Pārāk daudz banānu • IR.lv

Pārāk daudz banānu

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Finanšu ministrs Andris Vilks kritizē lētos priekšvēlēšanu trikus un vaļsirdīgi atzīst, ka valdībai pietrūkst jaudas, lai izmēztu netīros Augeja staļļus

Pirmdienas rītā ar Andri Vilku brokastojam Finanšu ministrijas ēdnīcā. Deviņos no rīta te ieklīst retais, un arī ministram šis rīts sācies ar nelielu pārmaiņu. Parasti viņš brokastis – līdzpaņemtu jogurtu vai putru, ko pagatavo turpat, graudaugiem pārlejot vārošu ūdeni – ieturot darba kabinetā. Pusdienās gan viņš nākot uz šo pašu vai valdības mājas ēdnīcu. «Ārpusē pa kafejnīcām nestaigāju atšķirībā no dažiem deputātiem,» viņš izmet.

Šī nav vienīgā reize, kad Vilks (Vienotība) sevi pretnostata «deputātiem vai politiskajām elitēm», kā viņš to vienbrīd raksturo šajā sarunā. Pēdējās nedēļās viņš regulāri asi un vaļsirdīgi komentē sabiedriski politiskās norises. «Nu re! Politiķi labi atpūtušies, budžeta ultimāti klāt!» Vilks rakstīja Twitter, norādot uz «nāves ēnu» budžetam, bet Izglītības un zinātnes ministrijā aicināja piesaistīt «avārijas brigādi», jo «ar reformām ir par vēlu».

Prasu, vai tā nāves ēna ir tik liela, ka 1.oktobrī finanšu ministram nebūs budžeta, ko nest uz Saeimu. «Iespējams ir viss,» Vilks atbild. No vienas puses, budžets esot teju gatavs un pēc būtības daudz vienkāršāks nekā iepriekšējos krīzes gados. No otras puses, «politiskā situācija ir tik neskaidra». Ministram radies iespaids, ka koalīcijas partneriem «nav vēlmes risinājumu atrast», bet notiek mēģinājumi radīt nākamā gada Saeimas vēlēšanu karogus. «Lai visu ziemu varētu tos vicināt – re, kā mēs Dombrovski piespiedām to izdarīt vai tamlīdzīgi,» viņš saka. «Nacionāļi droši vien uzskata, ka viņiem [Saeimā] varētu būt tikpat labi panākumi kā Rīgas vēlēšanās, reformisti cīnās par savu eksistenci, Vienotība pa vidu. Tāds tas fons.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu