Spānija pieprasa paskaidrojumus par Dombrovska izteikumiem (papild.) • IR.lv

Spānija pieprasa paskaidrojumus par Dombrovska izteikumiem (papild.)

165
Spānijas provinces Katalonijas iedzīvotāji šonedēļ sarīkoja Baltijas ceļam līdzīgu akciju, sadodoties rokās un prasot neatkarību no Spānijas. Foto: AFP/LETA

Latvijas vēstniekam jāssniedz paskaidrojumi par izteikumiem par Katalonijas neatkarību

Spānijas ārlietu ministrs izsaucis uz konsultācijām Latvijas vēstnieku Spānijā pēc Latvijas premjerministra Valda Dombrovska (Vienotība) izteikumiem par Katalonijas neatkarības centieniem, paziņojusi Spānijas Ārlietu ministrija.

Latvijas vēstnieks izsaukts pirmdien sniegt skaidrojumus par premjerministra izteikumiem, vēsta LETA/Reuters.

Latvijas Ārlietu ministrijas preses sekretāra pienākumu izpildītāja Līga Bergmane apstiprināja, ka ministrija komentārus par to sniegs tikai pirmdien pēc vēstnieka konsultācijām ar Spānijas ārlietu ministru. Līdz tam komentāri netiks sniegti.

Savukārt Ministru prezidenta Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke atkārtoti uzsvēra, ka Dombrovskis runājis pieļāvuma formā, uzsverot, ka tas ir Spānijas iekšējais jautājums.

Dombrovskis esot paudis netiešu atbalstu Katalonijas neatkarības centieniem, vēsta kataloņu sabiedriskā ziņu aģentūra ACN. Sociālajos tīklos Latvijas valdības vadītājs no kataloņiem jau saņem pateicību par šādu soli.

“Ja pastāv skaidra tautas griba un prasība pēc referenduma, mums tā jāņem vērā un jāmeklē veidi, kā to īstenot,” sacījis Latvijas premjers. Viņš izteicies, ka pret Katalonijas neatkarību nevarētu būt iebildumi, ja lēmums par atdalīšanos no Spānijas pieņemts “leģitīmā veidā”.

Dombrovskis arī pavēstīja, ka Latvijai šajā jautājumā nav oficiālas nostājas.

Tikmēr Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs sestdien noraidījis Katalonijas premjerministra Artūra Masa lūgumu atļaut sarīkot šajā ziemeļaustrumu reģionā referendumu par tā atdalīšanos no pārējās valsts.

Rakstiskā atbildē Rahojs norādījis Katalonijas premjeram, ka “saites, kas mūs saista kopā, nevar tikt sarautas bez milzīgiem izdevumiem”, un apliecinājis, ka abiem politiķiem vajadzētu tikties sarunās. Rahoja atbilde ir oficiāls noraidījums Masa jūlijā paustajam lūgumam dot atļauju referenduma sarīkošanai.

(papildināta ar Spānijas premjerministra paziņojumu)

 

Komentāri (165)

buchamona 14.09.2013. 21.22

Atšķirībā no Zatlera, kurš kā LR prezidents jau pirmajā publiskajā uzstāšanās reizē bez vajadzības pasteidzās paziņot, ka viņš ir par ” vienotu Ķīnu” :), Dombrovskis savu nostāju tautu pašnoteikšanās jautājumā formulēja precīzi un godīgi, piebilstot, ka tas ir viņa personīgais viedoklis.

Jebkurai tautai, vai tā būtu čukču tauta, jeb katalonieši, jeb kurdi, ir tiesības dzīvot savā valstī, ja viņi to vēlas. Latviešiem to vislabāk vajadzētu saprast, jo bez citu tautu atbalsta mēs savu neatkarīgu valsti nebūtu ne nodibinājuši, nedz arī atjaunojuši. Atcerēsimies mazo Īslandi, kura bija pirmā, kas atzina mūsu atjaunotās valsts neatkarību un līdz ar to nokļuva zem Kremļa preses

+25
-4
Atbildēt

23

    Egitazz > buchamona 14.09.2013. 22.56

    rinķī apkārt
    to varēja teikt daudz vienkāršāk – ko ASV teiks, tā arī darīsim. Vajag atzīt Kosovo – atzīsim, nevajag Abhāziju – neatzīsim. Pēc gada vajadzēs atzīt – atzīsim, jo sabiedrotie “palūdza”

    +4
    -21
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 15.09.2013. 02.24

    rinķī apkārt _…Latviešiem to vislabāk vajadzētu saprast, jo bez citu tautu atbalsta mēs savu neatkarīgu valsti nebūtu ne nodibinājuši, nedz arī atjaunojuši…_
    ~~~~~~~~~~~~
    lai nu kam bet nedomaju ka Tev rinķī apkārt pietruks sānskatu spoguļi.
    nesalIdzini Latvijas valsti ar separatisku noskanjotu provinci, – to var darIt tikai ienaidnieks.
    Spānijas premjers gan laikam nebus tik neattistits kretins kas rosinas latgalju, libieshu, kurshu vai sēļu neatkaribu no Latvijas.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 15.09.2013. 09.25

    lno
    “dissidente. Nejauc abhazus ar osetīniem..”

    Nu labi, atšķirība ir. Abhāzi ir selekcija, osetīni mutācija. Abhāzi savā teritorijā, osetīni, patvērumu guvušie bēgļi, tomēr savā būtībā, same shit.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 15.09.2013. 09.56

    Optiskais Tēmeklis
    Es gan tos tik augstu nevērtētu, kā Tu, čekas pidrillu dedzīgais fanāt(laikam jau sociālais tuvums), īpaši jau nu osetīnus. Par to, ka krievu fašistiskie izdzimteņi viņu bērnus dzīvus sadedzināja skolā, ne iknedēļu sēras Krievijas pilsētās, bet karš pret gruzīniem, kas tiem šakāliem devuši patvērumu un maizes riecienu.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 15.09.2013. 11.59

    lno
    “dissidente. Tev laba atmiņa”

    Ziloņi, ja vien tiem uzmācīgi neatgādina, var arī aizmirst.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 15.09.2013. 10.51

    lno
    “Kad sāksi selekciju pasaules mērogā? Kā saprotu vispirms ķersies pie Kaukāza tautām:)”

    Kurš tad te no brīviem un pašcieņas apveltītiem čečeniem gribēja veidot padumjās bidlas, paklausīgus bezsmadzeņu slepkavošanas rīkus?
    Vai padumjās armijas politisko un ierindas mācību teicamnieku uz kašķi velk?

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.09.2013. 11.45

    dissidente. Tev laba atmiņa, bet, ka esmu kašķīgs esmu ierakstījis savā profīlā:)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.09.2013. 10.17

    dissidente. Abhāzi savā teritorijā, osetīni, patvērumu guvušie bēgļi, tomēr savā būtībā, same shit.
    __________________
    Kad sāksi selekciju pasaules mērogā? Kā saprotu vispirms ķersies pie Kaukāza tautām:)

    OT. Atvainojos, šo nebiju lasījis.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 14.09.2013. 23.13

    nulle
    Kāpēc lai Latvija atzītu bandītus, kas visi var satilpt vienā stadionā(80 000)? Varbūt, ka tiem čurkām ir savas niecīgas iezīmes, bet vispār tie ir krievi, agresīvi un tumsonīgi, tāpat kā osetīni.
    Albāņi ir sena tauta, atšķirībā no Bizantijas vergiem, serbiem, kuriem pēc pastrādātām zvērībām, vispār nav tiesību uz savu valsti. Gan jau drīz tiks atrisināta gan abhāzu gan serbu problēma, tūlīt pēc krievu problēmas.
    Abhāziju taisnīgi sadalīs čerkesi un gruzīni.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    guna_sniedzina > buchamona 15.09.2013. 20.31

    Šonedēļ The Atlantic-ā ir labs raksts tieši par tematu, iesāku izlasīt visu, bet te ir viens citāts…:

    Stop Blaming Colonial Borders for the Middle East’s Problems
    http://www.theatlantic.com/international/archive/2013/09/stop-blaming-colonial-borders-for-the-middle-easts-problems/279561/

    “Interestingly, one of the most exhaustive efforts to create scientifically accurate borders in a dizzyingly multi-ethnic region was carried out by Soviet anthropologists in the 1920s. The result was today’s Central Asian states, whose borders have repeatedly been denounced as absurdly, unworkably, squiggly. The Soviets felt they could afford to make the borders so excessively precise because, in an example of true, ideologically-driven cynicism, they never expected the countries to become independent in the first place. Local roads that now require three border crossings to pass from one town to the next weren’t a problem when the whole region was politically joined in the Soviet Union.”

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 15.09.2013. 10.06

    lno
    “Bandītu pārvaldīts Krievijas protektorāts.”

    Bandītu anklāvs Gruzijas teritorijā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.09.2013. 11.41

    nulle. Nevis nosodīju tautu, bet tās pahanus. Tauta iespējams tikpat nozombēta kā nulles Latvijā:)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > buchamona 15.09.2013. 17.04

    rinķī apkārt,
    acīmredzami taisies barot krievu troļļus, jo viss ko sarakstīji degradē arī Latvijas neatkarību.

    dissidente,
    abhāzi = čerkesi

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > buchamona 15.09.2013. 19.46

    lno riņķī apkārt. Kāda atšķirība tad starp Lietuvu un Latviju?
    =========
    Galvenā atšķirība ir:
    Latvijā (pretēji Lietavai) ir valsts pastāvēšanai kritiska Piebaltijas Kaŗa Apgabala pakaļpalikušo urlu proporcija.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > buchamona 15.09.2013. 21.45

    TT, ir iebildumi par šo rakstu tieši šī citāta dēļ:

    “efforts to create scientifically accurate borders in a dizzyingly multi-ethnic region was carried out by Soviet anthropologists in the 1920s.”

    Uzbekija tika izveidota apvienojot pārsvarā persu(tadžiku) valodā runājošās teritorijas un piespiežot iepriekš klejojošos nomadu uzbekus uz dzīvošanu vienā vietā. Arī PSRS laikā Uzbekijas teritorijā dzīvoja tadžiki un mūsdienās oficiāli tadžiku skaitu noskaidrot Uzbekijā nav iespējams(pārāk politisks jautājums) un šī nedabisko(ar eksklāviem un anklāviem) robežu izveidošana bija pamatā Fergānas ielejas kašķiem – arī PSRS laikā.

    Pats raksts gan izsaka domu:
    “Plenty of other countries have “artificially drawn” borders and aren’t fighting. Here’s the real problem with Europe’s legacy in the region.”
    ——
    kas ir tiesa no vienas puses, bet no otras puses – ir daudz, daudz vairāk valstu, kur problēmas ir radušās tieši dēļ šīm britu vai citu koloniālo valstu novilktajām robežām.

    Tā jau pats raksts pat neapskata līdzīgas problēmas Eiropā, kur visi kaŗi līdz pirmajam pasaules karam notika dēļ citiem iemesliem, kur tāpat kaŗi notika arī dēļ sektantiskām reliģijas atšķirībām un visas robežas ir izveidojušās dabisku šķēršļu dēļ, kuras nereti bija arī armijas frontes līnijas, tā ka daudzām postkoloniālajām valstīm viss vēl priekšā.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > buchamona 15.09.2013. 21.54

    pārrakstījos par ķīniešiem – tie pieder O Y-haplogrupai, kaut gan N haplogrupa nemaz tik tālu no šiem nav…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.09.2013. 09.47

    OT… var nebūt lepni un Tev pieiet tuvāk, pat pa pa vienam: kas tad notiks ar Tavām biksēm un visiem Tava organisma organiskajiem procesiem, kurus Tu parasti krāšņi lieto, verbālais decimator Tu mūsu?! :)
    __________________
    Pat internetā respektē bandītus?:)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > buchamona 15.09.2013. 18.37

    Bet Tev patstāvīgs ” mājas darbs” – mēģini tikai sev noformulēt politisko situāciju atšķirības starp Tibetu un Abhāziju. Pateikšu priekšā, atbilde ir meklējama vēsturē :) Ja tiksi ar šādu uzdevumu galā – turpmāk nerakstīsi tādas muļķības :)
    —–

    Abhāzi un gruzīni pieder pie tās pašas Y-haplogrupas: G. Iespējams, ka čerkesu valodas ir tuvākās ar gruzīniem – vismaz šiem ir kaut kādas lingvistiskās saknes. Ja skatās ļoti tālā pagātnē – abhāzi un gruzīni ir tādas pašas tautas, kā latvieši un lietuvieši – tik tuvs mērogs tāpēc, ka citu G haplogrupas pārstāvju vairs nav palicis, lai arī izskatās, ka tie kādreiz apdzīvoja plašāku teritoriju – gan Eiropu gan arī Turciju un ir relikti, ja jāsalīdzina ar apkārtējām tautām. Abhāzi ieradās Abhāzijā seno grieķu laikā, kas ir dokumentējuši šo tautu ienākšanu un izplatību dažādos laikos – ne zem abhāzu nosaukuma, jo apsili bija senie gruzīni, kas apdzīvoja Abhāziju un gan jau ka grieķi tad prata atšķirt dažādās valodās runājošos. Čerkesi ir lingvistiski tuvākā mūsdienu tauta hatiešiem, kas apdzīvoja Turciju, kurā ironiskā kārtā mūsdienās dzīvo lielākā daļa Krievijas impērijas laikā padzīto čerkesu.

    Tibetieši pieder D haplogrupai(vismaz Tibetas rietumos). Ķīnieši – N haplogrupai. Ģenētiski viņi nav tik radniecīgi – viņi ir tikpat radniecīgi, kā latvieši ir radinieki nigēriešiem. Bez tam mūsdienu tibetiešu kultūra kas ieradās no Ķīnas nomainīja vēl senāku kultūru(un arī reliģiju) un praktiski aizvietoja to ar ķīniešiem radniecīgu valodu.

    Tibetiešiem ir bijusi sava valsts – viņiem pat bija impērija. Tibetas valsti pakļāva ķīniešu impērija 18. gadsimtā un līdzīgi kā Latvija 1. pasaules kaŗa rezultātā ieguva neatkarību, noslēdzot miera līgumu ar Padomju Krieviju, tā Tibeta atguva neatkarību no Ķīnas impērijas, noslēdzot līgumu ar Ķīnas republiku 1912. gadā. Mūsdienu vēsturē Tibeta nepārtraukti eksistēja ilgāk, kā Latvija un tad to 1950. gadā okupēja jaunizveidotā Ķīnas tautas republika, kas acīmredzami ietekmējās no PSRS, kas atjaunoja impēriju iepriekšējās robežās. Tibeta ir valsts, kurai ir visi nosacījumi lai tās okupāciju nosodītu, tāpat kā tas bija Latvijas gadījumā, kamēr tā atradās PSRS sastāvā.

    Abhāziem nekad nav bijusi sava valsts. Abhāzija pēdējos 2000+ gadus ir bijusi dažādu tautu apdzīvota – ļoti sen tur ir bijušas valstis ar abhāzu valdniekiem, bet tā nekad nav bijusi ekskluzīvi abhāzu teritorija, kāda tā ir izveidojusies mūsdienās. Visa atšķirība un Abhāzija, diemžēl ir gruzīnu zeme – vai kādam tas patīk vai nē, jo to no pārējās Kolhīdas neatdala nekādi dabiski šķēršļi – tieši no pārējiem čerkesiem to atdala Kaukāza kalni un ielejas. Mūsdienu Abhāzija nav neatkarīga valsts – tā ir marionete Krievijas pārvaldībā – tieši tāpēc šis periods neko nedos nākotnes abhāzu valsts izveidošanas sakarā, jo tā pastāvēs tikai tik ilgi kamēr Krievijai būs izdevīgi.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > buchamona 15.09.2013. 09.41

    Disidente, kamēr no Tevis abhāzi un osetīni tāli, Tu esi tik dūšīgs, lai pateiktu “same shit”?!

    Šajos laikos arī dažs abhāzs un osetīns vismaz šo Tavu gudrību spēs saprast, — var nebūt lepni un Tev pieiet tuvāk, pat pa pa vienam: kas tad notiks ar Tavām biksēm un visiem Tava organisma organiskajiem procesiem, kurus Tu parasti krāšņi lieto, verbālais decimator Tu mūsu?! :)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.09.2013. 08.54

    dissidente. Nejauc abhazus ar osetīniem.. Abhāzi seni iedzīvotāji savā teritorijā, abhazu kņazi kādreiz karoja par ietekmi visā Grūzijas teritorijā. Diemžēl gruzīnu attieksme pret savām mazajām tautām bijusi tādi pati kā krieviem. Izlasi Lāča grāmatu par mazo tautu cīņu.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.09.2013. 00.55

    riņķī apkārt. Kāda atšķirība tad starp Lietuvu un Latviju? Vai Latvijai liels eksports uz Ķīnu, ka Dalailamu pat neielaida sarkanajā zālē?

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 14.09.2013. 21.49

    nulle. Tādēļ, ka mēs nedzīvojam uz salas kā Īslandieši. Mums, atšķirībā no īslandiešiem, un arī kataloniešiem, kaimiņos mitinās barbari, kuru dēļ mēs politiski esam ļooti atkarīgi no mūsu sabiedroto labvēlības, kas ir vienīgais priekšnoteikums tam, lai mēs spētu saglabātu savas valsts neatkarību. Tu to ļoti labi saproti pats:)

    Bet Tev patstāvīgs ” mājas darbs” – mēģini tikai sev noformulēt politisko situāciju atšķirības starp Tibetu un Abhāziju. Pateikšu priekšā, atbilde ir meklējama vēsturē :) Ja tiksi ar šādu uzdevumu galā – turpmāk nerakstīsi tādas muļķības :)

    +19
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.09.2013. 01.12

    nulle. Nupat abhāzieši noblieza Krievijas diplomātu un viņa sievu, lai nebāž degunu kā viņi sadala mātuškas dotācijas. Bandītu pārvaldīts Krievijas protektorāts.

    +19
    -1
    Atbildēt

    0

juhans 14.09.2013. 22.02

Ļoti korekti pateikts:”… pret Katalonijas neatkarību nevarētu būt iebildumi, ja lēmums par atdalīšanos no Spānijas pieņemts “leģitīmā veidā” “.

+14
-1
Atbildēt

4

    dace_roze_lmt_lv > juhans 14.09.2013. 23.02

    Un kā ar Latgali?

    Savulaik pie Latvijas Republikas Latgale pievienojās referenduma ceļā, kaut tas referendums bija pašvaks, piedalījās kādi 20 % vai ap tam, bet tomēr pievienojās.

    Ja Latgale pievienojās referenduma ceļā, arī atvienoties Latgale varētu tādā pašā veidā, tātad ar referendumu. Tīri teoretiski, bet tas skan manuprāt loģiski.

    Starp citu, valodas referendums parādīja, ka Latgale atbalsta šādas tādas idejas. Arī latvieši Latgalē ir mazākumā.

    Ko darīt, lai Latgale neatvienotos? Ieklausīties Latgales balsī, ieklausīties nelatviešu vēlmēs.

    0
    -18
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > juhans 15.09.2013. 00.25

    Latgales referendums? Par pievienošanos Latvijai? Par kādu tieši referendumu iet runa?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > juhans 15.09.2013. 17.26

    Ja kāds to nav pamanījis, tad Latgale nav atsevišķs subjekts un reāli neeksistē – tās eksistēšana ir tikai prātos. Latvijā ir 100+ pašvaldības un kaut kādi absurdi reģioni, kas neatbilst kulturālajām robežām un kuriem nav nekādas savas pārstāvniecības, kur nu vēl ekonomiskā ietekme. Vispirms ir jāizveido šāds reģions un tad var taisīt kaut kādus referendumus.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > juhans 15.09.2013. 01.06

    super_e-y-e. .. ieklausīties nelatviešu vēlmēs.
    _______________
    Kāda jūsu tautība, sovok – vai nelatvietis? Tvoi adress nje dom i nje uļica, tvoi dom sovetskij sojuz:):):)

    +10
    0
    Atbildēt

    0

dro 15.09.2013. 09.31

Nebijis gadījums – Dombrovskis beidzot nav izvairījies no godīgas, atklātas atbildes un kā gandrīz vienmēr tas notiek – tūlīt dabūjis pa pieri. Nu kā tā drīkst, tas var būt bumerangs:) Atmodas laikā mēs gan tā nedomājām un no sirds pateicāmies mazajai Islandei par atbalstu. Atšķirībā no Islandes Dombrovskis gan vēl nav atzinis Katalonijas neatkarību:):):)
No otras puses kataloņi dzīvo demokrātiskā valstī un viņu kustībai manuprāt tikai ekonomiski cēloņi tāpat kā Beļģijas seperātistiem.

+8
-1
Atbildēt

5

    ligakalnina > dro 15.09.2013. 09.48

    Dombrovskim jābūt diplomātam, viņš nav privātpersona, bet, polituiķis un premjers, nevis “godīgam un atklātam” tik jūtīgos citai valstij jautājumos.
    reizēm “godīgums un atklātība” liecina par muļķību.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    piziks > dro 15.09.2013. 09.56

    lno: “(..) tas var būt bumerangs.”

    Lai satrenētos nedabūšanā ar bumerangu, tad jau drīzāk Valdiņu vajadzētu aizkomandēt uz Austrāliju, — Žaneta patrenējās, bet, redz, ņi figā nelīdzēja… = mētāties turpina un turpina arī pa pieri dabūt. Žanetas priekšrocība, ka šai tā piere mazsāpīga un līdzšinējie bumerangtrāpījieni nav līdzējuši.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > dro 15.09.2013. 10.03

    OT. Nesapratu vai Dombrovskis iestājies arī par Austrālijas aborigēnu valsti, vai Žanete par Katalonijas neatkarību?:)

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > dro 15.09.2013. 17.15

    Par to Austrālijas aborigēnu valsti – Austrālijas premjers gan šajā priekšvēlēšanu sakarā apsolījis, ka nedēļu dzīvos ar aborigēniem un kļūs viņu cilts locekli.
    Un no otras puses – pirms pieminēt Austrāliju, tomēr der atcerēties no vēstures, ka tā ir angļu cūcība, uz kuru tā izsūtīja pārējās britu pamattautas – pārsvarā īrus un velsiešus.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 15.09.2013. 10.01

    dzeris49. Dombrovsjis neko īpašu nav pateicis, korekta atbilde. Esi gudrs un ” budješ belaja bulka kušatj”:)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu