Igaunijā pirms pašvaldību vēlēšanām izmēģina elektronisko balsošanu • IR.lv

Igaunijā pirms pašvaldību vēlēšanām izmēģina elektronisko balsošanu

41
Igaunijas valsts karogs. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Vietējās varas vēlēšanas Igaunijā sāksies 10.oktobrī

Otrdien, 24.septembrī, Igaunijā notiek izmēģinājuma elektroniskā balsošana pirms 10.oktobrī gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, ziņo „Postimees.ee”.

Šajās vēlēšanās Igaunijas vēlētājiem pirmoreiz būs iespēja izkontrolēt savu balsojumu, un šis elektroniskais tests ir domāts, lai to izmēģinātu.

Elektroniskās balsošanas komisijas priekšsēdētājs Tarvi Martens norāda, ka šāds tests pirms vēlēšanām ļaus katram pārbaudīt arī savu ID karti.

Kā zināms, Igaunija ir viena no nedaudzajām valstīm pasaulē, kur notiek elektroniska balsošana. Šādu balsošanu joprojām uzskata par nedrošu un rezultātu par manipulējamu.

Komentāri (41)

Rinalds Krûklis 24.09.2013. 12.17

Šajās vēlēšanās Igaunijas vēlētājiem pirmoreiz būs iespēja izkontrolēt savu balsojumu.

Tā gan ir laba lieta. Caurspīdīgums, atklātība un rezultātu pārbaudāmība ir galvenais ierocis cīņā ar rezultātu manipulēšanu.

+1
0
Atbildēt

3

    ciparsone > Rinalds Krûklis 24.09.2013. 13.30

    Caurspīdīgums un atklātība slikti iet kopā ar aizklātas balsošanas principu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > Rinalds Krûklis 24.09.2013. 14.20

    Tur pat pistoli nevajag likt :). Var jau apsolīt x latus par katru balsojumu un tad lai nāk pie tava datora un balso un tu aiz muguras skaties par ko nobalso. Katrai sistēmai savi plusi un savi mīnusi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > Rinalds Krûklis 24.09.2013. 13.44

    noyescancel: Caurspīdīgums un atklātība slikti iet kopā ar aizklātas balsošanas principu.
    ___________________

    Tā ir tā lielākā problēma. Sistēmā ir teorētiski iespējams noskaidrot kā kurš ir balsojis, kaut pat tas būs nelikumīgi. Un ja es varu tikt savam balsojumam klāt sistēmā, tad to var arī kāds cits – sistēmas uzturētājs, kontrolētājs u.tml., un ja kādam ļoti ļoti vajag zināt par kādas personas balsojumu, tad ekstremālākajā gadījumā pieliekot kaut pistoli pie deniņiem tiks klāt. Un tādā veidā var arī nomanipulēt ar rezultātiem.

    Pie mūsu sabiedrības joprojām pastāvošajām blatu, draugu būšanām, korupcijas un skatoties uz tik biežo dažādu slepenu dokumentu noplūdi no dažādām institūcijām un nonākšanu žurnālistu rokās, man tomēr ir lielāka uzticība balsošanai ar papīra biļeteniem, kur iecirkņos atrodas dažādu partiju novērotāji.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Inese 24.09.2013. 11.15

Šādu balsošanu joprojām uzskata par nedrošu un rezultātu par manipulējamu.
====================

Un tas ir fakts.

+1
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 24.09.2013. 14.19

Un lai jau mēģina vien tālāk, mūsdienu IT pasaulē viss ir uzlaužams, svarīga ir cena un mērķis, viss pārējais ir tehnika ! Tāpēc ir dīvaini lasīt to sajūsmu ar kādu LV grib iebīdīt šādā digitālā projektā…..nē nu protams bariņam LIKTAs biedru būtu ienesīgi kontrakti, bet šāda sistēma nevar būt droša, ne no ārpuses, nevēl vairāk iekšienes !

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu