Reformu partijas politiķe pārmet FM nepadarītu darbu • IR.lv

Reformu partijas politiķe pārmet FM nepadarītu darbu

40
Zanda Kalniņa-Lukaševica. Foto: Raitis Plauks, F64

Koalīcijas partneri rosinās papildu ienākumus gūt ar jaunu ostu nodevu

Kaut arī 2012.gada maijā tika pieņemts lēmums samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), nostiprinot nodomu likumā, Finanšu ministrija (FM) gadu nav runājusi ar pašvaldībām un atradusi pareizu risinājumu, kā nesamazinātu pašvaldību ienākumus, šorīt Latvijas Radio 1 pauda Saeimas Reformu partijas (RP) deputāte, frakcijas vadītāja vietniece Zanda Kalniņa-Lukašēvica, secinot, ka tāpēc radusies vēlme likumu nepildīt.

Tāpēc tagad sāktajā diskusijā par solīto darbaspēka nodokļu mazināšanu, ar ko rēķinoties arī darba devēji, galvenais ir rast risinājumu, kā nodokļus mazināt, bet vienlaikus nodrošināt ienākumus visām valsts un pašvaldību funkcijām. Kā zināms, IIN ir galvenais ienākumu avots pašvaldību budžetā.

Kalniņa-Lukaševica pārmet FM vēlmi ”bīdīt uz priekšu budžetu” ar ”grāmatvediskiem paņēmieniem, pārkārtojot ciparus starp ailītēm”. Nodokļu politika ir viens no instrumentiem, kā virzīt uz priekšu valsts attīstību, un RP nevar pieņemt ierēdņu priekšlikumus, par tiem nediskutējot, paskaidroja politiķe.

RP diskusijās par nākamā gada budžetu piedāvā pirmkārt raudzīties, kā palielināt valsts ieņēmumus, lai nodrošinātu algas skolotājiem, mediķiem, policistiem, finansētu citas valsts vajadzības. Koalīcijas partneres galvenais ierosinājums būs uzlikt jaunu ostu nodokli, ar kuru budžetā varētu iegūt papildu 50-70 miljonus latu, pauda Kalniņa-Lukaševica.

”Tallinas osta Igaunijas budžetā ienes 40 miljonus eiro katru gadu. Mums ir trīs lielās ostas ar lielāku apgrozījumu, ar to iemaksāto varētu finansēt visas valsts budžeta vajadzības, kam tagad naudas trūkst,” vērtē RP pārstāve. Partija koalīcijā iepriekš par to jau runājusi, tomēr ”Vienotības” reakcija liecinājusi, ka ”ostas ir tabu”, neaizskarama tēma. ”Tagad ceru, ka ”Vienotība” būs pietiekami drosmīga,” sacīja Kalniņa-Lukaševica.

Pēc RP politiķes teiktā, tehniski ostu nodevas noteikšanas prasītu ”nesarežģītus grozījumus Ostu likumā, kas var izskatīties kā viens pants”. Viņasprāt, tā reālākā iespēja palielināt valsts ienākumus, jo ostu rīcībā milzīgi resursi – zemes, infrastruktūra, ko tagad izmanto tikai atsevišķas grupas priekšrocībām, ”ložām dažādos iestādījumos”.

Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka darbaspēka nodokļu samazināšana radīs jaunas darbavietas, ļaus uzņēmējiem palielināt darbiniekiem algas, un tas ”atgriežas ar uzviju valsts budžetā”. Kaut šogad IIN samazināts, ieņēmumi ir lielāki nekā pērn. Savukārt nākamajam gadam akcīzes nodoklim ir krietni zemāka prognoze nekā pērn, norādīja politiķe, uzsverot – šie ienākumi jāpalielina, izveidojot motivējošu sistēmu muitā, policijā, lai tiesībsargi vairāk lūkotos uz nodokļu iekasēšanu.

Jau vēstīts, ka FM rosinājusi trīs variantus darbaspēka nodokļu mazināšanai, liekot uzsvaru uz mazākām sociālās apdrošināšanas iemaksām un lielāku neapliekamo minimumu.

Komentāri (40)

Edzs 12.08.2013. 15.02

_”Tallinas osta Igaunijas budžetā ienes 40 miljonus eiro katru gadu. Mums ir trīs lielās ostas ar lielāku apgrozījumu, ar to iemaksāto varētu finansēt visas valsts budžeta vajadzības, kam tagad naudas trūkst,” vērtē RP pārstāve. Partija koalīcijā iepriekš par to jau runājusi, tomēr ”Vienotības” reakcija liecinājusi, ka ”ostas ir tabu”, neaizskarama tēma. ”Tagad ceru, ka ”Vienotība” būs pietiekami drosmīga,” sacīja Kalniņa-Lukaševica._
~~~~~~~~~~~~~~~
Hamburgas ostas Elbas izteka nes ienakumus Vacijas federalaja budzheta, nevis Hamburgas pilsetai.
Latvija viss ir citadak. 20 neatkaribas gadus ostas nes ienakumus nevis valsts budzhetam bet Ventspils, Liepajas un Rigas pilsetam vai sho pilsetu nozimigam personam.
skumji ka sapratiga iniciativa revidet likumu tik pec 20 gadiem nak no nu jau dziestoshas partijas, vel skumjak bus parliecinaties par to ka sabiedribai nezinamu apstaklju delj valsts attiecibas ar savam ostam ir neaizskarama tema premjera partijai Vienotibai.

+6
-1
Atbildēt

3

    Inese > Edzs 12.08.2013. 15.23

    Tallinas osta ir valsts korporācija, kurā ietilpst 5 ostas, nevis 1, kā varētu šķist tantēm Sidrām ;) Ja runā par RB, tad lūk skaitļi:

    http://s1.bild.me/bilder/060112/208605645.jpg

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > Edzs 12.08.2013. 20.02

    _”46 milj. EUR iemaksāti nodokļi valsts un Rīgas pašvaldības budžetos (2011)”_
    ~~~
    te nav pateikts ko sanjem valsts budzhets.
    bat paldies par papildinajumu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Uģis > Edzs 12.08.2013. 21.42

    Papildinājums papildinājumam.
    Daži citāti no Likuma par ostām:
    2.p.”Osta ir ar robežām noteikta Latvijas sauszemes teritorijas dala…”
    7.p.(1)”Ostas pārvalde ir publisko tiesību subjekts…”

    Daži skaitļi no Rīgas Brīvostas pārvaldes 2012.gada finanšu pārskata:
    Bruto ieņēmumu pārsniegums pār izdevumiem Ls31.6m
    Ieņēmumu pārsniegums pār izdevumiem pirms nodokļiem Ls10.0m
    Pārējie nodokļi Ls0.18m (ienākuma nodoklis ostām nav jāmaksā)
    Pārskata gada ieņēmumu pārsniegums pār izdevumiem Ls9.8m

    Daži skaitļi no akciju sabiedrības Tallinas osta 2012.gada konsolidētā pārskata:
    Ieņēmumi €88.6m
    Peļņa pirms ienākuma nodokļa €41.8m
    Ienākumu nodoklis €9.0m
    Neto peļņa €32.8m

    Secinājumi?
    Nevienam nevar ticēt:
    ne Reformu partijas politiķei,
    ne cilvēkam, kas viņu apsaukāja,
    ne Rīgas Brīvostas pārvaldei, kas ir pārpublicētā slaida autori.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Þanis Bezmers 12.08.2013. 10.00

Ai, ai, jaunais zaļā menta dežurant! Tik neglīti apsaukāt sabiedroto. Ja nu tavam načaļņikam viņa ļoti patīk? Būsi nopelnījis drāzienu kopā ar semočku dozas samazinājumu, garantēti. Nepatikšanas no paša rīta.

+10
-8
Atbildēt

0

Kristīne 12.08.2013. 14.25

V un RP publiskā rīvēšanās sāk krist uz nerviem. Vai tiešām šamie visi ir pilnīgi dunduki un nespēj vienoties bez stulbas kašķēšanās? RP, protams, var bērndārznieciski norādīt, ka “jā, bet viņi (V) to sāka”, tomēr derētu jau laikam beigt to akmentiņu mešanu kamiņa dārziņā, jo labuma no tā nav nekāda, vien politiķi un politikāņi izšķērdīgi tērē salīdzinoši dāsni atalgoto darba laiku.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu