"Delfi" piedāvā lietot reģistrētu lasītāju komentārus (papild.) • IR.lv

“Delfi” piedāvā lietot reģistrētu lasītāju komentārus (papild.)

30
Portāla "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Portāls cer, ka, ieviešot reģistrētu komentētāju saturu kā pamata vidi, būtiski palielināsies diskusiju kultūra

Lai veicinātu interneta diskusiju kultūru Latvijā un padarītu konstruktīvākas interneta lietotāju sarunas, portāls “Delfi” turpmāk pie visiem rakstiem kā pamata iespēju piedāvās lietot tikai reģistrētu lasītāju komentārus. Ikviens, kas vēlas iesaistīties diskusijās, var reģistrēties “DelfiID”, izmantojot “Facebook”, “Twitter” vai “Draugiem.lv” pieslēgumu.

Kā skaidro “Delfi” galvenais redaktors Ingus Bērziņš, publiska diskusija dod pienesumu sabiedrībā apritē esošām idejām tikai tad, ja tās ir konstruktīvas, ja sarunas biedri ieklausās cits cita argumentos, ja tiek diskutēts par tēmu, nevis meklētas iespējas aizvainot oponentu. “Delfi” uzskata, ka, ieviešot reģistrētu komentētāju saturu kā pamata vidi, būtiski palielināsies diskusiju kultūra, ziņo LETA.

Bērziņš norāda, ka daudzi lasītāji, kas vēlas izteikties par tiem būtiskiem tematiem, tagad to darīs apzinīgāk, savukārt tiem, kas lasīs šos komentārus, saturs būs daudz noderīgāks un interesantāks. Vienlaikus tiks saglabāta iespēja pie katra raksta pārslēgties uz anonīmo komentāru vidi.

“Delfi” aicina visus Latvijas viedokļu līderus, ekspertus, viedokļa rakstu autorus, kā arī jebkuru cilvēku ar labām un konstruktīvām idejām, izmantojot savu reģistrēto virtuālo identitāti, piedalīties diskusijās reģistrēto komentāru vidē. Iespēju robežās arī “Delfi” redakcijas darbinieki iesaistīties diskusijās pie būtiskākajiem rakstiem, ko sagatavojuši.

Kā skaidroja Bērziņš, pirms kāda laika lielākie portāli risināja sarunas par līdzīgiem soļiem, taču “Delfi” pārstāvjiem radās sajūta, ka konkurentus neizdosies pārliecināt, tādēļ nolemts rīkoties pirmajiem.

Arī portāli “Tvnet.lv” un “Apollo” piedāvā lasītājiem izvēlēties iespēju lasīt reģistrēto lietotāju komentārus. “Apollo” galvenais redaktors Voldemārs Oliņš norādīja, ka “Apollo” jau labu laiku stimulē lietotājus pirms komentāru pievienošanas reģistrēties portālā. Šādi lietotājs iegūst iespēju izcelties starp citiem komentētājiem. Reģistrētiem komentētājiem ir iespēja ērti sekot līdzi savām diskusijām, jo ir iespēja redzēt visus savus komentārus vienkopus, apskatīt to vērtējumu.

“Delfi” ir analizējusi iespējamās sekas, taču konstatēts, ka iespējamie zaudējumi no lasītāju aiziešanas pie konkurentiem nav lieli. Piemēram, kopējā statistikā lapas, ko veido komentāri, veido 5% līdz 7% no atvērto lappušu skaita, līdz ar to ir pamats aizdomāties, vai ir vērts dzīties pēc kvantitātes, vai tomēr lielāks ieguvums būs no vides sakārtošanas.

Apmēram stundas laikā iespēju paust komentārus reģistrējoties pie šī paziņojuma izmantoja vairāki “Delfi” lasītāji, kas gan pauda atbalstu šai iecerei, gan arī to kritizēja, skaidrojot, ka “DelfiID” var reģistrēties īsā brīdī un neatklājot savu identitāti.

Savukārt anonīmo komentāru sadaļā šis paziņojums galvenokārt tika noķengāts, paziņojot, ka tā ir vārda brīvības ierobežošana un tika draudēts pamest “Delfus”, pārejot uz citiem portāliem. Anonīmo komentāru sadaļā bija četras reizes vairāk komentāru.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu