Rīgā skatāma ceļojoša izstāde "Senas un svētas budisma relikvijas" • IR.lv

Rīgā skatāma ceļojoša izstāde “Senas un svētas budisma relikvijas”

25
Trīs dienu ilgā izstāde noslēgs Tibetas garīgā līdera dalailamas vizītes Latvijā programmu. Foto - Ieva Lūka, LETA

Izstāde ir reta iespēja aplūkot unikālas relikvijas – kristāliem un pērlēm līdzīgus veidojumus, kas tiek atrasti pelnos pēc dižo budisma meistaru kremācijas

Latvijas mākslinieku savienības galerijā trīs dienas – no 4. līdz 6.oktobrim būs apskatāma unikālā ceļojošā izstāde “Senas un svētas budisma relikvijas”, kas noslēgs Tibetas garīgā līdera Dalailamas vizītes Latvijā programmu, raksta aģentūra LETA.

Ceļojošā izstāde “Senas un svētas budisma relikvijas” ir reta iespēja aplūkot unikālas relikvijas – kristāliem un pērlēm līdzīgus veidojumus, kas tiek atrasti pelnos pēc dižo budisma meistaru, garīgo skolotāju kremācijas. Šādu relikviju atrašana liecina, ka skolotājs dzīves laikā sasniedzis ļoti augstu garīgās attīstības līmeni. Tiek uzskatīts, ka atrašanās relikviju tuvumā nes svētību jebkuram cilvēkam neatkarīgi no viņa tautības un ticības. 

Iepriekšējo reizi budisma relikvijas bija apskatāmas Rīgā 2009.gadā. Organizatori ir piekrituši vēlreiz iekļaut Latviju šīs ceļojošās izstādes maršrutā, jo iepriekšējās reizēs izstāde guva plašu atsaucību. Izstāde jau ir izraisījusi milzīgu interesi – tuvākajos mēnešos tā būs skatāma gan lielākajās ASV, Kanādas, Austrālijas pilsētās, gan Eiropā – Norvēģijā, Somijā, Vācijā un Austrijā. Visur izstāde viesojas tikai trīs dienas. Izstādes laikā apmeklētāji varēs arī saņemt svētību īpašā ceremonijā, kuras laikā relikvijas viegli pieskaras apmeklētāju galvām. Būs iespēja saņemt svētību arī saviem mājdzīvniekiem. 

Izstādes iekārtojums visās eksponēšanas vietās tiek risināts saskaņā ar stingriem priekšrakstiem – izstādes eksponāti tiek ievietoti aplī ap zelta Budas Maitreijas statuju. Saskaņā ar budisma rakstiem Maitreija būs nākamais Buda, kas nesīs līdzcietības un mīlošās laipnības pamācības pasaulē. Šo unikālo relikviju kolekciju vairāku daudzu gadu garumā ir kolekcionējis Lama Thubten Zopa Rinpoče. To papildinājis arī Dalailama, uzdāvinot šai kolekcijai astoņas Budas relikvijas. 

Ieeja izstādē Latvijas mākslinieku savienības galerijā par ziedojumiem.

Vairāk informācijas izstādes organizatoru mājas lapā

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu