Circene: Situācija ir dramatiska, bet bankrota draudu slimnīcām nav • IR.lv

Circene: Situācija ir dramatiska, bet bankrota draudu slimnīcām nav

4
Veselības ministre Ingrīda Circene. Foto: Evija Trifanova, LETA

Situāciju veselības aprūpē plānots atrisināt sešu gadu laikā, ja tiks apstiprināti grozījumi veselības likumā

Lai gan pašlaik veselības aprūpe Latvijā saņem divas reizes mazāku finansējumu par nepieciešamo, nevienai slimnīcai bankrots pagaidām nedraud, – LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība), piebilstot, ka situācija kopumā vērtējama kā dramatiska.

Ja vien slimnīcas ministrijai ir uzrādījušas patiesos datus par finansiālo situāciju, bankrots pašlaik nevienai no tām nedraud, sacīja ministre. Slimnīcas sniedz pakalpojumus 90 – 110% apjomā, lielās slimnīcas savas kvotas pat nav izpildījušas, raksta LETA.

Ministre atkārtoti uzsvēra, ka situācija ir dramatiska pēc būtības, galvenokārt algu apmaksas jautājumā “mediķiem, kas strādā uz spēku izsīkuma robežas”. Joprojām neatrisināts ir jautājums par piemaksām mediķiem par virsstundu un nakts darbu, kas tika atņemtas krīzes periodā. Circene norādīja, ka pašlaik tās tiek segtas uz citu pakalpojumu rēķina.

Situāciju veselības aprūpē plānots atrisināt sešu gadu laikā, ja tiks apstiprināti grozījumi veselības likumā, kas pašlaik tiek gatavoti iesniegšanai. Finansējuma prognozēm veselības aprūpei nākamā gada budžetā Circene pašlaik atturējās komentēt, vien piebilda, ka premjers veselības nozari ir noteicis kā prioritāti.

Uz jautājumu, kas varētu kavēt grozījumu apstiprināšanu, Circene minēja slikto situāciju ar nodokļu iekasēšanu valstī, līdz ar to galvenā pretestība varētu būt no Finanšu ministrijas puses.

Likuma projekta grozījumus Veselības ministrija valdībā plāno iesniegt līdz augusta beigām.

Atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām 13 Latvijas reģionālo slimnīcu vadītāji prasa nekavējoties uzlabot situāciju veselības aprūpes nozarē, piešķirot adekvātu finansējumu slimnīcu sektoram.

Savukārt premjers, vērtējot reģionālo slimnīcu prasību steidzami investēt slimnīcu sektorā, uzsvēra, ka jau šogad par labu veselības aprūpei pārdalīti līdzekļi un arī nākamgad tā būs viena no prioritātēm.

Premjers skaidroja, ka pavisam nesen, pārdalot šā gada budžeta līdzekļus, veselības aprūpei tika piešķirti papildu septiņi miljoni latu, no kuriem ievērojama daļa tika atvēlēta tieši stacionāro pakalpojumu sniegšanai.

 

Komentāri (4)

kristaps_drone 19.07.2013. 11.33

Nesaprotu, kā mums var būt dramatiska situācija, ja Dombrovskis mūs sen jau ir izvedis no krīzes ārā un ievedis eUro zonā, un mēs baudām “veiksmes stāsta” labumus?

+3
0
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 19.07.2013. 22.27

no 01:01:50
Nekas ārkārtējs… prasījām 34milj dabūjām 7… nekādas nopietnas plānošanas kļūdas … medicīna ir prioritāte, tā kā mēs plānveidā, struktuāli ejam uz priekšu…
Šitādu bla, bla, bla sen nav izdevies dzirdēt.
http://www.tvnet.lv/online_tv/30319-900_sekundes_20130719

+2
0
Atbildēt

0

ligakalnina 19.07.2013. 11.31

Katru gadu viens un tas pats – jau otrajā gada pusē naudas nav ne izmeklēšanām, ne ārstēšanai.
Gada sākumā visi zina, ka tā notiks, bet, budžetu ar 3% medicīnai, divreiz mazāku rādītāju, kā tas ir vidusmēra ES valstī un arī Igaunijā un Lietuvā, pieņem, galvenais, kā jau pie mums vienmer, lai var “atskaitīties”, tas, ka bužets ir absurds, nevienu neintersē.
Circene to zina labāk par visiem, bet, budžeta pieņemšanas laikā, protams, klusē, tagad te spēlē sliktu teātri.
Un Dombrovskis vienkārši ir demagogs, vai pat vienkārši melo, uzskatot, ka viņš gudrs, citi ir stulbi, tie papildus 7 milj. nenosedz pat inflāciju, un, īstenībā, % no IKP, ves. aizsardzībai tiek atvēlēts arvien mazāk.
Te jau ir tā mūsu valsts attieksme pret cilvēku veselību, un tāda tā ir jau 20 gadus, reāli, Circenes laikā arī viss tikai paslikytinās, bet, ar 3% no IKP medicīnai viņa arī var tikai tukši vāvuļot, kaut, īstenībā, ja viņa būtu atbildīgs ministrs, nevis V bandinieks un parasta karjeriste, viņai būtu demonstratīvi jāatkāpjas.

+2
-1
Atbildēt

1

    ligakalnina > ligakalnina 20.07.2013. 14.16

    “Potjomkina” sādžām, ierēdņiecībai, dažādām nevajadzīgām struktūrām,AI biznesam, utt., kas piesūkušies pie budžeta, korupciji, valsts nozagšanai, par ko liecina tas, cik visi iepirkumi utt. Latvijā ir dārgāki, salīdzinot ar ES.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu