Jaunākās filmas • IR.lv

Jaunākās filmas

5
Gūsteknes
Kristīne Simsone

 

oooo Gūsteknes / Prisoners. Talantīgā kvebekiešu režisora, spožās 2010.gada drāmas Degošie (Incendies) autora Denī Vilnēva (Denis Villeneuve) pirmais ASV tapušais kinodarbs ir drūms trilleris, kas ar tirpas uzdzenošu vardarbības atainojumu pārbauda labā un ļaunā robežu nosacītību. No tik daudz ekspluatētā bērnu pazušanas (nolaupīšanas) vadmotīva Vilnēvs virtuozi uzkonstruē daudzslāņainu mistēriju, kas pārvēršas intensīvā psiholoģiskā drāmā un ielūkojas cilvēcisko raksturu melnumos. Hjū Džekmens galvenajā, bērnu zaudējuša tēva lomā pelnīti uzklausa slavas dziesmas un Oskara pareģojumus. No Džekmena spozmes neatpaliek arī Pols Dano vēl neredzētā pārauguša bērna un potenciāla psihopāta lomā. No 20.septembra.

oo Lidmašīnas / Planes. Lai gan Holivuda jau labu laiku nepārsteidz ar oriģināliem animācijas filmu sižetiem, no Disneja studijas tomēr būtu pamats gaidīt ko vairāk par šo švakumu. Lidmašīnās ir daudz košuma, un netrūkst mazo skatītāju uzmanību piesaistoša tingeltangeļa, taču ar to nepietiek, lai aizgaiņātu nenovēršamo garlaicības sajūtu. Paviršs mēģinājums «izbraukt» uz veco lauru (animācijas filmas Vāģi) panākumiem. No 20.septembra.

Rīgas Autorkino festivāls. Pirmā sesija ir veltīta spožākajam no Somijas mūsdienu kinematogrāfa pārstāvjiem – režisoram Aki Kaurismeki. Līdzās iespējai noskatīties kinomeistara visplašāk zināmās lentes, to skaitā jaunāko – sirsnīgo 2011.gada komēdiju Havra, festivāla programmu papildina kritiķu Ditas Rietumas, Viktora Freiberga un Dairas Āboliņas, kā arī kinozinātnieka un Kaurismeki pētnieka Jarmo Valkolas lekcijas. Kinoteātrī Splendid Palace no 20. līdz 22.septembrim. Kinoskola.lv.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu