Siltā sirds • IR.lv

Siltā sirds

3
Foto — Nora Krevneva, F64
Ieva Puķe

Māksliniece Indra Sproģe šoruden uz skolu pavadīs divus dēlus, bet pati veidos alfabēta grāmatu un animāciju angliski runājošiem bērniem, arī akciju Gaismaspils iesildīšanai Gribu iet uz bibliotēku

Mākslinieces Indras Sproģes ģimenes mājās Garciemā darbdienas rītā ap astoņiem tāds klusums, ka var sadzirdēt, kā dārzā krīt āboli. Indra pa rasotu mauriņu basām kājām iznāk pretī kā laumiņa, mirdzošām acīm, pār pleciem meitenīgi krītošiem matiem. No virtuves, kur viņa uz grauzdētām maizītēm uzsmērējusi pašas vārītu ābolu zapti, nonākam studijā, kas ir viņas radošo eksperimentu ķēķis. Rezultāts – jau par bērnu literatūras klasiku kļuvusī burtu grāmata un animācija Joka pēc alfabēts, lasīšanas grāmata Miljons, reizrēķina grāmata un DVD Māci mani, Degunlāci! Sproģe ir saņēmusi trīs Latvijas grāmatizdevēju gada balvas Zelta ābele, kopā ar ilggadīgu sadarbības partneri mūziķi Renāru Kauperu un Degunlāci šogad tikusi arī pie Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā.

Indra nav tik māņticīga, lai neatklātu – panākumu spārnota, centīsies pārkāpt nacionālās robežas. Pašlaik ar palīgiem top alfabēta mācīšanas komplekts angļu valodā.

«Re, te ir četri darbagaldi!» māksliniece ļauj ielūkoties studijā. Liels montāžas datora ekrāns, filmēšanas kamera pie griestiem raugās uz galda gulošā filca ķengurā. «Logi aizlīmēti, lai neielauztos saules gaisma, lai nebūtu nekāds vilinājums,» Indra komentē. Termiņu nav, vienkārši – process, viss notiek baigā laimē, viņas balsī skan vieglums. «Veidosim to, kā šie karavīri cīnās savā starpā,» viņa datorā rāda animācijas kadrus, kam vienā malā pēkšņi sakustas dažādu rakstāmpiederumu instalācijas – parotaļāties pienācis jaunākais dēls Filips.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu