Lietu jaunā loģika • IR.lv

Lietu jaunā loģika

7
Viesojoties Rīgā tikai vienu dienu, Matalī Krasē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā nolasīja lekciju par laikmetīgo dizainu Francijā.

Franču dizainere Matalī Krasē: cilvēki ir jāatbrīvo no komforta 

Matalī Krasē (1965) veido smaržu pudeļu, televizoru, gaismas ķermeņu, spoguļu, dīvānu, trauku dizainu, noformē ekspozīciju telpas, veido viesnīcu interjerus un iesaistās sociālos un mākslas projektos. Pēc nacionālās industriālā dizaina augstskolas ENSCI-Les Ateliers Parīzē absolvēšanas 1991.gadā Krasē devās uz Milānu, kur sadarbojās ar dizaineru Denisu Santakjaru, bet vēlāk piecus gadus strādāja kopā ar pasaulslaveno franču dizaineru Filipu Starku, līdz nodibināja savu studiju Parīzē. 

«Viena no vadošajiem Francijas dizaineriem Matalī Krasē ir konceptuāliste un sociāliste, kas no citiem atšķiras ar sievietei raksturīgu spēju radīt ne tikai formu, bet arī risināt praktiskas, pat mazsvarīgas problēmas. Ar Krasē būtu viegli izdzīvot ekstremālos apstākļos, jo viņa prastu gan uzbūvēt māju, gan iegūt pārtiku,» saka žurnāla Modernists redaktore Ieva Zībārte.

«Mani vairāk par priekšmetiem vai telpu interesē dzīve, kādu šie priekšmeti vai telpa cilvēkiem nodrošina. Ikviens drīkst izvēlēties, kādā vidē viņš grib dzīvot. Aiz katra dizaina stāv kāds atšķirīgs domāšanas veids. Dizains ir šī domāšanas veida materializācija,» saka Krasē. Viņas daudzpusīgajos projektos, vienalga, vai tā būtu gulta, kas jāsaliek pašam, vai bišu stropi pilsētas mežā, vieno ideja, ka patērētājam ir jābūt iesaistītam, jādarbojas līdzi. Krasē svarīgs ir «dzīves scenārija jēdziens» – lieta atbilst ne tikai noteiktai funkcijai, bet arī kādai dzīves situācijai, piemēram, nazis tortes griešanai vienlaikus ir lāpstiņa, ar kuru tortes gabalu pasniegt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu