Prezidents: Valsts vara iet aizmugurē mūsu dzīvei • IR.lv

Prezidents: Valsts vara iet aizmugurē mūsu dzīvei

47
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Andrim Bērziņam ir kauns par situāciju Operā

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka patlaban Latvijas “valsts vara iet aizmugurē dzīvei”, jo tie, kuriem ir vara un iespējas, mēģina cits citu apkarot, lai paliktu pie varas. “Netiek pieņemti lēmumi un dzīve neiet uz priekšu, lai gan dzīve neapstājas,” ceturtdienas rītā LNT raidījumā “900 sekundes” teica prezidents.

Pašreizējo situāciju valdībā, kad uz ārpusi redzamas dažu partiju ministru aktivitātes, kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA) īstenotā Nacionālās operas direktora Andreja Žagara atlaišana no amata, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) paziņojums par demisiju 1.decembrī, ko premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) ir pieņēmis, pēc prezidenta domām, liecina, ka katra partija iet savu ceļu, “bet neiet kopā ar kopējo uzstādījumu”.

Bērziņš LNT teica, ka pašreizējā situācija valdībā viņam atgādina cilšu cīņu – katra partija kā cilts velk uz savu pusi. Viņš teica, ka “viens ultimāts nevar būt par pamatu, lai nogāztu valdību, tāpēc gluži loģiski ir nepieciešamas izmaiņas”, un sacu uzstādījumu par tām Bērziņš ir premjeram jau pateicis. Arī priekšlikumi valdības stiprināšanai tiks iesniegti.

Intervijā žurnālam „Ir”, kas publicēta ceturtdien, Valsts prezidents norāda, ka viņš ir pārliecināts par nepieciešamo kostitucionālo reformu – dot premjerministram plašākas pilnvaras ministru izvēlē. To apliecinot arī pieredze Eiropā. „Dodot premjeram lielākas pilnvaras un arī uzliekot lielāku atbildību. Tagad jau tas ir labi nostādīts – katrs savā vietā, bet par to atbildību – mēs, tie pārējie, paliekam klusāki, pieraujamies. Bet tā ir valdība, un valdībai jābūt kopīgai rīcībai,” saka Bērziņš.

Tāpat valdībai nāksies izvērtēt arī situāciju Nacionālajā operā, LNT raidījumā norādīja prezidents. Vaicāts par trešdien notikušo, kad Operas direktoram Žagaram dažu stundu laikā bija jāpamet savs darba kabinets, prezidents teica, ka „civilizētā pasaulē tā jautājumus nerisina; šim absurda teātrim pietrūkst tikai rokudzelžu un aizvešanas”.

Bērziņš arī atzina, ka Operā lietas ir jārisina, „bet nevar būt, ka tas tādā veidā izskan. Tas veids man liekas pilnīgi nepieņemams”. Tieši tāpēc prezidentam tagad „mute neveras aicināt kādu uz Latviju – kauns par Operu”.

Tikmēr ceturtdienas rītā Operas juridiskās un personāla daļas vadītāja Beata Galzone LNT raidījumā teica, ka nosūtītajā rīkojumā Žagara atbrīvošana no amata argumentēta tikai ar trīs vārdiem – “uzticības zaudēšanas dēļ”, tādējādi nesniedzot nekādus skaidrojumus, vai daudz pamatotākus argumentus Žagara atbrīvošanai. Savukārt “publiski ir pieejama informācija, ka jaunās Operas vadītājas [Ineses Eglītes] brālis ir partneris [Nacionālās apvienības politiķa] Gaida Bērziņa (NA) uzņēmumā”.

Trešdienas vakarā Operas direktors Andrejs Žagars izplatījis savu paziņojumu. Viņš izsaka nožēlu, ka ministre nav radusi iespēju iepazīstināt ar komisijas lēmumu un tikties klātienē. „Lai gan atklātā konkursa rezultātā biju viens no trim pretendentiem, kuri guva augstāko vērtējumu, ministre ignorējusi žūrijas lēmumu un darba tiesiskās attiecības. Oficiālu LNO valdes konkursa protokolu un informāciju par rezultātiem joprojām neesmu saņēmis,” norāda Žagars.

„Pēc vairākkārtēja budžeta samazinājuma krīzes periodā, pēdējo trīs gadu laikā izdevies stabilizēt finansiālo situāciju LNO. Šajā laikposmā palielinājušies ieņēmumi, līdz 98% pieauguši apmeklētības rādītāji, darbiniekiem paaugstinātas algas un 2012. gads noslēgts ar peļņu. LNO guvusi ievērojamus starptautiskus panākumus un atpazīstamību profesionālajā apritē. Tomēr no ministres puses esmu saņēmis personīgu izrēķināšanos un publiskus melus,” teikts paziņojumā.

„Esmu nolēmis vērsties pēc juridiskas palīdzības, lai izvērtētu ministres lēmuma likumību. Vērsīšos tiesā pret kultūras ministri gan par goda un cieņas aizskaršanu, gan apstrīdēšu ministres lēmuma tiesiskumu,” paziņojis Žagars.

 

Komentāri (47)

veronika_maksimcuka 12.09.2013. 10.12

Prezidents stipri paarspielee situaaciju gan attiecibaa uz operu, gan attiecibaa uz valsts varu – visu ir sametis vienaa katlaa. Dziivojot Vacijaa jau ilgus gadus, varu tikai teikt , ka tuuristi resti uegriezas Latvijas operaa, jo taa turistu aktivaakaja sezonaa, vasraa, ir vienkarschi sleegta, un vienkarschi nekdas imidzs operai arzemees vienkarschi nav. Visi pazist Alvi Hermani und Viesturu Kairischu, bet ne Andreju Zagaru. Es domaju, ka ministres parmetumi attiecibaa uz nesaimnieciskumu ir plnigi pamatoti.Protams, visas spekulacijas izbeigtos, ja nebutu schi mulkigaa nosacijuma, ka audita rezultatus nedrikst publicet. Nu vai tad Latvijas abiedriba ir mazi berni? Kas tas ir par stulbaam spelitem? Mes spelejamies paschi ar savu valsti un manam savu sirdsapzinu, ka esam godigi!

+7
-4
Atbildēt

0

austrisv 12.09.2013. 10.05

Prezidents Nulle, lai paskatās pats uz sevi.
Nevienam , pat operā , darbs nav uz mūžu, it seviški tādam kā Žagaram, kuram operā bija vienpersoniska vara: gan direktors, gan mākslinieciskais vadītājs un menedžeris. Īsts cars, bet darbs operā taču nebija padarīts labi , par finanšu situāciju nemaz nerunājot.
Nesen lasīju Ir žurnālā par Žagara vadītās N. operas situāciju, un labi atceros, kā tur tiek maksāts, un kam tiek maksāts un kam netiek utt.
Lai prezidents labāk rūpējas par Rīgas pils atjaunošanu, jo kritizēt var visi, bet prezidenta rezidence ir apdraudēta!!!

+7
-6
Atbildēt

0

marchaeva 12.09.2013. 23.48

Nu ar valodiņu pr stāvoklis nav īpaši uzlabojies. Diemžēl.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu