8.gadsimts? • IR.lv

8.gadsimts?

4
Māte ar meitām meklē patvērumu vienā no kafejnīcām teroristu uzbrukuma laikā.

Teroristu grupu, kas sarīkojusi slaktiņu Kenijā, savulaik uztvēra nenopietni. Tagad ir pamatotas bažas, ka al-Shabaab ir vēl viens grupējums, kas kļuvis par nopietnu draudu Rietumiem

Starp daudzajiem al-Qaeda atzariem, kas izveidojās pēc 2001.gada 11.septembra, somāliešu grupējums neizskatījās īpaši nopietns. Tas radās valstī, kuru jau ilgu laiku uzskata par vienu no vardarbīgākajām vietām uz planētas, bet paši al-Shabaab dibinātāji un tuvākie sekotāji tika uzskatīti par pārāk ķildīgiem, lai sastrādātos cits ar citu, kur nu vēl apdraudētu citas valstis. Tiesa, viņi regulāri internetā ievietoja paziņojumus, deklarējot, ka strādā «Osamas bin Ladena labā», tomēr izlūkdienesti Rietumos jokoja, ka pat al-Qaeda būs gana jāpiepūlas, lai kaut ko noorganizētu tādā haotiskā vietā kā Somālija.

Taču tas viss mainījās patīkamā pagājušās sestdienas pusdienlaikā, kad al-Shabaab kaujinieki – vismaz 12 personas – labi organizēti iebruka Nairobi piepilsētas iepirkšanās centrā, kuru iecienījuši gan vietējie, gan ārzemnieki. Bruņojušies ar automātiem un granātām, teroristi sāka slaktiņu, veicot aukstasinīgu upuru šķirošanu. Pēc aculiecinieku teiktā, viņi pavēlēja musulmaņiem nekavējoties doties prom (Kenijā vairākums iedzīvotāju ir kristieši, bet islāmticīgo ir aptuveni trešdaļa), savukārt uz citiem tika raidīti šāvieni. Kenijiešu amatpersonas apstiprinājušas, ka uzbrukumā bojā gājuši vismaz 68 cilvēki. Vairāk nekā 175 ievainoti. Pēc tam teroristi ar vairākiem ķīlniekiem iebarikadējās trešajā stāvā un tikai pēc divām dienām drošības spēki sāka ķīlnieku atbrīvošanas operāciju un teroristu izsvēpēšanu. (Līdz žurnāla nodošanai tipogrāfijā vēl nebija zināms, kāds ir operācijas iznākums – red.)

Šis ir otrais asiņainākais uzbrukums Kenijā kopš al-Qaeda sarīkotā sprādziena pie ASV vēstniecības Nairobi 1998.gadā – toreiz dzīvību zaudēja 212 cilvēki un vairāk nekā 4000 tika ievainoti. Ar dažu minūšu intervālu līdzīgs sprādziens tā pašā 7.augusta rītā nograda arī pie amerikāņu vēstniecības Kenijas kaimiņvalsts Tanzānijas galvaspilsētā, laupot dzīvību 11 cilvēkiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu