Otrā Zīda ceļa gals • IR.lv

Otrā Zīda ceļa gals

4
Ross Ulbrihts federālajā tiesā Sanfrancisko, kur pēc viņa aizturēšanas notika sākotnējās apsūdzības un aresta pamatojuma izskatīšana.

ASV drošībsargājošās iestādes arestējušas vīrieti, kuru uzskata par lielākā slepenā narkotiku veikala izveidošanu internetā – pārdevēji un pircēji darījumus veica ar virtuālu valūtu

Gandrīz ikviens Zīda ceļa (Silk Road) darbības aspekts bija noslēpums. Zināms, ka tas izveidots 2011.gadā kā pagrīdes interneta vietne narkotiku patērētājiem – no pārdevējiem visā pasaulē varēja nopirkt, ko vien sirds vēlējās: marihuānu, LSD, ecstasy, recepšu medikamentus un citas apreibinošas vielas. Ar laiku tur vietu atrada arī citas nelegālas preces, piemēram, tika tirgoti viltoti dokumenti. Likumpārkāpējiem tas bija lielisks melnā tirgus placis, jo uzreiz varēja sasniegt vairāk nekā 100 000 klientu.

Zīda ceļš darbojās pēc diezgan vienkārša principa: ikviens ir anonīms. Lietotāji varēja pieslēgties vietnei, izmantojot datorprogrammu, kas nodrošina anonimitāti. Maksājumi ar kredītkartēm vai caur pasaulē populārāko interneta norēķinu un naudas pārskaitījumu sniedzēju PayPal nebija iespējami. To vietā tika izmantota virtuālā valūta bitkoini, un ikviens darījums tika kodēts. Vienīgā reālā lieta bija klientu vārdi (lai gan visbiežāk tie bija pseidonīmi) un adreses, uz kurām tika sūtīta nopirktā prece.

Noslēpums bija arī vietnes izveidotājs, kuru interneta vidē pazina kā Baiso pirātu Robertu – šo iesauku anonīmā persona bija aizņēmusies no 80.gadu amerikāņu romantiskās piedzīvojumu filmas Prinča līgava

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu