Asiņaina ķīlnieku krīze Kenijā • IR.lv

Asiņaina ķīlnieku krīze Kenijā

39
Valdības karaspēka kareivis Nairobi lielveikalā. Foto: AFP/LETA

Nairobi lielveikalā islāmistu kaujinieki nogalinājuši 68 cilvēkus

Kenijas galvaspilsētā Nairobi pirmdien jau trešo dienu turpinās ķīlnieku krīze, kurā Somālijas islāmistu grupējuma “Shebab” kaujinieki lielveikalā sagrābuši gūstā nezināmu skaitu cilvēku, ziņo LETA/AFP.

“Shebab” pārstāvis sakariem ar presi paziņojis, ka kaujinieki nogalinās ķīlniekus, ja drošības spēki tuvosies.

Uzbrukums bagāto kenijiešu un ārzemnieku iecienītajam tirdzniecības centram “Westgate” sākās sestdien pēcpusdienā. Līdz šim apstiprināta 68 cilvēku nāve. Aptuveni 200 cilvēki ir ievainoti.

Avoti Kenijas drošības spēkos ziņoja, ka sācies uzbrukums islāmistu pozīcijām, un aģentūras AFP žurnālists no notikumu vietas vēstīja, ka aptuveni 15 minūtes bijis dzirdams spēcīgs apšaudes troksnis, kam sekojuši trīs sprādzieni.

Uzņemoties atbildību par uzbrukumu, “Shebab” paziņoja, ka tā bijusi atriebība par Kenijas iejaukšanos Somālijas pilsoņkarā. Grupējums apgalvo, ka uztur kontaktus ar lielveikalā iebrukušajiem islāmistiem, kuri tur cīnās gan pret Kenijas, gan Izraēlas spēkiem.

Svētdien kāds avots Kenijas drošības spēkos ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka lielveikala ēkā iegājuši arī Izraēlas spēki, bet Izraēlas Ārlietu ministrija šo informāciju nedz apstiprināja, nedz noliedza.

Kenijas prezidents Uhuru Kenjata, kurš uzbrukumā lielveikalam zaudējis arī divus savus radiniekus, ir solījis notvert un sodīt vainīgos.

Bojāgājušo vidū ir arī vairāku ārvalstu pilsoņi, tai skaitā franči, briti un kanādieši, ķīnieši, Dienvidāfrikas un Austrālijas pilsoņi, indieši. Zināms, ka nogalināts arī pazīstamais Ganas dzejnieks un bijušais ANO sūtnis Kofi Avunors.

Domājams, ka lielveikalā joprojām atrodas desmit līdz 15 uzbrucēji. “Shebab” neatklāja, cik cilvēku joprojām atrodas islāmistu gūstā, bet lielākā daļa cilvēku no lielveikala jau ir izvesti. Lielākā daļa Izraēlai piederošā tirdzniecības kompleksa tagad atrodas valdības armijas kontrolē.

Šis uzbrukums ir viens no lielākajiem terora aktiem pasaulē pēc 2001.gada 11.septembra dvīņu torņu uzspridzināšanas. Kā salīdzina mediji, tas līdzinās pirms pieciem gadiem notikušajam uzbrukumam Indijas pilsētā Mumbajā, kad teroristi nogalināja 166 cilvēkus.

 

Komentāri (39)

mariam 23.09.2013. 10.23

Kenija veidojas par Āfrikas lielvalsti. Bet šis gadījums vēlreiz apliecina, kas par nelaimi ir islamisms.

> Linuxam – ārzemju ziņas jau nekad IR portālā nav bijusi prioritāte, kaut kāds atskats parādās žurnālā. Ārpolitikai un ārzemju ziņām jau Latvijas sabiedrībā, medijos jau nav diezko dziļas tradīcijas – pārsvarā jau pasaules aģentūru atreferējumi. No otra spuses – nevar jau ar gribēt, lai IR konkurētu ar BBC utml. medijiem.

+2
0
Atbildēt

5

    Inese > mariam 23.09.2013. 11.18

    Salīdzini IR “ziņu” un kaut vai šo tekstu – http://newsru.com/world/23sep2013/widow.html

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Inese > mariam 23.09.2013. 11.39

    IR mērķis – prasts kopīpeists?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Inese > mariam 23.09.2013. 10.28

    Nu, bet tad vai nu liec operatīvi ziņas, vai neliec nemaz ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > mariam 23.09.2013. 11.32

    Tie ir dažādu formātu izdevumi ar dažādiem mērķiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > mariam 23.09.2013. 11.03

    Situācija tur mainās, tāpēc arī tagad šī ziņa ir operatīva ziņa, un nekas nav novēlots.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 23.09.2013. 11.03

Miera un pazemības reliģija darbībā;) Ja vēl pieliktu ziņu bar baznīcas spridzināšanu Pakistānā, tad varētu domāt, ka islāmistiem saasinājumi uznāk pilnmēnesī.

Ja nopietni, tad šis uzbrukums ir skaļš signāls Latvijas drošības iestādēm pievērst uzmanību mūsu pašmāju islāmistiem, jeb muslimiem, kā viņi paši sevi pieticīgi dēvē. Ā, un vēl uzturēšanās atļaujas!

Ir viela pārdomām.

+1
-1
Atbildēt

0

ligakalnina 23.09.2013. 10.44

Patreiz, tāpēc, ka tas mols ir arī Izraelas investoru investīcija, un starp ķīlniekiem ir arī Izraelas pilsoņi, tur ieradusies komanda no Izraelas ar unikālu aprīkojumu, un mŗeģina ieiet tai lielveikalā, ir cerība, ka tā spēs ko izdarīt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu