Valdības stabilizētāja Jaunzeme – Grende • IR.lv

Valdības stabilizētāja Jaunzeme – Grende

111
Valdības koalīcijas partneri VL-TB/LNNK pārstāvji Raivis Dzintars (no kreisās), Žaneta Jaunzeme-Grende un Einārs Cilinskis sarunā. Foto: Lauris Vīksne, F64
Aivars Ozoliņš

 

Līdzko premjerministrs Valdis Dombrovskis atlaidis kultūras ministri Žanetu Jaunzemi – Grendi, izrādās, ka tādas īstas krīzes valdībā nemaz nav. Ir tikai spalvu un pogu spodrināšana vēlēšanām. Bet to darīt daudz ērtāk, ķīvējoties valdības viesistabā, nevis salstot ārā opozīcijas trepjutelpā, kur turklāt gatavībā mīņājas „zaļie zemnieki”.

Ministres padzīšanas krupi Nacionālā apvienība norijusi, kā šķiet, ar divējādu – gan pazemojuma, gan gluži vai gandarījuma – sajūtu; ne vienu, ne otru atklāti izpaust gan nevar, tāpēc izvēlas abas slēpt aiz lietišķa patosa.

Šķietamās krīzes retorika bija kareivīga, taču dramaturģija – cik spriega, tik īsa.

Dombrovskis izdarīšot sev „lāča pakalpojumu”, ja prasīs Jaunzemes – Grendes demisiju, Visu Latvijai! vadons Raivis Dzintars pagājušo ceturtdien brīdināja. Bet vienmēr principiāli marginālais VLTB/LNNK valdes loceklis Jānis Iesalnieks piedraudēja: „Būs jauna valdība.”

Šis Iesalnieka ieraksts Tviterī tajā pašā dienā pazuda. Arī citu apvienības biedru kareivīgums sāka izplēnēt, kad Dombrovskis piektdien tomēr paziņoja, ka ministres demisiju prasīšot. Premjerministra argumenti nepārliecinot, ka Jaunzeme – Grende neesot laba ministre, gaudeni sūkstījās Dzintars. Bet ministre pati un daži viņas atbalstītāji pauda izmisīgu cerību, ka premjerministrs varbūt pārdomāšot. Tomēr kaut kāda spriedze vēl bija palikusi – pirmdien izlemšot, kā rīkosies, solīja Nacionālās apvienības politiķi.

Pirmdien valdības vadītājs, protams, atlaida ministri. Taču viens no apvienības līderiem Imants Parādnieks smaidīdams līdzās smaidošam Dombrovskim televizoru ekrānos meditēja, ka „katra diena mūs tuvina pozitīvam risinājumam” un „es ceru, ka mēs koleģiāli vienosimies”. Par palikšanu valdībā apvienība lemšot līdz ar nākamā gada budžeta pieņemšanu, bet „par situāciju saistībā ar ministres demisiju” tās valde spriedīšot trešdien. Taču trešdien iestājušos noskaņojumu labi raksturoja veterāns Gaidis Bērziņš – svarīgākas par „peripetijām” ap Kultūras ministriju apvienībai esot budžeta lietas. Tās pašas dienas vakarā cits Tēvzemes patriarhs Roberts Zīle LTV Sastrēgumstundā paziņoja: „Aiziet no valdības – tas ir gļēvi.”

Nolemti drosmei

Protams, ka runa ir nevis par drosmi vai gļēvumu, bet gan par aprēķinu un izdevīgumu. Politiskā aritmētika ir nepielūdzama – neviena partija nevar taisīt valdību ar Saskaņas centru, toties Vienotība var ar „zaļajiem zemniekiem” pat bez kāda no valdības „mazajiem brāļiem”.

Zaļo un Zemnieku savienība ir atteikusies no sava ilggadējā „premjerministra kandidāta” Aivara Lemberga un pašlaik rāda gatavību gan atbalstīt Dombrovska mazākuma valdību, gan aizstāt valdībā jebkuru atkritēju. (Bet Lembergs pats nupat jau nepacietīgi skubina Dombrovski pārstāt „turpināt mokas” un „izdarīt kādas būtiskas izmaiņas” valdībā.) Reformu partija no savas puses ir nostūmusi malā partijas dibinātāju Valdi Zatleru un atteikusies no viņa vilktajām „līnijām” sadarbībai ar oligarhu partijām. Tak jau ne tādēļ, lai savas izčākstēšanas nebeidzamās šausmas aizstātu ar ātru un šausmīgu galu, aizejot no valdības, kurā tai pieci ministri.

Tieši otrādi – acīmredzot tādēļ, lai kvalificētos jebkādai valdībai. Arī ar SC, kā signalizē partijas priekšsēdētāja vietniece Sandra Sondore – Kukule, stūrgalvīgi atkārtodama savu muļķīgo argumentu par arī „etnisko līniju” nevilkšanu. (It kā, piemēram, SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs nav valdībā tāpēc, ka ir krievs, bet viņas pašas partijas biedrs Vjačeslavs Dombrovskis ir izglītības ministrs tāpēc, ka latvietis.)

Līdz ar to visas trīs šīs valdības koalīcijas partijas izskatās esam nolemtas strādāšanai kopā līdz pat Saeimas vēlēšanām. Jo arī Dombrovskim un Vienotībai atgriešanās pie oligarhu laika valdības modeļa ar ZZS sola pirms vēlēšanām vairāk zaudējumu nekā ieguvumu un paliek tikai avārijas variants, ja pašreizējais valdības modelis kaut kā kļūtu pavisam neiespējams.

Visiem ērtais diskomforts

Ieguvumu no ministres padzīšanas visiem ir vairāk nekā zaudējumu. Visvairāk zaudējusi varētu justies, protams, bijušās ministres partija, kura bija piešķīrusi sev privilēģiju, esot valdībā, uzvesties kā opozīcijai. Dombrovskis ir nepārprotami to „atsēdinājis”. Vienīgo īsteni „pareizo latviešu” ciltij tas varētu šķist netaisnīgi, un arī daudz jaunu atbalstītāju diezin vai piesaistīs.

Toties NA, pirmkārt, ir atbrīvojusies no sev politiski neizdevīgās ministres, kuras regulāros skandālus un nekompetenci partija gan būtu turpinājusi slavēt kā jebko, ko dara tās biedri, taču tās „reitingus” pirms vēlēšanām tas nebūtu cēlis. (Piemēram, NA vairs nebūs jāskaidro, kāpēc Jaunzeme – Grende pārdevusi savu īpašumu ārzemniekam, ja partija pieprasa šādas prakses izbeigšanu.) Otrkārt, NA nu var un, nav šaubu, prasīs no premjerministra kompensāciju par tai nodarīto pārestību.

Šāda latenta šantāža gan nebūs dramatiski efektīga, toties, ņemot vērā Dombrovska ieinteresētību stabilizēt vienmēr ļodzīgo koalīciju, pastāvīgā mērenā spriedze var izrādīties pat efektīvāka nekā klaji draudi atstāt valdību.

NA arvien patur sev vismaz hipotētisku iespēju aiziet no valdības, ja budžeta pieņemšanas gaitā netiks pabaroti tās divi galvenie priekšvēlēšanu zirdziņi – „demogrāfija” un „uzturēšanās atļauju tirgošanas pārtraukšana”. Situācijas divdomīguma uzturēšana būs arī viens no iemesliem, kāpēc NA nesteigsies ar jauna ministra amata kandidāta nosaukšanu. (Otrs iemesls ir banālāks – apvienībai acīmredzot nav laba kandidāta šim amatam. Ja nu vienīgi Parādnieka mamma vai Iesalnieka sieva varētu mēģināt pakāpties no ministres padomniecēm par ministrēm.)

Līdz ar NA pozīciju vājināšanos politiski zaudējumi it kā arī Reformu partijai, kas bija bloķējusies ar NA prasībās valdībai savu priekšvēlēšanu prioritāšu apmierināšanai. Taču lielā mērogā RP var būt tikai ieguvēja no stabilākas valdības, kuras sastāvā drošāk gaidīt partijas galu un jaunas iespējas tās vadošajiem biedriem. (Turklāt NA vilcināšanās virzīt jaunu kultūras ministru netieši attaisno RP deleģētā pašvaldību ministra Edmunda Sprūdža ērmoto „atlikto demisiju”.)

Stabilāka valdība, protams, der arī tās vadītājam un viņa partijai. Padzīdams ministri, Dombrovskis ir izrādījis daudziem negaidītu stingrību un novilcis robežu koalīcijas partneru priekšvēlēšanu spēlēm uz valdības un viņa Vienotības rēķina.

Tas gan nenozīmē, ka turpmāk koalīcijā valdīs miers un saticība. Par budžetu vēl gaidāmi nopietni strīdi gan valdībā, gan Saeimā. Tomēr šķiet, ka valdībai potenciāli bīstamāks nekā Jaunzemes – Grendes konflikts ar kultūras nozari varētu būt finanšu ministra Andra Vilka konflikts ar savas partijas vadītājiem par jauno Valsts ieņēmumu dienesta priekšnieku. Taču, lai arī kādi būtu šā konflikta patiesie iemesli, Dombrovskis pats savu valdību tāpēc negāzīs. Ja nenotiks kaut kas pavisam ārkārtēji neparedzams, to nedarīs arī citi koalīcijā.

 

Komentāri (111)

dro 22.09.2013. 09.09

Atmiņas atsvaidzināšanai:
“Dotācija Latvijas Nacionālajai operai (LNO) pilnībā nosedz gan orķestra, gan baleta mākslinieku algas, tādēļ [LNO direktoram] Andrejam Žagaram nevajadzētu nodarboties ar savu darbinieku baidīšanu,” norāda kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V), komentējot Žagara publiskus izteikumus par operai papildus nepieciešamo pusmiljonu latu, bez kura nākamgad nebūs iespējams nodrošināt visas LNO funkcijas.
Kultūras ministrija (KM) tāpat norāda, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu valsts finansējums LNO ir palielinājies par 100 000 latu, novirzot daļu Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecībā ietaupītos līdzekļus.

“Detalizēti iepazīstoties ar LNO finanšu situāciju, martā pieprasījām tās vadībai iesniegt reformu plānu, lai LNO darbība būtu ilgtspējīga. Tomēr ar nožēlu jāatzīst, ka vēl līdz šim tāds plāns Kultūras ministrijā nav iesniegts. Rūpīgi sekojot finansiālajam stāvoklim operā, redzams, ka LNO vadība 2011. gadā ir palielinājusi administrācijas algas. Arī piemaksas pie darba algas nav samazinātas. Ir skaidri redzams, ka ir iespējamas izmaiņas operas darbībā, piemēram, būtu jāapsver arī LNO vadības ārvalstu komandējumu ilgums un biežums,” uzsver Ēlerte.

Tā saka Ēlerte 2011. gada 5 augustā…

+26
-8
Atbildēt

2

    Eleonora Maisaka > dro 22.09.2013. 10.40

    lno
    Es domāju, ka šeit jebkādi saprātīgi argumenti ir lieki, jo kā jau rakstīju vakar:

    “Spriežot pēc artilērijas intensitātes, jādomā, ka paredzēts pieredzējušā un nopelniem bagātā čekistu iecienītākā sodomīta atkaluznāciens. Pašam savas parķijas, pat ja izvilktu no skapja un nokratītu naftalīnu Paulam, noteikti nebūs, pie Vienotibas vai ZZS, tur tomēr pārāk augstas higiēnas prasības, atliek vien nomazgāt no mūļa smiņķi un stāties Rubikiešu rindās.”

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Eriks Grube > dro 22.09.2013. 19.23

    ja veel padomaa, ataust senaaki skandaali…

    “Operas parādu problēmas turpinājās gan Ramonas Umblijas laikā – tie sasniedza teju pusotra miljona latu apmēru –, gan Karinas Pētersones ministrēšanas periodā. Pēdējā 1999. gadā pat draudēja ar demisiju, ja valdība LNO finansiālās grūtības nerisinās. “

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

dro 22.09.2013. 09.19

Inga Zemdega…Es atceros kādu zīmīgu gadījumu – kad VVF kļuva par prezidenti, jau starp pirmajām ziņām bija publikācija avīzē “Diena”, ka VVF mainīs mersedesu. Un toreiz mediji rakstīja – fui, Vaira Vīķe Freiberga! Kā viņa iedomājas mainīt savu mersedesu?! Situācija bija absurda, jo VVF nekādi nebija saistīta ar šo lēmumu, bet tauta ar mediju palīdzību bija gatava viņu samīdīt tūliņ pat, lai neceļas. Un tad vēl skandāls, ka komandējumā paņēmusi līdz cilvēku, kas palīdz ar praktiskām frizūras un apģērbu lietām. Un kas būtu noticis, ja VVF tiktu saplosīta gabalos par šiem “drausmīgajiem pārkāpumiem pret cilvēci”? Daudz netrūka. Mums nebūtu visu laiku labākās prezidentes, ar ko tik ļoti lepojamies!

Nu, bet tagad esam arēnā, lai piespiedu kārtā noskatītos Žanetes Jaunzemes Grendes saplosīšanu. Ak, cik aizraujoša izrāde! Mums tiek piedāvāts popkorns un krekliņi – kā īstā hokeja spēlē! Sak, tauta – izklaidējies! Kamēr valdniekiem un izrādes rīkotājiem savas darīšanas, lai tauta skatās izrādi un netraucē.

Bet man nepatīk šī izrāde, paskaidrošu kāpēc. Man ir 20 gadu pieredze vadošos posteņos uzņēmējdarbības vidē. Konfliktu risināšana biznesā ir ikdiena, bet katrs uzņēmējs vēlas maksimāli lietot enerģiju, lai radītu ko būtisku un konflikti tam traucē, tāpēc ir nevēlami. Vispirms konfliktā vajag apzināties – kādas ir juridiskās tiesības katrai no pusēm. Un raugoties uz operas un Kultūras ministres konfliktu – ir ačgārni! Īpašnieks ir valsts, kurš vēlas atlaist, viņaprāt, nederīgu vadītāju. Īpašnieks redz, ka viņa īpašums tiek pārvaldīts negodprātīgi, viņam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums – atlaist to, kas nebauda uzticību. Savukārt, šeit nez kāpēc izskatās, ka Opera pieder Žagaram, viņam ir tiesības atlaist īpašnieku.

Suns spalvu met, Dienas/ IR žurnālisti savus tikumus nemaina…

+26
-14
Atbildēt

18

    andris902 > dro 22.09.2013. 11.03

    ….lno…plusiņu un domubiedru skaitīšanu ir Tava nodarbe, pie tās arī turies, jo ar kaut ko jau vecumdienās jānodarbojas…. :)

    …manām domām un viedoklim nav nepieciešama atbalsta komanda… skatos, IRsis atkal samaitājis svētdienu Grendes pielūdzējiem, nosēdinot pie klavieres un plusiņus spaidot….eh, būtu labāk skaisto rudeni baudījuši!…. :))

    +8
    -15
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dro 22.09.2013. 09.58

    Kur vēl “spožāku” salīdzinājumu – VVF un Grende.
    VVF intelekts, izglītība, no vienas puases, un kļudas, no otras puses, un Grendes totālo muļķību un aprobežotību no visām pusēm.
    Secinājums, tā sacīt, tāds – nebūtu Grende “saplosīta”, būtu mums otra VVF, pretīgais Dienas mantojums Ir “apgrieza spārnus” izcilai kultūras un politiskai darbiniecei.
    Pašam smiekli nenāk?
    Vai arī politiskās simpātijas un antipātijas absolūti aizmiglo acis un spēju vērtēt objektīvi?
    Grende šinī amatā vispār nedrīkstēja būt, un jāatlaiž viņa bija par viņas neatbilstību, Žagaram te vispār otršķirīga loma, vai tad viņš ir atjaunots amatā?
    Kas attiecas par Ž. darbību – neviens audits neatrada nekādus pārkāpumus, viss pārējais ir subjektīvais vērtējums, menedžmentu, toties, atzina par trešo labāko aiz Vīnes un Parīzes.

    +12
    -18
    Atbildēt

    0

    Līga Lētiņa > dro 22.09.2013. 09.35

    stulbi ir tie vislatvijieši un viņu atbalstītaji , nu stulbi. un ar to vēl lepojas.
    nu pieņemsim, opera slikti pārvaldīta, lai tā būtu.( audits gan saka ko pretēju.) esot tā neko ar to pārvaldību. es tikai nedzirdu , ka vislatvijieši ar grendi priekšgalā sāktu bļaut , ka Ernst & Young , maitas tādi uztaisījuši sliktu auditu. zarna par īsu? krāniņš raustas no tik liela kantora? tādi jau raustekļi jūs esat. tik ar muti. un lai paliktu pie siles , savas pakaļas grozīsiet visos vajadzīgajos virzienos. vismaz tik ilgi kamēr vienotība ir pietiekoši stipra. ja nu reiz tā nebūs, tad jau iespersiet , un atkal padosiet savas pēcpuses nākošajam stiprākajam. paši jau nekad tādi nebūsiet. potences pietrūkst. paskaties savu kadru rindas.

    +11
    -15
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 22.09.2013. 10.19

    …lno…nu, nu…padalies ar informāciju – cik tad cilvēkus diendienā ir pazemojis Žagars?….

    +10
    -13
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > dro 22.09.2013. 10.30

    klusais
    “Un demonstratīvi publiski pazemot otru un norādīt savu pārākumu arī ir normāla prakse ?”

    Protams, Grendes kundzei vajadzēja rīkoties kā vīram un izdauzīt Žagaram zobus.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 22.09.2013. 10.23

    lno – atradu 2 gadus vecas pārdomas –

    klusais lno – laikam esmu sirdī pesimists ( kaut domāju savādāk ) – ne es ticu Zatlera patiesajiem merķiem atlaižot Saeimu, ne Žanetes apgaismībai. Bet tas jau nenozīmē, ka man ir taisnība.
    Radius_box_plus Radius_box_minus ATBILDĒT 8.jūnijs 2011 18:02

    lno klusais. Tava skepse ir pat ļoti pamatota /manuprāt/:))
    Radius_box_plus Radius_box_minus ATBILDĒT 8.jūnijs 2011 18:09
    Interesanti parlasīt un salīdzināt ar šodienas skatījumu – http://www.ir.lv/2011/6/7/jaunzeme-grende-iestajas-vl/viedokli
    Un protams , ka pirmais ,kas iekomentēja pie raksta bija Iesalnieks – kas tur no viņa radiniekiem pie Grendes ministrijā pēc tam strādāja … :)

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 22.09.2013. 10.06

    lno – biznesa vide taču arī kašķus mēģina risināt maksimāli mierīgi , vai ne ? Un demonstratīvi publiski pazemot otru un norādīt savu pārākumu arī ir normāla prakse ?

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    Cīnītājs > dro 23.09.2013. 09.24

    Izskatījās, ka Grende pati nemaz negrib atlaist Žagaru, bet ir sanācis “konsīlijs”, kurš ir nolēmis, ka tā tam ir jābūt. Iemesli var būt visdažādākie. Viena dzirdēta variācija bija tāda, ka atlaišanai tiešām bija jābūt automātiskai.

    Jebkurā gadījumā Grendes demisija vairāk velk tikai uz teātra spēli un nodevu Žagara aizvainojuma mazināšanai. Jo Žagaru tad atpakaļ neviens amatā neliek … Tātad atlaišana ir samērā pamatota.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > dro 22.09.2013. 10.46

    lno
    “zanE. Tu labāk paskaiti, cik no saviem domubiedriem vēl esi saglabājusi, vai vispār vēl kāds ir palicis:):):)”

    Gluži otrādi, viņas pulkā būtisks papildinājums: dzēris, nulle, vikmaņis, galantais, pikaso, zoržs, linuks, mother_fucker un visi pārējie putļerasti un zatļerasti.

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    efeja60 > dro 22.09.2013. 12.37

    zanE …lno…nu, nu…padalies ar informāciju – cik tad cilvēkus diendienā ir pazemojis Žagars?….
    =================
    visu tautu

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > dro 22.09.2013. 09.41

    ——–lno:”(..) Suns spalvu met, Dienas/ IR žurnālisti savus tikumus nemaina…” ============================================================================ Galīgi tie pilsonīši izlaidušies, vēl joprojām vēlas “valsts” lēmumus iespaidot – te tautas nobalsošanu par eiro organizēt, te ietekmēt ministru lēmumus…..”Dziesmotā jampadrača” laiku netikumus nevēlas atmest, joprojām uzvedas kā pie boļševikiem!
    Laiks “pievilkt skrūves” – jāsauc cīnītājus palīgos!

    Jancis & J.Dobelis & I.Līdaka – Muti Ciet (AIZVER MUTI) http://www.youtube.com/watch?v=u68xF_X7zm8

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 22.09.2013. 10.42

    lno – es atceros labi par Tavu attieksmi :) Un arī piekrītu , ka Žagara stāsts nav viennozīmīgs , bet atkārtošos –
    a) vajadzēja pāris nedēļās pagaidīt
    b) nevajadzēja taisīt šovu no tā
    c) ja arī nebija saistīts pasākums ar personīgām nepatikām , tad vismaz to veikt tā , lai nerastos tādas domas …

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    efeja60 > dro 22.09.2013. 12.33

    marthastather, Vai esi aizmirsis par 2 miljonu latu papildus finansējumu LNO vai nemaz par tādu nezināji? Audits ir slepens un es par tajā rakstīto neko nezinu, varbūt Tu varētu citēt kaut ko no audita?

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Egita > dro 22.09.2013. 09.33

    precīzs komentārs.

    +14
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > dro 22.09.2013. 10.19

    dzeris 49. Tad jau Metropolitan, la Scala savā starpā cīnīsies, kura varēs piedāvāt labākus noteikumus mūsu ģenijam:)

    +15
    -9
    Atbildēt

    0

    dro > dro 22.09.2013. 10.23

    zanE. Tu labāk paskaiti, cik no saviem domubiedriem vēl esi saglabājusi, vai vispār vēl kāds ir palicis:):):)

    +17
    -10
    Atbildēt

    0

    dro > dro 22.09.2013. 10.33

    klusais. Pareizi. Nekad neesmu fanojis par Grendi. Man pietika ar viņu Domburšovā, bet pēc tam sekoja attieksme par SC koalīcijā, ciemošanās pie Vešņakova…visu uz sitienu neatcerēšos. Pameklē vēl arhīvā, jo pirmā konflikta laikā biju Žagara pusē. Tagad informācijas vairāk, un tādēļ uzskatu, ka taisnība Grendei..

    +15
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > dro 22.09.2013. 10.11

    klusais. Kurš vēl vairāk pazemots kā Grende, un cik cilvēkus diendienā pazemojis Žagars?

    +22
    -10
    Atbildēt

    0

ilmisimo 22.09.2013. 09.57

Valdības stabilizētāja Jaunzeme – Grende
___________________________________________

partijas “Vienotība” stabilizētāja- Janīna Kursīte?

+18
-7
Atbildēt

12

    andris902 > ilmisimo 22.09.2013. 16.11

    …ciniit….redzi, tās ir atkal Tavas interpretācijas par tēmu, kas tika pateikts…
    1. vispirms tomēr Tev derētu iepazīties ar vienošanās protokola tekstu, lai spētu saprast, kādā kontekstā teiktais tika lietots;
    2. lai arī kādi bļauri būtu NA, tik lieli gaišreģi tie tomēr nav, lai spētu nekļūdīgi paredzēt kā pildīsies valsts budžets Eiropas krīzes ietekmē – vai prasījums tiks izpildīts, ja tādas iespējas būs aprūtinātas un kā NA tad izies no situācijas;
    3. pārmest ministrei tiešu un atklātu runu – atzīt, ka labāk jau tomēr pieglaimīga laipošana un sabiedrības mānīšana…atzīt, ka čuriku variants sabiedrībai pieņemamāks….

    …rūgta patiesība ir daudzkārt noderīgāka par saldiem meliem…neparasti?…varbūt laiks – sākt pierast….

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    andris902 > ilmisimo 22.09.2013. 12.19

    …ciniit, Tu tāda šerpa dāma – varbūt sameklē to parakstīto vienošanos un izlasi to….tad nebūs jānodarbojas ar interpretācijām…

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    andris902 > ilmisimo 22.09.2013. 20.00

    ….beidz, ciniit, uzdot Tev vēlamo par esošo!… Viņķele pateica, ka nepildīs parakstīto?….joprojām neesi izlasījusi ne vienošanos, ne LM piedāvātos risinājumus, citādi saprastu, ka vienošanās protokolā ir uzvērta iespēja izvērtēt piedāvājumu….ja jau tik ļoti Tev vēlme pieturēties pie savas interpretācijas, tad – kādēļ neprotestē, ka NA prasa tikai 140 Ls māmiņu pabalstu, kas ieverts 6.punktā, jo….pēc tādiem nosacījumiem būtu jāprasa 157 latus!…bet, protams!…kur tad NA tos raus?…un tad jāatgriežas pie vienošanās iekļautā ierosinājuma – “pakāpeniska palielināšana”….
    ….tāpēc nevajag nodarboties ar demagoģiju un aurēt par vienošanās nepildīšanu, ja tajā ietvertie nosacījumi būs izvērtēšanas rezultātā panākta vienošanās….

    …P.S. …par meliem sakaŗā ar vienošanos – vērsies pie savējiem no NA, kuriem tāpat kā Tev fantāzija darbojas tikai vienā virzienā – mūsējos sit!….

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ilmisimo 22.09.2013. 10.54

    ——-lno:”(..) Tagad informācijas vairāk, un tādēļ uzskatu, ka taisnība Grendei..”
    ============================================================================
    Iesniegumu jau god.kungs ir uzrakstījis, lai taisnajā LV tiesā savu taisnību aizstāvētu? Ar runām/rakstiem internetā būs par maz, jo Žagaram arī taisnības cīnītāju pulciņš iespaidīgs:

    “Lūk to cilvēku saraksts, kuri publiski aizstāvēja Andreju Žagaru:
    Aleksandrs Antoņenko (dziedātājs; tenors);
    Andris Nelsons (diriģents) ;
    Kristīne Opolais (dziedātāja; soprāns) ;
    Māris Sirmais (kora “Kamēr” mākslinieciskais vadītājs) ;
    Inese Galante (dziedātāja; soprāns) ;
    Andra Neiburga (viesnīcas «Neiburgs» īpašniece) ;
    Kirovs Lipmans (AS «Grindeks» valdes priekšsēdētājs) ;
    Artūrs Maskats (LNO mākslinieciskais vadītājs) ;
    Alvis Hermanis (Jaunā Rīgas teātra galvenais režisors) ;
    Nora Ikstena (rakstniece) ;
    Egils Siliņš (dziedātājs, basbaritons) ;
    Inga Kalna (dziedātāja) ;
    Knuts Skujenieks (dzejnieks) ;
    Jānis Rokpelnis (dzejnieks) ;
    Liāna Langa (dzejniece) ;
    Andris Eglītis (gleznotājs) ;
    Laima Slava (mākslas zinātniece, izdevniecības “Neputns” redaktore) ;
    Vija Zariņa (gleznotāja) ;
    Kaspars Zariņš (gleznotājs) ;
    Jānis Deinats (fotogrāfs) ;
    Elita Patmalniece (māksliniece) ;
    Aldis Gobzems (jurists, politiķis) ;
    Klāss Vāvere (Radio DJ, rokmūzikas pētnieks un aprakstnieks) ;
    Viesturs Meikšāns (teātra režisors) ;
    Ilze Jurkāne (banku darbiniece, strādājusi vadošos amatos vairākas Latvijas un ASV bankās) ;
    Artis Bute (mākslinieks) ;
    Una Meistere (žurnāliste) ;
    Dace Lielā (gleznotāja) ;
    Aleksandrs Oskins (Toyota dīlera Wess Motors padomes priekšsēdētājs) ;
    Ģirts Krūmiņš (aktieris) ;
    Inga Ābele (dramaturģe) ;
    Dace Rukšāne (rakstniece) ;
    Raimonds Auškāps (dramaturgs, Latvijas kultūras akadēmijas lektors) ;
    Ilmārs Blumbergs (scenogrāfs un grafiķis) ;
    Aivars Ozoliņš (žurnālists, IR) ;
    Nils Ušakovs (žurnālists, politiķis, SC) ;
    Einārs Repše (politiķis, biedrības “Latvijas attīstībai” līderis) ;
    Andris Bērziņš (politiķis, LR prezidents) ;
    Adrians Dāvis (AS “Latvijas Gāze” valdes priekšsēdētājs) ;
    Boriss Teterevs (ārsts, uzņēmējs) ;
    Ināra Tetereva (B.Tetereva sieva) ;
    Katrīna Neiburga (māksliniece) ;
    Liene Kinča (dziedātāja) ;
    Ilona Bagele (dziedātāja) ;
    Inga Šļubovska (dziedātāja) ;
    Beata Galzone (LNO Juridiskās un personāla daļas vadītāja) ;
    Sarmīte Ēlerte (žurnāliste, politiķe, Vienotība) ;
    Vitālijs Gavrilovs (Darba devēju konfederācijas prezidents; bijušais „Aldaris” prezidents) ;
    Kārlis Langins (publicists) ;
    Lato Lapsa (žurnālists, pietiek.com) ;
    Einārs Cilinskis (politiķis, NA) ;
    Partijas „Vienotība” valde (Solvita Āboltiņa, Valdis Dombrovskis, Ilze Viņkele, Aleksejs Loskutovs, Andrejs Judins, Edvards Smiltēns, Lolita Čigāne, Jānis Reirs, Kārlis Šadurskis, Olafs Pulks, Inese Vaidere, Artis Pabriks, Ina Druviete, Karīna Korna, Inga Priede).”

    http://infoagentura.wordpress.com/2013/09/18/par-zanetas-jaunzemes-grendes-atlaisanu/

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ilmisimo 22.09.2013. 11.46

    —–rinķī apkārt edge_indran — Tad, kādēļ pēc Grendes atlaišanas Žagars vēl nav atjaunots amatā, un, cik saprotu netiks atjaunots? :) ============================================================================ Informācija pārdomām – netikai par to, kas maksājis un maksās par nelikumīgu atlaišanu:
    “Ziņu aģentūra LETA, 2013.g.20.septembris” Rīgas apgabaltiesai šodien izdevās pabeigt piecus gadus un vienu mēnesi ilgušo tiesas izmeklēšanu tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā. Tiesas debates gan šodien vēl netika sāktas, jo procesa dalībniekiem nepieciešams laiks, lai tām sagatavotos. Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, debates tiks atklātas 22.novembrī plkst.10, un, kā jau ierasts, pirmais tajās uzstāsies prokurors.
    http://nra.lv/latvija/102639-pabeidz-piecus-gadus-ilguso-tiesas-izmeklesanu-digitalas-televizijas-kriminallieta.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > ilmisimo 22.09.2013. 20.42

    > zanE
    Atļaujiet Jūs no sirds apbrīnot! – tik viedu cilvēku, kurš labāk par mani pazīst gan manu raksturu, gan manas politiskās simpātijas un antipātijas, man līdz šim nebija nācies satikt = zanE: „vērsies pie savējiem no NA, kuriem tāpat kā Tev fantāzija darbojas tikai vienā virzienā – mūsējos sit!….”
    Nezinu gan iemeslu, kas kādam šai portālā varētu likt interesēties par manas necilās personas politisko piederību (taču, ja interesē, nav noslēpums: neesmu bijis ne pionieros, ne utt. līdz pat šai baltajai dienai. Izteikti apolitisks subjekts) vai politsimpātijām vēlēšanu dienā, tad, kā sacīja Mavriks Vulfsons, – kārtis galdā: „tikai vienā virzienā – mūsējos sit!….” man acīmredzot nāktos kliegt, ja (manuprāt) nepatiesi tiktu kāpts uz varžacīm bijušajai PS, par kuru Saeimas vēlēšanās balsoju kopš šīs partijas rašanās. Taču, politkorekts cilvēks būdams, es līdz pat šim brīdim profesores Janīnas Kursītes sakarā neesmu pat pušplēstu vārdiņu bildis – lai par situāciju spriež citi, jo mans viedoklis varētu būt izteikti subjektīvs.
    Bet Jums, zanE, patiesi sirsnīgs paldies: esat neparasts cilvēks. Taču klusi ceru, ka turpmāk, par problēmām diskutējot, ar savstarpējo attiecību skaidrošanu nenodarbosimies, labi?

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris > ilmisimo 22.09.2013. 17.54

    > zanE
    Vai Jums pašai neliekas, ka Jūsu tekstos reizumis manāma loģikas atbūtne?

    „pārmest ministrei tiešu un atklātu runu” – vai „tiešā un atklātā runa” bija, parakstot starpfrakciju vienošanos, vai tad, kad I. V. no televizora ekrāna publiski pateica, ka, jau vienošanos parakstot, viņa zinājusi: viņa to nepildīs? Tātad – meloja parakstot. Tā taču ir vai ne?
    Tātad viņai un, pieļauju, arī Jums nāktos „atzīt, ka [..] pieglaimīga laipošana un sabiedrības mānīšana…” ir veikta, pie tam – ar iepriekšēju nodomu (atbildību pastiprinošs faktors!) –, pirms parakstīšanas neinformējot pārējos koalīcijas partnerus par kabatā paslēpto „čuriku variantu”. Par to arī Juris Jansons, kurš „uzskata, ka šādi izteikumi ir pretēji tiesiskās paļāvības principam un uzskatāmi par pilnībā neatbilstošiem labas pārvaldības principam, kas ietver atklātību pret privātpersonu un sabiedrību. “Rodas jautājums, kā iespējams popularizēt labas pārvaldības principu valsts pārvaldē, ja augstu amatu ieņemoša politiķe, kas vada sociāli jutīgu nozares ministriju, savos izteikumos nonāk pretrunās ar tiesību aktos noteikto. Manā ieskatā ar šādu rīcību tiek mazināta ne vien sabiedrības uzticība valsts varai, bet grauta arī valsts tiesiskā stabilitāte,” ministri kritizē Jansons.”

    Atkal zanE: „…rūgta patiesība ir daudzkārt noderīgāka par saldiem meliem…neparasti?…varbūt laiks – sākt pierast….”
    Sabiedrībai tā nav jaunatklāsme – ir jau pieradusi. Taču būtu tikai lietderīgi, ja gan I. Viņķele saprastu, ka meliem kājas ir gauži īsas un ka par sabiedrības tiesiskās paļāvības graušanu atbildēt nāksies vien pašai, gan arī V. Dombrovskis nonāktu pie atziņas, ka ministra krēsls nevienai personai nav pielaulāts, un premjerministra partija šai ziņā nedrīkst būt svētā govs vai Orvela personāžs, kurš ir vienlīdzīgās par citiem vienlīdzīgajiem. Jo pati zināt, kas bija šie supervienlīdzīgie.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris > ilmisimo 22.09.2013. 15.51

    > zanE
    Šajā gadījumā nav runa par pozīcijas partiju vienošanās tekstu, bet par to, kādu signālu sabiedrībai dod ministrs, kurš publiski paziņo, ka, parakstot dokumentu, jau iepriekš ir bijis apņēmības pilns to nepildīt.
    Vai šāda publiski pausta atklātība, Jūsuprāt, stiprina sabiedrības paļāvību uz to, ka valdības oficiālie plāni tomēr atstāj vietu kuslai cerībai, ka uz papīra fiksētais reiz varētu kļūt par realitāti, vai arī – nostiprina tiesisko nihilismu, kas jau tāpat kupli sazēlis Latvijā?
    Lūk, tieši tāpēc ir jautājums par cēloņiem un sekām, jo pieļauju (vismaz tā tam vajadzētu būt), ka neviens no valdības ministriem vēl nav ietrausies Krievijas cara tronī, lai bez sekām savai karjerai un valdības prestižam varētu pašņāpt autogrāfu zem pašrocīgi rakstītās rezolūcijas „Apžēlot nedrīkst nošaut”.
    (Un šādu „interpretāciju” es atļaujos izdarīt neatkarīgi no tā, esmu vīrietis, sieviete vai vidējais aritmētiskais. Tāpat arī neatkarīgi no Jums tik labi zināmajām mana rakstura niansēm.)

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > ilmisimo 22.09.2013. 11.10

    edge_indran — Tad, kādēļ pēc Grendes atlaišanas Žagars vēl nav atjaunots amatā, un, cik saprotu netiks atjaunots? :)

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 22.09.2013. 10.33

    lno
    un vēl jau drošā rezervē IR ministres Viņķeles piesauktie senslāvu senču gari:

    https://pbs.twimg.com/media/BUldWIICcAAtuNK.jpg

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris > ilmisimo 22.09.2013. 11.38

    > lama
    Lūk šo „senslāvu senču garu” kontekstā nedaudz par konsekvenci.
    Par Latvijas ministru prezidenta konsekvenci: kultūras ministres demisijas iemesls, kā oficiāli tika pausts, bija viņas neprasme komunicēt ar sabiedrību. (Bija gan reāla neprasme, gan arī ieinteresētu personu speciāli veidotas publiskas pret-Grendes akcijas.) Ja par šādu nespēju V. Dombrovskis iedod kurvīti vienam ministram, tādai pašai attieksmei un prasīgumam, loģiski, V. D. būtu jābūt arī pret visiem pārējiem sava kabineta locekļiem (una lex – una iustitia omnibus). Taču turpinājums – absolūti neloģisks: cita ministre no TV ekrāna publiski paziņo, ka viņas autogrāfs zem koalīcijas partiju vienošanās nav pat graša vērts, jo viņa jau sākotnēji esot to apņēmusies uzskatīt par pupu mizām.
    Kārtējo pliķi no šīs ministres saņēmusi, šūmējas sabiedrība, pat tiesībsargs (http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=391257:tiesbsargs-vieles-izteikumi-mazina-ticbu-varai-un-grauj-tiesisko-stabilitti&Itemid=436 ) jūtas spiests izteikt savu neglaimojošo komentāru par signāliem, ko tiesiskās paļāvības virzienā sabiedrībai raida šāda ministres atklātība, taču ministru prezidents – kā Ērkšķrozīte, pamātes ābolu nobaudījusi. Guļ saldā miedziņā.
    Ministru prezidents – vismaz teorētiski – it kā būtu pāri partiju interesēm stāvošs visas valsts izpildvaras vadītājs, taču praktiski – savas partijas priekšturamās bruņas, kuru aizsegā nesodīti drīkst notikt jebkas…

    +18
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > ilmisimo 22.09.2013. 10.09

    lama. Rībena arī balsoja pretēji Vienotības uzstādījumam, bet cik vēl tādu, kuri neuzdrošinājās? Ezīši miglā…

    +18
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu