Lipmans paralizē jaunās "Liepājas metalurga" padomes rīcībspēju (papild.) • IR.lv

Lipmans paralizē jaunās “Liepājas metalurga” padomes rīcībspēju (papild.)

28
Pirms uzņēmuma jaunās padomes ievēlēšanas notika "Liepājas metalurga" arodbiedrības rīkotais strādnieku mītiņš, kurā strādnieki gribēja gūt skaidrību, kad uzņēmums varētu atsākt darbu. Foto: Dāvis Gūtmanis, LETA

Komerclikums nosaka – padome nav darboties spējīga, ja kaut viens loceklis atstāj amatu

A/s “Liepājas metalurgs” pirmdien ievēlētā padome vairs nav darboties spējīga, un uzņēmuma akcionāriem būs atkal jāievēl jauna padome. Komerclikuma 296.panta 9.punkts nosaka – ja padomes loceklis atstāj amatu vai tiek atsaukts no amata pirms padomes termiņa beigām, notiek jaunas padomes locekļu vēlēšanas, kurās pārvēlē visu padomes sastāvu. Iemesls tam – Kirovs Lipmans, kuram nepatika, ka jaunievēlētā padome uz pirmo sēdi sanāca bez viņa klātbūtnes.

Tikmēr Liepājas tiesa nolēmusi līdz 26.augustam pagarināt finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma “Liepājas metalurgs” (LM) tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņu, kā to bija lūdzis uzņēmums, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Jau ziņots, ka a/s “Liepājas metalurgs” (LM) akcionāru sapulcē pirmdien apstiprināta jaunā uzņēmuma padome. Par zvērinātu revidentu izraudzīta starptautiskā audita un konsultāciju kompānija “Price Waterhouse Cooper”, uz “Rietumu Radio”ziņoto atsaucas LETA.

Jaunajā uzņēmuma padomē tika ievēlēts LM akcionārs Kirovs Lipmans, līdzšinējais LM padomes loceklis Guntis Vilnītis. No jauna uzņēmuma padomē tika ievēlēts LM galvenais inženieris Egils Kupšis, galvenā ekonomiste Benita Imbovica, jurists un maksātnespējas administrators Ainars Kreics, kādreizējais policijas darbinieks Genādijs Atujevs. 

Par jaunās padomes priekšsēdētāju apstiprināts Guntis Vilnītis. LM valdē Iļjas Segala vietā pastiprināta zvērināta advokāte Antra Čirkše, pārējie valdes locekļi paliek savos amatos, ziņo LETA.

LM padomē turpmāk nestrādās līdzšinējais uzņēmuma padomes priekšsēdētājs un viens no lielākajiem akcionāriem Sergejs Zaharjins un viņa dēls Aleksejs Zaharjins, kā arī padomes locekļi Andris Deniņš un Māris Pomerancis.

Pēc akcionāru sapulces jaunā LM padome sanāca uz pirmo sēdi, kas nepatika klātneesošajam Lipmanam. Tāpēc padomes loceklis un uzņēmuma akcionārs Lipmans pieņēma lēmumu atstāt padomes locekļa amatu, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja LM akcionāra un jaunievēlētā padomes locekļa Kirova Lipmana pārstāvis zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks. 

“Ņemot vērā to, ka jaunā padome sākusi savu darbību prettiesiski, Lipmanam nav pārliecības, ka padome šādā sastāvā arī turpmāk ievēros likumus. Lipmans nevēlas darboties padomē, kura šādā veidā sāk savu darbu, tāpēc nolēmis atsaukt arī savu piekrišanu ieņemt padomes locekļa amatu un neredz iespēju strādāt šādā padomē,” sacīja Rebenoks.

Saskaņā ar Komerclikumu, ja vismaz viens no padomes locekļiem atstāj amatu vai arī tiek no tā atsaukts, padome vairs nav rīcībspējīga un ir jāievēl jauna uzņēmuma padome. “Lipmans izsaka cerību, ka gadījumā, ja uzņēmumā tiesiskā kārtā tiks ievēlēta jauna padome, tā savā darbībā ievēros likumdošanu,” piebilda Rebenoks.

Akcionāru sapulcē piedalījās gan Sergejs Zaharjins, gan Iļja Segals, gan visa līdzšinējā uzņēmuma valde. Toties Kirovu Lipmanu sapulcē pārstāv zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks un Mārtiņš Krieķis.

Lipmana pārstāvis Krieķis uzskata, ka būtu pilnībā jānomaina arī uzņēmuma valde. Krieķis pauda gandarījumu par jauno zvērināto revidentu, kas spēšot profesionālāk paraudzīties un izvērtēt situāciju LM.

Līdz šim LM ilggadējs revidents bija uzņēmums “BDO”, ar kuru cieša saistība bija saglabājusies līdzšinējam LM padomes loceklim Andrim Deniņam. Lipmans rosināja nomainīt šo kompāniju uz jebkuru no četrām lielākajām Latvijā pārstāvētajām starptautiskajām auditorkompānijām, kas dotu pārliecību par auditoru neatkarību, objektivitāti un kritisku pieeju tiem uzrādāmajai informācijai.

Jau ziņots, ka “Liepājas metalurgs” nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns. Šodien notiek uzņēmuma akcionāru sapulce.

Piektdien uzņēmums vērsās Liepājas tiesā ar iesniegumu, kurā uzņēmums lūdz par vienu mēnesi pagarināt tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņu. “Liepājas metalurgs” skaidro, ka pagarinājums nepieciešams, lai pilnveidotu iepriekš izstrādāto tiesiskās aizsardzības pasākumu plāna projektu un maksimāli ņemtu vērā kreditoru intereses. Iesniegums šodien tiks nodots tiesnesim, kurš skata “Liepājas metalurga” tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Šim tiesnesim arī būs jāpieņem lēmums – pagarināt vai nepagarināt plāna izstrādes termiņu.

Valsts kase šomēnes no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja “Liepājas metalurga” vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai “UniCredit S.p.A.” – 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica “Liepājas metalurga” valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

“Liepājas metalurga” akcijas tiek kotētas “NASDAQ OMX Riga” Otrajā sarakstā.

(papildināta ar Lipmana viedokli un jaunākajām ziņām)

Komentāri (28)

GinC 29.07.2013. 15.35

Bet kas paliek Latvijas Valstij un Nācijai, vai tikai saistības un atbildība, kad sāksim prasīt atbildību par rīcību??????????????????

+2
0
Atbildēt

1

    Inese > GinC 29.07.2013. 15.43

    Nācijai būs lasīt Ozoliņa murgus par Jauno Vilni, nevis domāt par Dombrovska režīma amatpersonu atbildību ;)

    0
    -8
    Atbildēt

    0

Inese 29.07.2013. 13.36

Reidera Ļipmana plāns nu ir īstenojies ;)

0
-8
Atbildēt

1

    inara_baumane_la_lv > Inese 29.07.2013. 17.24

    reideris satraukts ka”viss jau nozagts pirms mums”….

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu