Mūžīgā intriga • IR.lv

Mūžīgā intriga

4
Foto — Emīls Desjatņikovs, F64
Anda Burve-Rozīte

Latvijas Universitātes asociētais profesors fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs (35) no Pasaules ekonomikas foruma atgriezies ar balvu par sasniegumiem kvantu nanoelektronikas pētīšanā, viņš strādā pie kvantu sūkņu teorijas

Skatoties Vjačeslava publisko lekciju ierakstus, šķiet – no viņa būtu iznācis arī labs aktieris. Plašie žesti un balss modulācijas liek sekot līdzi stāstītajam ar lielu aizrautību. Par savu pētījumu priekšmetu, kvantiem, viņš stāsta atraktīvi un saprotami, draudzīgi vēršas pie auditorijas. Gribētos, lai skolās un augstskolās mācītu vairāk tādu pasniedzēju kā viņš. 

Dzimis fiziķu ģimenē, viņš jau pirmajās klasēs startēja matemātikas olimpiādē. Pēcāk piepulcējās ķīmijas, fizikas olimpiādes. Viņa «cīņu biedrs» bija Ilmārs Poikāns (Neo), bet par dažiem gadiem vecākais Andris Ambainis vadīja izlases kandidātu nodarbības matemātikā. Vidusskolā eksakto zinību olimpiādēs Vjačeslavs guva zelta medaļas republikas līmenī. Vēlējās, kā daudzi izcilnieki, studēt ienesīgās IT, tomēr bija iemīlējis fiziku. Latvijas Universitātē viņš izvēlējās studēt tieši to, bet doktorantūru absolvēja Telavivā. Atgriezies Rīgā, sāka pasniegt fiziku universitātē un tālāk attīstīja studiju laikā sāktos pētījumus. 

Kvantu sūkņu teorija, pie kuras strādā jaunais zinātnieks, ir pierādīta eksperimentāli un kļuvusi par pamatu jaunai kvantu ierīču klasei, kas tiek pielietota Eiropas lielvalstu metroloģijas laboratorijās. Gaidāms, ka ar laiku kvantu sūkņi skaitīs atsevišķus elektronus tik precīzi, ka kļūs par labāko strāvas etalonu un ļaus zinātnei pāriet uz jaunu strāvas mērvienības – ampēra – definīciju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu