Palīdzēt tiem, kuriem visvairāk vajag • IR.lv

Palīdzēt tiem, kuriem visvairāk vajag

31
Foto: Atis Ieviņš, F64
Olafs Pulks

Lai apmaksātu pusdienas bērniem no trūcīgajām daudzbērnu ģimenēm, Rīgā šogad līdz gada beigām būtu nepieciešami 96 tūkstoši latu

Sācies jaunais mācību gads – gan ar cerībām, vēlmēm un iecerēm, gan satraukumu un dažkārt pat neziņu. Nemiers ir ģimenēs, kuru ienākumi nav pietiekami, lai nodrošinātu bērnu ikdienas vajadzības. Vecāki satraucas, vai izdosies pilnvērtīgi izskolot savas atvases, vai viņiem pārāk ātri nebūs jādodas darba gaitās.

Nevaru aizmirst kādas skolas direktores stāstīto, cik grūti bijis dzirdēt, kā ceturtās klases skolēnam kurkst vēders, skatoties, kā viņa māsiņa, pirmklasniece, ēd pusdienas.

Māsiņai to apmaksāja valdība, bet brālim no daudzbērnu ģimenes, skolas pusdienām naudiņas nepietika.

Politiķu uzdevums ir reaģēt uz šādu sociālu nevienlīdzību, piedāvājot risinājumus. Tādēļ es iesniedzu deputāta priekšlikumu budžeta grozījumiem, lai Rīgas dome apmaksātu pusdienas bērniem no trūcīgajām daudzbērnu ģimenēm. Šim nolūkam līdz 2013.gada beigām būtu nepieciešami 96 tūkstoši latu.

Domāju, ka „Saskaņas centra” un „Gods kalpot Rīgai” Rīgas domes deputāti, kuri regulāri uzsver savu ieguldījumu sociālo jautājumu risināšanā, šādu sociāli taisnīgu priekšlikumu atbalstīs. Diemžēl papildus piecu miljonu piešķiršana „Rīgas satiksmei”, kura jau trešo gadu strādā ar zaudējumiem, vairākuma deputātiem bija svarīgāka nekā daudzbērnu ģimeņu bērnu atbalstīšana.

Skumji, ja tas ir noticis politiskas greizsirdības dēļ, kura izpaužas „uzstādījumā” neatbalstīt neko, ko iesniedz „Vienotības” deputāti. Nauda jau bija domāta bērniem, turklāt e-kartes sistēma ļauj pārskaitīt pabalsta naudu konkrētam bērnam, citiem par to nezinot. Tas pasargā daudzbērnu ģimeņu atvases no iespējamās ķircināšanas un klasesbiedru augstprātības.

Šo problēmu neatrisina arī Rīgas domes piešķirtais viens miljons latu triju ēdienu apmaksai trūcīgajiem rīdziniekiem.

Kā liecina RD Labklājības departamenta pētījums 70% no tiem cilvēkiem, kuri ēd šīs pusdienas, ir vientuļi, un tie nav bērni. Turklāt laikā, kad bezmaksas ēdiens ir pieejams, bērni ir skolā un šādu atbalstu izmantot nevar. Šo lielo naudas summu varētu izlietot mērķtiecīgāk, piešķirot bezmaksas pusdienas bērniem no trūcīgajām ģimenēm.

Atbalstu labklājības ministres ierosmi – visiem skolēniem līdz 9.klasei piešķirt valdības apmaksātas brīvpusdienas. Ja šis priekšlikums negūs atbalstu, tad iesniegšu 2014.gada Rīgas budžetam savu – piešķirt naudu skolas brīvpusdienām trūcīgo daudzbērnu ģimeņu bērniem.

„Vienotība” vienmēr ir uzskatījusi un programmā uzsvērusi, ka jāpalīdz ir tieši tiem, kuriem tas visvairāk ir nepieciešams, un tie ir bērni no trūcīgam daudzbērnu ģimenēm!

Autors ir partijas „Vienotība” Rīgas domes frakcijas vadītāja vietnieks

 

Komentāri (31)

inta_s 05.09.2013. 15.02

Man nav saprotams kāpēc Olafs neuzstāja, ka PV jārīko atklāts konkurss un tad arī viņš kopā ar citiem pretendentiem cīnīsies par to kurš ieņems to amatu?
Vienotības deklarētie principi taču to noteica, ka amatos tikai caur atklātiem konkursiem!

+13
-4
Atbildēt

4

    andris902 > inta_s 05.09.2013. 15.16

    ….tāpat kā Kultūras ministrijā un Tieslietu ministrijā?….kur konkursa rezultāti netiek ņemti vērā, bet visu izlemj ministriem pietuvināti “līderi”?….tad, ar ko atšķiras šādi konkursi no iecelšanas amatā bez konkursa?….

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > inta_s 05.09.2013. 21.19

    Kādi šeit rakstošie?Es saku,ka visi euroieviesēji bez referenduma ir pār vienu kārti metami – mārkā iekšā un slogu virsū.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > inta_s 05.09.2013. 20.22

    …paga, paga!….šeit rakstošie uzskata, ka NA ir vienīgie un pareizie latvieši….ja Vienotība neatšķiras no NA, tad jau tas ir pagodinājums!…. :))

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Egitazz > inta_s 05.09.2013. 18.44

    zanE
    ne ar ko neatšķiras, tas gan. Bet tik pat loģisks secinājums ir, ka arī V ne ar ko neatšķiras no Tp, SC NA utt.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Janis 05.09.2013. 14.16

Vai šis cēļsirdīgais cilvēks ir tas pats Olafs Pulks, kas nesen tika iekārtots A/S Pasažieru Vilciens?
Vai tomēr es kaut ko jaucu?

Bet ja tomēr nē, kāpēc gan viņam nenoziedot visu savu A/S PV iegūto darba samaksu, šim cēlsirdīgajam mērķim.
Kā nekā, kungs tāpat saņem kaut ko par neko.

+15
-7
Atbildēt

3

    ineta_rr > Janis 05.09.2013. 18.20

    Cik man reizes būs jāatkārto, Skandināvijā par trūcīgajiem rūpējas valsts nevis bagāti onkuļi jeb filantropi. Protams, varbūt esmu pārpratis, ka Latvijas tauta grib pievienoties elitārajam Skandināvijas klubiņam.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Kokle > Janis 05.09.2013. 20.51

    Kā tu domā, kā tad valsts var parūpēties par trūcīgākajiem? Varbūt no sākuma varam neļaut čupiņai “savējo” sagrābties naudu par neko, jebšu nelikt pulka kungu par kaut kādu mistisku padomdevēju stacijā?! Tad varbūt kaut kas paliks pāri tiem izsalkušajiem un nebūs te jālasa idiotiski, ciniski mēģinājumi nospodrināt savu tēlu.

    Bagāts viņš, bet mīkstu sirdi:

    Dzird par grūtdienīšu raudām,

    Tūdaļ kabatā bāž roku,

    Izvelk savu – nēzdodziņu.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    lindapastare > Janis 05.09.2013. 14.22

    Kāds ir limits algas lielumam, līdz kuram attiecīgā persona drīkst raizēties par trūcīgo ģimeņu bērniem? Kādi Ls 1500 neto? Ja alga lielāka, tad kas ir jādara – jācieš klusu vai vienkārši jāignorē?

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

Kristīne 05.09.2013. 22.02

“Bagāts viņš, bet mīkstu sirdi:

Dzird par grūtdienīšu raudām,

Tūdaļ kabatā bāž roku,

Izvelk savu – nēzdodziņu.”
(C) Rainis, 1896

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu