Mirt Rīgā • IR.lv

Mirt Rīgā

6
Foto — Nora Krevneva, F64
Ieva Puķe

Mākslinieks Oļegs Kuļiks pirms 15 gadiem performances laikā Rīgā tik smagi sagriezās ar stiklu, ka savu dzīvi dala «pirms Rīgas» un «pēc Rīgas» periodā. Pašlaik Rīgas Mākslas telpā apskatāmi daži viņa darbi, bet pats pirms nedēļas sniedza lekciju Sarkanā pateicība – par Krieviju, Latviju un pēcpadomju laika atziņām

Apsēsties nelielā kinoteātra pēdējā rindā līdzās Latvijas piesardzīgajiem māksliniekiem, kuratoriem un kritiķiem bija slikta doma. Vēlāk bija žēl, jo labākais, kas ar mani būtu noticis pēdējās nedēļās – dabūt pa galvu ar tomātu vai ābolu, ko lekcijas beigās Kuļiks izrāva no līdzpaņemtā pītā groza un svieda zālē. 

«Mums ir liela valsts. Ja Maskavā kaut ko pasaka, pēc nedēļas to sadzird Vladivostokā. Esam izsmērēti kartē, pavisam atšķirīgi cilvēki, mentalitātes. Milzīgā teritorija neļauj cilvēkiem atrast un ieraudzīt citam citu. Tikai totalitārs režīms, noteikumu vardarbīga uzspiešana var valsti atturēt no iekrišanas haosā,» Kuļiks no skatuves teica. 

«Bet jūs? Maza valsts. Es šurp atbraucu, lai paskatītos, cik lieliski cilvēki dzīvo šādā valstī. Cits citu saprot un mīl. Nav naida, korupcijas, visas tās netīrības, kas Krievijā. Un ko es dzirdu? Latvieši ar krieviem nesatiek. Uzņēmumus izpārdod ārzemniekiem. Kāds bijušais premjerministrs ir milzīgs zaglis. Tāda sajūta, ka runājam par asiņainajiem 90.gadiem Maskavā! Kā, redzot Latvijā notiekošo, mums saprast to, ka Krievijai tik smagi iet, «jo tā ir milzīga, cilvēki nejūt cits citu»? Latvijā viss ir tik mazs, bet izrādās – arī šī valsts nav brīva no tām pašām nelietībām. Šausmīgs trieciens! Jūs esat vainīgi, ka mēs krītam vēl dziļākā bedrē! Jūs neesat atraduši savu ceļu! Jūsu valsts ir jūsu aprobežotības, alkatības, egoisma ķīlniece!» viņš netēlotā izmisumā kliedza. «Ja reiz tā, esat pelnījuši atgriezties Padomju Savienībā! Es jums dodu atpakaļ jūsu «sarkanās dāvanas», saņemiet, komunisti, visu, ko vēlaties!» Zālē birst tomāti un āboli, Kuļika rokas kustas ātri kā kara laukā. «Atgriezieties Padomju Savienībā!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu