BTA: Policija par Rīgas pils degšanu nesadarbojas ar apdrošinātājiem (papild.) • IR.lv

BTA: Policija par Rīgas pils degšanu nesadarbojas ar apdrošinātājiem (papild.)

16
Izdegusī Rīgas pils Baltā zāle. Foto: Ieva Čīka, LETA
BTA Insurance Company SE

Apdrošinātāji aicina valsts amatpersonas ņemt vērā starptautisku ekspertu pieredzi

Apdrošināšanas sabiedrība „BTA Insurance Company” SE (BTA) piesaistījusi starptautiski sertificētu un neatkarīgu ugunsgrēku izmeklēšanas ekspertu no Lielbritānijas, lai pēc iespējas operatīvāk noskaidrotu Rīgas pils ugunsgrēka cēloņus. Tomēr pieaicinātajam ekspertam tiek liegta iespēja saņemt jebkādu informāciju no Valsts policijas, tai skaitā netiek sniegtas atbildes uz eksperta rakstiski uzdotajiem jautājumiem, informē BTA.

Apdrošinātāji izsaka bažas, ka šāda Valsts policijas amatpersonu rīcība liek šaubīties, vai tās ir patiesi ieinteresētas iespējami operatīvāk un vispusīgāk noskaidrot ugunsgrēka cēloņus. Tomēr BTA aicina valsts amatpersonas ieklausīties starptautiski sertificēta eksperta pieredzē un neliegt iespēju ekspertiem savstarpēji sazināties, lai kopīgi pēc iespējas operatīvāk noskaidrotu patiesos Rīgas pils ugunsgrēka cēloņus.

Aprēķināti sākotnējie būvniekiem nodarītie zaudējumi

Apdrošināšanas sabiedrība BTA saskaņā ar savstarpēji noslēgto līgumu ar pilnsabiedrību „SBRE” ir apdrošinājusi visu veidu celtniecības riskus Rīgas pils rekonstrukcijas darbu laikā. Celtniecības visu risku apdrošināšana izsniegta uz laiku no 2012. gada 23. oktobra līdz 2015. gada 30. jūnijam. Saskaņā ar noslēgto apdrošināšanas līgumu pilsabiedrībai „SBRE”, iestājoties apdrošināšanas gadījumam, var tikt atlīdzināti 21,8 miljoni latu par materiālajām vērtībām un 2,7 miljoni latu par cilviltiesisko apdrošināšanu.

BTA norāda, ka Rīgas pilī notikušā ugunsgrēka rezultātā ir iestājies apdrošināšanas gadījums un ir nodarīti zaudējumi pilnsabiedrības „SBRE” materiālajām vērtībām. Tā kā Rīgas pils rekonstrukcijas darbi bija sākti salīdzinoši nesen, objektā vēl nebija veikti vērienīgi materiālie ieguldījumi, kā arī objektā uz vietas neatradās liels daudzums būvniecības materiālu. Saskaņā ar BTA sākotnējiem aprēķiniem, iespējamais materiālo zaudējumu apmērs par celtniecības darbiem un materiāliem ir 44,5 tūkstoši latu. Papildus tiek precizēti zaudējumi par būvgružiem un celtniecības aprīkojumu.

Lai arī BTA turpina apkopot informāciju par to, kādi vēl zaudējumi radušies, jau tagad apdrošināšanas sabiedrība ir gatava izmaksāt avansā minēto summu būvniekam.

Starptautiskajam ekspertam liedz aptaujāt cilvēkus notikuma vietā

BTA ir apdrošinājusi arī pilsabiedrības „SBRE” civiltiesisko atbildību, apņemoties segt zaudējumus, kas nodarīti trešo personu dzīvībai vai veselībai vai trešo personu mantai. Civiltiesiskā atbildība iestāsies, ja tiks pierādīta pilsabiedrības „SBRE” vaina ugunsgrēka izraisīšanā.

BTA ir ieinteresēta pēc iespējas operatīvāk noskaidrot ugunsgrēka cēloņus, tāpēc piesaistījusi ne tikai Latvijas ekspertus, bet arī starptautiski atzītu sertificētu un neatkarīgu ugunsgrēku tehnisko ekspertu Robertu Edvardu no Lielbritānijas.

Eksperts atzīst, ka līdz šim nav bijusi iespēja vispusīgi izvērtēt situāciju, jo viņam liegta iespēja aptaujāt cilvēkus, kuri bijuši notikumā vietā, tāpēc viņam ir sarežģītāk spriest par ugunsgrēka patiesajiem iemesliem.

Ņemot vērā starptautiski sertificēta eksperta pieredzi un praksi, BTA neizprot Valsts policijas amatpersonu attieksmi, kas nevēlas sniegt informāciju ekspertam un aizbildinās ar, pēc BTA speciālistu domām, nekorekti piemērotām Kriminālprocesa likuma normām par to, ka šādas informācijas sniegšana „neveicina kriminālprocesā nozīmīgu faktu noskaidrošanu, procesā iesaistīto personu un citu personu tiesību un likumīgo interešu nodrošināšanu”.

BTA norāda – ja izmeklēšanā tiks noskaidrots, ka ugunsgrēks radies būvnieku vainas dēļ, BTA pildīs savas saistības un saskaņā ar civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisē noteiktajiem nosacījumiem segs trešām personām radītos zaudējumus.

Vēl BTA norāda, ka Rīgas pils ēka kā īpašuma objekts nav bijusi apdrošināta BTA, bet gan citā apdrošināšanas sabiedrībā.

Redakcijas piebilde. 

Pēc BTA paziņojuma publicēšanas otrdien pēcpusdienā Valsts policija sasauca preses konferenci, kurā Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins paziņoja – tuvākajā laikā Valsts policijā nav sagaidāmi kompleksās ekspertīzes rezultāti kriminālprocesā par Rīgas pils ugunsgrēku. Viņš teica, ka ugunsgrēka izmeklēšana notiekot raiti, bet izmeklēšanas ietekmēšana netiks pieļauta, acīmredzot, ar to domājot BTA paziņojumu par sava eksperta piesaistīšanu. Izmeklēšanas privilēģija ir tikai un vienīgi policijas privilēģija, teica Grišins.

LETA atreferē policista teikto, ka izmeklēšana esot nonākusi līdz tai stadijai, kurā policija ir piefiksējusi visus iespējamos pierādījumus – lietiskos pierādījumus un virkni liecību. Notiekot iegūto pierādījumu izvērtēšana un tiek sagaidīti pirmatnējie ekspertīzes slēdzieni, kas automātiski nenozīmēs secinājumu izdarīšanu.

Pēc atkārtotas notikuma vietas apskates no procesa virzītāja puses nebija nekāda aizlieguma jebkurai personai vai ekspertam apmeklēt pili. Atklāts paliek jautājums, vai to ir pieļāvis īpašuma pārvaldītājs, teica Grišins.

 

Komentāri (16)

ilmisimo 23.07.2013. 13.38

kamēr visi kasās- pilī plūst lietavu ūdeņi:
Anna Egliena
11 hours ago
Valsts Nekustamie īpašumi lauž šķēpus ar būvniekiem, kas apmaksās ugunsgrēka seku novēršanu, bet sekas vairojas. Atsvešināti skatoties – it kā katram kaut kāds taisnības grauds, bet pārskatot spēles laukumu kopumā – absolūtā kaitniecība pilij. Rakstniecības un mūzikas muzeja krātuvēs sūri grūti, bez nevienas brīvdienas vai svētku dienas, izdevās novērst pelējumu, normalizēt mikroklimatu, apžāvēt salijušās telpas: ar mitruma nosūcējiem, baktericīdām lampām, dezinficējošīem šķīdumiem, attīrītām sienām – neviens neprasīja, kāpēc man tas jādara, gluži pretēji: ko vēl varu izdarīt? Un, kamēr lauž šķēpus, pagaidu jumts ir saplosīts un sitas kā karogs vējā (arī pils karogs pland ar dobju, nerimstošu skaņu), lietus ūdeņi tek – vispirms Latvijas Nacionālā vēstures muzeja 4. un 3.stāvā, un pirmdienā arī mūsu krātuvēs vienā telpā jau sāka atkal tecēt. Ir nesaprotami šie strīdi, kad nav sarunas par būtiskāko: kā saglābt / saglabāt mantojumu, un ne tikai krājumus, arī pili kā ēku. Prezidenta kancelejas daļā ūdens krājas uz grīdas un notek arī lejup, Vēstures muzejā plūda ūdens kā pēc ugunsgrēka dzēšanas – tātad novēršamo seku daudzums vairojas. Ir pirmdiena, 23.07., pulkstens rāda 23.49. Es neizturēju un atbraucu skatīties, kas te notiek. Nu kā lai mierīgi guļu, ja zinu – te tuvu tuvumā ir krātuves ar gadsimtu mantojumu, tepat – kaut arī metāla skapjos un pārsegts – jauniegūtais, vēl paša dzejnieka nodotais Imanta Ziedoņa arhīvs, te Rozentāla un Eizenšteina kolekcijas, te Dace Akmentiņa un Smiļģis, te… jā, Latvijas kultūrvēstures koncentrāts, visi dižgari jau savu paveikuši, tagad paši sargājami. Pagaidām jaunu noplūdumu nav, bet lietus un vēji sitas logā, arī plandošais jumta pārsegums kā dobja orķestra skaņa. Vakarā promejot ar Jolantu vēl papildus sasedzām ar plēvēm, bet – nevar jau zināt, pa kuru šķirbu kas sāks sūkties. Un sajūta tāda, it kā mēs būtu paralēlā pasaulē: citi nevar izšķirties,kuram jāmaksā, rosība pilī diezgan liela – pirmajā un otrajā stāvā liekas, ka kaļ kā dzeņi, bet – sekas nevis mazinās, bet pieaug. Ir pagājis mēnesis un 2 dienas. Visi zina, bet nav neviena, kurš pasaka galavārdu. Kam vēl jānotiek, lai tā nenotiktu?
https://www.facebook.com/anna.egliena?hc_location=timeline

+10
0
Atbildēt

0

Danute Klaiva 26.07.2013. 00.36

Normāli ar to ir jānodarbojas ugundzēsieju ekspertiem, tiem kam ir pieredze tieši ar dedzināšanas noziegumu izmeklēšanu. Nevis kautkādai krimināl policijai, kuras funkcijas ir pilnīgi citas, izmeklēt slepkavības un mantiskos noziegumus. Bet ugunsgrāks ir kas īpaš un tam vaig daudz pieredzes lai atklātu patiesos cēloņus. Latvijā līdz šim ir tikai pārkurinātu krāšnu un elektro instelācijas ugunsgrēki bijuši, ļoti retu reizi kādi īpaši ugunsgrēki.
Šis nav neviens no tādiem gadījumiem, un tikai normāli ka piesaista ekspertus kam jau ir attiecīga pieredze. Nesadarbošanās ir tikai signāls kad te ko provē noslēpt, laiks iet un nozieguma pēdas izgaist.

+1
-1
Atbildēt

0

anesteeziste 24.07.2013. 01.45

Pareizi policiju dara- BTA ir ieinteresētā persona un tāds, protams, ir arī viņu piesaistītais/ apmaksātais eksperts. Lai gaida policijas izmeklēšanas rezultātus.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu