Stikla kreļļu ekonomisti • IR.lv

Stikla kreļļu ekonomisti

156
Karikatūras autors - Edgars Sīms.
Rita Eva Našeniece

Kāpēc esmu pret vientiesību uzturēšanās atļauju izsniegšanā

Pie mums atnāca māklere, latviski runāja tekoši. Izskatīga, dārgās drēbēs. Mūsu dzīvokli novērtēja atzinīgi. Ieraugot divas izejas (vecais dzīvoklis), viņas acis iemirdzējās. Tālāko dialogu attēlošu burtiski.

„O!,” viņa izsaucās, „dzīvokli var sadalīt”. „Tas nekad nav bijis sadalīts, senāk esot bijis komunāls, bet ne sadalīts,” skaidroju. „Turklāt tam ir papīri kā vienam dzīvoklim,” saku. „Nē, visu var nokārtot,” sauca brašā māklere, „mēs to visu darām!”.

„Kāpēc gan kādam vajadzētu dalīt dzīvokli?” „Tāpēc, ka latvieši dzīvokli nepirks, latviešiem nav naudas,” viņa priecīgi vēstīja. „Pirks krievi.” „To aiztaisīs ciet,” rāda uz koridoru, “un vienu pusi izīrēs!”

„Kāpēc tad jāīrē?” – jautāju. „Nu, kā?! Viņiem taču par kaut ko jādzīvo! Vienu pusi viņi izīrē un par to naudu dzīvo, kamēr darbu atrod.” Tad lietišķi apvaicājās, cik ātri varam izvākties, ja viņa atvestu īsto pircēju un tas vēlētos ievākties pāris nedēļu laikā.

Nē, mūsu dzīvoklis nav pārdošanā. Un arī nebūs. Izdarījām secinājumus.

Latvijas termiņuzturēšanās atļauju modulis “investoriem” Eiropā ir unikāls. Bez vai ar nolūku radīts par ātru, īsā periodā tas kļuvis par sekmīgi īstenojamu kolonizācijas un Latvijas etniskā sastāva maiņas, kā arī plaša mēroga nekustamā īpašuma pārejas instrumentu ārzemnieku rokās.

Tā ekonomiskais efekts ir apšaubāms, bet ietekme uz darba tirgu, no kura tiek metodiski izspiesti tie, kas nerunā vai pietiekami tekoši nerunā krieviski, kaitīga. Toties darbu saņem tikko iebraukušie, kuriem ir nepieciešams dzīvot un uzturēt līdzi atbraukušo ģimeni. Vēsturiskais analogs varētu būt Jaunās pasaules zemju iztirgošana par krellēm. Kaut gan indiāņi par savu nodokļu naudu tomēr neuzturēja iebraukušo un viņu zemes nopirkušo kolonistu bērnu skolas. Tā ka šajā ziņā latvieši pārspēj pat indiāņus.

No lirikas pāriesim pie faktiem.

Internets ņudz no krieviski rakstītām labām ziņām, kas metodiski uzskaita izcilā Latvijas piedāvājuma īpašās priekšrocības masu pircējam. Vadošais Krievijas korporatīvais ofšoru blogs “Offshore Wealth” precīzi un korekti atbild uz interesentu visbiežāk uzdotajiem jautājumiem. Tie ietver īpašuma cenu, iegūšanas nosacījumus, ģimenes vajadzības jaunajā mītnes zemē, darba un pilsonības iegūšanas iespējas.

Latvija patlaban ir visizdevīgākā valsts, lai saņemtu Eiropas rezidenta statusu, ja ir vēlme pārvākties uz dzīvi. Šeit ir vislētākā „ģimenes paka”, tas ir, Latvijā var iegādāties termiņuzturēšanas atļaujas par pašu lētāko cenu Eiropā uz vienu ģimenes locekli.

Turklāt tas neattiecas tikai uz termiņuzturēšanās atļaujām par „investīcijām”. Neaizmirsīsim, ka Latvijā bez strauji augošā termiņuzturēšanās tirgus ar 6800 izsniegtām uzturēšanās atļaujām ir arī vismaz 70 000 citu veidu uzturēšanās atļauju saņēmēju. Lietuvas imigrācijas likums, piemēram, neparedz automātisku bezmaksas ģimenes locekļu uzturēšanās atļauju iegūšanu, tādejādi neveicinot ģimeņu pārceļošanu. Latvijas uzturēšanās atļaujas gadījumā tuvākie radi – sieva, vīrs, bērni – iegūst iespēju uzturēšanās atļauju iegūšanai Latvijā kopā ar galveno, tā dēvēto “investoru” bankas depozītā, biznesā vai nekustamajā īpašumā Latvijā.

Latvijā netiek prasītas reālas investīcijas ekonomikā, kā tas ir Lietuvā, kur var ieguldīt tikai jauna biznesa attīstībā. Latvijā par investīciju tiek uzskatīts arī bankas depozīts, nekustamais īpašums un investīcijas nekustamajā īpašumā. Savā laikā par to precīzi izteicās starptautiskas nekustamo īpašumu kompānijas “Century 21 Baltwest” padomes priekšsēdētājs Valērijs Engels, kurš “ImhoClub” publikācijā vaļsirdīgi atzina, ka valsts, no šiem iebraucējiem praktiski neko neiegūst. PMLP pasaka skaidri – tikai 5% no uzturēšanās atļaujām ir investīcijās biznesā.

Unikālā iespēja iegūt bezmaksas izglītību krievu valodā tiek uzsvērta praktiski jebkurā uzturēšanās atļauju interneta reklāmā. Tā ir Latvijas izcilā priekšrocība.

Bulgārijā, kura arī izveidojusi ekonomisku uzturēšanās atļauju piedāvājumu, izglītību var iegūt tikai bulgāru valodā.  Šis apstāklis, kā arī plaši izplatītie Krievijas pircēju apkrāpšanas gadījumi Bulgāriju padara par ģimeņu pārceļotājiem, de facto kolonistiem, ne īpaši pievilcīgu valsti.

Par krievu skolu augošo popularitāti ar sajūsmu izsakās nekustamā īpašuma kompānijas «Nira fonds» valdes locekle Jevgēnija Markova: „Cittautiešu skolās ir pilns ar jauniem skolēniem, kuri ir pārcēlušies uz šejieni, šādas skolas pašlaik paplašinās.» Par to, ka skolas ir svarīga uzturēšanās atļaujas paketes daļa, savā 2011.gada intervijā skaidri uzsvēra arī Engels, brīdinot, ka citi Latvijas likumi nedrīkst nonākt pretrunā ar uzturēšanās atļauju politiku.

Tieši tāpēc apšaubāma ir politiskās elites patiesa vēlme izbeigt segregētās izglītības eksistenci Latvijā, ieviešot Eiropas standartu ar kopīgām skolām valsts valodā. Šāda reforma būtiski mazinātu pārāk lēto uzturēšanās atļauju pircēju interesi par Latviju.

Uzturēšanās atļauju iegūšanas pakalpojumu sniedzēji piedāvā arī palīdzību darbā iekārtošanā, kas ekonomiskās klases pircējam ir vitāla. Tas ir viens no elementiem internetā uzskaitītajos pakalpojumos, ko piedāvā vesela juridisko un finanšu pakalpojumu slēdzēju armāda. Nekur netiek uzsvērta latviešu valodas zināšanu nepieciešamība.

Pasaulē uzturēšanās atļaujas ļoti reti tiek saistītas ar pastāvīga darba iespējām šāda tipa migrantam. Pat Melnkalnē, kur bija īpaši labvēlīgs uzturēšanās atļauju piešķiršanas režīms, vietējie nepieļāva savējo cilvēku izstumšanu no darba tirgus un bija atļauts tika sezonāls darbs. Starp citu, 2009.gadā Melnkalne uzturēšanās atļauju iespējas par nekustamā īpašuma iegādi Krievijas iedzīvotājiem slēdza. Barbariskā piekrastes degradācija nekustamo īpašumu attīstīšanas rezultātā, vietējo iedzīvotāju pakāpeniska izspiešana no mājām, nekustamo īpašumu un īres cenu lēciens, praktiska nevēlēšanās integrēties izraisīja strauju sabiedrības negatīvās attieksmes veidošanos. Eiropas Savienība sniedza savu komentāru, ka Melnkalnei nebūs cerības tajā iestāties, ja valstī pastāvēs ēnu ekonomika, ko atbalsta Krievijas nelegālās un puslegālās naudas plūsmas.

Starp faktoriem, kas tiek reklamētas kā unikāls Eiropas piedāvājums, ir iespēja palikt valstī arī pēc uzturēšanās atļaujas termiņa beigām. Latvija tiek dēvēta par „viskrieviskāko zemi Eiropā“, kur krievu valodu var „droši lietot arī saskarsmē ar oficiālām personām”. Turklāt atļauju izsniedz pat ne 30, bet septiņu dienu laikā un to iespējams nokārtot bez pircēja klātbūtnes.

Savdabīga ekstra ir iespēja Latvijas bankās kreditēties tiem „investoriem”, kam pat dzīvoklim naudas nepietiek.   Neskatoties uz to, ka Maskavā līdzīga standarta dzīvoklis maksā divas līdz piecas reizes dārgāk nekā Rīgas analogs, tomēr pat šo līmeni daudzi „investori” nesasniedz. Bankas ir pakalpīgas. “Citadele Asset Management” valdes priekšsēdētājs Vladimirs Ivanovs.  Savā izsmeļošajā un klientam draudzīgajā intervijā (kur viņa amats ir minēts kā “Руководитель дирекции управления частным капиталом банка Citadele”) paziņo, ka Krievijas klientiem piedāvājums ir ļoti pretimnākošs – banka finansē līdz pat 80% no nepieciešamās summas, bet maksimālais kredīta atmaksas ilgums ir 35 gadi (!!!). Personīgi es nepazīstu nevienu latvieti, kurš būtu saņēmis kredītu uz šādiem nosacījumiem.

Kreditēšanas elements šo uzturēšanās atļauju “investoru” aktivitāti padara par sabiedrības krāpšanu. Jo, patiesi, tikai latviešu politiķu cinismā ir iespējams iestāstīt, ka valsts ekonomiku ceļ ģimene no Maskavas Biruļovkas mikrorajona, kas pilnā sastāvā iepilotē Rīgā, nodibina fiktīvu juridisku personu vai pat bez tās, četru līdz sešu nedēļu laikā saņem kredītu dzīvokļa pirkšanai.

Kroplīgā uzturēšanās atļauju sistēma izraisa vietējo vēsturisko iedzīvotāju izspiešanu no dzīvesvietām, nekustamā īpašuma cenu celšanos. Pamatiedzīvotāji tiek izspiesti no Latvijas, bet tiek masīvi veicināta un labvēlīgi kultivēta, faktiska kolonistu iebraukšana.

Jāpiemin, ka uzturēšanās atļauju plaša patēriņa rosinošs faktors ir Latvijas iedzīvotāji – īpaši toleranti, labticīgi, iebaidīti un pasīvi savu tiesību aizstāvēšanā, kas nodrošina izcilu augsni uzturēšanās atļauju tirdzniecībai un būtisku savu tiesību ierobežošanas pieļāvumu. Latvija ir rets gadījums, jo praktiski gandrīz visur tieši pašvaldības un vietējie iedzīvotāji ir tie, kuri izdara spiedienu savas komūnas interešu aizstāvībā, visbiežāk ar plašu rezonansi atbalstošos vietējos medijos.

Melnkalnē situāciju piekrastē aktīvi atspoguļoja „Vijesti” mediju grupa. Melnkalnes nevalstiskās organizācijas, kuru fokusā ir politiskie procesi, uzturēšanās atļauju un īpašumu izpārdošanas jautājumā nostājās sabiedrības interešu pusē, veicot izvērstus pētījumus un informējot sabiedrību par kritisko situāciju, kas saistīta ar uzturēšanās atļauju pirkšanu, nekustamā īpašuma tirgus izkropļošanu un Krievijas netīrās naudas plūsmām valstī. Krasā atšķirībā no Latvijas, kur šis potenciāls ir vārgulīgs un eliti komplimentējošs, Melnkalnē NVO ir spējīgas sagatavot spēcīgu faktoloģiski argumentētu situācijas analīzi.

Eiropā tieši pašvaldību iedzīvotāji nosaka, kādus nekustamo īpašumu pircējus tās vēlas redzēt savās teritorijās. Šveicē pircējiem, kas nav ES pilsoņi, tai skaitā krieviem, nepārdod īpašumus Ženēvā, Cīrihē un to apkārtnē, bet ir iespējas iegūt īpašumu attālākos kantonos. Ja Latvijā Engures pašvaldība un iedzīvotāji pieļauj Ļeņinku un Putinku būvniecību ar krāšņām totalitāro simbolu reklāmām, tad Melnkalnes Dalmācijas kaimiņi – horvāti- pat vislielākā naudas spiediena apstākļos nepieļāva krievu pircēju invāziju. Efektu var redzēt jebkurš, kurš mēģinās salīdzināt Horvātijas Dubrovniku kantona un Melnkalnes piekrasti sezonas laikā.

Somijā savukārt nav iespējama uzturēšanās atļauju iegāde uz īpašuma pirkšanas rēķina, bet to var iegūt, pierādāmi nodarbojoties ar biznesu. Īpašumu izīrēšana Somijā nav uzskatāma par biznesu, uz kura pamata izsniedz uzturēšanās atļauju. Sākot ar 2010.gadu, Somijas masu informācijas līdzekļi regulāri ziņo par pretkrievu noskaņojumu somu sabiedrībā, saistot to ar Krievijas pārceļotājiem. 2011.gadā Dienvidsomijā notika jauno krievu nopirkto īpašumu vandālisma sērijas, kurām bija raksturīgas ar sarkanu krāsu noziestas izdemolēto dzīvokļu sienas. Tomēr arī miermīlīgākie Inaras ezera apkaimes iedzīvotāji pauda savu satraukumu par iespējamām „krievu sādžu” celšanām skaistajā novadā. Somijā laikā, kad izvērsās šī cīņa, Somijas nacionālisti ieguva lielu iedzīvotāju atbalstu un ir piedzīvojuši strauju popularitātes augšanu, kāpinot balsis vēlēšanās no 2,4% uz 23% .

Virkne valstu jau pirms četriem vai pieciem gadiem ir veikušas uzturēšanās atļaujas atcelšanu, kā tas ir Maltas gadījumā, vai padarījušas to komplicētu, kā tas ir Kiprā. Pilnībā no ne-ES pircējiem ir atteikušies čehi.

Atcerēsimies, ka termiņuzturēšanās atļauja pēc pieciem gadiem var tikt pārvērsta par pastāvīgo uzturēšanās atļauju, bet pēc desmit gadiem var tikt pieprasīta pilsonība.

Saruna par iebraukušo integrāciju nav nopietna. Latviešu politiķiem jau sen būtu bijis cilvēkiem jāpaskaidro, ka integrācija nav iespējama, integrējamo kritiskais skaits ir lielāks nekā jebkuras tautas absorbcijas spējas. Latvijas kritiskā masa sen jau ir pārsniegta un Latvija ir izgāzusies vienotas skolas izveidē valsts valodā.

Maza vēsturiska atgādne: lai cik fanātiska patlaban būtu premjera Dombrovska apsēstība ar uzturēšanās atļauju „biznesu par investīcijām”, tā nav viņa ideja. Uzturēšanās atļaujas ir Saskaņas centra radīts projekts jeb, kā to medijiem uzsvēra Nils Ušakovs, viņa personiskā iniciatīva. Par uzturēšanās atļaujām pagājušā Saeimas sasaukuma laikā nobalsoja Tautas partija un Saskaņas centrs.

Uzturēšanās atļaujas pēc savas būtības ir ekstra, privilēģija, ko piešķir ārzemniekam. Kvotas un reālas investīcijas, ko rūpīgi pārbauda – tas ir cienījamas valsts uzturēšanās atļauju ceļš. Tajā pat laikā uzturēšanās atļaujas kā jebkura resursa iztirgošana nav veids, kā attīstīt ekonomiku. Vēl jo vairāk – no tā nevar būt atkarīga valsts ekonomiskā stabilitāte. Ja šis arguments tiek lietots politiskā diskursā, tad rodas nopietnas šaubas par valdošās politiskās elites pārstāvju atbilstību ieņemamajiem augstajiem amatiem.

Vēlos beigt savu rakstu tāpat kā 2011.gadā, kad rakstīju par uzturēšanās atļaujām krievu skolu kontekstā – neesmu pret uzturēšanās atļaujām Latvijā principā, ja tās ierobežo kvotas un tās tiek izsniegtas uz izcilu reālu biznesa investīciju pamata. Esmu pret vientiesību. Vientiesi un viņa ģimeni izmanto nežēlīgi, ilgi un daudz, pa laikam atgādinot, ka viņš pats pie šīs situācijas ir vainīgs.

Bet mēs taču esam gudra tauta…?

Autore ir komunikācijas risku analītiķe

 

Komentāri (156)

aivarstraidass 24.09.2013. 10.56

Analīze visumā ļoti laba – paldies autorei! Skolas imigrantu valodā ir īpašs šiks, kas citur pasaulē nav sastopams. Bet ar naivumu un vientiesību tādas lietas nevarētu skaidrot. Ieguvums ir bankām (kredītu izsniegšana), arī banku izveidotajām NĪ aģentūrām (Ektornet u.c.), kuru īpašumā sakrājušās krīzes gados atsavinātās privātmājas. Arī politiķiem atlēc kāds labums – Rietumu bankas u.c. banku īpašnieki dāsni ziedo politiskajām partijām.

Un Latvijas varas elite var turpināt tradīciju – taisīt naudu no zila gaisa. 90-to gadu sākumā to darīja ar piramīdu shēmām un “Banku Baltija”, ar G-24 kredītu piešķiršanu savējiem un rūpnīcu iekārtu sagriešanu metāllūžņos. Tad sekoja privatizācijas prieki – dažādu NĪ un dzīvokļu iegūšana, dalīšana, kā arī mežu kailcirtes laukos. Kad arī šis resurss gāja uz beigām, tika pārdoti izdzīvojušie vieglās un pārtikas rūpniecības uzņēmumi un sākās virzība uz Eiropas Savienību. ES ietvaros bija struktūrfondi, kādu laiku bija ļoti lēti kredīti; valsts un pašvaldību darbinieki varēja gāzēt grīdā, sildīt NĪ spekulāciju nozari, ieguldīt gadsimtu celtnēs un saņemt savus “otkatus”, bet pēc tam – glābt grūtībās nonākušās bankas.

Mūsdienās viegli paņemamu resursu vairs nav tik daudz, bet vēlme pēc naudas taisīšanas no nekā ir saglabājusies. Tad nu atliek tirgoties ar to, kas vēl ir atlicis – atdot investoriem Latvijas skaistākās vietas, un arī izsniegt uzturēšanās dokumentus LR, lai vēl pēc brītiņa varētu sākt pārdot ES/Šengenas pases. Domāju, ka cilvēki, kuri to visu organizē, ir pelnījuši mūsu apbrīnu un cieņu – viņi nepavisam nav vientieši. Īsa un izteiksmīga ir Rietumu bankas īpašnieka Arkādija Suharenko ziedojumu tabuliņa KNAB datubāzē – http://bit.ly/1bCOi5Z . 2009.g. 10K samaksāti gan TP, gan LPP/LC. Savukārt šogad – ZZS. Ņemot vērā Vienotības un SC stabilo atbalstu uzturēšanās atļauju tirgošanai, ar to vajadzētu pietikt.

+45
-5
Atbildēt

31

    Signija Aizpuriete > aivarstraidass 24.09.2013. 11.16

    ——–roberts_j No filmas “Wall Street: Money Never Sleeps” (2010) runa “Greed is not good”, vairāk gan uz krīzes cēloņiem attiecināma, bet būtība laba:
    ============================================================================
    Realitāte ir skarba, jo ne jau amerikāņi tos savus parādus paši tagad dzēsīs – to izdarīs “gudrākas” tautas, kas arī akli seko globālo alkašu ideoloģijai:
    ” ASV valsts parāds – vairāk par 200 triljoniem ” http://blogs.krustaskola.lv/archives/17140

    ALKATĪBA – tikai ALKATĪBA turpinās uzturēt pie dzīvības korporāciju “ASV”:

    http://www.usdebtclock.org/

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > aivarstraidass 24.09.2013. 16.37

    …kā intereses pārstāv nacionālisti?…
    – kā vienmēr, tā interses, kas tiem maksā, retorisks jautājums, un vēl pārstāv savas fobijas un kompleksus, visiem, izņemot NA elektorātu, tas sen skaidrs.

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > aivarstraidass 24.09.2013. 15.10

    Un kāpēc tad pret to izpārdošanu un likvidāciju neprotestēja “patrioti”no TBLNNK, drīzāk, paši veiksmīgi piedalijās visā šinī procesā?
    Un kāpēc patreiz tāda histērija, NI pārdošana traucē maksātnespējas biznesam, ko piesedz NA, jo nevarēs pelnīt uz bakrotējušiem objektiem, taisni ar Lūša atnākšanu taču tā lielā kampaņa iesākās, cik atceros?
    NA un maksātnespējas biznesa loma Ķemeru sanatorijas epopejā vien ir ko vērts.

    +9
    -14
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 24.09.2013. 23.59

    ….angry….tieši tā!….bet nacionāļi taču cīnās pret spekulantiem, kuri pārdod īpašumus….un spekulantiem īpašumi ir ilgāk par 5 gadiem un viņi tajā ir bijuši deklarēti?….esi aizmirsis kāds ir UA iegādes slieksnis?….tāpēc – nejauc visu vienā putrā!…
    …bet…aiz matiem pievilkti argumenti arī noderīgi, ja jāpiesedz maksātnespējas administratori, kuru nagi snaikstās ap bankrotā iedzītiem cilvēkiem un…tad pie kājas patriotisms un sava “tuvākā mīlestība”….visu var norakstīt uz krieviem….

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 24.09.2013. 18.03

    …Jums taču visiem uztraukums par spekulantiem – vai ne?…tad esi aizmirsusi tādu nieku kā 15% kapitāla pieauguma nodokli, kurš jāsamaksā īpašuma pārdevējam…vai tomēr vēlies ierobežot “iezemiešiem” pārdot savu īpašumu vai arī uzlikt par pienākumu to pārdot tikai tīrasiņu latviešiem?….nevajag mētāties pa grāvjiem, ja tikai viena doma prātā….
    ….labi, atcelsim UA un palaidīsim pašplūsmā darījumus, kādi tie bija līdz 2010.gadam, kad nevienam nebija skaidrs – kas kam pieder un kurš ir īpašnieks, par kādām naudām pirkts un pārdots, un kas šos īpašumus tālāk pārpirks….
    …Straume jau nodemonstrēja – kā var īpašumus tirgot, šmaucoties ar īpašuma pārdošanas vērtību – gribi to atpakaļ?…uz priekšu!….

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > aivarstraidass 25.09.2013. 14.27

    zanE ….
    “Dzeri…Tev ir taisnība!….”

    Jums labi sapasētu kopā, autoostas zanEi un peģerasķijas sludinātājam, dzērim. Zvēriskais nemotivētais naids pret nacionālpatriotiem jums, kā no Kononova NKVDešņika šineļa nākušiem, sit pušu pat kremļjaģu, SC.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 24.09.2013. 22.55

    ….Tante Sidra…man tiešām žēl, ka nespēj saredzēt kopsakarības – finansu apriti, darba spēka iesaisti, būvmateriālu iegādi, nodokļus, patēriņa nodokļus utt. ….pat neredzu jēgu Tev to skaidrot, jo Tu tāpat turēsies pie savas “patiesības” un sava “redzējuma”….bet, tās ir Tavas tiesības…dzīvot ar naidu un ienaidnieka meklējumos….arī tāds var būt dzīves piepildījums….bet…vai labākais?….

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 25.09.2013. 00.06

    Tante Sidra….un Tu tiešām ceri, ka latviskās partijas apvienosies???….nezinu, kādam brīnumam tad ir jānotiek!….pirmais, par ko sāsies ķīviņš, cik kuram vietas kopējā sarakstā pienāksies, kuram būs pirmais numurs vēlēšanu listē un kuram pēdējais – ar to arī viss beigsies….
    …ne jau ideoloģija un vienota programma būs noteicošais, bet vietu sadalījums…to pierādīja TB/LNNK….to nodemonstrēja ZRP un ar savu rīcību apliecināja VL!….
    …atklāti sakot – to bardaku piedzīvot negribētu….

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    piziks > aivarstraidass 24.09.2013. 11.28

    Kalvi, kamēr valsts izpildvarā vēlētāji pieļaus iekļūt figurantiem ar augstu korupcijas risku/ilgi nekārtotām vai nopietni aizdomīgām finansu saistībām, kas ōsbrīd attiecināmas tiklab uz prmejeru Valdi Dombrovski kā biznesdraudzenes vīru Sandrai Bukanei, kas nelielās porcijās savus ietaupījumus pusmiljona apmērā pārnes tiešu uz “Arkašas Suharenko rietumu” banku un Danielu Pavļutu, kura saistības, kaut 8x mazākas nekā Dombrovska k-dzei, tikmēr pamats uztraukties gan par UA, gan par Lattelecom un LMT apvienošanas patiesajiem motīviem.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > aivarstraidass 25.09.2013. 14.15

    zanE ….
    “..kopsakarības – finansu apriti, darba spēka iesaisti, būvmateriālu iegādi, nodokļus, patēriņa nodokļus utt.”

    Vau autoostas zanEs mums mācīs ekonomiku?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    grislits > aivarstraidass 24.09.2013. 11.05

    No filmas “Wall Street: Money Never Sleeps” (2010) runa “Greed is not good”, vairāk gan uz krīzes cēloņiem attiecināma, bet būtība laba:

    http://www.youtube.com/watch?v=5eEAA37N_zw

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > aivarstraidass 24.09.2013. 17.00

    Manuprāt, zemes un mežu notirgošana ārzemniekiem ir daudz sliktāks variants, cik zinu, Lietuvā tas ir praktiski neiespējami, tad kāpēc NA neprotestē pret to, bet, taisni prwet NI notirgošanu?
    Viss tas liek šaubīties par šo protestu īstajiem iemesliem.

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > aivarstraidass 25.09.2013. 02.03

    angry
    “..arī nekādu ļaunumu kultūrvidei nenodarītu, ja viņi šeit nedzīvotu.”

    Tieši to piesaistīšana Latvijai ir V, ZP un SC un to sponsoru mērķis, tāpat, kā kādreiz “latvijas ceļa” pederasti apdāvināja ar dzīvokļiem nelegāļus, lai tos pamatīgāk noenkurotu Latvijā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 24.09.2013. 16.23

    ….Dzeri…Tev ir taisnība!….bet to nevēlas saskatīt nacionālistu elektorāts…viņiem pat jautājums nerodas – kāpēc nevienu nacionālistu nesatrauca zemes, mežu un NĪ iztirgošana pirms UA izsniegšanas…ar maksātnespējas administratoru zelta dzīslas piegriešanu un Lūša ierāpšanos ģenerālsekretāra amatā – taurītes tika iedotas rokā un komanda – rīkoties!….
    …UA izsniedzot notiek dokumentu pārbaude un ir skaidrs kādās rokās NĪ nonāk, budžetā ienāk nauda, ko izpildīt nacionālistu ultimātus….taču – izskatās, ka NA vēlas atgriezties pie vecās sistēmas – pārdot bez kādas kontroles, bez uzskaites, bez finanšu piesaistes valsts budžetam – tirgot pa kaktiem, kā tas bijis iepriekšējos 15 gados….vai cilvēks, kurš gribēs pārdot īpašumu to nepārdos?…Grende taču pārdeva, neatkarīgi no partijas piederības un būtu savu īpašumu pārdevusi neatkarīgi no tā vai tādas UA tiek izsniegtas vai netiek – pārdeva taču kaimiņiem….bet valsts budžetā ienāca nauda….
    ….kā intereses pārstāv nacionālisti?…

    +12
    -13
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > aivarstraidass 24.09.2013. 16.13

    Nu tad, varbūt, pastāsti, cik % no visa iedz. skaita ir šeit iebraukuši dēļ tām uzturēšanās atļaujām, un kā tas ietekmējis nacionālo sastāvu, utt?
    Un vēl, kāds sakars uzturēšanas atļaujām ar neadekvāto sociālo un nodokļu politiku, kuras dēļ daudzi spiesti pamest šo valsti?
    Un kas vainīgs pie tādas politikas – ēbreji, imigranti, SC, vai mūsu pašu bāliņi, ieskaitot NA un to, kas bija pirms tās?
    Negribu teikt, ka viss ar tām UA ir pareizi, būtu jāmaina summas un principi, pēc kuriem tās tiek dotas, bet, ažiotāža jau nu ir pārāk liela, un kalpo tikai vienas partijas intersēm.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    piziks > aivarstraidass 24.09.2013. 11.54

    Šeloba!

    Vēl mums likumdevējos un izpildvaras nesējos ir arī smagi slimnieki, — ja jau ASV prezidentam nācija prasa veselīguma regulārus apliecinājumus, Latvijā vēl svarīgāk būtu, lai likumu rakstīšanā un izpildvarā nebūtu pacienti ar tādām diagnozēm, ar kādām no darba tiktu atlaistas bērnudārzu audzinātājas un asenizācijas auto šoferi.

    Iemesls, Šeloba? Latvijas vēlētāji ir nesalīdzināmi sliktāki vēl’tāji nekā varneši = varas tehnologi.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Brigita Bîviòa > aivarstraidass 24.09.2013. 23.05

    Pasaki lūdzu kāds NA sakars ar Ķemeru epopeju?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > aivarstraidass 24.09.2013. 16.21

    dzeris49 Nu tad, varbūt, pastāsti, cik %…
    _____________________ lasi pats:
    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/roberts-zile-vai-uzturesanas-atlaujas-uztures-latviju.d?id=43666241

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 24.09.2013. 22.00

    zanE …Jums taču visiem uztraukums par spekulantiem – vai ne?…tad esi aizmirsusi tādu nieku kā 15% kapitāla pieauguma nodokli, kurš jāsamaksā īpašuma pārdevējam…
    ~~~~~~~~~~~~~
    labi Zane, no 800 darijumiem gada valsts budzheta ienak 10 miljoni Ls, 50 miljoni Ls ienak NI spekulantu budzheta.
    tad kads valstij ir bizness pust sho cenu burbuli? kads bizness ir politikjiem izsmeret savu reputaciju?

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 24.09.2013. 23.08

    Zane, man nav vajadzigs naids, tieshi otradi, velos lai visas latvieshu partijas apvienotos viena saraksta.
    veletajs vairs nav vakarejais, nebus pierunajams iet uz mazako ļaunumu, lai dabutu to pie urnam politikjiem nedrikstes but sliktu darbu parskatama pagatne.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Vineta Ungailo > aivarstraidass 25.09.2013. 00.30

    zanE – nezinu, pret ko cīnās nacionāļi. es cīnos pret muļķību tirazēšanu, stāstot, ka UA tirdzniecība pret NĪ darījumiem dod labumu ekonomikai, nevis tikai vienas nozares biznesmeņiem, veicinot 1 nozares neadekvātu attīstību uz citu rēķina.
    valstij un ekonomikai kopumā daudz lielāks labums būtu, ja UA pārdotu tieši pret 100 000 latu iemaksu valsts budžetā. šajā gadījumā gan valsts saņemtu naudu, gan netiktu kropļots NĪ tirgus. un skaidrs, ka tie ārvalsnieki, kas tādā veidā UA nopirktu, arī nekādu ļaunumu kultūrvidei nenodarītu, ja viņi šeit nedzīvotu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 24.09.2013. 17.48

    zanE _”…UA izsniedzot notiek dokumentu pārbaude un ir skaidrs kādās rokās NĪ nonāk, budžetā ienāk nauda…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Zane, skaidrs ir arī kādās rokās nauda nonāk.
    valsts budžetā no shiem darijumiem ienāk 2% nodeva no katra pardota NI. tas ir no gada pardotiem 800 ipashumiem ja puse no tiem pardota ir Riga un puse mazpilsetas valsts ir ienjemusi Ls 1 200 000 (viens miljons divi simti tukstoshi latu).
    parejais Ls 58 800 000 (piecdesmitastonji miljoni astonji simti tukstoshi latu) nonak NI spekulantu un to atbalstitaju kabatas.
    shis ir summas delj kuram varas elite un tai pietuvinatie zaude godu un sapratu.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    Vineta Ungailo > aivarstraidass 24.09.2013. 23.01

    zanE – beidz taču stāstīt tās muļķības par kapitāla pieauguma nodokli. nodoklis ir jāmaksā tikai tad, kad īpašums piederējis mazāk par 60 mēnešiem un arī tikai tad, ja pārdošanas cena lielāka par iegādes cenu – par cenu starpību.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 24.09.2013. 15.35

    Latvijas politiķu grupejumi ir leti uzperkami:
    Zaļo un Zemnieku savienība Nauda Ls 10000.00 Arkādijs Suharenko 28.08.2013
    LPP/LC, Partija (Šlesera Reformu partija LPP/LC) Nauda Ls 10000.00 Arkādijs Suharenko 07.04.2009
    Tautas saskaņas partija (reorganizēta 10.02.2010.) Nauda Ls 10000.00 Arkādijs Suharenko 07.04.2009
    http://www.knab.gov.lv/lv/finances/db/donations/?search_party_id=&search_donation_type_id=&search_donator_type=&search_donator=Ark%C4%81dijs+Suharenko&search_date_from=&search_date_to=&search_amount_from=&search_amount_to=&search=Mekl%C4%93t
    šis nelielas draudzigas investicijas politiķu uzturešanai protams driz ar uzviju tiks atgutas no Latvijas valsts.
    Rietumu Bankas īpašnieks Arkadijs Suharenko ir priekšsēdis “mūsdienu ebreju kopienai” ( ASV īpašā sūtņa Davidsona terminoloģija), kas ir apliecinājusi gatavību pārņemt Latvijas pirmskara žīdu sabiedrības īpašumus, bet, iespējams ka pie politiķu gatavības varētu samierināties arī ar kompensācijām, 2007. gadā tās tika prasītas cik atceros Ls 40 miljonu apmērā.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 24.09.2013. 15.55

    dzeris49 15:10,
    Tev Dzeri ir klapes uz acim, nu nonjem reiz vinjas, tu ka ieraugi abreviaturu NA ta paliec sarkans, tev iestajas reaktivais stupors, ta laikam to sauc psihiatrija, stavoklis no kura Tu nespej iziet.
    es refereju uz Kalvja Apsisha tekstu, vinsh Tev nav nekads kokagalva un ari sava teksta nekur es atseviskji NA nepiemineju, ne ar labu ne ar sliktu.
    lietas ir daudz nopietnakas par savstarpeju politisko grupejumu un to atbalstitaju ikdienas saciksti.
    valsts tiek izpardota un iedzivotaju sastavs tiek nomainits, pamatiedzivotaji tiek izsutiti ekonomiska eksila, to vieta valsti uz palikshanu tiek ievesti dažadu veidu arzemnieki. tads ir patiesais Veiksmes Stasts.
    ja Tu to neredzi Dzeri, ja Tavs skata lauks ir par shauru un Tu spej tikai riedams pakalj NA ratiem skriet, nu tad man nav ko teikt. pashlaik tas ir fluds, ko Tu laid, Tu aizvilini ar tergashanu par visu un neko no temas.

    +15
    -7
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 24.09.2013. 16.44

    dzeris49 _”…vai mūsu pašu bāliņi, ieskaitot NA?”_
    jau atkal.. nu rimsties Dzeri, vismaz man vinji nav nekadi “bāliņi”, par noziegumiem pret valsti es pakartu jebkuru. man nav favoritu un es nefanoju ne par vienu, man nepatik ne NI spekulanti ne baņkieri ne maksatnespejas administratori.
    Tu man prasi cik % no iedzivotaju sastava ir nomainiti, vel vareji prasit bet neprasi cik Latvijas zemes ir notirgotas arzemniekiem.
    vaisdrizak ka mes domajam ljoti atshkjirigi, mana ieskata shadas darbibas ne pie kada % vispar nedriksteja notikt, jo tas ir dzilji amoralas.
    tauta nebija pilnvarojusi savus varas parstavjus pardot vinjas zemi un ievest valsti sveshiniekus.

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > aivarstraidass 24.09.2013. 16.27

    Par to šiku, ko Latvijas valsts var atļauties – skolas imigrantu valodā – VALSTS skolas! Kā naglai uz galvas! Nu jau dzīvojam absolūtā veiksmes stāstā – ar šiku!!! :(

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 24.09.2013. 12.26

    Tad lūdzu konkrēti – par kādiem politiskajiem spēkiem vajadzēja balsot iepriekšējās Saeimas vēlēšanās, lai mēs nenonāktu tur, kur šobrīd esam?

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 24.09.2013. 11.39

    OT, piekrītu. Bet kāds ir kaut aptuvenais mehānisms, lai “nepieļautu”?
    Šobrīd mēs visi esam nevis “naivuma upuri”, bet varnešu parādsaistību ķīlnieki.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 24.09.2013. 13.24

    >>> O.Tēmeklis: tikmēr pamats uztraukties gan par UA, gan par Lattelecom un LMT apvienošanas patiesajiem motīviem.
    ======
    Varbūt arī tā. Man jau šķiet, ka gan KNAB ziedojumi, gan arī Sandras Bukanes ģimenes kredīti ir tikai “aisberga redzamā daļa”, kas varbūt parāda interešu konflikta virzienu, bet ne gluži tā patieso lielumu. Iespējams, ir vēl nopietnāks iemesls, kādēļ visa “Vienotības” frakcija iepriekšējā sasaukumā par uzturēšanās atļauju tirgošanu balsoja savādāk nekā tagad.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 24.09.2013. 14.38

    Kalvis Apsītis _”…Latvijas varas elite var turpināt tradīciju – taisīt naudu no zila gaisa. 90-to gadu sākumā to darīja ar piramīdu shēmām un “Banku Baltija”, ar G-24 kredītu piešķiršanu savējiem un rūpnīcu iekārtu sagriešanu metāllūžņos. Tad sekoja privatizācijas prieki – dažādu NĪ un dzīvokļu iegūšana, dalīšana, kā arī mežu kailcirtes laukos. Kad arī šis resurss gāja uz beigām, tika pārdoti izdzīvojušie vieglās un pārtikas rūpniecības uzņēmumi un sākās virzība uz Eiropas Savienību. ES ietvaros bija struktūrfondi, kādu laiku bija ļoti lēti kredīti; valsts un pašvaldību darbinieki varēja gāzēt grīdā, sildīt NĪ spekulāciju nozari, ieguldīt gadsimtu celtnēs un saņemt savus “otkatus”, bet pēc tam – glābt grūtībās nonākušās bankas.
    Mūsdienās viegli paņemamu resursu vairs nav tik daudz, bet vēlme pēc naudas taisīšanas no nekā ir saglabājusies. Tad nu atliek tirgoties ar to, kas vēl ir atlicis – atdot investoriem Latvijas skaistākās vietas, un arī izsniegt uzturēšanās dokumentus LR, lai vēl pēc brītiņa varētu sākt pārdot ES/Šengenas pases…”_ 10:56
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    paldies, tieshi ta – “manta no zila gaisa”.
    labi parskatams varas elites darbu uzskaitijums ar kuriem tiek bez kadam aizturem sadalita un apesta Latvijas valsts. valsti tie sadala gabalos sev ka torti, vai vel tieshak, – ka brakonjeri sadala gabalos sev nakts aizsega noshautu lopu, tam aknas, tam nieres, beigas kad neka vairs nav tad visi kopa suc asinis.
    Saeimas vai Bruņinieku nama nav vairs neviena bruņinieka, tur ir tikai tirgonji brakonjeri kas izrikojas ar tiem nepiederoshu matu “es tev, tu man”.
    jautajums ir vai vel kautkas var apstadinat shos iedzivoshanas kare aptrakushos, glanceti blazetos zemcilvekus, kas savu tautu, savu zemi un savu mati pardos ienaidniekam, jautajums bus tik par cenu.
    kad process bus pabeigts – Latvijas teritorija visa bus izpardota arzemniekiem un iedzivotaju sastavs nomainits tie izdzesis gaismu aiz sevis un ar saviem vertigiem radiem sakaps lidmashinas uz Miami.
    ja gribam meghinat vinjiem shos planus nojaukt mums vajag vienoties ka to izdarit.

    +22
    -3
    Atbildēt

    0

Martins 24.09.2013. 10.39

Volde.
Paldies Ritai Našeniecei par rakstu, analītisku un argumentētu. Labākā atbilde visiem bļāvējiem, kādu esmu līdz šim esmu lasījis, ka vēršanās pret uzturēšanās atļauju tiražēšanu, lūk, esot rusofobija un Latvijas ekonomisko interešu nodevība.

+46
-6
Atbildēt

0

grislits 24.09.2013. 10.31

Paldies autorei par sakarīgu un izvērstu rakstu šajā jautājumā.

______________________________________
Autore: Maza vēsturiska atgādne: lai cik fanātiska patlaban būtu premjera Dombrovska apsēstība ar uzturēšanās atļauju „biznesu par investīcijām”, tā nav viņa ideja.
___________________________

Protams tā nav Dombrovska ideja. Bet Vienotībai un Dombrovskim kļūstot par kvēliem idejas aizstāvjiem un nevēloties apzināties reālo situāciju vai nevēloties to mainīt savtīgu interešu vārdā, Dombrovskis un V, lai arī nav idejas autori, vairs nav ne ar ko labāki par SC, TP un Šleseru.

+41
-5
Atbildēt

11

    ligakalnina > grislits 24.09.2013. 14.57

    Kārtējā nacionāļu un ksenofobu saceltā histērija par problēmu, kura, faktiski, ir daudz nenozīmīgāka, nekā to šeit uzpūš, toties ienes ievērojamu naudu budžetā.
    NA to “demogrāfiju” no savas kabatas apmaskās, vai no budžeta?
    Parasts NA stils – sacelt histēriju par jebko, un tā pelnīt sev reitingu, tas ir maksimums, kam šai partijai pietiek smadzenes, kaut, reāli, tās kvotas, ko piedāvā Iesalnieks, jau neko nemaina.

    +9
    -26
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > grislits 24.09.2013. 19.23

    Našenieces fobijas sakrīt ar tavām fobiojām, tāpēc tev šis raksts ir tuvs un šķiet ārkārtīgi pareizs, man tādas fobijas nepiemīt, tāpēc raksts šķiet tendenciozs un vienpusējs.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > grislits 25.09.2013. 09.59

    Kā tad, Hari, visi, kas ir pret NA, ir par SC, lielisks “nacionālpatriotu” bipolarās domāšanas paraugs.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > grislits 25.09.2013. 06.10

    Pārrakstīšanos izmanto kā argumentu, tāds tavs līmenis?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    DruvisKleins > grislits 28.09.2013. 23.15

    es nebiju domājis, ka dzeris ir tik glups un domā, ka UA tirdzniecība patiešām ienes budžetā naudu, kas Latviju glābj… drausmas

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > grislits 25.09.2013. 09.46

    undertaker –

    Gan jau viņš spēs gūt prieku arī no tās partijas rezultātiem, kurai būs 30x vairāk nekā RP.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > grislits 24.09.2013. 22.09

    dzeris49 … sakrīt ar tavām fobiojām,…
    ___________________________________
    nelamājies.

    Pats tu “fobioja”.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Vaira Tempele > grislits 25.09.2013. 09.16

    Dzerim vienkārši kremt, ka viņa partijai reitings ir zem 1%, bet NA ir 10x vairāk.
    Sausais atlikums ir tāds, ka ZRP nākošajā Saeimā nebūs, NA būs. Pārējais viss ir un paliek nenozīmīgu ļautiņu komentāri.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    DruvisKleins > grislits 28.09.2013. 23.27

    Dzeri, tu laikam katru dienu savu māti, sievu un meitu kādam pārdod, jo pats nestrādā un katru dienu te kautko komentē? tu aizstāvi UA?

    un jaa, par komentāru…

    “jā tad, Hari, visi, kas ir pret NA, ir par SC, lielisks “nacionālpatriotu” bipolarās domāšanas paraugs”

    es NA redzu kā vienīgo partiju/apvienību, kas domā par valsti gan nacionāli, gan finansiāli.. par zemi, vienīgo mazo pleķīti, kura pieder Latviešem, kur runā latviski, neskatoties uz to, ka daudz kas ir pārdots jau…

    es neredzu loģisku iemesli kāpēc, lai būtu pret NA,, es saprastu, ja neesi par NA, bet lai īpaši būtu PRET NA ir jābūt padomju atraugai vai vnk.. es pat nezinu kā nosaukt otru variantu – cilvēku bez vertībām, zilo vai vnk idiotu?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > grislits 24.09.2013. 17.22

    dzeris49 Kārtējā nacionāļu un ksenofobu …
    ____________________
    Ār-kārtēji tradicionāls dzeris49- nav ne argumentu, ne spēciņa izlasīt R.E. Našenieces rakstu( dzeris49 nav “‘čītaķel” bet “‘pīsaķeļ?)- atliek tikai reproducēt savu savu universālo klišeju- vau, vau..

    +16
    -5
    Atbildēt

    0

    Sanšains > grislits 24.09.2013. 12.16

    Tieši tāpat kā Latvijā dzīvojošs krievs var arī nebūt okupants (var nebūt iebraucis ar tanku), tomēr par tādu viņš kļūst, ja mūsdienās atbalsta okupantu vērtības, tikumus un ideoloģiju.

    +27
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu