Nauda. Ēdiens. Laiks • IR.lv

Nauda. Ēdiens. Laiks

3
No kreisās: Kristaps Pētersons, Jānis Petraškevičs un Andris Dzenītis.

Prestiža laikmetīgās mūzikas projekta astoņu finālistu vidū trīs latviešu komponisti. Andris Dzenītis komponējis latviešu pavārgrāmatu, Kristaps Pētersons – stāstu par naudu un krīzi, bet Jānis Petraškevičs – par mūzikas substanci. Nedēļas nogalē viņu mūzika skanēs Nacionālajā operā

Kopš 80.gadu sākuma Frankfurtē pie Mainas strādā laikmetīgās mūzikas ansamblis Ensemble Modern, kurš izveidojies par vienu no labākajiem mūsdienu mūzikas interpretiem pasaulē. Ja esi komponists un tavu darbu spēlē Ensemble Modern, ir pamats justies izredzētam. 4. un 5.oktobrī Nacionālajā operā būs iespēja priecāties par savējo panākumiem. Ensemble Modern un Austrumeiropas Gētes institūtu kopīgi izveidotajā projektā Uz kurieni? No kurienes? Mīti. Nācija. Identitātes notika mēģinājums mākslas ceļā tuvināt Austrumeiropu un Rietumeiropu: labākais Rietumu ansamblis iestudē šimbrīžam labāko Eiropas austrumdaļas komponistu darbus. 

Pirmajā atlases kārtā pirms diviem gadiem Ensemble Modern meistardarbnīcā piedalījās 27 jaunie komponisti. No viņiem konkursa veidā tika izvēlēti astoņi finālisti: divi slovēņi, viens čehs, viens polis, viena ungāriete un trīs latvieši – Andris Dzenītis, Kristaps Pētersons un Jānis Petraškevičs. Visiem tika dota iespēja radīt jaundarbu speciāli Ensemble Modern, un šo jaundarbu pasaules pirmatskaņojums notika Minhenes Muffathalle 2012.gada decembra sākumā. 

Astoņu komponistu iekļūšana finālā lielā mērā bija atkarīga no spējas prezentēt savu ideju. Varam dalīt viņus divās grupās – performances radītāji un abstraktā vēstījuma autori. Pirmajā grupā ietilpst Ninas Šenkas opuss jeb Slovēnijas neatkarības gadu kritiska inventarizācija, Františeka Halopukas vēstījums par diviem čehu antikomunistiem, kas brutālā veidā izlauza sev ceļu uz Rietumiem, kā arī Andra Dzenīša stāsts par latviešu ēdieniem un Kristapa Pētersona stāsts par naudu un krīzi. Otrajā grupā Jānis Petraškevičs ir līdzās izcili talantīgam polim Pāvelam Hendriham, ungārietei Judītei Vargai un slovēnim Matejam Boninam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu