšana neko neatrisinātu, spriež Gaidis Bērziņš (NA). Viņš norāda, ka līgums ir politisks un viena no būtiskākajām tā sastāvdaļām ir NA tiesības uz tieslietu ministra amatu. Tieši tas patlaban netiek izpildīts un tāpēc koalīcijas līgums ir spēkā neesošs.

Lai gan NA partija ir neapmierināta ar to, ka Bordāns paliek tieslietu ministra amatā, partija Saeimā nevirzīs balsojumu par uzticību Bordānam. „Mūsu pašmērķis nav tieslietu ministra krēsls,” uzsver Bērziņš. Savukārt Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs (NA) norāda, ka pats nemaz nevēlētos piedalīties šādā balsojumā „tāpēc, ka Bordāna kungs diemžēl ir kļuvis par “Vienotības” ķīlnieku savas spītības dēļ”.

Rasnačs arī norādīja, ka nevis NA, bet „Vienotība” pārkāpusi koalīcijas līgumu, jo nerisina jautājumu par termiņuzturēšanās atļaujām, tāpēc koalīcijas līguma darbība nav saistoša NA.

Lai arī Bērziņš un Parādnieks kā NA pārstāvji turpina atbalstīt valdības darbu, viņi Ir.lv uzsver, ka koalīcijas līgums esot pārkāpts un spēkā neesošs.

Pašreizējā situācija valdībā Valsts prezidentam Andrim Bērziņam ceturtdien ļāva izteikt spriedumu, ka valdības veidošanā Latvijā netiek ievērota Satversme, kas nosaka, ka valdību veido premjera aicināti ministri. Viņa vērtējumā faktiski neviens no ministriem Dombrovska valdībā nav premjera aicināts, līdz ar to valdošajā koalīcijā vērojama situācija kā Krilova fabulā, kad katrs ratus velk uz savu pusi.

Komentāri (109)

buchamona 21.11.2013. 20.24

…Jābūt principiem, pēc kuriem strādājam, tie visi nevar būt atrunāti Satversmē…+++ jā un pirmais princips, kurš bija jāievēro NA – nekādas sadarbības ar politiskajiem spēkiem, kuri neatdzīst okupācijas faktu, tas ir neatdzīst valsti, kurā dzīvojam. Tikai tādēļ vien, ka premjers pēc pirmā NA svilpiena neatbrīvoja Bordānu, principiāli cilvēki nesāks sadarboties ar savas valsts ienaidniekiem, kādi ir Saskaņas Centrs ar visiem viņu rubiekiem, kurš attaisno staļinistu represijas utt. Prnicipi un morāle – tās ir katra godprātīga cilvēka dzīves vērtības uz kurām viņš balstās. Tādai būtu jābūt arī mūsu valsts politikai, bet spēkiem, kuri ir pacēluši latvieša nacionālista lozungu, būtu jābūt šādam godprātības un principialitātes paraugam, kādi kopš šī brīža NA noteikti nav.

Valdības restarti, ministru maiņas – šitie saukļi dažus mēnešus pirms vēlēšanām, tā ir bezatbildība ar kuru NA vismaz manās acīs sevi ir norakstījusi

+34
-13
Atbildēt

20

    Ieva Aile > buchamona 21.11.2013. 20.29

    Oi,vai tiešām NA rosinās referendumu par otru valsts valodu?

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > buchamona 21.11.2013. 21.09

    Vai vienāda balsošana ir sadarbība?Tā ir interesanta ideja.Tad jau SC būtu lielisks veids,kā panākt savu – jābalso pretēji savām interesēm un pozīcija pati nobalsos,kā SC vajadzīgs,lai viņus neviens neturētu aizdomās par sadarbību.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 21.11.2013. 22.44

    riņķī apkārt –

    Sliecos piekrist.
    Un, kā jau minēju, manuprāt, NA tā nebūtu jārīkojas – kaut vai lai nepazemotu sevi.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 21.11.2013. 21.35

    riņķī apkārt. Kad NA balso kopā ar SC ir ārkārtas situācija, kad Vienotība, tad nē? Interesanta loģika:):):)

    +9
    -12
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 21.11.2013. 22.47

    zanE …tagad dabūsiet Griguli!.
    _____________________________
    Smiekli nāk :)
    Nekādas grigules nebūs, ZZS atbaalstīs lembja draudzeni solvitu

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/rp-jauniesi-vienotibas-atturibu-par-sprudza-lemumu-atstadinat-lembergu-saista-ar-atrasanos-vina-ietekme.d?id=42778164

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Vineta > buchamona 21.11.2013. 23.20

    zanE …
    ….ka tik NA nav atkal sev sašāvusi abas kājas un ar viņu palīdzību Griguli iesēdinās Eirokomisāra krēslā….

    Kas tad vainas Grigulei? Āboltiņa šodien jau ir Laķimira II.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Vineta > buchamona 21.11.2013. 23.17

    rinķī apkārt
    jā un pirmais princips, kurš bija jāievēro NA – nekādas sadarbības ar politiskajiem spēkiem, kuri neatdzīst okupācijas faktu

    Kā nosaukt noziedzīgo sadarbību ar neostaļiniskiem radikāļiem, SC, ko UA jautājumā piekopj Vienotība? Jau tikai par viena lieka krieva ievazāšanu Latvijā, visu Vienotību kopā ar premjeru var aizlaist uz pārstrādi. Ko tie izdzimteņi dara?

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 21.11.2013. 22.51

    Kā tad ar vienotības balsojumu par eiro, matīsu, TUA utt.?
    Nevar jau pagaidām aizliegt sc balsot, kā viņi grib.
    Tātad jebkurā situācijā nevar izvairīties no tā, ka sc nobalso kopā ar vienotību, NA vai RiP.
    Līdz ar to jebkuru balsojumu, kur sakrīt NA un sc balsis pasludināt par sliktu, bet pārējos par labiem ir ne tikai negodīgi, bet arī absurdi!

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Vineta > buchamona 21.11.2013. 23.22

    rinķī apkārt
    ja tie ir sasniegti sadarbojoties ar ļaunumu, kāds ir SC, ved purvā.

    Pēc šāda paziņojuma atliek vien izšaut uz Vienotību ar lielgabalu un aizsūtīt tos SC paģeļņikus pie Staļina.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 21.11.2013. 20.39

    …Riņķī apkārt…šodien Rasnačs radio intervijā no prieka elsa – tā esot atriebība Vienotībai, beidzot esot izdevies Vienotību nolikt pie vietas…īsta politiķa cienīgi!…
    ….ka tik NA nav atkal sev sašāvusi abas kājas un ar viņu palīdzību Griguli iesēdinās Eirokomisāra krēslā….tikpat liels pārsteigums bija Bērziņa kļūšana par prezidentu….toreiz aizspēlējās….aizspēlēsies arī šoreiz….

    +13
    -12
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 21.11.2013. 22.03

    rinķī apkārt. nobalsoju par NA, kā redzi, atkal kļūdījos..:)
    __________________________________________
    Nu nevar likt vienādības zīmi starp visiem balsojumiem.
    Ir būtiska starpība vai balso par matīsu, TUA tirgošanu, vai atklātību eirokomisāra jautājumā. Nonivelēšena šeit ir nepareiza.

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 21.11.2013. 21.54

    zanE….vieni balso, lai risinātu valstiski svarīgas problēmas
    ___________________
    Jā, kuluāros nevis publiski izvirzīt eirokomisāru ir valstiski svarīgi:) Vai tā uzskatīji ari toreiz, kad izvirzīja Ūdri?

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 21.11.2013. 21.54

    Zane, pasaki, kāpēc eirokomisāra apspriešana Saeimā ir stulba un kaitīga doma?

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 21.11.2013. 21.49

    …protams, būtu lieki no Tevis prasīt balsojumu analīzi, lai salīdzinātu balsojumu rezultātus, kad viena vai otra partija balsojusi kopā ar SC….bet…tajā ir būtiska atšķirība…vieni balso, lai risinātu valstiski svarīgas problēmas, otri – lai ieriebtu…

    +11
    -10
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 21.11.2013. 21.25

    riņķī apkārt:
    Tikai tādēļ vien, ka premjers pēc pirmā NA svilpiena neatbrīvoja Bordānu, principiāli cilvēki nesāks sadarboties ar savas valsts ienaidniekiem, kādi ir Saskaņas Centrs ar visiem viņu rubiekiem, kurš attaisno staļinistu represijas utt.
    ================================================
    Iekopēšu NA tviterkontā atrodamo:
    “NA nekad nav balsojusi kopā ar SC nacionālos jautājumos (atšķirībā no Vienotības), bet sociālos jautājumos līdzīga pozīcija nav nekas dīvains.”
    https://twitter.com/VL_TBLNNK/status/403549360274669568

    Manuprāt, puslīdz adekvāts apgalvojums.

    +13
    -11
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2013. 20.53

    lno – visskaidrākie mērķi, ja tie ir sasniegti sadarbojoties ar ļaunumu, kāds ir SC, ved purvā. Izvēlēties iet šādu ceļu var tikai ārkātas situācijā, bet motivācija un iemesli kādēļ šobrīd NA rīko šādus demaršus – tie nav jāmeklē dramatiskā situācijā, jo tādas šobrīd mūsu valstī vnk nav. Iemesls, kādēļ šobrīd NA rīkojas tieši šādi – tas ir līdz absurdam novests egocentrisms, vai galīga mazvērtības sajūta, kuras kontekstā noteikti ir sevi jāpierāda. Neviens no manis piesauktajiem cēloņiem nav savienojams ar politiku, kuru es vēlētos ieraudzīt mūsu valstī

    +15
    -11
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 21.11.2013. 22.13

    …tagad dabūsiet Griguli!…varbūt tāds arī bija NA mērķis un uzdevums – mazais vīriņš ar lielo hūti, kurš Raivim Dzintaram tik tuvs, palūdza nobruģēt Grigulei ceļu….Dombrovskis noteikti Griguli neizvirzītu!…tāda nauda jau sagrūsta Grigules reklāmās, kaut kā tak stipendiātiem tā jāpalīdz atpelnīt….

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2013. 22.27

    zanE, Hari.Jebkurš balsojums, kurš koalīcijas partiju nesaskaņu dēļ tiek dabūts cauri ar Saskaņas balsīm ir tikai kādas pozīcijas frakcijas sekundārs panākums, bet ilgtermiņā šādai praksei ir tikai viens loģisks risinājums un tā ir koalīcija ar SC. Un ir jau bijuši mēģinājumi šādu koalīciju veidot gan ar, gan bez īpašiem ” sadarbības līgumiem”, taču sauciet šādus manevrus kā vēlaties, bet tāds finišs, kā kaut vai “sadarbības līgums” ar politisku spēku, kurš noliedz pašas valsts pastāvēšanu, tās ir šī brīža LR beigas, bet var jau būt, ka tāds ir arī loģisks risinājums šīm ” politiskajām” cīņām ar kurām tik ļoti ir aizrāvušies LR politiķi no ” latviskā gala” :)

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.11.2013. 21.48

    lno. Tas, ka Vienotība var balsot kopā ar SC, mani neizbrīna, tādēļ arī vēlēšanās nebalsoju par Vienotību , bet nobalsoju par NA, kā redzi, atkal kļūdījos..:)

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 21.11.2013. 20.30

    rinķī apkārt . NA daudz ko var pārmest, bet vai šoreiz cenšoties eirokomisāru izvirzīt pēc Emša receptes, sevi nenoraksta Vienotība?:)

    +18
    -10
    Atbildēt

    0

ligakalnina 21.11.2013. 20.03

Ja kāds domā, ka NA var mainīties, tas kļūdās.
Vajadzētu gan to restartu, bet, bez NA, tik neprognozējams politisks spēks nevar būt valdībā.

+31
-17
Atbildēt

1

    Ieva Aile > ligakalnina 21.11.2013. 20.05

    Valdībā nevajadzētu būt nevienam euroieviesējam pret tautas gribu.

    +3
    -24
    Atbildēt

    0

aigarsaboltins 21.11.2013. 19.53

Nacionālie nelieši beidzot varēs atklāti brāļoties ar Rubiku. Ziņās Raivis Dzintars atgādināja nobarotu runci, kas aiz atriebības piečurājis saimnieka čības un jūtas bezgala liels un svarīgs.
Padzīt NA no valdības ar sūnainu koku un kājas spērienu pa pakaļu.

+29
-24
Atbildēt

8

    Ieva Aile > aigarsaboltins 21.11.2013. 20.13

    Tas skaidrs,arī pitekantropiem jādod iespēja.

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > aigarsaboltins 21.11.2013. 20.10

    Šaubos, vai iespēja pieķēzīt IR ar saviem vēmekļiem ir tikai neandertāliešu prerogatīva. Slepkavību sludinātāju, prastu reketieru un blēžu pūlis.

    +11
    -17
    Atbildēt

    0

    Vineta > aigarsaboltins 21.11.2013. 23.04

    ABC
    Dzintars atgādināja nobarotu runci, kas aiz atriebības piečurājis saimnieka čības

    Vai “saimnieks”, būtu Dombrovskis, kur vērtība ir vairāk kā mīnuss miljons(nenokārtojamās parādsaistības), bet viņam turpinot šeptēt, var saniegt mīnuss daudzus miljardus, mūsu valstij.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > aigarsaboltins 21.11.2013. 20.04

    Un ABC tagad Raivim pietaisīs putraimus…Sadod viņam!

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    Alise > aigarsaboltins 21.11.2013. 19.56

    Vai labāk palika pēc tādas publiskas atvieglošanās?! :)

    +14
    -15
    Atbildēt

    0

    Agris Āva > aigarsaboltins 21.11.2013. 23.49

    Ja ne savādāk, tad skaisti pateikts: “Ziņās Raivis Dzintars atgādināja nobarotu runci, kas aiz atriebības piečurājis saimnieka čības un jūtas bezgala liels un svarīgs.” Cieņa ABC par prasmi ietērpt domu vārdos.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    marmed > aigarsaboltins 21.11.2013. 20.09

    Lašara tu, nevar NA padzīt no valdības, pirmkārt sabiedrības to negrib un otrkārt tīri matemātiski nesanāks koalīcija beiz NA :)
    tā kā savus liberasta fantāzijas paturi pie sevis :)

    +13
    -11
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > aigarsaboltins 21.11.2013. 21.21

    “Šaubos, vai iespēja pieķēzīt IR ar saviem vēmekļiem ir tikai neandertāliešu prerogatīva.”
    Nezinu. Katrā gadījumā tev tas, ko nosauci, iznāk filigrāni. Uzskati sevi par inteliģentu, nē?

    +16
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu