Karstums vairo vardarbību? • IR.lv

Karstums vairo vardarbību?

5
Somālijas galvaspilsēta Mogadīšo pēc pilsoņu kara.

Zinātnieku grupa publicējusi pētījumu, kurā apgalvots, ka globālā sasilšana palielina militāru konfliktu iespējamību. Citi pētnieki šo likumsakarību ir nekavējoties apšaubījuši. Tagad strīds ir iekarsis tāpat kā šī vasara

Pastāv vispārpieņemts uzskats, ka klimata izmaiņas būtiski ietekmēs apkārtējo vidi un arī iedzīvotāju ikdienu. Sekojot šai loģikai, var arī secināt: sarūkot resursiem, palielināsies vardarbīgu konfliktu iespējamība. Pirmajā acu uzmetienā šāds apgalvojums liekas muļķīgs. Un tomēr jau vismaz 20 gadus zinātnieki diskutē, vai globālā sasilšana tik tiešām var palielināt vardarbību. Vairāki līdzšinējie pētījumi gan nav devuši skaidru atbildi. Daļa pētnieku uzskata, ka klimata izmaiņas tiešām apdraud mieru, citi to sauc par aplamu hipotēzi. Vēl vairāk – ir arī tādi, kas uzskata, ka sasilšana jaunu karu iespējamību tieši samazinās.

Tāpēc nebija ilgi jāgaida, kad pēc jauna pētījuma publicēšanas respektablajā žurnālā Science zinātnieku sabiedrība sāka viļņoties. Solomona Hsjana vadītā pētnieku komanda no Kalifornijas Universitātes Bērklijā izanalizēja 60 citus pētījumus un nonāca pie secinājuma: globālā sasilšana nenoliedzami palielina vardarbīgu konfliktu draudus. Ja vidējā gaisa temperatūra, kā tiek prognozēts, līdz 2050.gadam palielināsies par 2-4 grādiem pēc Celsija, bruņotu konfliktu iespējamība dažos pasaules reģionos pieaugs pat par 50%. Taču kopumā vardarbības saasināšanos jutīs ikviens planētas nostūris. Savu teoriju viņi papildina ar dažiem piemēriem: negaidīti krass vardarbības pieaugums ģimenēs Indijā un Austrālijā, biežākas slepkavības ASV un Tanzānijā, etniski grautiņi Eiropā un Dienvidāzijā, konflikti par zemi Brazīlijā, policijas vardarbība Nīderlandē. Pētījuma autori uzsver, ka šis ir lielākais darbs šajā jomā līdz šim, jo neviens pie tik apjomīgas analīzes vēl nebija ķēries.

Nāvējoši karstuma viļņi

«Karstāks laiks mudina mūs slepkavot citam citu,» šādu dīvainu virsrakstu, ziņojot par pētījumu, izvēlējās nopietnais amerikāņu žurnāls The Atlantic. Piezemētāk rīkojās britu BBC: «Vardarbības palielināšanās tiek saistīta ar klimata izmaiņām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu