Nenovērtētais dārgums • IR.lv

Nenovērtētais dārgums

4
Zane Bojāre (no kreisās) un Solvita Kostjukova radījušas sociālo uzņēmumu Lude, kurā darina grīdas paklājus.
Gunita Nagle

Mūsu vidū ar katru gadu kļūst aizvien vairāk ņipru un veselīgu senioru, radot sabiedrībai vēl vienu āķīgu uzdevumu – ko darīt, lai viņi atslogotu, nevis apgrūtinātu ekonomiku. Jauni, uzņēmīgi un labestīgi cilvēki Latvijā ir atraduši risinājumu

Senioru zināšanas, prasmes un darba mīlestība ir milzīgs, neizmantots resurss, – viena otru papildinot, saka dizaina maģistrantūras studente Jekaterina Stakle un topošā sociālantropoloģe Anna Žabicka, kas kopā radījušas projektu paaudžu sadarbības veicināšanai Iesakņotāji. Jekaterina un Anna meklē veidu, kā uzlabot cienījamu vecumu sasniegušu cilvēku dzīvi, ļaujot vaļu viņu vēlmei darboties. Tieši ar tādu pašu domu divas draudzenes Solvita Kostjukova un Zane Bojāre radījušas sociālo uzņēmumu Lude, kurā grīdas paklāju darināšanā iesaistījušas savu mammu vienaudzes.

«Kad mums radās ideja par Ludi, iedziļinājāmies statistikā un redzējām, cik ļoti šī problēma ir samilzusi,» saka Solvita, ar to domādama visiem pieejamos ANO datus, ka turpmāko gadu laikā pasaulē jau būs viens miljards ļaužu vecumā virs 60 gadiem. Latvijā jau tagad gandrīz katrs ceturtais ir sasniedzis pensijas vecumu.

Ekonomisti mudina gādāt, lai novecojot cilvēki paliktu sabiedriski aktīvi, jo tas ir visu interesēs. «Taču nekādi risinājumi principā netiek piedāvāti, un mēs sapratām, ka esam īstajā laikā un vietā,» saka Solvita, kura kopā ar Zani īsteno būtībā vienkāršu ideju – dot iespēju cienījama vecuma dāmām divas, trīs reizes nedēļā satikties darbnīcā pie stellēm, lai no trikotāžas atgriezumiem radītu grīdsegas. Lai gan Lude tikai šovasar sākusi darbu, jau tagad meitenes pārliecinājušās, ka pensijas vecumu sasnieguši cilvēki ir no darba tirgus izmests, nenovērtēts dārgums. «Mūsdienu pensionārs ir veselīgs, spirgts, žirgts cilvēks, kuru biedē apziņa, ka viņu vairs negaida darbavietā,» saka Zane, sajūsminoties, ar kādu darba prieku pie stellēm strādā viņu pirmās audējas – Ieva Altena, Regīna Besere un Solvitas mamma Biruta Kostjukova.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu