Miks un Zane, dzīvo Kambodžā • IR.lv

Miks un Zane, dzīvo Kambodžā

2
Līdz mēneša beigām DAD Cafe Rīgā, Miera ielā, skatāmas Mika un Zanes fotogrāfijas, kas tapušas, dzīvojot Kambodžā, — smaidīgi cilvēki, spilgti zaļi rīsi, dzidri zilas debesis, sarkanīgi zemes ceļi.
Ieva Alberte

 

Dienvidamerikā vai Āzijā? Miks Latvis un Zane Škuškovnika pētīja pasaules karti un domāja, kur varētu padzīvot. Tur, kur abi nav bijuši. Kambodža! Zane uzrakstīja vēstuli vairākām Kambodžas skolām, piesakoties strādāt par matemātikas skolotāju. Miks veido mājaslapas, un ir vienalga, kurā pasaules malā to dara.

Galvaspilsētā Pnompeņā Zane vidusskolēnus māca otro gadu. Skola ir starptautiska. Miks piebilst, ka Kambodžā katra skola tāda grib būt, tāpēc «uzraksta international un vēl pieliek klāt Angry birds putnu». «Jā, viņi grib būt eiropeiski, rietumnieciski. Grib izsisties,» saka Zane. Izglītības līmenis skolās esot zems, jo trūkst labu skolotāju un mācību materiālu. Dažkārt skolēni izdomājot – nemācīsies. Kļūs, piemēram, par ziloņu dīdītājiem. Viens tāds prātnieks iekļuvis fotoizstādes kadrā. Citā bildē redzams benzīntanks – koka steķis ar pudelēm. Degviela jāprasa pudelēs, nevis litros. «Biodegviela!» Miks smejas, norādot, ka cisternu ar benzīnu pudeļu pildīšanai ratos pievedis ēzelis.

«Draudzīgi, izpalīdzīgi. Smaida, māj,» par Kambodžas iedzīvotājiem saka Zane. Kad latviešiem kalnos pārplīsusi motocikla pakaļējā riepa, drīz vien piestājis vietējais un piedāvājis nogādāt moci uz servisu. Savu veselo moci iedevis Zanei un Mikam. «Ir nakts, esmu atdevis moci svešam cilvēkam, sekoju viņam nekurienē,» atceras Miks. Plānojis pāris dolārus iedot dzeramnaudā, taču servisā paprasīti tikai 30 centi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu