Latvija "Doing Business" reitingā ierindojas 24.vietā (papild.) • IR.lv

Latvija “Doing Business” reitingā ierindojas 24.vietā (papild.)

29
NULL

Latvijai joprojām visvājāk klājas būvniecības atļauju pozīcijā

Pasaules Bankas “Doing Business” 2014.gada pētījumā Latvija 189 valstu konkurencē saglabājusi 24.vietu, liecina informācija “Doing Business” mājas lapā. Pagājušā gada reitingā gan bija norādīts, ka Latvija ieņēmusi 25.vietu, tomēr vēlāk šis reitings ticis koriģēts, vēsta LETA.

Uzņēmējiem labvēlīgas vides novērtējumā Latvija atrodas 9.vietā Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, novērtējumā piekāpjoties tikai Dānijai, Apvienotajai Karalistei, Somijai, Zviedrijai, Īrijai, Lietuvai, Vācijai un Igaunijai.

Tāpat Pasaules Banka ir atzinusi Latviju kā vienu no TOP 30 līderēm, kas pēdējo divu gadu laikā ir veikušas nozīmīgas reformas uzņēmējdarbības uzlabošanai vairāk nekā trīs jomās, vēsta Ekonomikas ministrija.

“Swedbank” ekonomiste Kristilla Skrūzkalne uzskata, ka Latvija, lai gan noturējusi salīdzinoši augstu vietu pasaulē, tomēr atpaliek no pārējām Baltijas valstīm pēc uzņēmējdarbības vides novērtējuma.

Igaunija jaunākajā reitingā ieņem 22.vietu, bet Lietuva ierindojusies 17.vietā, ieņemot augstāko vietu no Baltijas valstīm.

2014.gada reitingā pirmo vietu ieņem Singapūra, otrajā vietā ir Honkonga, trešajā vietā – Jaunzēlande, ceturtajā – ASV, bet piektajā – Dānija.

Latvija nav stāvējusi uz vietas reformu ieviešanā. Indeksā vērojams spējš uzlabojums attiecībā uz būvniecības atļaujām, kur Latvija ierasti ļoti vāji startējusi, šogad šajā aspektā Latvija pakāpusies uz 79.vietu pasaulē no 118.vietas pērn. Arī citos faktoros redzami nelieli uzlabojumi, piemēram, samazinājies laiks, kas nepieciešams, lai uzsāktu uzņēmējdarbību, un kopējais nodokļu slogs ir nedaudz mazinājies.

Skrūzkalne norāda, ka Latvijai vēl ir daudz iespēju augt, lai kļūtu par uzņēmējiem pievilcīgāku valsti. “Doing Business” indeksā Latvijai joprojām visvājāk klājas būvniecības atļauju pozīcijā, to saņemšana ir salīdzinoši dārga un laikietilpīga, turklāt procedūru skaita ziņā mēs startējam visvājāk Baltijas valstu vidū.

“Doing Business” novērtējumā Latvijā uzņēmumiem ir ievērojami dārgāk pieslēgt elektroenerģiju nekā Igaunijā un Lietuvā. Tāpat īpašuma reģistrēšana ir laikietilpīgāka un prasa lielāku procedūru skaitu nekā pārējās Baltijas valstīs, turklāt īpašuma reģistrācija Latvijā izmaksā krietni dārgāk nekā Igaunijā, Lietuvā un pat Krievijā.

Nacionālās Industriālās politikas pamatnostādnes iezīmē industriālo zonu attīstīšanu, kas varētu atvieglot piekļuvi elektroenerģijai gan laika, gan izmaksu ziņā. Tāpat domājams, ka jaunais būvniecības likums, kas stāsies spēkā ar nākamā gada 1.februāri, varētu uzlabot Latvijas pozīciju būvatļauju iegūšanas ziņā.

Pasaules Banka “Doing Business” pētījumā aplūko uzņēmējdarbības vidi 189 pasaules valstīs un teritorijās.

Pēdējā vietā ierindojusies Čada, bet nedaudz virs tās ierindojas Centrālāfrikas Republika, Lībija, Dienvidsudāna, Kongo Demokrātiskā republika.

Šis jau ir vienpadsmitais “Doing Business” pētījums. Pirmais tika publiskots 2003.gadā.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu