Varēsi? Varēšu! • IR.lv

Varēsi? Varēšu!

7
Foto — Nora Krevneva, F64
Anda Burve-Rozīte

Jaunais Valmieras Drāmas teātra aktieris Kaspars Zāle līdz 24 gadu vecumam strādāja restaurācijā. Tad nolēma kļūt par aktieri. Šovasar absolvēja Kultūras akadēmiju un mēneša laikā sagatavoja galveno lomu izrādē Doktors Živago

Gara auguma gaišmatis smaidīdams sniedz sveicienam vēsu plaukstu – satikšanās ar 29 gadus veco doktoru Živago jeb Kasparu Zāli notiek Vecrīgā. Mētelis vaļā, šalle nevērīgi ap kaklu kā pastkartēs no Parīzes. Dzimis un uzaudzis Rīgā, viņš pēdējos mēnešos Valmierā pavadījis tik daudz laika, ka varētu vaicāt – kur īstās mājas? Aktieris ir apaukstējies, klepo. Viņa labi nostādītajai aktiera balsij, kurā ar aizrautību var klausīties Sudraba laikmeta dzeju, aizsmakums piešķir vēl vairāk pievilcības.

«Borisa Pasternaka 1958.gadā izdotais romāns, lai arī literatūras klasika, nepieder pie darbiem, kam publikas mīlestība būtu garantēta. Tekstā jūtama smagnējība, galvenajam varonim sacenšoties par lasītāja uzmanību ar politisko peripetiju mocītās Krievijas panorāmu. Živago – izputējuša miljonāra dēls, ārsts, dzejnieks, pret savu gribu ierauts apokaliptiska mēroga šausmās, kas viņa apziņā jaucas ar filozofiskiem vispārinājumiem – nav viegla loma aktierim,» pēc pirmizrādes rakstīja teātra kritiķe Zane Radzobe. Jaunajam aktierim, kuram šī ir pirmā lielā loma profesionālajā teātrī, viņa veltīja šādus vārdus: «Neticami, bet Kaspars Zāle, kuram loma faktiski ir debija, Živago tiešām nospēlē. Turklāt tā, ka gandrīz četras stundas garajā izrādē viņa tēlu iespējams vērot ar neatslābstošu interesi.»

Kas ir šis jaunais cilvēks, kuram režisore Indra Roga pavisam negaidīti šovasar piešķīra galveno lomu sarežģītā, aizraujošā izrādē, dodot iespēju spēlēt kopā ar Valmieras teātra spožajām zvaigznēm Elīnu Vāni un Ievu Puķi? Tieši ar Doktoru Živago teātris septembra beigās sāka jauno sezonu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu