Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Krievijas kosmonautiem Oļegam Kotovam un Sergejam Rjazanskim 7.novembrī kosmosā jānogādā Soču olimpisko spēļu lāpa. Baikonuras kosmodromā Kazahstānā lidojumam tiek sagatavots kosmosa kuģis TMA–11, kas dosies uz Starptautisko Kosmosa staciju. Kopā ar krievu kosmonautiem ceļā dosies arī Japānas un ASV astronauti. Tā kā līdz šim jau fiksēti vairāk nekā 40 negadījumi ar lāpas aizdedzi, nolemts, ka lāpa kosmosā ceļos neaizdegta. Arī atklātā kosmosā to drošības nolūkos iznesīs nodzēstu. Lāpas atgriešanās uz Zemes paredzēta 11.novembrī.

Nedēļas notikumi pasaulē

Vācija un ASV gatavas noslēgt vienošanos, apņemoties vienai otru neizspiegot. Tikmēr bijušais CIP aģents Edvards Snoudens gan ASV Kongresam, gan Vācijas prokuratūrai un parlamentāriešiem gatavs sniegt liecības, lai izgaismotu «potenciāli nopietnus noziegumus», arī par amerikāņu īstenoto kancleres Angelas Merkeles sarunu noklausīšanos. Šo vēsti no Maskavas pēc tikšanās ar Snoudenu pārveda Vācijas «zaļo» deputāts Bundestāgā Hanss Kristiāns Štrēbele. Vācu deputāti cer, ka Snoudens kļūs par svarīgu liecinieku Merkeles noklausīšanās lietā, ja par to Bundestāgā izlems 18.novembrī. Tomēr diez vai Vācija Snou-denam varētu dot patvērumu, lai kādus pakalpojumus viņš tai sniegtu, uzskata EP deputāts grāfs Aleksandrs Lambs-dorfs, jo Snoudenu nevar uzskatīt par politiski vajātu. Arī Baltais nams uzskata, ka Snoudenam vajadzētu atgriezties ASV un stāties tiesas priekšā.

Vērienīgās NATO un partnervalstu mācības Steadfast Jazz 2013, kas norisinās Baltijas valstīs un Polijā, nav vērstas pret Krieviju, teicis NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Latvija, kurā atrodas NATO reaģēšanas spēku vadības štābs, ir galvenā komandvadības mācību norises vieta, savukārt Polijā norisinās lauka vingrinājums. Vienlaikus ar mācībām Polijā vizītē ieradies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, lai pārrunātu ieceri līdz 2018.gadam šajā valstī izvietot ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu.

Par divu franču žurnālistu sagūstīšanu un nogalināšanu Mali arestēti ap desmit aizdomās turētie. Francijas radio RFI reportierus Gislēnu Diponu un Klodu Verlonu sestdien Kidalas pilsētā nolaupīja nezināmi uzbrucēji. Abi RFI žurnālisti tika sagūstīti pie tuaregu separātistu grupējuma Azavadas Nacionālās atbrīvošanās kustība (MNLA) pārstāvja mājām, kurp bija devušies viņu intervēt. Mali ziemeļos situācija ir saspringta, par ko liecina nesenie nemiernieku kaujinieku uzbrukumi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu