Berluskoni maina domas - atbalsta Letas valdību • IR.lv

Berluskoni maina domas – atbalsta Letas valdību

29
Silvio Berluskoni Senātā. Foto: AFP/LETA

Bijušais premjers pārmet “kažoku”, saprotot, ka paša partijas biedri neatbalsta ministru demaršu

Ar sensacionālu paziņojumu trešdien klajā nācis bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, Itālijas Senātā paziņojot, ka atbalstīs premjerministru Enriko Letu un valdību, vēsta mediji. 

No 305 senatoriem, kas piedalījās balsojumā, 235 atbalstīja valdību, bet 70 bija pret. Letas valdību atbalstījušo senatoru skaits krietni pārsniedza pozitīvam iznākumam minimāli nepieciešamo 153 senatoru skaitu.

“Mēs, ne bez iekšējām ķildām, esam nolēmuši izteikt uzticību valdībai,” trešdien Romā paziņoja centriski labējās Brīvības tautas partijas (PDL) līderis Berluskoni, tādējādi novēršot valdības koalīcijas krišanu.

Kā zināms, pagājušās nedēļas beigās Berluskoni partija nolēma atsaukt no valdības visus piecus savas partijas ministrus. Kreisi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) premjerministrs Enriko Leta šo soli nosaucis par pilnīgi neprātīgu.

Berluskoni savu “kažoku” otrādi apmeta tad, kad kļuva skaidrs, ka vairāki viņa partijas senatori Senātā balsos par atbalstu Letas valdībai.

Berluskoni vadītās Brīvības tautas partijas sekretārs Andželīno Alfāno, acīmredzami nepakļaujoties savam līderim, jau paziņoja, ka partijai trešdien gaidāmajā uzticības balsojumā jāatbalsta premjerministra Enriko Letas valdība. “Esmu stingri pārliecināts, ka visai mūsu partijai rīt jābalso par uzticību Letam,” pēc tikšanās ar Berluskoni paziņoja Alfāno, kurš pašreizējā valdībā ieņem vicepremjera un iekšlietu ministra amatu.

Leta jau iepriekš teica – ja viņš neuzvarētu uzticības balsojumā Itālijas parlamentā, tas varētu būt liktenīgi Itālijai.

Berluskoni Senātā trešdien sacīja: “Itālijai ir nepieciešama valdība, kas var veikt strukturālas un institucionālas reformas, tāpēc mēs, ne bez iekšējām ķildām, esam nolēmuši atbalstīt [valdības] uzticības balsojumu.”

Letam, lai gūtu uzticību Senātā, bija nepieciešama 161 balss, taču valdības vadītājs varēja paļauties tikai uz aptuveni 137 parlamentāriešu atbalstu. Tas nozīmēja, ka viņam vajadzēja vēl aptuveni 25 balsis.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu