Eksperti: Krievijā nostiprinās autoritārisms • IR.lv

Eksperti: Krievijā nostiprinās autoritārisms

97
Alekseja Navaļnija atbalstītāji policijas automašīnā. Foto: ITAR-TASS/LETA
Mārtiņš Pričins

Viņi sagaida, ka Krievijas pašreizējā vara kļūs vēl bargāka

Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam piespriestais piecu gadu cietumsods ir politiski motivēts. To, ka piektdien tiesa lika atbrīvot iepriekšējā dienā uz cietumu aizsūtīto, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds un politikas zinātnes profesore Žaneta Ozoliņa Ir.lv skaidro ar Krievijas varas „taustīšanos”, savukārt vēsturnieks Kaspars Zellis norāda uz Krievijas sabiedrības „autoritārisma nostalģiju”.

Opozīcija kļūs stiprāka, ja kritīs naftas cenas

Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds spriedumu Navaļnija lietā un situāciju ap to nesauc par negaidītu. Atšķirīgo pieeju vainīgo atrašanā viņš salīdzina ar bijušā aizsardzības ministra Anatolija Serdjukova gadījumu, kad ministrs atkāpās pēc vairāku miljardu rubļu izzagšanas, bet nekāda apcietinājuma nebija. Savukārt Navaļnijs tika apsūdzēts par 16 miljonu rubļu (276 800 latu) piesavināšanos no mežrūpniecības uzņēmuma “Kirovļes”, kas notikusi pirms vairākiem gadiem. Līdz ar to, saka Sprūds, Navaļnija gadījumā nav nekādu šaubu par sprieduma politisko motīvāciju.

Viņaprāt, plašu protestu nebūs, jo patlaban lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju atbalsta esošo varu: „Lai cik paradoksāli nebūtu, Maskavā, kur atrodas visa sabiedrības radošā daļa, ir pārliecinoši reitingi par labu varas partijai „Vienotai Krievijai.” Tomēr pastāv zināma “gruzdoša” opozīcija – daudzi ar Putina varu ir neapmierināti. Kritiskā masa šai gruzdēšanai var izveidoties tikai tad, ja naftas cenas ies uz leju, saka Sprūds. Putins lielā mērā nodrošināja to, ko liela daļa Krievijas sabiedrības sagaida – valsti, kas rūpējas par strādniekiem, pensionāriem, invalīdiem, bērniem. Tas mazākums arī paliek opozīcijā, skaidro institūta direktors.

Sprūds atzīmē, ka varas rīcība patlaban ir nervoza – vienu dienu Navaļniju apcietina un piespriež piecu gadu cietumsodu, nākamajā atbrīvo. Viņš pieļauj, ka varai Navaļnijs nepieciešams kā kandidāts gaidāmajās Maskavas mēra vēlēšanās, lai uzlabotu savu tēlu, radot iespaidu, ka vēlēšanas ir īstas. Taču Navaļnijs vēl neesot izlēmis, vai vēlēšanās kandidēs.

Latvijai jārīkojas pragmatiski

„Lielos vilcienos šis process atspoguļo to ainu, kas ir vērojama Krievijā – savdabīgu apjukuma un lielo gaidu laiku,” saka politikas zinātnes profesore Žaneta Ozoliņa. Viņa Navaļnija gadījumu sauc par „taustīšanos jaunajā situācijā”, pie kuras neviens nav pieradis. Viņa to skaidro ar starptautiskās vides izmaiņām, kad vairs nav iespējams, atsaucoties uz cīņu pret terorismu, attaisnot darbības Čečenijā vai iebrukšanu Gruzijas teritorijā, kā 2008. gadā.

Ozoliņa teic, ka Kremlim nāksies rēķināties ar jauno mediju lomu, kur „apvienošanās notiek ne tikai ar ielu demonstrācijām, bet arī mobilizēšanos sociālajos tīklos, ko nav iespējams tik vienkārši kontrolēt un apspiest”. Taču viņa norāda, ka Navaļnija apcietināšana diez vai atstās iespaidu uz „jau tā vājo opozīciju”, kurā trūkst cilvēku ar politisko pieredzi.

Latvijas pozīcijai šajā gadījumā jābūt pragmatiskai, spējot samērot ārpolitikas īstermiņa un ilgtermiņa intereses, uzskata Ozoliņa. Attiecībās ar Krieviju šajā situācijā nekādas izmaiņas, viņasprāt, nav gaidāmas, līdz ar to nevajadzētu mesties kārdinājumā un reaģēt.

Saeimas deputāts Atis Lejiņš (Vienotība) uzskata, ka par demokrātiju Krievijā visvairāk būtu jāuztraucas Saskaņas centram, kuriem ir noslēgts līgums ar Krievijas valdošo partiju „Vienotā Krievija”. Tās ietekmi, kā norāda Lejiņš, varēs redzēt, ja SC nonāks valdībā un saņems arī ministru portfeļus.

Viņš Krievijas notikumus redz cikliski – XX gadsimtā bijis pietiekami daudz reižu, kad valdošā vara izrēķinājās ar saviem pretiniekiem. Viņaprāt, Krievija iet pa sen iemītu taciņu, kuru kopš 2000. gada īsteno pašreizējais prezidents Vladimirs Putins. Lejiņš atzīst, ka tas savā ziņā ir ērti arī citām valstīm, tai skaitā Latvijai, jo ir skaidri zināma Krievijas politika, līdz ar to var veikt noteiktas darbības, lai aizsargātu Latvijas demokrātiju.

Notiek virzība uz autoritārismu

Vēstures zinātņu doktors Kaspars Zellis Ir.lv stāsta, ka Krievijā autoritārisma virzienā dodas jau kopš 2000. gada. Mēģinājums izrēķināties ar politiskajiem pretiniekiem, viņaprāt, ir konkrēta pazīme, ka režīms kļūst bargāks.

Tomēr Putina režīms var apmierināt pat mēreni liberālos spēkos, jo tas pie varas neļauj tikt tādiem, kas varētu izraisīt Krievijas iziršanu, uzskata vēsturnieks. “Tā opozīcija, ko redzam un varbūt sirdī jūtam, būtībā ir mazs spēks. Krievijas attālākos apgabalos izaug tā vecā labā mentalitāte, ka jābūt vienam spēcīgam līderim, kas visu satur kopā, un viņi ir gatavi uz to parakstīties,” uzskata Zellis.

Paralēles ar Latviju vēsturnieks saredz mūsu sabiedrības nostalģijā pēc autoritātes – Latvijas sabiedrība pēc savas būtības ir „ļoti autoritāri noskaņota”. Tas vēl vairāk nostiprinās krīžu laikā, kad ir vēlme meklēt glābēju, kas visu atrisinās. Ja Latvija nebūtu Eiropas Savienībā, pie mums notiktu kaut kas līdzīgs, saka Zellis. Tam pierādījumus viņš min izskanējušās prasības dot lielāku varu izpildvarai vai teicienus, ka padomju laiki nemaz neesot bijuši tik slikti. “Tas var būt sevišķi šokējoši, dzirdot [šādu apgalvojumu] no cilvēkiem, kas paši padomju laikus nav izjutuši.”

Jau ziņots, ka Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam Kirovas pilsētas tiesa ceturtdien piesprieda piecus gadus cietumsodu. Otram apsūdzētajam Pjotram Oficerovam tika piespriests četru gadu cietumsods. Taču piektdien Kirovas apgabala tiesa devusi rīkojumu atbrīvot Navaļniju un Oficerovu, pamatojoties uz prokuratūras iesniegumu, jo abu notiesāto apcietināšana tiesas zālē neesot bijusi pamatota – tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā.

 

Komentāri (97)

oktaavs 19.07.2013. 19.12

Krievijas autoritārajam režīmam (diktatūrai ?) ir pilnīgi konkrēts vārds – Putins.
VIsi ” suverēnās demokrātijas” ventiļu kloķi ir viņa kontrolē, ieskaitot uz vēdera lienošo tiesu sistēmu un tikpat zemu lienošos “biznesmeņus” – miljardierus.
Cirks ar Navaļņiju ir tikai cirks. Ja būtu tiešs apdraudējums varai, tad viņš netiktu palaists mājās, bet pēkšņi mirtu ieslodzījumā no sabojātas balandas..
Mums arī daudziem gribas “vadoni – saimnieku – glābēju “.
Sākumā visi priecīgi, bet vēlāk vēl priecīgāki, ka naktī atnākuši pēc kaimiņa, nevis pēc viņa paša nožēlojamā rumpja.

+17
0
Atbildēt

2

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > oktaavs 20.07.2013. 11.21

    Man šķiet, ka šodien jau Puķins vairs ir tikai izkārtne to cilvēku rokās, kuri dara to, ko viņi dara.
    _________________
    Putins noteikti vairāk respektē Kadirovu kā Kadirovs Putinu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > oktaavs 20.07.2013. 00.53

    It kā jā, tomēr arī nē.
    Man šķiet, ka šodien jau Puķins vairs ir tikai izkārtne to cilvēku rokās, kuri dara to, ko viņi dara.
    Pats Krievijas prezidents vairs nespēj lemt neko. Viņš var tikai noskatīties tajās buldogu cīņās, kuras notiek kaut kur netālu no viņa, un varbūt reižu reizumis kādam no tiem nedaudz kaut ko palīdzēt.
    Uz vēdera lienošā tiesu vara pakļaujas visvisādiem maķenīt augstākstāvošiem ierēdņiem. Un visi viņi “pa vertikāli” grib izpatikt Puķinam. Bet neviens īsti nezin- ko grib pats Puķins. Izpatikšana ir galvenokārt pirmā priekšnieka līmenī; ar domu, ka tas droši vien izpatīk nākošajam līmenim, u.t.t..
    Redzējāt Kirovas tiesas tiesneša seju Navaļnija pēdējā vārda laikā? Man šķiet- šis cilvēks ļoti rūgti nožēloja, ka tieši viņam ir uzlikts pienākums izpildīt to, ko no viņa prasīja izpildīt priekšniecība. Bet arī viņam mājās droši vien ir sieva un bērni…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

dro 19.07.2013. 23.05

Šis portāls kļuvis par kretīnu pulcēšanās vietni. Tagad Nellijai ir iespēja pārbaudīt integrācijas teoriju praksē:)

+18
-3
Atbildēt

19

    Inese > dro 20.07.2013. 03.46

    lno Šis portāls kļuvis par kretīnu pulcēšanās vietni.
    ====================

    Tas labi, ka esi tik paškritisks. Značit, vēl neesi zudis sabiedrībai.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    oskaar > dro 20.07.2013. 01.17

    Ino
    Neatceros kurš, bet kāds no izcilajiem domātājiem savulaik ir izteicies “Ja divi cilvēki vienmēr izsaka vienu un to pašu domu, tad viens no viņiem ir lieks”.
    Var jau, protams, sev nepatīkamu viedokļu paudējus nosaukt par kretīniem, bet no tā pasaule skaistāka nekļūs. Šo nepatīkamo viedokļu īpašnieki paliks turpat, kur bijuši- ar to pašu savu viedokli. Vienīgā iespēja padarīt pasauli skaistāku ir pierādīt nepatīkamo viedokļu paudējiem- ka viņi kļūdās. Vai arī saprast, ka viņi nekļūdās, bet kļūdos es pats.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > dro 20.07.2013. 14.08

    Un tad būs labi!Visi dzīvos laimē un saticībā,Krievija -vienīgā un pēdējā impērija,kapitālisti beidzot iemācīsies taisnīgi dalīties un vajadzības pēc revolūcijām pasaulē vairs nebūs.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > dro 20.07.2013. 11.32

    lno
    Hitlers par Vācijas lielāko ienaidnieku uzskatīja Franciju un tai arī pirmai uzbruka:)

    Re nu!
    Pieļaujot kaut niecīgāko domu, ka krievu fašisti, vēstures viltotāji, varētu kaut reizi nemelot un akli noticot tiem, var palikt par muļķi. WWI Francija atbalstot Krieviju izvērsa agresiju pret Vāciju un ieraujot karā Lielbritāniju un ASV, faktiski padarīja to par globālu un asiņainu un ilgstošu visai Eiropai. “Pateicīgā” Krievija atmaksāja ar seperāto mieru ar Vāciju.
    Rupji ignorējot vēstures mācības, WWII Francija pieteica Hitlaram karu un samaksāja ar suverenitātes zaudēšanu un okupāciju, ko Vācija izdarīja, caur Beļģiju apejot izslavēto “Mažino līniju”

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    oktaavs > dro 20.07.2013. 10.53

    ino
    Pret meliem un demagoģiju vislabākās zāles ir tikai patiesība.
    Aibāzt katlam puļķi jau var, bet vienalga izraus citā vietā.
    Informācijas laukā ar spēka metodēm darbojas tikai diktatori vai pēdējie vārguļi.
    Likums, nevis kādu personu bariņa personīgie uzskati ir vienīgais kritērijs ko drīkst un ko nedrīkst atļaut.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > dro 20.07.2013. 12.55

    lno
    Un kā ar “vēstures mācību”, ka Vācija nespēj karot divās frontēs?

    Par “Vācijas nespēju karot divās frontēs”, muļķības. Vācijai nebija izvēles, cik frontēs karot. Karš iesākās, kad Francija to uzsāka un Vācija jau karoja pret Lielbritāniju un ASV, kad Krievija tai skaitījās “lielais draugs” un palīdzēja ar kara materiāliem un proviantu. Vācija tikai izmisuma dzīta 1941. gada 22. jūnijā izdarīja preventīvo uzbrukumu, ko neviens saprātīgs cilvēks, ņemot vēra krievu neiedomājamāko pārspēku bruņojuma un lielgabalgaļas ziņā, nevarēja paredzēt. Pats Hitlers bija uz pakaļas, kad vienā dienā bija karu vinnējis, jo kurš gan būtu iedomājies, ka Staļins gandrīz visu bruņojumu būs savilcis pie frontes līnijas, gatavojoties “atbrīvot” Eiropu. Nebūtu bijis šīs laimīgas sagadīšanās visas nianses, drausmīgākie izdzimteņi, kādus vien sātans bija radījis vēl 1941. gada vasarā būtu pusi Eiropas sieviešu atstājuši ar nogrieztāk krūtīm un uzšķērstiem vēderiem un bērnus un sirmgalvjus sašķaidītiem galvaskausiem.
    Krievu fašistu radītais mīts par Hitlera kļūdu neiztur nekādu kritiku. Tas pats par mītu, ka Somijai vajadzējis izpildīt Staļina ultimātu un atkāpties līdz Viipuri. Kas būtu noticis ar Somiju, ja būtu atstāta Mannerheima līnija?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > dro 20.07.2013. 13.49

    lno
    2. pasaules karš sākās 1. septembrī ar Vācijas un PSRS uzbrukumu Polijai.

    Kurš šeit būs tas viedais arbitrs, kurš noteiks kad sākās karš, pirms galvenais agresors vēl nav izmalts caur kara tribunāla dzirnavam?

    Man WWII sākās ar rindiņām

    Мы на горе всем буржуям
    Мировой пожар раздуем
    Мировой пожар в крови
    Господи благослови

    Jo tad tika nosprausta krievu ģenerāla līnija, kas paredzēja imperiālistisko karu. Varbūt tas sākas ar krievu intervenci Spanijā un ja ne spāņu tautas un izcilā vadoņa Franko nosargāta severenitāte, krievs bez kādas tur marionetes Hitlera, viens vēl pirms Čehoslovakijas sadališanas būtu pievācis visu Eiropu uzreiz.
    Nebija pasaules sabiedrībai jāgaida iebrukums Polijā bet vēl divdesmito gadu sakumā bez ierunām jaiznīcina eventuālais agresors, Krievija, lai tā nekad vairs nepaceltu savu galvu

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > dro 20.07.2013. 10.15

    riņķī apkārt
    Nedomāju, ka vajag kaut kādu speciālu ignorēšanas pogu. To var darīt tāpat. Nekādu atbilžu, diskusiju un vērtējumu putinjugenda propogandistiem. Ikviens, kas ar šiem diskutē un atbild, baro pūķi. Ja nebaros, tas nobeigsies pats.
    Arī kaut kādu speciālu viedokļu cenzūru nevajag, jo tad saits paliks par pilnīgi vienādi domājošo bariņa pulcēšanās vietu. Būsim atkal tur, no kurienes visu laiku centāmies izrauties. Un tas jau būs pavisam riebīgi.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > dro 20.07.2013. 12.09

    dissidente…Rupji ignorējot vēstures mācības, WWII Francija pieteica Hitlaram karu un samaksāja ar suverenitātes zaudēšanu un okupāciju, ko Vācija izdarīja, caur Beļģiju apejot izslavēto “Mažino līniju”
    _______________________
    Un kā ar “vēstures mācību”, ka Vācija nespēj karot divās frontēs? Kā ar Polijas neatkarību? Versaļas līguma kroplīgs veidojums? Nezināju, ka esi Molotova fans:):):)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 20.07.2013. 13.11

    dissidente…Karš iesākās, kad Francija to uzsāka un Vācija jau karoja pret Lielbritāniju un ASV…
    ___________________
    2. pasaules karš sākās 1. septembrī ar Vācijas un PSRS uzbrukumu Polijai. Francija tiek sakauta 1940. g. maijā, bet ASV Hitlers piesaka karu 1941. gada decembrī…Elementāri, dissidente:):):)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 20.07.2013. 11.11

    west. Necepies! Nesagrozi bildi, taisnības cīnītāj:) Lindermanim ir daudz lielākas iespējas kā Gardam. Komunisma klasiķus citē joprojām, bet Hitlera citātu izdzēsīs nekavējoties. Zini piemēram, kādēļ faktiski aizliegta Mein Kampf? Ne jau dēļ antisemitisma /tādu sacerējumu ir daudz/, bet tādēļ, ka tā atmasko pirmskara rietumu vadoņu aprobežotību un gļēvumu un apgāž sovoku apgalvojumu, ka PSRS bija Hitlera galvenais ienaidnieks un uzbrukuma mērķis. Hitlers par Vācijas lielāko ienaidnieku uzskatīja Franciju un tai arī pirmai uzbruka:)
    Par troļlu barošanu gan tev piekrītu, tomēr cilvēki līdzcietīgi – kā atteiksi izsalkušam?:)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > dro 20.07.2013. 01.39

    Vienīgā iespēja padarīt pasauli skaistāku ir pierādīt nepatīkamo viedokļu paudējiem…
    —-
    nevaru piekrist, jo vienmēr domāju par šo teicienu: Arguing online is like the special olympics – even if you win, you’re still retarded.

    Vienīgais iemesls paust kaut kādus pretējus viedokļus ir lai citi, kas lasa redz, ka eksistē dažādu viedokļu paudēji un nesāk pieņemt lemingu 1000x atkārtotu tekstu par baltu patiesību un nesāk domāt, ka jāmainās un jāpielāgojas vairākumam, kuriem ir savs viedoklis – tikai viens no daudziem. Domas iespaidošana komentāros ir pilnīgs fufelis, ja domas iespaidotājam šis resurss nepieder – un tikai Ķīnā var ar internetu veidot kaut kādu domu un arī tad acīmredzami tas īsti līdz galam nestrādā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > dro 19.07.2013. 23.41

    Drīzāk jau Ozoliņam. Kad ExDiena (Ozoliņš un Co) reklamēja pilsonības dalīšanu okupantiem, Nellija vēl mācījās vidusskolā.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 20.07.2013. 10.30

    andrejsg. Pretēji viedokļi? Nē, kungs. Notikumu interpretācija, ko pauž šeit savākušies sovoki nav atšķirīgs viedoklis, bet apzināti meli un demagoģija. Jums vajag piemēru? Lūdzu, kaut vai šis linuksa: Почему это нарушение закона опротестовала прокуратура, а не “профессиональная команда лучших адвокатов”? Gluži otrādi, šis ir nebijis gadījums Krievijas tiesu praksē – pēc sprieduma roku dzelži un pa etapu. Kādēļ? Lūk, par šo lietu krievu politologi strīdās…Putina režīms nav vairs tik monolīts, tas baidās no paša ēnas. Navaļnija sagaidīšanā ieradušies pat atmīnētāji:):):)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > dro 20.07.2013. 12.50

    >>>riņķī apkārt
    Man tieši tāda pat doma bija ienākusi prātā – vajag iespēju norādīt kuru lietotāju ziņas nevēlos lasīt. Domāju, ka līdz ar to ātri vien pazustu virkne “komentāru” štancētāju, vienīgi regulāri būtu jāpapildina saraksts, jo rastos visādas edžu, “acu” un tamlīdzīgu personu reinkarnācijas

    P.S. pie tam tie, kuri vēlās lasīt propagandas “viedokļus”, jo tā sevi sajūt demokrātiskākus esam, droši varēs neizslēgt šos “komentētājus” no sava lasām-loka.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > dro 20.07.2013. 10.59

    West – “Nekādu atbilžu, diskusiju un vērtējumu putinjugenda propogandistiem. Ikviens, kas ar šiem diskutē un atbild, baro pūķi. Ja nebaros, tas nobeigsies pats.”
    Šo izdrukāt trekniem burtiem un piestiprināt pie datora.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > dro 20.07.2013. 06.15

    andrejsg….Vienīgā iespēja padarīt pasauli skaistāku ir pierādīt nepatīkamo viedokļu paudējiem- ka viņi kļūdās…+++ dzīve šādām izklaidēm ir daudz par īsu :)

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > dro 19.07.2013. 23.46

    Ino. Šis portāls kļuvis par kretīnu pulcēšanās vietni…+++ IR var saglabāt sevi tikai ieviešot ignorēšanas pogu, kura ļautu ļaužiem, kuri te pulcējas, pašiem izvēlēties savus sarunu biedrus, ja IR to neizdarīs, tad kļūs līdzīgs visām pārējām LV esošajām ” sarunu vietnēm”

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

Sanšains 19.07.2013. 21.22

Kāds prieks “Ir” eksperta lomā redzēt savulaik par pilsonības tirgošanu notiesāto Kasparu Zelli! :)

Bet Zellis ir arī Olgas Procevskas draugs un kolēģis, kas, manuprāt, ir ļoti raksturojoši un Zeļļa paša biogrāfiju papildinoši.

Procevska pazīstama ar tādiem atjautīgiem gājieniem kā nepilsoņu kongresa sakarībā veikto mudināšanu “Latvijas valstij ņemt savā aizgādībā nepilsoņus”, t.i., žigli viņus aplaimot ar pilsonību.

Vēl Procevskai patīk tādi aplinkus dūrieni latviešiem kā liekulīga gaušanās, ka Dziesmusvētku galvenajos koncertos nav dziedāts krievu valodā un tikpat liekulīgs izbrīns, kur gan esot “Pretošanās muzejs”, ja reiz ir “Okupācijas muzejs”.

Zellis, Procevska un – galvenais – Zelče savukārt bija autori “slavenajai” prezidenta Bērziņa “samierināšanas iniciatīvai”, kas paredzēja savest kopā leģionārus un sarkanarmiešus nolūkā neakcentēt pagātnes notikumus un kopīgi raudzīties gaišajā nākotnē.

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu