Pēc desas nāks izklaides • IR.lv

Pēc desas nāks izklaides

4
Kulturkapitāla fonda nauda

Valsts Kultūrkapitāla fonds kopš krīzes nav atguvies – naudas trūkst, turklāt liela daļa aiziet šauram veiksminieku lokam

Valsts līmeņa būtiskākais kultūras atbalstītājs Valsts Kultūrkapitāla fonds (VKKF) krīzes laikā zaudēja vairāk nekā 70% finansējuma. Lai gan valdība solīja dotāciju palielināt un nākamgad pēc šīm iecerēm VKKF būtu jāsaņem astoņi miljoni latu, realitāte ir cita. Fonds nākamgad var cerēt uz viena miljona latu pielikumu, tā finansējums sasniegs 4,6 miljonus latu.

Fonds savā 2015.gada stratēģijas dokumentā atzīst, ka nepietiekamā finansējuma dēļ nevar sekot valsts kultūrpolitikas vadlīnijām: nodrošināt jaunradi visās jomās un saglabāt kultūras mantojumu. Lieliem, kvalitatīviem un dārgiem projektiem nav garantiju, ka naudas vienā brīdī nepietrūks.

Kultūras finansētājs uztraucas arī par reputāciju – daudzi projekti tiek noraidīti, tāpēc varētu tikt apšaubīta fonda spēja godīgi izvēlēties labākos. Piemēram, 2012.gadā fondam iesniegti 3425 projekti kopumā par 8,34 miljoniem latu, taču atbalstu saņēma tikai puse projektu (1779), un kopējais piešķirtais finansējums bija 1,77 miljoni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu