Tiešām jauns Robins Huds? • IR.lv

Tiešām jauns Robins Huds?

5
«Svaru kausos taču ir miljardiem eiro. Protams, man ir bail,» saka Ervē Falčiani.

Ervē Falčiani banku sektoram ir gandrīz tas pats, kas Edvards Snoudens amerikāņu izlūkdienestiem – pēc trīs darba gadiem lielā bankā Ženēvā viņš paņēma līdzi apjomīgu informāciju par tūkstošiem slepenu kontu. Tagad viņu medī šveiciešu izmeklētāji, Spānijā viņš tika uz laiku arestēts, un pats vajātais apgalvo, ka ticis arī nolaupīts – to esot izdarījis Izraēlas specdienests

Esmu viens un viegli ievainojams, Ervē Falčiani paskaidro, kāpēc viņam līdzi atnākuši trīs miesassargi, kurus piešķīrusi Francijas valdība. Šāda uzraudzība 24 stundas diennaktī esot nepieciešama, jo bijušais bankas datorspeciālists ir vienīgā persona, kas spēj atšifrēt trīs kompaktdiskus ar gandrīz 130 000 uzvārdu, kuriem pieder konti noslēpumainajā Šveices banku pasaulē. 

No otras puses, Falčiani ir atvēlējis divas stundas sarunai pie pusdienu galda publiskā vietā un izskatās diezgan atbrīvots – tas no malas šķiet dīvaini, zinot, ka viņš bēguļo jau kopš 2008.gada. 

Tūlīt pēc datu izzagšanas no britu bankas HSBC filiāles vairāku valstu politiskie līderi un tiesībsargājošās iestādes Falčiani nosauca par bezkaunīgu zagli, taču tagad attieksme ir mainījusies – valdības, kurām ir problēmas ar valsts naudas lādes pildīšanu, lenc datortehniķi, cerot, ka viņš palīdzēs atklāt turīgas personas, kas līdz šim izvairījušās no nodokļu maksāšanas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu