Projekts „Zudusī Latvija” aicina papildināt digitālo krātuvi • IR.lv

Projekts „Zudusī Latvija” aicina papildināt digitālo krātuvi

22
Rīga. Pontontilts. Publicitātes foto
Ilze Mazpane

Ievietojot attēlus, iespējams atrast gan domubiedrus, gan saglabāt vēstures liecības

Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas “Letonica” projekts „Zudusī Latvija“, kas interneta vietnē jau apkopojis 27 000 attēlu, tāpat kā Rīga nekad nav gatavs, saka projekta vadītāja Ginta Zalcmane. Projekta veidotāju mērķis ir digitalizēt vēsturiskās fotogrāfijas, atklātnes un zīmējumus, kā arī fiksēt šajos vēsturiskajos attēlos redzamās vietas mūsdienās.

Ar aicinājumu šajā vēstures liecību saglabāšanā piedalīties arī rīdziniekus, ceturtdien Esplanādē projekta dalībnieki stāstīja par tā veidošanu un kā tajā var līdzdarboties ikviens Latvijas iedzīvotājs. Portāla “Zudusī Latvija” saturā ir ietverta unikāla informācija par zudušām un izmaiņu skartām Latvijas kultūrvēsturiskām vērtībām vēsturiskās un mūsdienu fotogrāfijās.

Digitalizējot mēs ne tikai padarām attēlus pieejamus, bet arī tos saglabājam, norāda Zalcmane. Mēs zinām, kā no papīra gatavoti materiāli iet postā: dzeltē, noplīst stūri vai, piemēram, mazi bērni tos sašvīkā, viņa teic.

Kopš 2005.gada, kad projekts sāka savu darbību, fotogrāfijas iesūtījušas kultūras mantojuma saglabāšanas un aizsardzības institūcijas, muzeji, bibliotēkas, skolas un privātpersonas. Attēlos ir arhitektūras pieminekļi, baznīcas, pilis, muižas, fabrikas, kā arī infrastruktūras objekti: krogi, pasta un dzelzceļa staciju ēkas, tilti. Tāpat digitālā formātā tiek saglabāti pilsētu skati, dabas objekti, piemēram, nu jau vairākām paaudzēm zudušais Staburags Daugavas krastā.

Portālā “Zudusī Latvija” var sameklēt arī dižkoku un dižakmeņu attēlus, dzimtu mājvietas. Projekta vadītāja stāsta, ka šādi, ievietojot un aplūkojot fotogrāfijas, cits citu atraduši pat attāli radinieki. Piemēram, komentāros zem Brenču dzīvojamās mājas fotogrāfijas joprojām ir lasāma sarakste starp diviem mājas saimnieka mazmazmazbērniem, kuri pirms tam savu radniecību nemaz nav zinājuši.

Te tiek dokumentēta arī Latvijas sabiedrības ekonomiskā, sociālā un kultūras dzīve kopš XIX gadsimta otrās puses.

Interaktīvajā vietnē www.zudusilatvija.lv lietotāji joprojām var reģistrēties un ievietot ieskenētas fotogrāfijas, atklātnītes un zīmējumus, kā arī tos komentēt. Zalcmane mudina tos, kuriem mājās skenēšanas iespēju nav, doties uz tuvāko bibliotēku. Tādējādi ikviens var palīdzēt saglabāt Latvijas skaistākās un vēsturiskās vietas nākamajām paaudzēm.

 

Komentāri (22)

Rinalds Krûklis 19.07.2013. 13.56

Ļoti labs, interesants un vērtīgs projekts, tikai nosaukums tāds nedaudz sērīgs! Es to drīzāk sauktu par ‘atrastā Latvija’, jo šajā portālā vēstures mirkļū iemūžinājumi nevis zūd, bet atrodas :). Veiksmi projekta autoriem!

+4
-1
Atbildēt

1

    janis17 > Rinalds Krûklis 19.07.2013. 14.39

    Pilnīgi piekrītu!
    Projekts labs, nosaukums gan nē!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu