Eksperts: Eiropas Cilvēktiesību tiesa var apturēt Čalovska izdošanu • IR.lv

Eksperts: Eiropas Cilvēktiesību tiesa var apturēt Čalovska izdošanu

41
Eiropas Cilvēktiesību tiesas ēka. Publicitātes foto

Valdības lēmumā neesot ņemtas vērā Satversmē noteiktās indivīda pamatttiesības

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT), kurā ASV par kibernoziegumiem apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska advokāts solījies iesniegt sūdzību par izdošanas lēmumu, var aicināt viņu neizdot, nosakot pagaidu aizsardzību, kamēr neizskatīs lietu pēc būtības. Tā šorīt intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Universitātes asociētais profesors, cilvēktiesību eksperts Artūrs Kučs.

Viņš skaidroja, ka ECT pēc iesniegtās sūdzības var lemt par papildu apstākļiem, taču tas nenozīmējot, ka, izskatot lietu pēc būtības, tā noteikti atcels vakar Latvijas valdības pieņemto lēmumu izdot Čalovski ASV. Tādi precedenti gan esot bijuši.

”Domāju, ka tuvākās nedēļas laikā būs ECT lēmums,” prognozēja Kučs, ”tas šādos gadījumos tiek ātri pieņemts un ir juridiski korekts.” Viņš pauda cerību, ka Latvija nogaidīs ar Čalovsks transportēšanu uz ASV līdz ECT lēmumam. Ja viņš tiks izdots, mainīt situāciju būs grūti, jo ASV nav saistoša Eiropas Cilvēktiesību konvencija.

Kučs cer, ka Latvijas valdības vakardienas lēmums tomēr izdot Čalovski ASV nekļūs par precedentu, jo valdība viņa vērtējumā vairāk vadījusies pēc politiskiem apsvērumiem, bet nav ņēmusi vērā Satversmē noteiktās valsts saistības pret saviem pilsoņiem un indivīda pamattiesības. Laba zīme gan esot tā, ka lēmums nebija vienprātīgs, proti, Reformu partijas ministri balsojuši pret ASV apsūdzētā izdošanu.

Eksperta skatījumā, šādi lēmumi, ņemot vērā ne tikai starptautisko līgumu ar ASV par apsūdzēto izdošanu, bet arī cilvēktiesību konvenciju, būtu jāpieņem Augstākajai tiesai un prokuratūrai. Kučs norāda, ka Čalovska garās izdošanas epopejas gaitā viskorektāko atzinumu devusi Satversmes tiesa, norādot uz Latvijas un ASV līgumā esošajiem punktiem, kuros ņemtas vērā indivīda tiesības. Valdība tos neesot ievērojusi.

Līgums tomēr paredzot skaidru atrunu, ka izdot var par tiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas arī Latvijā ir likumpārkāpumi, skaidroja Kučs. ”Lielākā problēma, kas parādās Čalovska lietā – fundamentālā sodu sistēmas atšķirība. Latvijā par šādu pārkāpumu paredzēts 10 gadu sods, ASV – 67 gadi, jo tur saskaita sodus par dažādiem nodarījumiem. Izdot par pārkāpumiem, kas nav paredzēti Latvijas Krimināllikumā, nevarētu,” uzsvēra lietpratējs.

Jau vēstīts, ka Čalovskis ASV apsūdzēts par dalību datorvīrusa radīšanā, ar kuru inficēti miljoniem datoru pasaulē un ar kura palīdzību noziedzīgā grupa nelikumīgi ieguva naudu no svešu banku kontiem.

Komentāri (41)

Juris 07.08.2013. 11.00

Mani vairak interesee cits – kapec shii azhiotazha? Ja citi interneta resursi nemelo, tad LV ir izdevusi 10 cilvekus tiesashanai citas valstis. Kur bija visi shie cilvektiesibu aizstavji toreiz?
Vai butu jasaprot, ka visi ieprieksejie bija vainigi, bet shitais tiek izdots, jo “nepareizaa” tautiba?
Ja jau tiek kultivets uzskats, ka valsts nedrikst izdot savus pilsonjus par noziegumiem, ko tie pastradaa citas valsts teritorijaa, tad par ko bija tads sashutums, kad viens arvalstu diplomats nogalinaja divus policistus, aizlaida majas un taa valsts paradija LV videjo pirkstu?
Vai es pareizi saprotu ekspertu, ka, ja es veicu 10 likumparkapumus Igaunijaa un tikai 1 no tiem butu parkapums LV, mani nedrikstetu izdot vai vispar tiesat?

+17
-4
Atbildēt

8

    Danute Klaiva > Juris 07.08.2013. 11.36

    10! Nezinu neko pa taviem 10 izdotajiem. Ja te piesauc bērnu atdošāna citu valstu pilsōņiem, tad varbūt ir pat vairāk kā 10. Bet kas attiecas starp Latviju un ASV ir tikai viena izdošana bijusi un Čelovskis ir otrais ko grib izdot. To kad premjers saka ka d citādi balsot nevarēja un ka tas nebija politisks lēmums, bet juriģisks, tad tie ir klaji meli. Premjers pārkāpa Latvijas pilsoņu tiesības. Lai ar kā Vienotība un tie pārējie ir izdarījuši lāča pakalpojumu savām partijām. Aizmirstat 14 gadā par tikšanu politikā. Partija kas savus pilsoņus atdot suņiem apēšanai nav cienīga būt politikā. Un vispār viņi nekad nav darbojušies valsts intresēs, naudas atdošana, tautas vēlmi neuzklausīja, jo vairāk pat nemēģināju sarunas vest. Tgad šis izdošanas lēmums. Es ļoti vēlos zināt tos 7 ministra vārdus kas balsoja par izdošanu un tā viena kas aturējās. Es gribu zināt kas ir pret tautu, jo vairāk pret Latvijas pilsoņu intresēm!!! Vienozīmīgi ja valdībai nav intresantas manas domas, tad man pilnīgi nerausta valsts lēmumi, jo es šādu valdību noraidu un izsaku pilnīgu neuzticību! Man nav drošības kad rīt uz kādu apsūdzības pamata neizdod mani saplosīšanai. Neviesn neesam pasargāti, jo visi gan lietojam globālo tīmekli gan arī braukājam pa pasauli un jebkurš varējis ir kur ielīts nejauši vai ko izdarījis neapzināti un tikt sauks pie atbildības.

    +4
    -17
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > Juris 07.08.2013. 11.41

    Bet tomēr nejauksim divas lietas izdod pilsoni ES valstīm, kur var viņus aizstāvēt arī Latvijas juristi, vai izdot varmācīgai valstij, kas nav ES sastāvā un kur nav tiesības viņu aizstāvēt Latvijas juristiem. Te ir tikai viens Latvijas politiķi kalpo ASV jo pat Krievija ASV neatdeva noziedznieku Nr1 ko pati ASV pasludināja par tādu. Tas kantoris Rīgas centrā ir kaitniecisks Latvijas pilsoņiem un ne tikai pilsoņiem, visas pēdējo laiku darbības ir tikai bāzētas uz Latvijas suverinitātes graušanu.

    +5
    -17
    Atbildēt

    0

    andris902 > Juris 07.08.2013. 11.05

    ….lūdzu, sniedziet informāciju par to 10 cilvēku izdošanu – cik ilgā laika posmā, uz kādām valstīm, par kādiem likumpārkāpumiem….
    …kā arī – cik izdošanas pieprasījumi noraidīti, kādām valstīm, par kādiem pārkāpumiem…

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    andris902 > Juris 07.08.2013. 23.45

    ….vai man vēlreiz atkārtot un attiecināt uz Tevi Tavu komentāru – 7.augustā 2013 08:41?….

    ….”Nu neslēp zem brunčiem, parādi visu bildi”…bet labi, ka apjēdzi parādīt, ka tieslietu sistēma Latvijā ir ar nolaistām biksēm un tikpat nespējīga kā Tu….redzu – Tev sagādā baudu to aplūkot….

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > Juris 07.08.2013. 12.57

    canoss Es ļoti vēlos zināt tos 7 ministra vārdus kas balsoja par izdošanu un tā viena kas aturējās.
    ===================================

    Ministru prezidents Valdis Dombrovskis – par izdošanu.
    Finanšu ministrs Andris Vilks- par izdošanu.
    Labklājības ministre Ilze Viņķele – par izdošanu.
    Satiksmes ministrs Anrijs Matīss – par izdošanu.
    Tieslietu ministrs Jānis Bordāns – par izdošanu.
    Veselības ministre Ingrīda Circene – par izdošanu.
    Zemkopības ministre Laimdota Straujuma – par izdošanu.

    Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs – pret izdošanu.
    Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts – pret izdošanu.
    Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis – pret izdošanu.
    Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis – pret izdošanu.
    Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs – pret izdošanu.

    Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende – atturējās.

    Aizsardzības ministrs Artis Pabriks – nepiedalījās, jo ir atvaļinājumā.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > Juris 07.08.2013. 23.27

    zanE. Nu par kādu tiesisku valsti var runāt, ja to nepārvalda SC + RP, bet Dombrovska prettautiskais režīms?:)
    Nu neslēp zem brunčiem, parādi visu bildi: http://www.lsm.lv/lv/zinas/latvija/eksperti-policijai-un-tiesam-trukst-it-zinashanu.a62673/
    P.S.
    Tu kādreiz ļoti mīlēji uzsvērt “savējie”. Pamazām var noprast, kuri tie ir:):):)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > Juris 07.08.2013. 11.17

    Pēdējos trijos gados Augstākā tiesa (AT) akceptējusi astoņu Latvijas pilsoņu izdošanu tiesāšanai ārvalstīs – ASV, Vācijā, Igaunijā un citur, kur viņiem būs jāstājas tiesas priekšā un jāatbild par apsūdzībām vērienīgās krāpšanās, zādzībās un laupīšanās, kā arī par narkotiku noziegumiem, liecina Augstākās tiesas (AT) apkopotie dati par lietām, kurās vērtēti Ģenerālprokuratūras lēmumi par izdošanu. Precīzu datu par to, cik Latvijas pilsoņi šajā laikā izdoti tiesāšanai ārvalstīs, atbildīgajām iestādēm gan nav….
    “Latvijas Vēstneša” datu bāzē atrodami četri valdības pieņemti lēmumi par Latvijas pilsoņu izdošanu ārvalstīm, no tiem viens paredz izdošanu Ukrainai, viens – ASV, viens Jaunzēlandei un viens – kriminālvajāšanai Baltkrievijā. Savukārt Ģenerālprokuratūra, kura pārbauda ārvalstu likumsargu lūgumus par personu izdošanu un lemj par to, vai cilvēks ārvalstīm izdodams, portālam “Delfi” norādīja, ka prokuratūra šādus datus neapkopo.

    Prokuratūrā portālam “Delfi” papildināja, ka 2012.gadā no ārvalstīm saņemti 57 lūgumi par personu izdošanu, tostarp, 44 nosūtīti ES dalībvalstīm, bet 13 – no tā dēvētajām trešajām valstīm, tādām, kā ASV – 3 , Norvēģijas – 4, Krievijas un Ukrainas no katras pa 2 lūgumiem, kā arī Kazahstānas, no kuras saņemts viens lūgums.

    Vai copy-paste lielmeistarei pēc Čalovska šoka sākusies amnēzija?:):):)

    +18
    -3
    Atbildēt

    0

dro 07.08.2013. 08.20

Ka ECT prot taisīt kumēdiņus, šaubu nav. To pierāda Hodorkovska lieta – ECT nespēja saskatīt politiskus motīvus…Nu bet cerēsim, ka tiesa vadīsies pēc veselā saprāta:)

+17
-8
Atbildēt

6

    Inese > dro 07.08.2013. 08.30

    Kā var saskatīt to kā nav? Tas, ka tev smadzenes pamatīgi izskalojis t.s. MBH preses centrs, šaubu nav. Bet vajag arī savai galvai uz pleciem būt ;)

    +3
    -16
    Atbildēt

    0

    Inese > dro 07.08.2013. 08.49

    Ino, pieņemts tomēr, ka zem tādiem komentāriem kā tavējie parakstās šādi:

    Ino, 12 gadi.

    +5
    -16
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > dro 07.08.2013. 09.59

    Politiskais motīvs nepadara Hodorkovska noziegumus par nebijušiem.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    dro > dro 07.08.2013. 12.34

    Nu, lūk, kad linuksiem pasaka viņu leksikonā uzreiz saprot:):):)

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > dro 07.08.2013. 08.41

    Linux Mint 15. Vēlreiz: Pšol n.., kretīn!

    +17
    -5
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 07.08.2013. 11.16

Zinot, kādas cilvēktiesību paraugvalsts tiesnesis (formāli tak pavisam neitrāls) var gadīties pie spriešanas, par gaidāmo spriedumu ilūziju maz. Īpaši tagad, kad nabaga apbižoto Eiropu pārņēmusi antiamerikāniska histērija. Un j vēl spriedēju trio papildina kāds francūzis vai cits izcilāks demokrāts…. Cita lieta, ja izdošanu prasītu mums kaimiņos esošā tiesiskuma citadele.
Salīdzinājumā ar citām ķezām neproporcionāli lielā jezga rāda, ka kāds ļoti ieinteresēts, lai būtībā sīkais zaglēns nepalaistu muti, nonācis aiz dīķa. Par latvju tiesu tādu bažu nav un nevar būt, tātad jāprasa taisnība, cik tik rīkles (un maki) ļauj.

+14
-5
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 08.08.2013. 14.03

    Diemžēl paredzētais piepildījies. Nesavtīgie aizstāvji var starot

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Aivars Krauklis 08.08.2013. 08.16

    J.Biotops
    Īpaši tagad, kad nabaga apbižoto Eiropu pārņēmusi antiamerikāniska histērija.

    Nu nevajag smaku, ko palaidusi bidlu imperasķija un vietējās padauzas – kremļjaģas nosaukt par “antiamerikāniska histērija”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu