Aldaris • IR.lv

Aldaris

39
NULL
Māris Bišofs

Komentāri (39)

brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 08.37

Produktu ziņā manis pēc Aldarim, tas kas Carlsberg, līdzi varētu lidot arī Cēsu Alus, tas kas Olvi un daļa Cido grupas, tā kas Royal Unibrews. Lielummānija sabojā gan garšu, gan tirgu un beigu beigās paņem pašus aiz pautiem, protams, ja tādi ir. Un notiek kastrācija…
Vai piekoptā ekonomikas politika un ieguldītās investīcijas ir devušas gaidīto rezultātu? Droši vien, kā kuram…

+12
-1
Atbildēt

10

    Vineta > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 14.13

    Normunds
    Kurš no mums te nolēmis paspīdēt?
    “bet kaut kāda žļurga, kam pielej klāt no naftas vai akmeņoglēm iegūtu spirtu.” 5.oktobris 2013 11:02.
    Ja ražotāji tevi uztvertu kā adekvātu, droši vien pēc tādiem apgalvojumiem aizvilktu uz tiesu

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    efeja60 > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 13.51

    Esmu nevis par atņemšanu un dalīšanu, bet pret. Esmu pret to, ka man Dombrovska kliķe atņem pusi ienākumu un uzdāvina miljonāriem, bet no miljonāru ienākumiem pusi neņem nost, tiem uztaisa siltumnīcas apstākļus. Tātad esmu tikai par taisnīgumu, lai visiem noņem vienādi un iedala tur, kur vajag, kas nesīs labumu visai sabiedrībai kopumā, nevis dažiem resniem naudasmaisiem.
    Un kādā sakarā tu te piemini visus tos mēslus? Mana doma bija, ka tik lēti uzraudzēt 7% alu, lai tas būtu lētāks par 4,5% alu nav iespējams, bet to tu neuztvēri, vajag jau paspīdēt ar vismaz kaut ko.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Vineta > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 23.08

    mūsu alus
    Uzdrīkstēšos iebilst-piebilst. “Samērā tradicionālas”, miežus nediedzē un iesalu negatavo, ātru cietes hidrolīzi(cukurošanu) veic ar skābi vai fermentu amilāzi un norūgšana notiek augstākā temperatūrā dažu dienu laikā. Tāpēc arī lētā cena.
    Izsaldēšanu vai kriokoncentrāciju, ko “sliktos gados” plaši izmanto vīna uzlabošanai, mūsdienās aizstāj nesalīdzināmi ātrāka un lētāka reversās osmozes metode.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > brigita_damme_rtk_lv 08.10.2013. 18.34

    Man ir viens jautājums – kāpēc visi alus darītāji ar laiku sāka ražot sliktāku alu?

    Nu nav jau nekas traks noticis Aldara gadījumā – man liekas, ka tas bija viens no piemajiem, kuru pārņēma konkurenti un kuram pirmajam mainījās garša. Īsta un dabiska alus cienītājam no vienas puses ir pietiekoši daudz iemeslu lai pašiem taisītu alu(ir gadījies tādus dzert un garšoja daudz labāk par veikalā pirkto – tiesa gan sen vairs alu nelietoju citu iemeslu dēļ), jo liela daļa ražotāju jau sen nav latviešu un neražo latvisku alu. Kas attiecas uz pārmetumiem Dombrovskim – nezināju, ka viņam ir kaut kāda ietekme Calsberg grupā, kas sāka iepirkt uzņēmumus caur saistītiem uzņēmumiem Latvijā jau 90tajos… ja jau tik ļoti gribas pārmest, tad tomēr – par tēmu. Man uz doto momentu Dombrovskim nav ko pārmest, jo nedomāju ka kāds cits viņa vietā būtu pārlaimīgs vadīt valsti pusgrimušā situācijā un nav liela māka nogremdēt to pavisam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 13.11

    Normunds
    Vai plusiņu pats sev pieliki?
    Pēc komentāra spriežu, ka neesi bijis spējīgs pats uzraudzēt alu vai izdzīt kandžu, bet lieto gatavi pirktu krutku. Arī bikses skolas solā nebūsi īpaši deldējis, tāpēc jau tāda vājprātīga vēlme visu atņemt un sadalīt, kā šarikovam.

    No ar enzīmu vai skābes hidrolizētas cietes sīrupa iespējams uzraudzēt dziru divu dienu laikā līdz 8% vai pat vairāk. Ir selekcionēti “turbo” raugi, kas šo procesu vēl paātrina. ASV lielākajās spirta rūpnīcās brāgu raudzē tikai diennakti.
    2 litru PET pudeļu alu varētu saukt par alus izstrādājumu, jo nav ievērota tradicionālā alus darīšanas tehnoloģija, tomēr no etāna vai acetilēna sintizēto spirtu neviens tam klāt nelej. Sen jau nav tev mīļie padumjie laiki, kad pilsonīšus dzirdīja ar no hemicelulozes hidrolīzēto spirtu, ko no Slokas celulozes kombināta cisternām veda uz Rīgas balzamu, škaidīja un pildīja pudelēs.
    Pārtrauc dzert sugasbrāļu taisīto krutku, jo vari uzrauties uz “Preiļu dzeltenā”, no Krievijas ievestā metanola, bet taisi pats. Gan jau tavām, krietna proletariāta, pieticīgām prasībām kvalitāte būs pietiekama.
    Te būs raugs, metodes un enzīmu(no cukura tikai luņi taisa) sameklē internetā pats, ietaupīsi ne pa jokam.
    http://www.home-distilling.com/store/pc/Turbo-Yeast-c63.htm

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 17.40

    Ha, kurš tad vilks? Tas, kurš ražo žļurgu vai tas, kurš alu? Raksti labāk par ānusiem, tas tev labāk sanāk.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    General Patton Fan Club, iesalu (vairāku veidu) piegādā gatavu maisos un maļ uz vietas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    r-r, manam nikam ir pavisam citas saknes, kas vispār nav saistītas ar alu :) Bet neliegšos, ka savulaik esmu arī strādājis vienā no lielākajām alus darītavām Latvijā un pilnīgi visi procesi ir redzēti savām acīm. Ar lielu atbildības sajūtu varu paziņot, ka alus tiek raudzēts salīdzinoši tradicionāli un spirts arī klāt netiek liets. Salīdzinoši, tāpēc, ka izejvielas paliek tradicionālās, bet tehnoloģija uz vietas nestāv, kaut gan pamata procesi jau nemainās. Stiprumā jau alu var uzraudzēt padsmitos procentu, un ja papildus pielieto saldēšanu, tad jau sanāk stiprāks nekā šņabis http://www.benz-weltweit.de/...
    Cena jau nav mazāk atkarīga no stipruma, bet no pielietoto izejvielu cenas. Nemainīgs paliek ūdens, kas parasti nāk no dziļurbuma un rauga sēnīte, kura gan ilgākā laika periodā, objektīvu apstākļu dēļ tiek nomainīta. Lielām starptautiskām anštaltēm, kurās ir vairāki brūži vēl ir tāda īpatnība, ka viena nosaukuma alu, bet dažādos tilpumos un iepakojumu veidos var tikt ražoti dažādos uzņēmumos. It kā tehnoloģiju, graudus un apiņus pielieto vienus, bet ūdens un citas rauga sēņotnes dēļ rezultāts var nedaudz atšķirties. Tāpat garša var atšķirties alum ilgāk glabājoties dažādos iepakojuma veidos – garša mainās no gaismas (gaišās pudeles) un no gaisa sastāva maiņas tilpumā (skābekļa difūzija plastmasas pudelēm)…

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 11.02

    Lai būtu stiprāks alus, jāliek vairāk iesals, mazāk ūdens, kas, protams, sadārdzina alu. Secinājums: 7% garais nekādi nevar būt lētāks par 4,5% gaišo. Un vispār, lai tos 7% dabūtu un alus nebūtu sīrupveida biezenis, ir jāliek klāt arī cukurs. Tas vēl sadārdzina. Tātad 2 litru pudeļu alus nemaz nav alus, bet kaut kāda žļurga, kam pielej klāt no naftas vai akmeņoglēm iegūtu spirtu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > brigita_damme_rtk_lv 05.10.2013. 10.50

    Kā liecina jūsu niks un esmu ievērojis no jūsu komentāriem, jūs varētu būs alus speciālists. :) tādēļ turpmāk tekstā tāds jautājums par to vai mani novērojumi ir pareizi.

    Esmu bijis ekskursijās uz dažām mazajām alus darītavām. Vienā alus darītavā mums speciāliste skaidroja, ka mūslaikos iespējams alu raudzēt ar attiecīgām piedevām pat trīs dienu laikā (tradicionālā aptuveni mēneša vietā) un pasaulē lielās alus darītavas ar “plašpatēriņa” alu tā darot. Vai tā dara pie mums, atteicās cilvēks par konkurentiem komentēt :)

    Tad es vienā brīdī ievēroju, ka ir tāda situācija, ka mazās alus darītavas (Tērvete, Bauska, Valmiermuiža, Piebalga u.tml.) par alus sastāvu uz etiķetes raksta – sastāvdaļas: apiņi, ūdens, miežu iesals. Tāpat par sastāvu ir rakstīts arī lielo alus darītavu dārgā gala aliem, piem. tam pašam Aldara Mežpils vai Lux (Luxam vēl rīsi sastāvā minēti). Bet lētajiem aliem, vienalga plastmasas vai stikla pudelēs, sastāvs nav rakstīts, ir tikai rakstīts: satur miežu iesalu.

    Ņemot vērā, ka ja raksta pilnu sastāvu, tad būtu jāraksta visas sastāvdaļas (arī piedevas, aizstājēji un visādi ātrraudzētāji u.tml.), vai mans secinājums par to, ka tie ali (pārsvarā visi lētie), kuriem nav rakstīts pilns sastāvs, bet tikai tas, ka satur miežu iesalu, ir jau minētie ātrās raudzēšanas tehnoloģijas ali un varbūt pat ar kādiem garšas aizstājējiem, piemēram, apiņu vietā? Bet tradicionāli raudzētie ali (īsti ali) ir tikai tie, kuriem ir rakstīts virsū pilns sastāvs?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

dro 04.10.2013. 18.15

Veiksmes stāsts, kurš balstīts uz emigrāciju un imigrāciju un uzņēmumu bankrotu vai ražošanas samazināšanu:)

+12
-4
Atbildēt

2

    ilmisimo > dro 04.10.2013. 18.22

    nu tomēr:

    Dzīves norma!

    un “‘Pyanstwu boy!”

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dro 04.10.2013. 18.46

    lama

    Pyanstwu boy!”
    _____________

    O, boy!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 06.10.2013. 18.40

Vai varbūt tomēr nodzirdīt un debilizēt?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu