Latvija izdos ASV kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski • IR.lv

Latvija izdos ASV kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski

148
Deniss Čalovskis Latvijas tiesā. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Advokāts lūgs Eiropas Cilvēktiesību tiesai apturēt jaunieša izdošanu

Latvijas valdība šodien nolēma izdot ASV kibernoziegumos apsūdzēto Latvijas pilsoni Denisu Čalovski, vēsta aģentūra LETA. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) norādīja, ka Čalovska nogādāšana ASV, visticamāk, nav vienas dienas jautājums un atturējās lēmumu komentēt.

Čalovska izdošana Latvijas politikas dienaskārtībā ir jau ilgāku laiku, tomēr lēmums kavējās, jo izdošanas normatīvā bāze apstrīdēta Satversmes tiesā, turklāt valdošās koalīcijas starpā šajā jautājumā nevalda vienprātība – pret izdošanu ir Reformu partijas (RP) politiķi.

Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš paziņoja, ka nekavējoties vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), lai lūgtu pagaidu noregulējumu, proti, apturētu jaunieša izdošanu ASV. Vārpiņš pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja, ka šāds lēmums ECT jāpieņem 24 stundu laikā. “Es ceru, ka lidostā jau nestāv lidmašīna ar iesildītiem motoriem un negaida Čalovski,” sacīja Vārpiņš, vienlaikus atzīstot, ka pieļauj šādu situāciju.

Izdošana ir galējais risinājums, ja paši vairs netiek galā, norādīja Vārpiņš. Tāpēc viņš joprojām uzskata, ka Čalovski būtu jātiesā Latvijā, nevis ASV un ECT plāno vērsties tuvāko stundu laikā. Advokātam nebija atļauts piedalīties šī jautājuma izskatīšanā valdībā, tāpēc viņš pārmeta, ka uzklausīta tikai viena puse, bet Čalovska pārstāvjiem nav bijusi iespēja aizstāvēties. Jaunieša atbalstītāji gan piedalījās piketā pie valdības ēkas.

Jau vēstīts, ka ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem – Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie ir atbildīgi par datorvīrusa “Gozi Virus” radīšanu un uzturēšanu. Ar to inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp ap 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka “Gozi Virus” radīts, lai piekļūtu datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam iztukšotu tos. Ar vīrusu dators varēja tikt inficēts, atverot šķietami nekaitīgu “PDF” formāta failu. Ar datorvīrusa palīdzību no banku kontiem visā pasaulē izzagti vairāki miljoni ASV dolāru – kopējās finansiālās pretenzijas pret grupu ir vismaz 50 miljoni dolāru, ieskaitot gan nozagto naudu, gan vīrusa radītos zaudējumus.

Čalovski Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) apsūdz par to, ka viņš ir pārdevis “Gozi” vīrusam domāto pārlūka injekciju 2011.gada janvārī. Pārlūka injekcija izplatās ar vīrusu palīdzību un maina bankas mājaslapas izskatu, ieliekot tur lūgumu sniegt dažādas ziņas, tostarp arī par bankas karti. Šie dati pēc tam tiek izmantoti kontu apzagšanai. Čalovskis pats naudu no kontiem nav zadzis, taču saņēmis atlīdzību par programmatūras izstrādi, kuru viņam esot pasūtījis Kuzmins.

Pats Čalovskis savu vainu neatzīst un noliedz, ka būtu apzināti veidojis datorvīrusu. Viņa datorzināšanas nemaz neesot tik lielas šādam noziegumam. Pēc Vārpiņa stāstītā, virkne Latvijas advokātu ir iesaistījusies par kibernoziegumiem ASV apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska aizstāvēšanā un dara to bez atlīdzības jeb ”pro bono”, jo cīnās par principu, lai nebūtu iespējama plašāka Latvijas pilsoņu izdošana ASV.

Komentāri (148)

RaivoLeimanen 06.08.2013. 16.42

Nebūšu oriģināls, bet kur tam nabadziņam tik masīva (lasi: dārga) aizsardzība radusies, ja viņam nav nekāda sakara ar to visu….? Nu lien tā āža kāja ārā, dari ko gribi.

+35
-11
Atbildēt

10

    Inese > RaivoLeimanen 06.08.2013. 16.43

    Cik dārga?

    Pēc Vārpiņa stāstītā, virkne Latvijas advokātu ir iesaistījusies Čalovska aizstāvēšanā un dara to bez atlīdzības, jo viņi cīnās par principu, lai nebūtu iespējama plašāka Latvijas pilsoņu izdošana ASV.

    «Nav runa tikai par Čalovski, runa ir par jebkuru Latvijas pilsoni. (..) Šodien Čalovskis, rīt varbūt kaimiņš, draugs, radinieks, brālis. Te ir tā problēma.

    +8
    -29
    Atbildēt

    0

    andris902 > RaivoLeimanen 06.08.2013. 17.09

    ….lno…varu atkārtot to pašu, ko teicu Betijai – lūdz Dievu, lai nepienāk tāds brīdis, ka arī Tev būs par saviem bērniem vai mazbērniem jālūdz pie MK durvīm….

    +5
    -15
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > RaivoLeimanen 06.08.2013. 17.08

    Ne visi ir tādi kā Tu. Jā Latvijā ir advokāti kas pat par maksu neko nedara, bet ir arī godīgi advokāti. Un kapēc nedarīt kādam labu, bez maksas? Šī ir kliedzoša lieta un ja Tu kā advokāts to uzvari un vēl bez maksas tad Tu tiec to advokātu kārtā ko vienmēr sauks palīgā. Vari to arī uzskatīt par pašreklāmu. Un nenosodu šādu advokātu rīcību, kau tādu būtu vairāk.

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    Kristīne > RaivoLeimanen 06.08.2013. 17.54

    “Advokāti un bez maksas? Un ir kāds, kas tic?”
    ===
    Grūtības tam noticēt varētu rasties tikai tiem, kas nekad neko nedara “par pliku paldies” vai šādu vai tādu principu, vai izziņas u. tml. motīvu vadīti.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > RaivoLeimanen 06.08.2013. 17.16

    zanE ….lno…varu atkārtot to pašu, ko teicu Betijai..
    ________________________ Madame!

    Lūk šādi teksti gan nākt pie Jums atpakaļ…kā mazi sivēntiņi,kas izauguši par pamatīgiem kuiļiem..

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > RaivoLeimanen 06.08.2013. 18.14

    >kristaps_freimanis
    Jā, Jūs un advokāti esat tie, kas uz saviem labdarīgajiem un altruistiskajiem pleciem tur šo pasauli.
    Jūs savi svēto kārtā vēl neesat iecēlis? Nevajag kautrēties!

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > RaivoLeimanen 06.08.2013. 17.14

    zanE. Taisnība, viss kas var gadīties. Vai Tu pret Neo tiesāšanu jau nostājies?:

    +16
    -5
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > RaivoLeimanen 06.08.2013. 17.20

    >Zane
    Nū…Tu gan Dievam netici, kāpēc piesauc?
    Ir bauslis-Tev nebūs zagt. Un ir bauslis-Tev nebūs nepatiesu liecību sniegt.
    Ja Čalovskis sadarbosies ar izmeklēšanu, tad parasti bargi sodi par šādiem noziegumiem netiek piespriesti. Būs kādi pāris gadi un cietumi Latvijā ir sliktāki par ASV. Tad kāpēc tāda trakošana par izmeklēšanu un tiesāšanu Latvijā? Jo pie mūsu koruptīvās sistēmas, viņš vispār nekādu sodu nesaņems. Paskat, kā Aivars tiesājas un kā ar Aināra saimniecisko lietu izmeklēšanu iet…Žēl, ka nevaram kādam izdot. Bet neņem neviens!
    Un nav pamata apšaubīt ASV tiesas objektivitāti, tā noteikti ir godīgāka kā Latvijas

    +20
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > RaivoLeimanen 06.08.2013. 17.02

    Šodien Čalovskis, rīt varbūt kaimiņš, draugs, radinieks, brālis. Te ir tā problēma.
    ______________
    Va velns! Nekad nebūtu domājis, ka tā banda tik liela. Paldies, linuks:):):)

    +25
    -5
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > RaivoLeimanen 06.08.2013. 16.54

    Advokāti un bez maksas? Un ir kāds, kas tic?
    Un tad vēl grib, lai tic viņu apgalvojumiem par Čalovska nevainīgumu?

    +29
    -5
    Atbildēt

    0

reksa 06.08.2013. 15.56

Vajadzēja uzreiz izdot un miers. Jau sen visi par to būtu aizmirsuši.
Lai amerieši ņem viņu un paši ar viņu tiek galā.
Citādi mūsu polītiķi no visa taisa teātri.

+29
-15
Atbildēt

6

    Inese > reksa 06.08.2013. 16.33

    Pierādījumu par Latvijas pilsoņa Čalovska vainu nav nekādu:

    Latvijas Valsts policija (VP) atteikusies sākt kriminālprocesu pret ASV smagos kibernoziegumos apsūdzēto rīdzinieku Denisu Čalovski.

    Kā liecina Saeimas deputāta Andreja Elksniņa (SC) internetā publiskotais VP lēmums, kriminālprocess atteikts, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 373.panta 1.punktu un 377.panta 1.daļas 1.punktu, kas nosaka, ka kriminālprocesu nedrīkst sākt, bet jau sāktais process ir jāizbeidz, ja nav noticis noziedzīgs nodarījums.

    Elksniņš bija vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pret Čalovski sākt kriminālprocesu Latvijā. Prokuratūra šo iesniegumu pārsūtīja VP, kura arī pieņēma lēmumu pēc būtības.

    Iesniegumu rakstījušais deputāts mikroblogošanas vietnē «Twitter» šodien komentējis policijas lēmumu: «Saskaņā ar Krimināllikumu Čalovskis noziegumu nav izdarījis ne Latvijā, ne arī ārpus tās. Par ko tad būtu jāizdod?».

    +9
    -25
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > reksa 06.08.2013. 16.30

    Nu ko tad Tevi ar izdosim, ne jau amerikāņiem, bet kādai citai valstij piemēram Z. Korejai par itkā naidīga viedokļa izteikšanu un tamlīdziem nodarījumiem.
    ASV nevar pierādīt likumīgā ceļā puiša vainu, nav nevienai tiesai iedoti pierādījumi, tie tieneši vadās no emocijām.

    +11
    -22
    Atbildēt

    0

    hinanska > reksa 06.08.2013. 21.50

    Nav cilvēka, nav problemas. Izdevīgi. Vēsture atkārtojas.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > reksa 06.08.2013. 23.46

    Tipiska Staļina domāšana. Iedos ar lāpstu pa ausīm iemetīs bedrē un miers mājās nav cilvēka nav problēmas. Tā ir Tava IQ 15 domāšana, vairāk nedodu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 07.08.2013. 00.19

    Par ASV tiesu tu saki “Iedos ar lāpstu pa ausīm iemetīs bedrē”?

    Vai Putina specskolā tā mācīja? :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 06.08.2013. 21.18

    Linuksmintam:

    Nu ko tu tā uztraucies?

    Izdodot potenciālo noziedznieku Amerikai, ir vieni vienīgie labumi:

    1) nav jāalgo izmeklēšana Latvijā
    2) nav jāalgo tiesāšana Latvijā
    3) nav viņš jāuztur cietumā
    4) viņu tiesājot Amerikā, netiks kavēta citu lietu izskatīšana Latvijas tiesās
    5) citiem būs laba mācība – varbūt atradīs kādu iemeslu kā, piemēram, kādu Sleseru izdot tiesāšanai kādā valstī
    6) Latvijas tiesnešiem un izmeklētājiem būs jāpadomā par sava darba kvalitātes uzlabošanu, citādi varbūt būtu vērts noslēgt kādu starptautisku līgumu par izmeklēšanas un tiesāšanas pakalpojumu izmantošanu? – samaksājam tiesāšanas izdevumus un nododam potenciālo noziedznieku tiesāšanai Francijā vai Amerikā… Varbūt tas būtu pat lētāk nekā uzturēt iestādes, kas neko nespēj?.. :)))

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.27

Nū…Kur problēmas? Čalovskim tiks nodrošināta visa nepieciešamā tiesiskā aizsardzība ASV. Tur tam pieiet ar vērienu.
Paskat, kāda advokātu komanda Bostonas spridzinātājus pārstāv. ASV krutākie juristu biroji. Un fanes pie tiesu durvīm un bilde uz Roling stones vāka.
Sarakstīs cietumā memuārus, milzu piķi nopelnīs. Un godīgā ceļā, kas svarīgi.
Bet nu mūsu Aizsardzības un Ārlietu ministriem, kas ir ļoti specifiski posteņi, gan tāda interesanta pozīcija…
Kā tur Raivis teica…Politiskās meklēšanās laiks?

+26
-13
Atbildēt

11

    Inese > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.30

    jautajums_4 Kā tur Raivis teica…Politiskās meklēšanās laiks?
    =================================

    Kurš Raivis? Vai Raivis Dzintars, par kuru blogos rakstīja, ka viņš ir piesējis pie krēsla Visu Latvijai! biedru un to sitis, vienlaikus draudot izvarot viņa māsu?

    +7
    -26
    Atbildēt

    0

    Inese > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.38

    jautajums_4 Nū…Pilnīgi tādi blogi ir sarakstīti?
    ==============================

    Ir gan! Un šie fakti sen visiem zināmi:

    Mazliet par vislatviešiem 2006.07.03. 15:54

    Lasot Visu Latvijai mājaslapā rakstu Nelabvēļu prieks nevietā un tā komentārus, brīžiem pārņem smiekli, brīžiem dusmas. Tāda sajūta, ka vislatviešiem (lasīt – puslatviešiem vai ceturtaļlatviešiem) ir tik tālu izskalotas vai izsistas smadzenes, ka viņi paši nesaprot ko un kā saka – respektīvi nonāk absurdās pretrunās ar sevis teikto un ar savstarpējiem apvainojumiem parāda, ka partijas iekšienē nav tomēr kaut kas kārtībā.

    Bet visu cieņu Ērikai, kura aizgāja (pareizāk sakot viņu izslēdza, šķiet, par neklausīšanu savam fīreram) no VL, un kura spēja uzrakstīt, kas patiesībā notiek tajā partijā:

    “Kur Jaunatnes Organizācijas vadītājs var piekaut JO biedru, pie tam meiteni tikai tāpēc, lai “ierādītu viņai viņas vietu” un Fīrers ar aplausiem sveic šo gājienu…”

    “Kurā tiek izmantoti meli, psihotriki, manipulācijas ar biedriem un armijas disciplīnas tipa paņēmieni, lai iedzītu paklausību un apziņu, ka “esam mēs tie labākie” un vienīgie patiesie…. Kur vismazākā sūdzība par biedra pioniera zemisko rīcību tiek uztverta kā milzīgs apmelojums un vislielākā nodevība, par kuru jāizslēdz no organizācijas…”

    Par to sišanu un draudiem taisnība jau vien ir. Tāpēc arī neviens to komentāros nemēģina atspēkot. Pati pazīstu puisi, kuru slavenais Raivis Dzintars piesēja pie krēsla, sita, spārdīja, mocīja, draudēja viņam un viņa ģimenei, draudēja izvarot viņa māsu. Un to viņš nedarīja viens. Gandrīz visi VL biedri to redzēja un uzskatīja par pareizu un uzjautrinošu. Galvenais, ka puisis patiešām ir nacionāli noskaņots un par savu tēvzemi gatavs darīt jebko.

    Vienā komentārā persona Ce… skaidro “Pats galvenais – ja kāds vēl nav pamanījis, partijas nosaukums ir VISU Latvijai! VISU! Apjēdzat ko sevī ietver vārds VISU??? Vai Jūs esat gatavi dot visu Tēvzemei? Pirmkārt, ideālus paceļot augstāk par savām personīgajām tieksmēm, vēlmēm, uzskatiem un emocijām? Atbildiet godīgi, jo, vērtējot Jūsu rīcību un komentārus, tā neizskatās. Neatkarīgi no iemesliem – vienmēr jāatcerās: vārds VISU to arī nozīmē.”

    Tā arī ir – VISU arī nozīmē visu. Tikai šķiet, šī persona aizmirsusi vai nav iedomājusies, ka vārds VISU nozīme ne tikai to ideālo. Ja jau visu, tad visu Latvijai. Nēģerus – Latvijai, krievus – Latvijai, kurdu bēgļus – Latvijai, korumpētu valdību – Latvijai, pa muti – Latvijai!!!!

    Tiešām jāraud, redzot, ka daudzus patriotus un nacionālistus sabojā šis Raivis Dzintars un īstenais latvietis Dmitrijs Mironovs. Šie divi eksemplāri spēs kažoku griezt uz jebkuru pusi – galvenais, lai pašiem ir izdevīgi un būtu, kas aplēka. Tādus cilvēkus pat tuvumā valdībai nedrīkstētu laist.

    http://web.archive.org/web/20101021053008/http://zizii.blogiem.lv/2006/07/03/1512.html

    +7
    -18
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.39

    Tikai Tu es aizmirsis kad tas Bostonas spridzinātājs ir sakropoļots, viņam cietumā izsita paši izmeklētāji aci, aizturot vispirms izrotāja ar lodēm kā rezultātā puisim ir amputēta kāja, sašauts kaklā kā rezultātā puisim ir neatgriezeniski bojāta balsene. Ja to uzskati par normālu un tiesisku rīcību tad man nav comentāru vairs.

    +10
    -19
    Atbildēt

    0

    andris902 > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.36

    ….jautājums…Tu vienmēr tā interesanti parādies, ja “jāparej” uz Reformu partiju vai tās ministriem…. refleksi?…

    +8
    -15
    Atbildēt

    0

    dro > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.38

    zanE. Kur tik ilgi biji, ka tik ātri parādījies? Voldiņu pret tanku jau nomainīji?:)

    +14
    -9
    Atbildēt

    0

    dro > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.52

    lama. Zane ir ļoti dažāda /dzeris/:):):)

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.49

    zanE ….jautājums…Tu vienmēr tā interesanti parādies…
    ______________________
    Madame!
    Jūs pārspēt nav iespējams!

    Ne interesantumā- nedz amizierī(blaumaniskā izpratnē).

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.53

    canoss Tikai Tu es aizmirsis kad tas Bostonas spridzinātājs ir sakropoļots…
    _______________________ drausmīgi!!

    Tas viss tikai par dažām ar naglām un asiem ģelžiem piebāztām un pindosu barā uzspridzinātām mucām!

    Necilvēki tie pindosi.

    Asada un Kadafi kadri gan tā nedarītu.

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.33

    Nū…Pilnīgi tādi blogi ir sarakstīti? Un ko tad tas piesistais nevērsās ar iesniegumu tiesībsargājošajās iestādēs?
    Mums taču pati krutākā un tiesiskākā tiesībsargājošā sistēma. Vai tad tas nebija arguments pret Čalovska izdošanu ASV?

    +18
    -6
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.44

    Es vispār interesanti mēdzu parādīties. Atšķirībā no Tevis…
    Un, kā Tu pati atzīsti, esmu konsekvents. Un kurā brīdī tad Tu no kvēlas Vienotības fanes par zatlierieti pārmeties?
    Un zatleriešu iekšlietu ministrs balsoja pret izdošanu pēc tam, kad divu mēnešu laikā policija Jaunjelgavas gadījumu nespēja izmeklēt. Rezultātā, sīkajam vārmākam, kas pirmklasnieku saspārdīja, pat rājienu izteikt nevarēja. Jo noilgums izmeklēšanā!
    Un tad nu džeki hakerēšanas gadījumus būšot spējīgi izmeklēt?

    +20
    -5
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 06.08.2013. 16.49

    >canos
    Nū…tā mēdz gadīties pie bruņota noziedznieka aizturēšanas. Tos riskus viņam pirms sprādzienu rīkošanas vajadzēja nopietni pārdomāt…Tu zini, cik nevainīgu cilvēku tur bojā aizgāja? Viņš varēja pats padoties, tad policistiem nebūtu nepieciešams pielietot brutālas metodes.
    Un ko tad Tu sagaidi? Ka tiesības ir tikai vārmākam? Kā Latvijā izrādījās Jaunjelgavas gadījumā. Jo iekšlietu ministrs no zatleriešiem, bet valsts sekretāre liela Jaunā viļņa fane…

    +21
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu