Es stāstu mazdēlam • IR.lv

Es stāstu mazdēlam

8
Reinis Elstiņš ar mazdēlu Robertu.
Ieva Puķe

Reinis Elstiņš ir ierindas tautfrontietis, zemessargs, barikāžu aizstāvis. Sirmā grundzālieša ģimenes pieredzē savienojas Latvijas brīvības cīņas pēc Pirmā pasaules kara un vēlreiz – astoņdesmitajos

Reinis Elstiņš vēl 85 gadu vecumā braši saimnieko Smiltenes novada Grundzāles pagasta Krūmiņos. 40 hektāri zemes, 10 slaucamas govis, pats stūrē siena vālotāju, ar sievu Rutu, kurai ir 82 gadi, kaļ plānus par jaunas kūts celtniecību un tik nosaka: «Nekad valdība nav bijusi zemniekiem tik pretimnākoša kā tagad.»

Piecpadsmitgadīgais Roberts ir viens no Elstiņu četriem mazdēliem, viņu jaunākās meitas Ingunas dēls. Pārim, kas precējušies jau 63 gadus, ir arī trīs mazmazbērni. Ingunas ģimene dzīvo vistuvāk – Līvānu māju ciematā sešus kilometrus no Krūmiņiem, ik nedēļu atbrauc ciemos. Grundzāles pamatskolas 9.klases skolniekam Robertam tā ir iespēja atkal dzirdēt kādu epizodi no vectēva piedzīvojumiem, kuros ietilpst arī sarkanbaltsarkanā karoga uzvilkšana mastā virs viņa skolas, braucot uz barikādēm 1991.gada 13.janvārī.

«Visa viņa dzīve,» puika atbild, kas vectēva pieredzē ir visinteresantākais. «Kaut vai tas pats karš. 18 gados mežā dzīvot!» Vectēvs ir gatavs stāstīt vēl un vēl.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu