FOTO: Prezidents LTF gadadienā aicina nebūt par "bezvēstures" tautu • IR.lv

FOTO: Prezidents LTF gadadienā aicina nebūt par “bezvēstures” tautu

34
LTF 25.gadadienas svinībās pie Brīvības pieminekļa runā Dainis Īvāns. Foto: Lauris Aizupietis, F64

LTF 25.gadadienas svinībās iegūti jauni vērtīgi akcenti – LTF muzejs digitalizēts, jauna filma par Latvijas neatkarības iegūšanu

Latvijas Tautas Frontes (LTF) 25.gadadienas svinīgajā pasākumā sestdien Valsts prezidents Andris Bērziņš savā runā, citējot akadēmiķi Jāni Stradiņu, aicināja latviešus tikt vaļā no “bezvēstures” tautas lāsta un jautāja vai latviešu tauta ir “augšā.

Bērziņš savā runā pieskārās arī latviešu izceļošanas problemātikai un saistīja to ar mūsdienu cilvēka pārvietošanās brīvību. “Tā ir cilvēku mobilitāte jeb pārvietošanās brīvība mūsdienu izpratnē, un tai pretoties vairs nevar neviena valsts, izņemot totalitārās,” teicis prezidents.

Bērziņš uzsvēris, ka līdz ar tehnoloģiju attīstīšanos pasaule esot kļuvusi mazāka un arī ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem esot visas iespējas piedalīties savas dzimtenes attīstīšanā.

Sestdien Rīgā ar vairākiem pasākumiem tika pieminēta Latvijas Tautas frontes dibināšanas 25.gadskārta. Pie Brīvības pieminekļa notika koncerts, kurā skanēja komponista Mārtiņa Brauna mūzika. Savukārt Kongresu namā svinīgu uzrunu teica Ministru prezidents Valdis Dombrovkis (Vienotība) un LTF pirmais vadītājs Dainis Īvāns.

Pēc tam tika demonstrēta režisora Askolda Saulīša un vēsturnieka Edgara Engīzera veidotā dokumentālā filma „Atmodas antoloģija”.

Doma laukumā līdz 18.oktobrim būs apskatāma 70 lielformāta fotodarbu izstāde, kas stāstīs par Latvijas Tautas frontes veikumu Latvijas ceļā uz neatkarību. Latvijas Tautas frontes 25.gadadienas fotoizstāde paredzēta kā vizuāli vēsturiska retrospekcija, atspoguļojot Tautas frontes darbību un organizētās norises, kas vainagojās ar neatkarības iegūšanu, iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. Izstādē būs ieskicēti arī padomju valdīšanas pēdējie gadi – sēras par Afganistānas karā kritušajiem latviešu puišiem, rindas pie veikaliem.

Doma laukumā uz 35 stendiem skatāmi izcilāko atmodas fotogrāfu Ulda Brieža, Gunāra Janaiša, Aivara Liepiņa, Inta Kalniņa, Imanta Prēdeļa, Borisa Koļesņikova un Ilmāra Znotiņa darbi.

Savukārt LTF muzejs Vecpilsētas ielā 13/15 piedzīvojis burtiski renesansi – tas ir skaisti izremontēts un ieguvis jaunu digitālu, mūsdienīgu ekspozīciju, kas pilnībā darboties sākšot 22.oktobrī.

 

Komentāri (34)

buchamona 06.10.2013. 19.43

Vakar noskatījos Atmodas antoloģiju. Daudz kas ” uzpeldēja” atmiņā, jau piemirsts, taču pats pamats, izpratne par to, kā tika atjaunota LR, kāpēc tas izdevās utt, tas jau nekur pazust nevar.

Cita lieta – tiem šodienas ļaudīm, kuriem LTF LNNK utt, arī Interfronte uc okupanti saistās ar izplūdušām bērnības atmiņām, vai nekādām atmiņām, jo tajā laikā vēl nebija piedzimuši.
Tādiem ļaudīm par to, kas ir tās pamatvērtības uz kurām balstās mūsu valsts un, kuras cenšas mums atņemt interfrontes ideju turpinātāji, šī izpratne var sašķobīties. Un, lai tas nenotiktu, ir par maz glabāt liecības LTF muzejā, lai arī tās ir ” aprīkotas” ar nezkādām interaktīvām iespējām.

Patiesībā jau šajā ziņā ļoti daudz kas ir nokavēts. Ir pieļautas milzu kļūdas, peimēram, fakts, ka mūsu valsts ienaidnieki vairāk kā 20 gadus, izmatojot valsts budžeta līdzekļus, ir audzinājuši un sagatavojuši savu jauno maiņu. Veiksmīgi ir pārcēluši uz nākošajām paaudzēm to ideoloģisko līniju ar kuru itkā sen esam tikuši galā.

Pilnīgi piekrītu izteiktajai domai, ka pēc savas valsts atgūšanas latvieši vairs nesaprot, ko ar to darīt :) Tad arī maldāmies visādos visatļautības labirintos, itkā “augstāko mērķu vārdā”. Ja nekas tuvākajā laikā nemainīsies jau no rītdienas, varam arī pazaudēt savu valsti.

+11
-3
Atbildēt

15

    ligakalnina > buchamona 06.10.2013. 22.54

    Tagad katrs var runāt daudz ko, bet, es tos notikumus pats labi atceros, tā ka man nekur nekas nav jāmeklē, tiešām domā, ka daudzi krievvalodīgie būtu tā nobalsojuši, ja viņiem teiktu, ka pēc Latvijas neatkarības viņi zaudēs Latvijas pilsonību, pats taču saproti, ka tā nebūtu.
    Tā ka Latvijas valsts atjaunošana iesākās ar diezgan lielas daļas cilvēku “uzmešanu”, sākumā uzmeta krievus, pēc tam sāka uzmest arī latviešus, un tā viņš iet, “skaldi un valdi” politika turpinās, manuprāt, samērā simbiliski.
    Kaut, no politiska viedokļa, iespējams, tas bija pareizi, pareizi, bet, amorāli.
    Man ir krievu paziņas, kas pēc tā mainīja savu attieksmi pret Latvijas valsti uz diametrāli pretēju, kaut, nekādi “valsts ienaidnieki” nekļuva, vienkārši viņiem radās sajūta, ka viņi šeit ir lieki, un es viņus pilnībā saprotu.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > buchamona 06.10.2013. 22.16

    D. Īvāns: „Tad, kad LR AP pieņēma jauno pilsonības likumu, kurš radikāli atšķīrās gan no tā, kas bija ielikts deklarācijā, gan Tautas frontes programmā, es biju vienīgais no TF deputātiem, kurš balsoja pret. Es toreiz uzskatīju, ka tā ir nodevība. Neraugoties uz to, ka politikā liekulība ir parasta lieta, es nevarēju savādāk. Kaut kāds godaprāts atturēja.

    Tad, kad vajadzēja aicināt uz barikādēm, es aicināju latviešu un krievu valodā, tātad – uzņēmos atbildību visu cilvēku priekšā. Es nevarēju piedalīties šajā nodevībā, kurā piedalījās visi, sākot ar AP priekšsēdētāju, beidzot ar radikālākajiem deputātiem, kuri laikā, kad pieņēmām Neatkarības deklarāciju, klusēja. Protams, var uzskatīt, ka šajā punktā solīto mēs neesam pildījuši. Tā bija negodīga politika.” http://www.pietiek.com/raksti/ka_dzima_pilsoni_un_nepilsoni

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 06.10.2013. 23.07

    Man nav fenomenāla atmiņa, bet, tas referendums bija pārāk nozīmīgs, lai aizmirstu visu, kas ar to saistīts.
    Un, ja dokumentos rakstīja vienu, bet, runāja ko citu, vēl jo sliktāk.
    Un par interfronti neiet runa, tie tāpat nekad neatbalstītu Latvijas neatkarību, iet runa par daudziem krieviem, kas to atbalstīja, un kurus vēlāk uzmeta.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 06.10.2013. 20.49

    Nu, nepiekrītu, ka latvieši nezina, ko darīt ar savu valsti.
    Principā, ejam pareizā virzienā, esam ES, NATO, mums ir demokrātija, puslīdz brīva ekonomika, ievērojam ctb, utt.
    Par tiem “ienaidniekiem” un to, ka mēs pieļāvām…, utt. – un ko mēs varējām darīt?
    Mums bija izvēle – vai nu pieņemt ES esošās normas, un kļūt par ES un NATO dalībvalsti, vai arī nepieņemt tās normas, un kļūt par ko līdzīgu Baltkrievijai, veocot segregāciju pēc etniskiem un politiskiem principiem.
    Vispār jau, kad notika tas referendums, tika solīts pilsonības nulles variants, vēlāk to visu aizmirsa un izmainīja, neņemos spriest, kas notiktu, ja tas solijums tiktu izpildīts, bet, mana pārliecība tāda, ka šis te gājiens daudzus cittautiešus momentā no Latvijas draugu nometnes pārcēla uz Latvija valsts pretinieku nometni, jo viņus elementāri “uzmeta”.
    Politiski tas, iespējams, bija pareizi, bet, nepatīkamas nogulsnes tas atstāja, un ticība šai valstij daudzu cittautiešu acīs tika iedragāta.
    Nu un viss pārējais uz “latviešu” partiju sirdsapziņas – milzīga korupcija, prihvatizācija, milzīga socialā nevienlīdzība, un, kā rezultāts, neticība “latviešu” partijām un SC popularitāte arī latviešu vidū.
    Tā ka nevajag meklēt “ienaidniekus”, tas, protams, ir vieglākais variants, bet, pameklēt vainu sevī.
    Bet, neskatoties ne uz ko, virziens ir pareizs.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 06.10.2013. 23.12

    ——
    dzeris49:”..)
    Kaut, no politiska viedokļa, iespējams, pareizi, bet, amorāli.”
    ============================================================================
    Šito dziesmiņu par “morāli” labāk nedziedāt, jo pārmērīgi lietoti jau paši cēlākie vārdi zaudē savu dziļāko būtību. Starp citu, “uzmešanu” ne jau LTF sāka – to rietumnieki iemācīja. Tā, lūk, darbojās demokrāti reālos varas sagrābšanas apstākļos (piesedzoties ar saukļiem par “neatkarību” un “brīvību”):

    “(..)Nēģeris savu bija padarījis, nēģeris varēja būt brīvs… Drīz Berlīnē notika PBLA vadības tikšanās ar Latvijas kompartijas CK sekretāra Anatoliju Gorbunova komandu, un visa nauda aizgāja citos virzienos. Šie notikumi Rolandu [Silaraupu] pilnībā sagrāva.” Jānis Rožkalns
    http://nra.lv/latvija/96764-janis-rozkalns-sliktajiem-vajag-lai-godpratigie-kluse.htm

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 06.10.2013. 20.07

    ——rinķī apkārt:”(..) Pilnīgi piekrītu izteiktajai domai, ka pēc savas valsts atgūšanas latvieši vairs nesaprot, ko ar to darīt :)” ============================================================================ “Muļķa laidēji” izliekas, ka 1988. – 1991.gg. taurētais par rietumu demokrātiju un kapitālismu 2013.g. ir liels pārsteigums?! Lai ausekļi un NA laiž muļķi tālāk – prātnieki un cepļi zināja, zina un zinās ko savā brīvajā un neatkarīgajā darīt:
    ” Ārzemnieki aktīvi izpērk zemi Latgalē ” http://financenet.tvnet.lv/zinas/343970-arzemnieki_aktivi_izperk_zemi_latgale

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 06.10.2013. 23.19

    ——dzeris49:”(..) Un, ja dokumentos rakstīja vienu, bet, runāja ko citu, vēl jo sliktāk.” ============================================================================ Politikāņiem nav kaut kāds “slikti” – īpaši jau priekšvēlēšanu laikā. Būsim reāli – bez propagandas neviens demokrāts ne AP iekļūtu, ne Saeimā sēdētu. “Uzmešana” – tā ir neatņemama demokrātijas sastāvdaļa:

    “Mēs redzam nākotnes Latviju kā demokrātisku valsti, kurā visiem pilsoņiem neatkarīgi no to nacionālās un sociālās piederības, politiskās un reliģiskās pārliecības, ir nodrošinātas vienādas tiesības. Latvijai ir jābūt humānisma valstij, kurā valda likums, ekonomiska augšupeja un plašas garīgās kultūras attīstības iespējas jebkurai etniskai grupai.”
    Latvijas Tautas frontes Domes valde,1989. gada 31. maijā http://www.barikadopedija.lv/raksti/470353

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 06.10.2013. 23.57

    Un par interfronti neiet runa, tie tāpat nekad neatbalstītu Latvijas neatkarību, iet runa par daudziem krieviem
    —————-
    28 000 kolonistu, kas bija reģistrējušies Pilsoņu komitejās kā kandidāti, varētu pilsonību pieškirt,bet tā ka tavējie “gaišie spēki” pat neko negribēja dzirdēt par PK, tad šos pilsoņu kandidātus ignorēja. Jo atšķirt tos sveštautiešus, kas balsoja pret, no nelielā skaita, kas balsoja “par”, ir neiespējami.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > buchamona 07.10.2013. 00.42

    > dzeris49: ” (..) tiešām domā, ka daudzi krievvalodīgie būtu tā nobalsojuši, ja viņiem teiktu, ka pēc Latvijas neatkarības viņi zaudēs Latvijas pilsonību, pats taču saproti, ka tā nebūtu. ”

    Vai Jūs, lūdzu, nepateiktu, kā iespējams zaudēt to, kā nekad nav bijis? = ja vienalga kuras tautības cilvēkam bija bijusi brīvvalsts pilsonība, tā tika atjaunota gan viņam, gan viņa atvasēm. Taču, ja varbūt atceraties, visiem PSRS pilngadīgajiem iedzīvotājiem bija viena – PSRS pilsonība. Līdz ar to cilvēki, kuri Latvijas teritorijā ieradās valsts trešās okupācijas laikā, Latvijas valstij neatkarību atgūstot, varēja zaudēt (naturalizācijas ceļā iegūstot savas mītneszemes pilsonību) tikai PSRS pilsonību, taču nekādā ziņā ne LR pilsonību.
    Līdz ar to Jūsu manipulācija ar terminiem un jēdzieniem ir visnotaļ savdabīga.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > buchamona 06.10.2013. 23.06

    r.a.+1

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.10.2013. 22.40

    Linux Mint 15. Tas ir Īvāna personiskais viedoklis. LTF bija demokrātiska kustība, tādēļ situācijas, kad vadības viedoklis atšķīrās no vairākuma viedokļa, kurš bija noteicošais, nebija retums. Zinu to no pieredzes, jo 2 gadus vadīju vienu no Latvijas toreiz rajona LTF nodaļām :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > buchamona 06.10.2013. 23.16

    Dzeri, ko Tu tur nes!?
    Kāda “uzmešana”!?
    It kā krievi, kas atbalstīja LTF negribēja tik no PSRS laukā!? Un tie , kas gribeja un to veicināja , pilsonību ir saņēmuši, ja to ir vēlējušies. Beidziet vienreiz muldēt par “uzmešanu”.
    Īvāns arī vēlēšanu priekšvakarā aģitēja par Ķezberi pretēji nodaļu lēmumiem atbalstīt Repši.
    Vakar noskatījos filmu par LTF un ienāca tāda doma prātā (ne pirmo reizi)- J.Peters “uzmeta” tautu ,”iebīdot” D.Īvanu par LTF pirmo priekšsēdētāju.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.10.2013. 21.56

    ….Vispār jau, kad notika tas referendums, tika solīts pilsonības nulles variants, vēlāk to visu aizmirs…++++ Tā tie mīti rodas :) Un rodas tādēļ, ka paši nezinām savu vēsturi un tādēļ ” dziedam” līdzi vietējiem putinistiem par to, kas notika Atmodas laikā un tulīt pēc 4. maija. Bet patiesībā notika lūk kas :

    ” ….LTF aktīviste Marina Kosteņecka noliedz,ka LTF jebkad būtu iestājusies par „nullesvariantu” pēc Lietuvas parauga, jo pilsonī-bas automātiska piešķiršana (visiem ar vienulikumdošanas aktu) un pilsonības piešķiršana’tiem, kuri izsaka tādu vēlēšanos (uzrakstīda-mi atbilstošu iesniegumu u.tml.) – nav viensun tas pats….”

    “….Nevar noliegt, Latvijas Tautas frontes va-dībā bija arī cilvēki, kuru skats uz pilsonībasproblemātiku atšķīrās no LTF vairākumaviedokļa. Piemēram, Jānis Jurkāns un Dainisīvāns neslēpa, ka neatbalsta LTF (un Pilsoņukongresa) uzstādījumu par 1940.gada pilsoņukopuma atjaunošanu. Viņi iestājās par jaunapilsoņu kopuma veidošanu uz Latvijas pastā-vīgo iedzīvotāju bāzes. Tieši uz D. īvānu unJ. Jurkānu šodien nereti atsaucas „piekrāptonepilsoņu” mīta atražotāji. Taču LTF oficiālāpozīcija bija cita. Tā ievērojami atšķīrās no D.Ivāna un J.Jurkāna nostādnēm….” utt http://de.scribd.com/doc/57451353/Latvijas-Vesture-Snore-2010

    Varbūt vajag, pirms raksti komentu, pārbaudīt savas zināšanas guglējot :) Es šito atradu minūtes laikā pēc tam, kad sapratu, ka man Tev ir ” jāoponē” :)))

    …Par tiem “ienaidniekiem” un to, ka mēs pieļāvām…, utt. – un ko mēs varējām darīt? +++ mums ir jāaudzina sava jaunā paaudze tā, lai viņi saprastu to, kādu mūsu tautai nāvējošu ideoloģiju sev nes līdz SC un viņu atbalstītāji. Vairāk nekas nav jādara. Ja šāds mērķis tiks sasniegts, viss pārējais sakārtosies pats no sevis :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.10.2013. 23.15

    dzeri.Un, ja dokumentos rakstīja vienu, bet, runāja ko citu, vēl jo sliktāk….+++ Dokumentus ” nerakstīja”, bet pieņēma ar balsu vairākumu LTF kongresos par kuriem balsoja delegāti, kuri to arī nedarīja uz savu galvu. Kongresa delegātiem bija saistoši viņu pārstāvēto nodaļu viedokļi par katru kongresa darba kārtībā iekļauto jautājumu,kuri savkārt tika nobalsoti vietējos kongresos.

    Taču tas neizslēdza iespēju katram tautfrontietim no priekšsēdētāja līdz ” ierindniekam” paust savu personīgo viedokli, kurš varēja atšķirties no vairākuma viedokļa

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.10.2013. 23.03

    Jāsaka, ka Tev ir fenomenāla atmiņa, es gan, ja runājam par konkrētiem faktiem, esmu daudz ko piemirsis, tādēļ, pirms rakstu, tomēr pārbaudu ciparus, faktus. Es taču Tev saiti aizsūtīju, ieskaties, atsvaidzini atmiņu, un nebūs mums te jādiskutē :) Un, kā Tev liekas, kur tad pēc neatkarības pasludināšanas palika visa interfronte un viņu atbalstītāji? Nošāvās? Neesmu dzirdējis neko par tādu svētku salūtu. :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

dro 06.10.2013. 17.21

Ražuks blakus Bērziņam? Tas izsaka visu, t. sk. “pareizo” vēstures interpretāciju:):):)

+7
-1
Atbildēt

0

Inese 07.10.2013. 00.09

Un vispār, ja kādam vajag to Saulīša filmu, tad “Atmodas antoloģiju” var nokačāt šeitan (2.5 gigabaiti): https://mega.co.nz/#!LRRBTaja!DMMamD7L7CzOrZ3iWZnXIB5k10BHUbeUwr413GRHVQE

http://s1.bild.me/bilder/060112/712840945.jpg
Duration: 1h 40mn
Overall bit rate: 3 567 Kbps

Video
Format: AVC
Bit rate: 2 808 Kbps
Width: 720 pixels
Height: 576 pixels
Display aspect ratio: 16:9
Frame rate: 25.000 fps
Standard: PAL

Audio #1
Format: MPEG Audio
Bit rate mode: Constant
Bit rate: 192 Kbps
Channel(s): 2 channels
Sampling rate: 48.0 KHz

0
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu